حکیم مهر - یک کارشناس تغذیه با اشاره به خطر مسمومیت براثر پخت و پز در ظروف مسی و رویی، گفت: ناراحتی کبدی و مسمومیت با فلز مس از عوارض طبخ غذا در این ظروف است.
علی میلانی بناب با بیان این که نگهداری حرارت در ظروف مسی به مراتب بیش از سایر ظروف فلزی است، گفت: همچنین ظروف مسی حرارت را حین طبخ به میزان یکنواخت به مواد غذایی میرساند.
وی ظروف پیرکس و لعابی را از جمله بهترین ظروف برای پخت و پز برشمرد و افزود: نتایج بررسیها نشان داده است حین پخت و پز در این ظروف عناصر و فلزات کمتری به داخل غذا منتقل و مواد غذایی به میزان بیشتری حفظ میشود.
این کارشناس تغذیه با اشاره به ناپایداری ویتامین C موجود در میوه و سبزیجات در برابر حرارت، گفت: در شرایط عادی میزان ویتامین C موجود در غذا تا 70 درصد حین پخت از بین میرود؛ این در حالی است که مقادیر باقیمانده ویتامین C در ظروف لعابی 84 درصد، ظروف پیرکس 81 درصد، ظروف آلومینیومی 71 و ظروف استیل 66 درصد است.
میلانی میزان پایداری ویتامین C در ظروف ساخته شده از جنسهای مختلف را وابسته به میزان قطعات خرد شده و حتی میزان حرارت حین طبخ دانست و یادآور شد: در ظروف با جنس آلومینیوم در اندازه متوسط 3/5 میلی گرم آلومینیوم وارد غذا میشود اگر این میزان به 50 میلی گرم افزایش یابد، شرایط برای ایجاد مسمومیت با علایم و نشانههایی چون خشکی دهان، کولیت، تغییر رنگ زبان فراهم میشود.
وی بروز ناراحتیهای عصبی و آلزایمر را از عوارض درازمدت دریافت مقادیر فراوان آلومینیوم برشمرد و افزود: چنانچه از ظروف آلومینیومی برای پخت وپز استفاده شود باید حتیالامکان از نگهداری مواد غذایی در این ظروف خودداری شود.
این کارشناس تغذیه در خصوص ظروف مسی هم توضیح داد: هرچند مس از عناصر لازم برای فرآیند خونسازی و رفع کم خونی است؛ اما دریافت بیش از اندازه آن به مسمومیت و ایجاد ناراحتیهای کبدی منجر میشود.
میلانی به وجود پوششهایی از جنس قلع، نیکل، استیل و لعابی در ظروف مسی برای کاهش میزان ورود مس به مواد غذایی اشاره کرد و افزود: وجود این آْلیاژها ورود فلزات سنگین به بدن را سبب میشود.
وی به هموطنان توصیه کرد که از پخت و پز مواد اسیدی و قلیایی (نمکی) در ظروف مسی خودداری کنند و برای نگهداری غذا از این ظروف استفاده نکنند.
این کارشناس تغذیه درباره ظروف ساخته شده از فلز "روی" موسوم به ظروف "رویی" گفت: سه کشور ایران، عراق و مصر به علت مقادیر کم روی موجود در خاک با کمبود روی مواجه است اما استفاده از ظروف ساخته شده از روی سبب میشود فلزات سنگین دیگری از جمله آرسنیک، سرب و کادمیم وارد بدن شود.
میلانی در خصوص ظروف تفلونی هم گفت: پخت و پز در این ظروف باعث کاهش میزان مصرف روغن میشود و تاکنون گزارشهایی مبنی بر مضر بودن آن ارایه نشده است.
وی ادامه داد: اما از این ظروف در درجه حرارت بیش از 350 درجه سانتیگراد دود متصاعد میشود و این در حالی است که خوردگی و کنده شدن تفلون سبب ورود آن به غذا و در نهایت بدن میشود از این رو استفاده از قاشقهای چوبی حین طبخ غذا توصیه میشود.