کد خبر: ۲۹۱۱

حکیم مهر -  عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: گربه‌های تهران با تغدیه از زباله‌ها دیگر کاری به موش‌ها ندارند، طرح‌های مقطعی معدوم کردن موش‌ها با سم نیز بی تأثیر است.

دکتر احمد عامری اظهار داشت: هر از چند گاهی در تهران پایگاه‌های مبارزه با موش‌ها به کمک انواع سموم برپا می‌شود در حالی که ثابت شده اگر در مقطعی به طور محکم تعداد موش‌ها را از 100 درصد به 20 درصد برسانیم در مدت خیلی کوتاهی این موش‌ها تکثیر و به همان 100 درصد می‌رسند.

وی اضافه کرد: مسئله جوندگان به خصوص موش‌ها از موضوعات قدیمی بشر است که چند مشکل اصلی ایجاد می‌کند اول اینکه به مواد غذایی ضربه سنگینی وارد می‌کند و وقتی وارد این انبارها به خصوص مواد غذایی خشک مانند غلات می‌شوند شروع به جویدن دانه‌ها می‌کنند.

وی افزود: در این انبارها غلات به وسیله فضله‌های موش آلوده می‌شوند که هم از نظر شرعی نجس است و هم مشکل روحی و روانی ایجاد می‌کند.

عامری با بیان اینکه ادرار موش‌ها نیز آلوده کننده است، تصریح کرد: بدن موش‌ها آلوده است چرا که بهترین مکان برای تولید نسل و زندگی آن‌ها زباله‌‌ها و حاشیه کانال‌های فاضلاب است لذا اگر با مسئله جمع‌آوری و دفع زباله‌ها به صورت علمی برخورد نکنیم باید انتظار تکثیر آن‌ها را داشته باشیم.

وی یادآور شد: تب موشی نیز می‌تواند به وسیله گاز گرفتن موش در انسان ایجاد شود که برخی از پزشکان نیز نمی‌توانند به سادگی آن را تشخیص دهند.

عامری ادامه داد: تب موشی در مکان‌هایی که تعداد موش‌ها زیاد است و انسان‌ها در خواب هستند ایجاد می‌شود که معمولاً انگشتان پا را گاز می‌گیرند و انسان گاز گرفتن را معمولاً متوجه نمی‌شود. این تب رفت و برگشتی است و بیشتر در مناطق روستایی و مکان‌هایی که بهداشت را رعایت نمی کنند دیده می‌شود.

این متخصص بهداشت عمومی یادآور شد: از دیگر راه‌های دفع آن‌ها سامان‌دهی فاضلاب‌هاست چرا که فاضلاب‌ها مسکن خوبی برای انواع جوندگان به خصوص موش‌های بزرگ هستند و موش‌هایی که اصطلاحاً مردم می‌گویند به حدی بزرگ هستند که گربه‌ها هم از آن‌ها می‌ترسند در حاشیه کانال‌های فاضلاب‌ها زندگی می‌کنند.

وی خاطرنشان کرد: وضعیت فاضلاب‌ها به جز چند شهرک کوچک در بیشتر قسمت‌های مختلف تهران با وجود اینکه کارهای متفاوتی برای بهبود آن انجام شده است چون بیش از 20 سال پیش کلنگ آن زده شده است هنوز به نتیجه نرسیده لذا هم از نظر آلودگی آب‌های زیرزمینی که یکی از آن‌ها نیترات است و هم از نظر زندگی جوندگانی مانند موش می‌توانند مشکل‌ساز شوند.

عامری خاطرنشان کرد: موش‌ها می‌‌توانند با رفت و آمد به مناطق آلوده از نظر فیزیکی آلاینده‌ها را به کرک‌های خود جذب کنند و آن را پس از عبور از هر جایی منتقل کنند چه بسا بسیاری از اسهال‌ها از این راه که آلودگی موش به مواد غذایی می‌رسد ایجاد شود.

وی گفت: باید در انبارهای مواد غذایی محکم پوشانده شود و منافذ آن گرفته شود چرا که طبیعت موش به گونه‌ای است که بدنش کشیده و نازک می‌شود و از سوراخ کوچکی می‌تواند خود را عبور دهد همچنین اگر موشی دندان‌هایش را به هم نزند در طول زندگی این دندان‌ها به 16 متر می‌رسد لذا بهترین راه این است که موش در انباری مانند انبار گندم دندان‌هایش را با خوردن گندم به هم بزند.

عامری همچنین یادآور شد: با بکارگیری سم در طبیعت موافق نیستیم چون بسیاری از سموم از بین نمی‌روند و این سموم یا حشره‌کش‌ها در نهایت از طریق طبیعت وارد آب می‌شوند لذا باید سؤال کرد در کدام قسمت کشور حشره‌کش‌ها در آب اندازه‌گیری می‌شوند و متأسفانه مصرف آن‌ها هم افزایش یافته است لذا زیاد به دنبال مصرف اسپری‌ها و مواد شیمیایی برای از بین بردن حشرات و جوندگان نباید باشیم.

وی ادامه داد: از راه بهسازی محیط باید کاری کنیم که جوندگان به زندگیمان راه نداشته باشند.

عامری خاطرنشان کرد: در برخی ساختمان‌های مشترک چند‌ صد واحدی مانند شهرک قدس، اکباتان و شهید فکوری معمولاً بسیاری از لوازم سرد کننده و گرم‌کننده وجود دارد و کانال‌ها مرکزی هستند بسیار راحت سوسک و دیگر حشرات و جوندگان می‌توانند از این کانال‌ها رفت و آمد و وارد خانه‌ها شوند لذا باید جلوی عبور فیزیکی آن‌ها را بگیریم.

این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: هر از چند گاهی در تهران چادر و خیمه‌هایی برپا می‌شود که با استفاده از انواع سموم می‌خواهند با موش مبارزه کنند البته این کار از نظر روحی و روانی و اعتماد مردم خوب است اما از نظر علمی ثابت شده است. اگر در مقطعی به طور محکم تعداد موش‌ها را از 100 درصد به 20 درصد برسانیم در مدت خیلی کوتاهی این موش‌ها تکثیر می‌شوند و به همان 100درصد می‌رسند.

عامری اضافه کرد: موضوع زیاد شدن موش‌ها مقداری هم به دفع زباله‌ها در خانه‌ها مربوط می‌شود که آن‌ها را در کیسه‌هایی می‌گذارند و گربه‌ها از آن‌ها استفاده می‌کنند و وقتی شکم گربه‌ها سیر می‌شود اگر موشی هم پیدا شود با آنها کاری ندارند چرا که گرسنگی باعث حمله گربه‌ها به موش‌ها می‌شود.

 

نظر شما
ادامه