حکیم مهر - پایگاه اطلاع رسانی کشاورزی ایران (اگنا) به گفتگو با «دکتر مجتبی نوروزی» رئیس اسبق سازمان دامپزشکی کشور در دولت نهم و دهم پرداخت.
متن این گفتگو به شرح زیر است:
نوروزی، مدیر عامل هلدینگ کشاورزی کوثر است که در این گزارش درباره فعالیت هایش در حوزه دامپزشکی، تحصیلاتش و زمان ریاستش بر سازمان دامپزشکی کشور سخن می گوید. فردی که یک دامپزشک موفق، استاد دانشگاه و مدیری جهادی است. وی از اواسط سال ۸۶ یه مدت سه سال و نیم ریاست سازمان دامپزشکی کشور را برعهده داشته است.
مجتبی نوروزی متولد مهر ۱۳۵۰ است؛ در صالح آباد مهران؛ روی خط مرزی ایران زندگی می کرده است و حرفه اش دامپزشکی است و با گذشت بیش از ۳۶ سال از جنگ تحمیلی و هجوم جنگندههای عراقی به استان ایلام و شهرهای مرزی اش، هنوز آن روزها را خوب به خاطر دارد و از نزدیک دیده است که چگونه اعضای خانواده و ایل و تبارش لباس جهاد به تن کردند تا از خانه و کاشانه خود، از مرز و بوم ایران عزیز، پاسداری کنند.
مدیرعامل هلدینگ کشاورزی یک مدیر جهادی و دامپزشکی موفق است
نوروزی که این روزها مدیر عامل هلدینگ کشاورزی کوثر است، از کودکی با جهاد و جهادی بودن آشنا شده و برای همین امروز به عنوان یک مدیر جهادی شناخته می شود. دوران خدمتش را در سپاه سپری می کند و به محض قبولی در رشته دکترای دامپزشکی به ارومیه می رود تا در سنگر دانشگاه مشغول به تحصیل شود. بعد از پایان تحصیلات دانشگاهی برای گذراندن طرح به استان ایلام بر میگردد و طرح خود را در اداره کل دامپزشکی ایلام سپری میکند.
راه اندازی نخستین درمانگاه و آزمایشگاه دامپزشکی شبانه روزی در ایلام
نوروزی با این دیدگاه که کار کردن فقط پشت میز مدیریت یک اداره دولتی نشستن نیست، وارد بخش خصوصی میشود و اولین درمانگاه و آزمایشگاه دامپزشکی شبانهروزی در ایلام را راه اندازی می کند و در همین زمان هم به عنوان استاد مدعو در دانشگاه ایلام به تدریس مشغول میشود.
این دکتر دامپزشک و استاد دانشگاه، سال ۱۳۸۰ وارد اداره کل دامپزشکی استان ایلام میشود و تا سال ۸۴ عنوان رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و اداره نظارت بر بیماری های این اداره خدمت می کند. از سال ۸۴ تا اواسط سال ۱۳۸۵ به عنوان رییس سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام فعالیت می کند؛ فعالیت در بخش بیمه محصولات بانک کشاورزی در شهرستان ایلام از دیگر سمتهایی است که نوروزی در آن فعالیت کرده است.
انتخاب به عنوان ریاست سازمان دامپزشکی کشور
مجتبی نوروزی اواسط سال ۸۶ به عنوان رییس سازمان دامپزشکی کل کشور انتخاب و به مدت سه سال و نیم در این پست مشغول به فعالیت میشود؛ بعد از آن به عنوان مدیر عامل شرکت مرغ ماهان فعالیت خود را آغاز میکند. نوروزی هم اکنون به عنوان مدیر عامل هلدینگ کشاورزی کوثر فعالیت میکند.
