معاون امور دام وزیر جهاد کشاورزی، ضمن اعلام مهم ترین دستاوردها و اقدام های اسختاری صنعت دام و طیور در سال 94 به مهترین اتفاق های در دست اقدام در بهار سال 95 خورشیدی اشاره کرد.
به گزارش حکیم مهر به نقل از خبرگزاری کشاورزی ایران (ایانا)، «دکتر حسن رکنی» معاون امور دام وزیر جهاد کشاورزی ضمن شادباش فرارسیدن سال جدید خورشیدی به عموم مردم به ویژه دامداران و مرغداران کشور، در مورد دستاوردهای سال 94 معاونت امور دام گفت: برخی از اقداماتی که از سال 92 آغاز شده بود، میوه اش در این سال چیده شد؛ برنامه ریزی در زمینه اصلاح نژاد یکی از آرزوهای ما بود که اتفاقات مثبتی در این زمینه داشتیم. وی با بیان این که بر اساس بررسی مجموعه همکارانش در آن معاونت، مقرر شد تا از آخرین دستاوردهای علمی که در زمینه دام و طیور جهان اتفاق افتاده از جمله در زمینه دام های پربازده بازدید داشته باشیم و بتوانیم جمع بندی بکنیم افزود: این جمع بندی منتج به این شد که ما هسته های اصلاح نژادی را داخل کشور داشته باشیم. لذا در سال 94 خوشبختانه فرصتی فراهم شد که واردات بسیاری از دام های کوچک را به صورت گله های با اندازه مناسب محقق شد به گونه ای که ما در بعضی از این گله ها شاهد تولید بسیار خوب هستیم.
رکنی با اشاره به این که پس از طی شرایط تطبیق پذیری با محیط و پس دادن آزمایش خود، ما به این نتیجه رسیدیم که از دام های پربازدهی که مدنظر ما قرار گرفته بود، می توانیم به شکل وسیع تری در کشور استفاده کنیم، تصریح کرد: جمعیت دام در حال حاضر درکشور زیاد است، اما غالبا بازده اقتصادی ندارد، لذا ما به دنبال افزایش جمعیت دام ها نیستیم، ولی بهبود ژنتیکی و شرایط محیطی را دنبال می کنیم تا بتوانیم با جمعیت کمتر، میزان بهره برداری را افزایش بدهیم .
معاون امور دام وزیر جهاد کشاورزی با بیان این که در دام های سنگین روی دام های دومنظوره کار شده است و توفیقات بسیار خوبی در افزایش تولید شیر حاصل گردید، گفت: در افزایش کیفیت شیرخام گام های خوبی برداشته شد، جمعیت پایه یک هزار راسی فروردین 95 وارد کشور می شود که این یکی از اقدامات ارزشمندی است که همه دامداران واحد صنعتی علاقه مند هستند که عملکرد این دام های دومنظوره را از نزدیک رصد کنند.
وی با بیان این که پس از فراهم شدن فضا، برخی از موسسات اقتصادی کشور با مطالعات اولیه ای که انجام دادند به این جمع بندی رسیده اند که در این زمینه ورود داشته باشند، اضافه کرد: در این ارتباط تاکنون حدود سه تا چهار موسسه برای نگهداری دام های پر بازده اعلام آمادگی کرده اند.
رکنی با تاکید بر این که تعداد بیشتری از دام های با بازده بالاتر مدنظر است که هم به صورت خالص از آنها نگهداری و هم از ژن های آنها در گله های بومی استفاده شود، گفت: افزایش بازدهی، افزایش تولید شیرخام و افزایش تولید گوشت، مجموع ثمرات اقداماتی است که در دو سال گذشته مقدمات آن فراهم شده و در سال 94 میوه بخشی از این اقدامات درخت یاد دشه چیده شد و در سال 95 هم آن را استمرار خواهیم داد .
تحولات ساختاری در زنجیره صنعت طیور و آماده سازی افتتاح زنجیره شترمرغ
معاون امور دام وزیر جهاد کشاورزی با بیان این که یکی از کارهای دیگری که در صنعت طیور طی سال گذشته( 94) دنبال شد، موضوع اصلاح ساختار صنعت طیور بود، اظهارداشت: یک بخش کار این بود که واحدهای سنتی موجود با استفاده از تسهیلات بتوانند شرایط بهتری پیدا کنند. در این راستا قریب به بیش از 25 درصد واحدهای سنتی که از بازده پایینی برخوردار بودند با استفاده از تسهیلاتی که در اختیارشان قرار داده شد، شرایط خود را بهینه کردند و حال با بهره وری بالاتر کارشان را ادامه می دهند .
وی افزود: همچنین یک شبکه و زنجیره کسب و کار در صنعت طیور تعریف کردیم، به گونه ای که سال 92 کل تولیدی که در زنجیره داشتیم قریب به 5درصد بود که این میزان در سال 93 به 10درصد رسید و در سال 94 طبق آخرین جمع بندی ها حدود 15درصد بوده است.
