خبرگزاری کشاورزی ایران (ایانا) نوشت:
بعد از سه ماه هنوز آثار بیماری تب برفکی در کشور از بین نرفته و هر روز زوایای جدیدی از چرایی گسترش این بیماری در دامداریها نمایان میشود.
قائممقام مؤسسه رازی و معاونت تحقیق و تولید فرآوردههای بیولوژیک درباره انتشار تب برفکی به ایانا گفت: مدتها پیش از انتشار بیماری، یکی از دو سویه جدید ویروس مربوطه توسط مؤسسه رازی شناسایی شد.
«دکتر همایون مهروانی» با بیان اینکه باید مجوز ساخت واکسن از طرف سازمان دامپزشکی به مؤسسه ابلاغ شود، افزود: متأسفانه سازمان دامپزشکی در پاسخ به مؤسسه تعلل کرد و زمانی متوجه ورود ویروس به دامداریها شد که دیگر کار از کار گذشته بود.
وی خاطرنشان کرد: این در حالی است که برای سویه دوم، هم سازمان و هم مؤسسه به سرعت وارد عمل شدند و تا جایی که توانستند در مهار تب برفکی کوشیدند.
به گفته مهروانی، ویروس همیشه از محققان جلوتر حرکت میکند و مانند موجودی باهوش، خود را تغییر میدهد؛ به طوری که از سال 1969 تاکنون حداقل 10 سویه جدید با زیرمجموعههای متنوع شناسایی شده که هرکدام واکسن مربوط به خود را دارند.
به اعتقاد وی، کار واکسن پیشگیری از بیماری است؛ زمانی که ویروس منتشر میشود، دیگر واکسیناسیون توجیهی ندارد و نمیتوان برای مهار بیماری از آن استفاده کرد، بنابراین باید بسیار زودتر از انتشار آن، وارد عمل شد. همین موضوع باعث شده که بعضیها تصور کنند واکسنهای داخلی بیکیفیت بوده و نسبت "آب هندوانه" به آنها بدهند.
قائممقام مؤسسه رازی و معاونت تحقیق و تولید فرآوردههای بیولوژیک ادامه داد: اگر چنین است، چرا برای خرید آن از مؤسسه مرتب پیگیری میکنند و چرا هنوز تقاضا برای آن وجود دارد؟ مطمئناً اگر واکسنهای فرانسوی را هم به وقت خود مصرف نکنند، آنها هم حکم آب هندوانه را پیدا میکنند!
مهروانی تصریح کرد: البته قبول میکنم که مؤسسه هم به دلایل مختلف، برای ساخت واکسن مشکل داشت و چند ماه این امر مهم به تعویق افتاد و باعث شد مقدار تولید آن در مقاطعی، کمتر از نیاز داخلی باشد، اما باید پذیرفت که سازمان هم در ازای خرید واکسن از مؤسسه، پول کمی پرداخت کرده و بدهکاری زیادی دارد.
وی با اشاره به لزوم همکاری تنگاتنگ مؤسسه رازی و سازمان دامپزشکی در مهار و کنترل بیماری تب برفکی، یادآور شد: دامپزشکی باید مرتباً نمونههای مختلف را در سراسر کشور چک کند؛ زیرا اگرچه هیچ وقت نمیتوان جلوتر از ویروس حرکت کرد، اما حداقل با این عمل، سایه به سایه آن را دنبال میکنیم.