جوانترین رئیس سازمان جهاد کشاورزی و رئیس سازمان دامپزشکی کشور
نوروزی، مدیر عامل هلدینگ کشاورزی کوثر درباره فعالیت در سازمان دامپزشکی کشور اظهار میکند: زمانی که رییس سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام بودم، کمیتهای در وزارت جهاد کشاورزی عملکرد روسای سازمانهای جهاد کشاورزی استانها را بررسی میکرد و بر اساس رتبهبندی و امتیازدهی این کمیته؛ من دومین رتبه را در میان روسای استانی سازمان جهاد کشاورزی استانها کسب کردم و همین امتیازدهی باعث شد از میان کسانی که در این رتبهبندی استانی، امتیاز خوبی را کسب کردند، مدیران کشوری انتخاب شوند.
وی با بیان این که در آن زمان جوانترین رییس سازمان جهاد کشاورزی کشور و همچنین جوانترین رییس سازمان دامپزشکی کل کشور تا آن زمان بوده، عنوان کرد: اواسط سال ۸۶ از سوی وزیر جهاد کشاورزی به عنوان رییس سازمان دامپزشکی کل کشور انتخاب شدم و هنگامی که به سازمان دامپزشکی کشور رفتم، ۳۵ سال بیشتر نداشتم. با ورود به سازمان دامپزشکی از یک سو با تولید کنندگان داخلی و از سوی دیگر با انواع و اقسام بیماریها رو به رو بودم، اما با اعتماد به نفس وارد این سازمان شدم.
نوروزی در پاسخ به این سوال که با وجود جوانی آیا از انجام چنین مسئولیت بزرگی هراس داشته است یا خیر؟ اظهار داشت: من تمام آنچه را در دانشگاه آموخته بودم با کار در روستاها به صورت تجربی تکمیل کرده بودم. اطلاعاتی که در هیچ دانشگاهی تدریس نمی شد. روستاهایی که خود دانشگاه تجربی بودند و بسیاری از آموختههای ما در همین روستاها بدست آمد؛ دانش آکادمیک، تجربه عملی و ایمان به خدا و تواناییهای خودم، این نیرو را به من داده تا واهمه ای از هیچ مسوولیتی نداشته باشم. ما عافیتنشین نبودیم که با هر باد ناملایمی بلرزیم.
همان طور که عرض کردم هیچ ترسی بابت حضور در سازمان دامپزشکی کل کشور نداشتم، زیرا من سمتهای استانی را تجربه کرده بودم و با فعالیتهای سازمان دامپزشکی از حیث تحصیلی و فعالیت عملی آشنایی داشتم. به عنوان مثال؛ فعالیت عملی در حوزه دامپزشکی را با تست سل و بروسلوز در روستای چاله سرای ایلام و روستای بردی زرین آباد شهرستان دهلران آغاز کردم که اهالی این مناطق هنوز من را به خاطر دارند و هر وقت به این مناطق میروم، به گرمی از من استقبال میکنند. کل بخشنامههای سل و بروسلوز را خوانده بودم. همچنین کل واکسنهایی که به شکل دولتی به جمعیت دام و طیور تزریق میشد را میشناختم.
نوروزی در ادامه میگوید: به دلیل فعالیت در زمینه دام، طیور و زنبور عسل و حضور در فارمهای مختلف، با بیماریهای دام طیور و زنبور عسل آشنا بودم زیرا در زمان فعالیت در اداره کل طیور بیشتر در خارج از اداره و در مرغداری ها و فارمهای مختلف حضور داشتم. همچنین با توجه به حضور داشتن در کشتارگاهها به عنوان مسوول فنی، نقاط خطر و آلارمهای آنها را به خوبی میشناختم.
وی درباره آشنایی با حوزه دارو و درمان هم اظهار داشت: حوزه دارو درمان را هم به دلیل فعالیت در سازمان نظام دامپزشکی کشور کم و بیش میشناختم. اشتغال در بخش خصوصی هم باعث شد اشراف بیشتری بر این حوزه داشته باشم و بسیاری از دستورالعملها را به نفع بخش خصوصی در زمان ریاستم اصلاح و به روز کنم.
