رئیس موسسه واکسن و سرم سازی رازی بیان داشت: سال گذشته با ارتقای کیفیت واکسن تب برفکی بنا به درخواست سازمان دامپزشکی از 3PD50 به 6PD50 میزان تولیدات مؤسسه کاهش یافت که برای تأمین نیاز داخلی باید واردات به موقع انجام میشد.
به گزارش حکیم مهر به نقل از فارس، «دکتر حمید کهرام» رئیس موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی امروز در حاشیه نوزدهمین کنگره دامپزشکی کشور با موضوع بررسی چالشهای دامپزشکی در ایران در جمع خبرنگاران گفت: اواخر سال 93 تولید واکسن تب برفکی بنا به درخواست سازمان دامپزشکی کشور از 3PD50 تولید آن 6PD50 تغییر یافت.
وی افزود: در همان زمان به سازمان دامپزشکی کشور اعلام شد که با ارتقا کیفیت واکسن تب برفکی دیگر موسسه قادر به تأمین میزان تولید سالانه خود یعنی 18 تا 20 میلیون دوز نیست و قطعا مقدار تولید کاهش مییابد.
وی افزود: بنابراین با شرایط جدید، به سازمان دامپزشکی اعلام کردیم که باید بخشی از نیاز داخلی کشور به واکسن تب برفکی از طریق واردات تامین شود و در هم اکنون هم صورتجلسات آن موجود است.
رئیس موسسه واکسن و سرم سازی رازی در پاسخ به سوال به اینکه آیا تصمیم سازمان دامپزشکی کشور مبنی بر تغییر دوز در واکسن تب برفکی اشتباه بوده است، گفت: این تصمیم اشتباه نبود، اما باید واردات برای تامین نیاز داخل به موقع انجام میشد.
کهرام تصریح کرد: البته از این موضوع که سازمان دامپزشکی برای واردات به موقع مجوز صادر نکرده و یا اینکه بودجه لازم برای واردات واکسن تب برفکی را در اختیار نداشته اطلاع ندارم، اما آن چیزی که مهم است باید واکسن تب برفکی در تیر و مرداد سال گذشته به موقع از طریق واردات تامین میشد.
وی در پاسخ به اینکه دلیل اصلی شیوع بیماری تب برفکی در کشور و تلفات دامی چه بوده است، آیا این موضوع به سهل انگاری سازمان دامپزشکی کشور در به موقع وارد نکردن واکسن تب برفکی مرتبط است یا خیر، گفت: به طور معمول هر 6 سال یک بار سویه جدیدی از بیماری تب برفکی در کشور پیدا میشود.
وی افزود: معمولا این سویهها از خارج و از طریق دامهای قاچاق به کشور وارد و جمعیت دامی کشور را درگیر میکند.
رئیس موسسه واکسن و سرم سازی رازی تصریح کرد: در دو سال گذشته 4 سویه جدید از تب برفکی به کشور وارد شده و یکی از دلایل اصلی بروز و شیوع بیماری تب برفکی در کشور بروز سویههای جدید است.
وی با اشاره به شیوع سویه جدید از بیماری تب برفکی به نام O2016 در اسفند ماه گذشته اظهار داشت: با ورود هر سویه جدید حداقل زمان برای شناسایی، واکسینال و وارد کردن واکسینال به واکسن حداقل یک پروسه 4 ماهه زمان نیاز است.
وی افزود: بنابراین با توجه به شرایط جغرافیایی باید نسبت به کنترل مرزها و واردات دام هوشیارتر عمل کرد که البته این موضوع خارج از وظایف وزارت جهاد کشاورزی است.
رئیس موسسه واکسن و سرم سازی رازی گفت: با بروز بیماری در کشور باید نکات بهداشتی بیشتر رعایت شود و از انتقال دام حتی استان به استان و منطقه به منطقه خودداری کرد و در صورت نیاز به گوشت دام در مناطق دیگر، دام کشتار شده و سپس گوشت آن با بستهبندی به مناطق دیگر فرستاده شود.
وی در مورد میزان تولید واکسن تب برفکی در کشور اظهار داشت: سازمان دامپزشکی کشور برای سال 94 تقاضای 15 میلیون دوز واکسن تب برفکی را داده بود که با توجه به ارتقای تولید واکسن تب برفکی از 3PD50 به 6PD50 این موسسه توانست 10 میلیون دوز از نیاز داخل را تولید و تامین کند.
وی همچنین با اشاره به تولید واکسن توسط شرکت خصوصی روناک اظهار داشت: این شرکت که 10 سال پیش تاسیس شد به مدت سه سال تعطیل بود، اما با انتقال دانش فنی ساخت واکسن تب برفکی توسط موسسه رازی به این مرکز تولید واکسن، این مرکز هم از سال گذشته تولید را آغاز کرد، به طوری که موفق به تولید 2 میلیون دوز واکسن تب برفکی شد.
وی بیان داشت: 3 میلیون دوز واکسن تب برفکی در سال 94 هم از طریق واردات تامین شد.
کهرام تصریح کرد: بنابراین در مجموع 15 میلیون دوز واکسن تب برفکی در سال گذشته در اختیار سازمان دامپزشکی کشور قرار گرفت.