کد خبر: ۳۰۶۱۱
 

یک دامپزشک درباره استفاده از مراتع توسط دام سبک گفت: باید هرچه زودتر نژادهای اصلاح شده برای پرورش به‌صورت صنعتی و نیمه صنعتی دام سبک، به کشور وارد شود.

به گزارش حکیم مهر به نقل از خبرگزاری کشاورزی ایران (ایانا)، مدیرعامل شرکت توسعه کشت و صنعت آوین‌ژن با اعلام این خبر گفت: سیستم پرورش دام سبک کشور به شدت نیازمند واردات نژادهای اصلاح شده است تا از این طریق بتوان ظرفیت مراتع را حفظ کرد.

«دکتر نیما سیاح» با اشاره به اینکه باید تعداد دام در واحد سطح مراتع، کاهش یافته و این مقدار از طریق واحدهای صنعتی جایگزین شود، افزود: به‌خاطر فقر نسبی که در مراتع کشور وجود دارد، بازدهی دام‌ها نیز روندی نزولی طی می‌کند. علاوه بر آن، معمولاً دام‌ها مجبورند برای دستیابی به غذا مسیری طولانی را بپیمایند که این موضوع در بهره‌وری، تأثیر معکوس خواهد داشت.

به گفته وی، با محدود کردن راهپیمایی دام و بهبود شرایط نگهداری، بهداشتی و خدمات دامپزشکی می‌توان دام‌هایی با دو تا سه برابر تولید کنونی پرورش داد، البته به شرطی که دام‌های اصلاح نژاد شده در اختیار پرورش‌دهندگان قرار بگیرد. ضمن اینکه عملیات اصلاح‌نژادی به‌ویژه در کشورهای جهان سوم، به دلیل وقت و هزینه فراوان و همچنین ابزار و امکاناتی که لازم دارد، امکان‌پذیر نیست. با ورود نژادهای مورد نظر، هم می‌توان در حفظ و پایداری مراتع کوشید و هم زندگی اقتصادی بهتری را برای دامدار فراهم کرد.

از نظر این دامپزشک، نباید برداشت از مراتع، بیش از ظرفیت تولید آن باشد. در حالی که هم‌اکنون برداشت‌ها بیش از دو برابر تخمین زده می‌شود. در مقابل، کنترل بیش از حد دام و ممنوعیت چرا نیز موجب رشد روزافزون مراتع شده و احتمال شیوع آتش‌سوزی را دوچندان می‌کند. بنابراین لازم است که یک موازنه منطقی بین این دو برقرار باشد.

سیاح در پایان با اشاره به جمعیت ۵۰ میلیون رأسی دام سبک در کشور خاطرنشان کرد: بنابراین آنچه که به مراتع آسیب می‌زند، برنامه‌ریزی‌های اشتباه و غیراصولی انسان‌هاست، نه دام سبک.
 
 
نظر شما
ادامه