کاردانی که با ماشین واکسن حمل میکرد
نوروزی با اشاره به ذکر خاطرهای از کاردانی که مشغول تزریق واکسن با ماشین بود، عنوان کرد: یک روز هنگام بازدید از یکی از روستاهای اراک، کاردانی را دیدم که مشغول تزریق واکسن سیار و حمل آنها با ماشین بود، این کاردان عنوان میکرد که با سازمان دامپزشکی برای تزریق واکسن قرارداد دارد و به صورت سیار در روستاها این کار را انجام میدهد. آن زمان، درآمد خالص این کاردان نزدیک ۲۰ میلیون تومان بود.
انتقال یارانه ۴۰ میلیارد تومانی تولید دارو به حوزه پیشگیری
مدیر عامل هلدینگ کشاورزی کوثر درباره اختصاص یارانه به کارخانجات داروسازی عنوان کرد: سالیانه ۴۰ میلیارد تومان یارانه به کارخانجات داروسازی اختصاص مییافت تا داروی یارانهای تولید کنند و این دارو در اختیار مرغدار، دامدار و آبزی پرور قرار میگرفت.
نوروزی تاکید کرد: اولین فعالیت دارویی که در سازمان دامپزشکی کشور انجام دادم، حذف یارانه تولید دارو بود به طوری که ۴۰ میلیارد تومان پول را از حوزه یارانه دارو به حوزه پیشگیری منتقل کردیم و همین توجه به حوزه پیشگیری، باعث شد وزیر بهداشت و درمان وقت جلسهای را با مدیران کل دامپزشکی و روسای دانشگاه علوم پزشکی استانها بگذارد و بابت کاهش چشمگیر بیماریهای مشترک بین انسان و دام از سازمان دامپزشکی تشکر کند.
او در زمینه طرحهایی که در سازمان دامپزشکی کشور اجرا کرده است؛ اظهار داشت: در زمینه طرح (GIS) که به شکل مقدماتی شروع شده بود و در تمام استانها زیر ساخت مناسبی نداشت یا اصلا بسترش فراهم نبود و بیشتر یک حالت تبلیغی داشت؛ فعالیت هایی را انجام دادیم و در آن مقطع تمام تلاش ما این بود که این طرح سراسری شود به همین دلیل تلاش کردیم آن را در کل استانهای کشور تعمیم دهیم و به این ترتیب همه استانها به سیستم GIS وصل شدند.
نوروزی در مورد نتایج این طرح در ادامه میگوید: زیر ساخت برای همه استانها خریداری شد و سپس این سیستم به همه استانها آموزش داده شد. با اجرای این طرح میتوانستیم کل بیماریهای کشور را از سیستم سازمان دامپزشکی مرکز و همچنین سیستم استانهای مختلف مشاهده کنیم. هر چند بابت هزینههای اجرای این سیستم به دیوان محاسبات کشور فراخوانده شدیم اما در نهایت این طرح مورد توجه بسیاری از وزارتخانهها هم قرار گرفت و در بحث آنفلونزا از این سیستم بسیار استفاده شد.
مخالفت هایی که با جوانترین رییس سازمان دامپزشکی کشور صورت گرفت
رئیس سابق سازمان دامپزشکی درباره حضورش در این سازمان گفت: اسکندی، وزیر وقت جهاد کشاورزی در آن زمان با اعتمادی که به یک جوان ۳۵ ساله کرد، شجاعتی مثال زدنی از خود نشان داد و من با مدیریت درست باید تلاش میکردم این حسن اعتماد را به خوبی پاسخ دهم. در علم جامعهشناسی پارتو بحث گردش نخبگان را مطرح میکند که این نظریه در تمام علوم باید مورد توجه قرار بگیرد. سازمانی موفق است که به فکر آینده باشد و نیروهای جوان را برای مدیریتهای کلان جامعه تربیت کند. بنابراین من نیز سعیام بر این بود که از جوانان باسواد و شایسته در پستهای مدیریت سازمان استفاده کنم تا در آینده بتوانند بر مسند ریاست این سازمان تکیه بزنند. البته با توجه به این نکته که در کنار نیروی جوانی، تخصص و دانش روز از تجربه کسانی که مویی در این راه سپید کرده بودند نیز باید استفاده کنیم. این سیاست را اجرایی کردم و امروز میبینیم از این مدیران در سازمان استفاده میشود و این نشان میدهد تغییرات من درسطح مدیران ستادی و استانی سراسر کشور که بیشتر از ۴۰ نفر نبود، تغییرات درست و به جایی بوده است. البته تمام این تغییرات نیز بر اساس مطالعه و کارشناسی رزومه افراد بوده است و از میان بیش از ۱۰۰ نفر، این افراد انتخاب شدند.