رکنی با تاکید بر این که در زمینه صنعت طیور گام های خوبی برداشته شده، اما کافی نیست، افزود: اگرچه در صنعت طیور در جهان جزو هفت کشور نخست هستیم (60 درصد تولید گوشت مرغ در هفت کشور دنیا به لحاظ ردیف میزان تولید) که موقعیت خوبی به شمار می آید؛ اما نیازمند بازنگری جدی در صنعت طیور هستیم تا با اصلاح ساختار، مقدمات خوبی برای صادرات بیشتر فراهم شود.
رکنی با اشاره به این که در سال 94 خورشیدی در بخشی از مواد پروتئینی توفیق های اقتصادی افزایش یافت و خوشبختانه شرایطی تجربه شد که بیش از 85 هزار تن تخم مرغ در سال 94 صادر گردید، تصریح کرد: در زمینه گوشت مرغ، با وجود مشکلات و چالش هایی که در طول سال 94 داشتیم، خوشبختانه باز هم صادرات خوبی شده است که در مصاحبه های بعدی اعلام خواهم کرد.
معاون امور دام وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به این که در زمینه لبنیات نیز بازارهای خوبی در اطراف خود داریم و بازار جدید هم در حال تعریف است، گفت: کشور روسیه تقریبا یک کانال سبزی را برای محصولات پروتئینی ایران تعریف کرده که امیدواریم به زودی محموله های لبنی ما هم روانه کشور روسیه شود که این اقدام می تواند نقطه عطفی جدید در صادرات کشور باشد.
رکنی با ابراز خوشحالی زیاد از این که در سال 94 تأمین پروتئین خانوار در سراسر کشور به شکل خوبی طبق برنامه انجام شد، اظهار امیدواری کرد معاونت دام وزارت جهاد کشاورزی بتواند در ارائه این خدمت بر اساس فرمایشات مقام معظم رهبری که بسیار تأکید داشتند بخش کشاورزی در اقتصاد مقاومتی نگاه به درون و نگاه به امکاناتی که دارد داشته باشد، داشته باشیم و فرمایشات ایشان را بلندتر از گذشته برداریم.
رکنی در مورد دستاوردهای خارج از مرزهای کشور در حوزه دام وطیور نیز گفت: اسفندماه 94 سفری به آفریقای جنوبی داشتیم که یکی از زیربخش های دام و طیور، یعنی پرورش شترمرغ در آن مورد توجه بود. به ویژه که تاکنون در کشور ما غالب موضوعیت اقتصادی شترمرغ، روی گوشت آن تعریف شده بود، اما در بازدید از آفریقای جنوبی کار بسیار گسترده ای در استحصال مصنوعاتی که از چرم شترمرغ و پوست شترمرغ حاصل می شود، انجام گرفت.
ایران، دومین تولید کننده شتر مرغ جهان، اما محروم از زنجیره صنعتی
وی در ادامه افزود: با توجه به اینکه ما دومین کشور تولیدکننده شترمرغ در جهان هستیم، بنابراین شاید تاکنون قدری غفلت کرده ایم از صنعتی که می تواند بازده اقتصادی بسیار بالایی داشته باشد. به ویژه که شترمرغ حیوان قانعی در تولید است.
رکنی در ادامه به ثمره بازدیدش در آفریقای جنوبی از عرصه هایی که مورد بازدید قرار گرفتند اشاره کرد و گفت: بر اساس مشاهداتی که در بازدید به اتفاق همتای خودمان از بخش جنوبی آفریقای جنوبی داشتیم، مشخص شد که که ما هم می توانیم تبادل تجاری موفقی در بخش شترمرغ هم به لحاظ صادرات گسترده پر شترمرغ به آنجا داشته باشیم و هم می توانیم ده درصد از هزینه های پرورش شترمرغ را از صادرات پر آن تأمین کنیم که تا به حال به این موضوع نپرداخته بودیم.
معاون امور دام وزیر جهاد کشاورزی در این زمینه خبر داد: از همانجا مصمم شدیم با مذاکراتی که با تولیدکنندگان در زمینه شترمرغ داخلی داشتیم، بتوانیم یک زنجیره تولید خوبی در بخش شترمرغ در استان فارس راه اندازی کنیم، البته مقدمات این کار در دو سال گذشته انجام شده بود، اما امیدوارم تا خرداد 95 شاهد بهره برداری عملیاتی آن باشیم .
اما رای پایان بخشیدن به یک گفتگوی آغاز سال نوروزی، چه پرسشی شیرین تر از سرنوشت عسل، که خوشبختانه رکنی خبر خوشی هم در این زمینه داد و آن اینکه چون آفریقای جنوبی واردکننده عسل و ما هم صادرکننده این محصول مغذی هستیم و متوسط تولید سرانه عسل در دنیا نیز حدود 200گرم است، چون در کشور ما متوسط تولید سرانه حدود یک کیلو گرم است و قریب به هفتاد هزار تن تولید عسل داریم با این فرصت بتوانیم در کشورهای مختلف جهان حضور پیدا کنیم.