توجه به تولید داخلی و سخت گیری نسبت به اصلاح GMP شرکتهای دارویی
نوروزی در ادامه اظهار داشت: برای من تولیدات داخلی در هر حوزهای مهم است و برایم ارزشی فوق تصور دارد. به خصوص اگر این تولیدات با سلامت مردم در ارتباط مستقیم باشد. در حوزه دارویی و واردات داروها و واکسنها نیز رویکرد من همین بود که از تولید داخلی حمایت میکردم. بیشتر دوست داشتم تولیدات داخل رشد کند در بحث نظارت و اطمینان از کیفیت محصولات نسبت به شرکتهای تولید داروی داخل بسیار سخت گیر بودیم و در عین حال که فضا را برای رشد آنها فراهم میکردیم، در بحث GMP آنها بسیار سخت گیر بودیم. این سختگیریها در ابتدای امر برای تولید کنندگان چندان خوشایند نبود ولی در دراز مدت به این نتیجه رسیدند که این کار به نفع خود آنها تمام میشود. برای واردات دارو و واکسن به سختی مجوز می دادیم و در مقابل به عنوان مثلا از موسسه رازی و سایر تولیدکنندگان دارو به نحو شایستهای حمایت میکردیم.
پایان انحصار توزیع داروی سه نفره
وی درباره خارج کردن انحصار توزیع دارو از دست سه نفر و توزیع آن میان ۲۰۰ نفر اظهار داشت: من توزیع واکسن را از دست تعدادی محدود در حد دو تا سه نفر خارج؛ و به دست ۲۰۰ نفر دادم و برای توزیع واکسن و داروها شروط و دستورالعملی گذاشتم که این توزیع کنندگان هم به جمع مخالفان من پیوستند.
نوروزی اظهار داشت: به عنوان مثال؛ من مراکز پخش توزیع دارو و واکسن را از سه عدد به ۲۰۰ عدد رساندم؛ این مراکز در اختیار سه نفر در میدان توحید بود که در یک اتاق فاکتور صادر میکردند و پورسانت می گرفتند و سالیانه ۴۰ میلیارد تومان سود خالصشان میشد. من این انحصار را از میان بردم و این مسوولیت را میان دانش آموختگان بیکار دامپزشکی تقسیم کردم. اعلام کردم هرکسی بخواهد مرکز مایه کوبی، مرکز توزیع دارو و واکسن ایجاد کند باید سردخانه، کامیون حمل و تجهیزات لازم را داشته باشد و با وجود این شرایط کار کند و به فعالیتش ادامه دهد.
مدیر عامل هلدینگ کشاورزی کوثر تاکید کرد: این ۴۰ میلیارد تومان میان مراکز مایه کوبی تقسیم شد. تا آن زمان ۳۵۰۰ مرکز مایه کوبی، بیمارستان، پلی کلینیک، داروخانه و درمانگاه دامپزشکی وجود داشت اما در زمان ما، حدود شش هزار مجوز برای مراکز مایه کوبی صادر شد.
انحصار واردات گوشت از برزیل شکسته شد
نوروزی درباره واردات گوشت از کشور برزیل عنوان کرد: واردات گوشت آن زمان به صورت انحصاری از کشور برزیل انجام میشد. با یک مطالعه جامع و کامل در حوزه آسیای میانه، آفریقا، آمریکا، جنوب شرق آسیا و هند و همچنین برخی کشورهایی که فکر میکردیم در شرایط قرنطینهای و بهداشتی، اصول ما را قبول داشتند؛ به این نتیجه رسیدیم که از برخی کشورها اصلا نمیتوان گوشت وارد کرد و در مقابل باید راه واردات گوشت برخی از کشورها به ایران را باز کرد و همین اتفاق باعث شد گوشت برزیل تنها گوشت وارداتی به ایران نباشد.
عصبانیت واردکنندگان گوشت از کشور برزیل
نوروزیی تاکید کرد: از بین بردن انحصار واردات گوشت از برزیل باعث شد این جا هم منافع تعدادی در معرض خطر قرار بگیرد. زیرا این ها کل گوشت برزیل را پیش خرید میکردند؛ حتی کشتارگاه را مشخص میکردند و در مقابل پورسانت میگرفتند و خریدار ما با واسطه از آنها گوشت را خریداری میکرد. این انحصار شکنی همچنین باعث شد گوشت برزیل حدود دو هزار تومان ارزانتر شود و واردکنندگان گوشت از برزیل در مقابل ما جبهه بگیرند.
انحصار شکنی برای صادرات پاچه مرغ
وی درباره صادرات انحصاری پاچه مرغ هم عنوان کرد: صادرات پاچه مرغ را آن زمان دو نفر بیشتر انجام نمیدادند اما ما دستور العمل دادیم هر کس این شرایط را دارد صادرات را انجام دهد. بحث واردات دام زنده مورد دیگری بود که به شدت برای آن تحت فشار بودیم زیرا برای واردات دام زنده سختگیرانه مجوز میدادیم؛ به عنوان مثال آن زمان برای واردات دام زنده از آفریقا به شدت تحت فشار بودیم. اما با مطالعهای که انجام دادیم به این نتیجه رسیدیم که واردات دام زنده از برخی کشورها امکان پذیر نیست.
تهدیدهایی برای همسویی با مخالفان
نوروزی درباره تهدیداتی که آن زمان در برابر فعالیتهای سازمان دامپزشکی انجام میشد، عنوان کرد: همیشه این جمله منصوب به سید آزادگان، مرحوم ابوترابی در ذهنم است که «پاک باش و خدمتگزار»، برای عملی کردن این شعار قطعا با موانع و دشواریهای زیادی روبرو خواهی شد، منتظر بودم که روزی مورد هجمه قرار بگیرم، اما من با خودم و خدای خودم عهد کرده بودم که پاک و طاهر خدمت کنم. خیلیها هستند که انصافا کار میکنند، زحمت میکشند اما شر وسواس خناس یک لحظه گریبان آنها می شود و اجر معنوی کارشان از بین میرود. گاه فرد؛ آلوده زخارف دنیا میشود، من اما با توکل به خدا و توسل به ائمه اطهار و زمزمه مدام این ذکر که «خدایا مرا آنی به خود وا مگذار» وارد کارزار شدم. در آن مقطع برای جدیت در کار و فعالیتهایم در راستای بهداشت و سلامت غذایی، مرتب علنی و غیر علنی تهدید میشدم زیرا تا از بهداشتی بودن یک محموله یا هر واردات دیگری اطمینان کسب نمیکردم مجوز ورود آن را امضا نمیکردم، به خاطر دارم آن زمان اجازه ترخیص محمولهای کپکزده را نمیدادم زیرا آن محموله باید سالم سازی می شد اما با توکل به خدا با این تهدیدات کنار میآمدم. من برای این تهدیدها از وزیر جهاد کشاورزی وقت میگرفتم و مهندس اسکندری با صراحت در این زمینه می گفت :« تا استیضاح من هم پیش بروید و مر قانون را قرص و محکم اجرا کنید.»
وی تصریح کرد: اسکندری برای کنار گذاشتن من از سمت ریاست سازمان دامپزشکی تحت فشار بود و بسیاری از افراد بخش خصوصی این وزیر را تحت فشار میگذاشتند تا من برکنار شوم اما تا آخرین لحظه وزارت؛ ایشان از رییس انتخابی سازمان دامپزشکی کشور حمایت کرد. یکی از دلایل توفیقات در سازمان دامپزشکی، همین حمایت وزیر از رییس سازمان دامپزشکی بود. من آنچه که در بضاعتم بود در سازمان دامپزشکی اجرا یا شروع کردم، اما مجالی به من داده نشد تا تمام برنامههای خود را به پایان برسانم. تمام تلاش خود را کردم تا چه قبول افتد و چه در نظر آید. البته رضایت خدا و خلق خدا، برای من اهمیت و ارزشی بسیار دارد.
نقاط قوت و ضعف سازمان دامپزشکی و عملکرد نوروزی در سازمان دامپزشکی
نوروزی با بیان این که نمره ای در سازمان دامپزشکی به خودم نمی دهم، اما در ارتباط با این موضوع می توان از همکارانم نظرسنجی کرد و نمره ای در این زمینه به سازمان دامپزشکی داد، عنوان کرد: از نقاط قوت سازمان دامپزشکی در دورهای که من ریاست آن را بر عهده داشتم، میتوان به رشد خوب بخش خصوصی، هدفمند کردن یارانهها و کنترل و پیشگیری بسیاری از بیماری های دامی اشاره کرد.
وی ادامه داد: تجهیز، تاسیس و راه اندازی مراکز آزمایشگاهی تخصصی در سطح کشور و کل استان؛ بررسی وضعیت آزمایشگاههای تخصصی دامپزشکی در سطح کشور، پیگیری تاسیس هفت مرکز تخصصی آزمایشگاهی برای تشخیص بیماریهای دامپزشکی در هفت منطقه کشور، از جمله اقدامات مثبت و نقاط قوت این دوره از فعالیت سازمان دامپزشکی کشور بود. همچنین مرکز پایش جیوه، سرب و فلزات سنگین در بحث باقیماندهها را راه اندازی کردیم. تجهیز کل ازمایشگاه های دامپزشکی کشور از دیگر فعالیتهایی است که در این مقطع صورت گرفت.
مدیر عامل هلدینگ کشاورزی کوثر درباره مراکز تخصصی آزمایشگاهی برای تشخیص بیماریهای دامپزشکی عنوان کرد: ایجاد مرکز انگل شناسی در لرستان، شتر و تکسومی در کرمان، تغذیه در قزوین، دوک در قائمشهر مازندران و سایت گل مکان که در زمینه مرکز تخصصی بیماریهای ویروسی دام فعالیت میکند، از جمله این مراکز تخصصی است که در زمان حضور من در سازمان دامپزشکی پیگیری و راه اندازی شد.
دریافت سه هزار مجوز استخدام در سازمان دامپزشکی کشور
نوروزی با اشاره به دریافت سه هزار مجوز استخدام در سازمان دامپزشکی کشور عنوان کرد: در آن زمان سه هزار مجوز استخدامی برای به کارگیری نیروی انسانی در سازمان دامپزشکی کشور از دولت دریافت شد، اما متاسفانه به دلیل اختلاف نظرهایی که با سازمان نظام دامپزشکی کشور وجود داشت، میزان استخدامیها کاهش پیدا کرد. بحث پیگیری حقوق و افزایش حقوق کارمندان سازمان دامپزشکی به دلیل سختی کاری که داشتند، از سوی خداوردی معاون اداری و مالی سازمان دامپزشکی در آن زمان پیگیری شد و بالاخره این بحث به نتیجه رسید و حقوق پرسنل سازمان دامپزشکی اکنون نسبت به سایر سازمان ها مطلوب تر شده است.
وی درباره موفقیت هایی که در این دوران برای سازمان دامپزشکی کشور حاصل شد، اظهار داشت: راه اندازی سیستم GIS در کل استانهای کشور باعث شد پایش بیماری آنفلونزا در آن زمان بسیار موفقیتآمیز باشد؛ همچنین سازمان دامپزشکی کشور آن زمان در زمینه او آی ای بسیار قوی ظاهر شد به طوری که علاوه بر نمایندگی خاورمیانه در آسیا هم صاحب سیت شد. اولین جلسه منطقه ای OIE در شانگهای بود و دومین جلسه را تلاش کردیم به تهران بیاوریم؛ پیگیریهای آن زمان باعث شد که به عنوان یک سایت مرکزی معرفی شدیم.
همکاری با اتحادیه اروپا
نوروزی درباره همکاری با اتحادیه اروپا اظهار داشت: سالیانه ایران ۵۰۰ میلیون تومان اعتبار برای آموزش و خرید خدمات در زمینه بیماری تب برفکی از اروپا دریافت میکرد و اروپا پذیرفته بود عوامل بیماری زا از هند و پاکستان به ایران و ترکیه و سپس اتحادیه اروپا میرسند؛ در آن زمان ارتباطات بین المللی بسیار خوبی داشتیم و پیگیری کردیم در زمینه اکو؛ سرویسهای دامپزشکی عضو اکو بتوانند در زمینه دامی و فرآوردههای دامی ارتباط آسان تری داشته باشند و این امر در زمینه تجارت دام و فرآورده های آن طرح بسیار موفقی بود.
ماشینی برای شرایط بحرانی
وی همچنین به ایجاد ستاد بحران در سازمان دامپزشکی کشور اشاره کرد و عنوان کرد: از دیگر فعالیت هایی که در آن مقطع در سازمان دامپزشکی کشور انجام شد؛ تشکیل ستاد بحران در سازمان دامپزشکی کشور بود که در مواقع ضروری و بحرانی؛ استاهای همجوار به کمک استان بحران زده بشتابند؛ مانند زمانی که سیل زلزله یا یک بیماری در یک استان رخ میدهد.
نوروزی تاکید کرد: این ستاد بحران در شرایط اضطراری افرادی را داشتند که شامل دکتر، راننده و تکنسین بودند و ۱۰۰ وسیله نقلیه با چراغ گردان در اختیار این افراد بود که این ماشین بدون نیاز به محیط خارج تا ۱۰ روز می توانست خدمت رسانی کند.
اخذ مجوز و اعتبار برای بازسازی ساختمانهای فرسوده اداری سازمان دامپزشکی
مدیر عامل هلدینگ کشاورزی کوثر اظهار داشت: برای بازسازی ساختمانهای اداری در حال فروریختن برخی از ادرات کل سازمان دامپزشکی کشور با تلاش زیاد مجوز ساخت و اعتبار دریافت کردیم؛ همچنین سازمان دهی زنجیره سرد کشور که تا آن زمان ۴۰ هزار کامیون به این سامانه پیوسته بودند از دیگر اقدامات سازمان دامپزشکی در آن مقطع بود. همچنین در حوزه قرنطینهها؛ پرتوکلهای مبدا و مقصد با دستورالعملهای خاصی تنظیم شد و در عین حال تفویض اختیار هم به استانها صورت گرفت.
نوروزی با تاکید بر این که برای آسان شدن فعالیتهای ترخیصی در شهرستانهای مختلف، این اختیار به اداره کل دامپزشکیهای استانها واگذار شد، عنوان کرد: مجوزهای ترخیصی استانهای مختلف باید در تهران امضا میشد و افراد برای دریافت یک مجوز باید از استانهای دور و نزدیک چندین بار به تهران مراجعه میکردند که این پروسه زمانی بسیارطولانی بود اما ما صدور همه مجوزها و پروانهها را به استانها واگذار کردیم، مثلا اگر کسی میخواست کشتارگاه احداث کند باید به ادارهکل دامپزشکی همان استان مراجعه میکرد در حالی که پیش از این باید رییس سازمان دامپزشکی کل کشور آن مجوز را امضا میکرد اما این مسوولیت اخیرا به سازمان نظام دامپزشکی داده شده است؛ این تفویض از آن زمان شروع شد؛ سپس سامانه-های اخذ مجوز طراحی شد به طوری که شخص ورود میکرد و اطلاعات ترخیص را از طریق این سامانه پیگیری میکرد.
ساختار تشکیلاتی سازمان دامپزشکی میتوانست بهتر شود
نوروزی درباره فعالیتهایی که دوست داشت در آن زمان پیگیری کند اما موفق نشد؛ عنوان کرد: پیکره تشکیلاتی سازمان دامپزشکی را میخواستیم بهتر از پیش کنیم اما عملا این اتفاق نیفتاد؛ به همین دلیل شروع به اصلاح برخی قوانین و آیین نامهها کردیم، اما برخی آیین نامهها را فرصت نکردیم پیگیری کنیم.
وی ادامه داد: متاسفانه برخی از نهادهای رقیب هر روز طرحی را مطرح میکردند که سازمان دامپزشکی باید به مجلس میرفت و پاسخگو میشد. به همین دلیل در حوزه مجلس وقتمان بسیار هدر رفت. از جمله طرحهایی که در آن زمان مطرح بود، قانون نظام جامع دامپروری بود که باید اصلاحاتی مطابق با نظر سازمان دامپزشکی در آنها صورت میگرفت مانند بحث ایمنی زیستی، بهرهوری و قانون سازمان نظام دامپزشکی کشور که برخی اصرار داشتند باید اصلاحاتی در آن صورت بگیرد.
سامان دهی کارخانجات خوراک دام و طیور کشور
نوروزی درباره کارخانجات خوراک دام و طیور در کشور عنوان کرد: تعداد کارخانجات خوراک دام و طیور در کشور زیاد بود و باید طرحی در این رابطه نوشته میشد. البته سخت بود که این اصلاح ساختار بهداشتی کارخانهها در مدت زمان کوتاهی انجام شود به همین دلیل در این زمینه طرحی نوشته شد و به مرور در حال اجرا بود. بر اساس این طرح؛ اصلاح ساختار بهداشتی کارخانجات را شروع کردیم و آیین نامه ای برای این هدف نوشته شد و به همه استانها ابلاغ شد.
مبارزه با آنفلونزا مهم ترین فعالیت من در سازمان دامپزشکی بود
نوروزی با بیان این که شاخصترین فعالیتش در سازمان دامپزشکی کشور مبارزه با بیماری آنفلونزا بود؛ اظهار داشت: مهمترین کاری که در سازمان دامپزشکی انجام دادیم مبارزه با بیماری آنفولانزا بود، زمانی که سازمان دامپزشکی را تحویل گرفتم اولین کاری که کردم این بود که معاونین را خواستم تا درباره این بیماری توضیح بدهند و در واقع اولین درگیری کاری جدی من مبارزه با بیماری آنفلونزا بود. من باید هفتگی این گزارش بیماری را به اطلاع رییس جمهور، وزیر بهداشت و وزیر کشاورزی در وزارت جهاد کشاورزی در دبیر خانه دولت که به ریاست معاون اول رییس جمهوری تشکیل می شد؛ میرساندم.
تشکیل کمیته ای از نخبگان طیور برای مبارزه با بیماری آنفلونزا
نوروزی اظهار داشت: برای مبارزه با بیماری آنفلونزا دستورالعملی تدوین کردیم و کمیتهای از نخبگان طیور کشور را که شامل ۱۷ نفر بودند؛ از دانشکدههای دامپزشکی سراسر کشور جمع کردیم تا درباره این دستورالعمل نظر بدهند؛ بعد از اعمال نظرها تلاش کردیم با جذب اعتبار برای مبارزه با این بیماری اقدام کنیم که این جذب اعتبار ابتدا سخت بود.
مدیر عامل هلدینگ کشاورزی کوثر با بیان این که برای مبارزه با بیماری آنفلونزا ابتدا آزمایشگاهها را تجهیز کردیم؛ عنوان کرد: با شیوع بیماری آنفلونزا فشار کار بر روی قسمت تشخیص سازمان دامپزشکی بود اما برای موفقیت بیشتر در این زمینه تلاش کردیم تا حدی به استانها اختیار داده شود تا بر اساس دستورالعمل تدوین شده؛ پایش را انجام دهند و درباره جمعیت طیور بومی و صنعتی؛ گوشتی و تخم گذار همان جا تصمیم گیری کنند اما درباره مرغ های مادر و اجداد به دلیل حساسیت موضوع؛ خود سازمان دامپزشکی مستقیم وارد میشد. این واگذاری برای تصمیمگیری برای سهولت بیشتر برای انجام کارها اتفاق افتاد و نتیجه مثبتی هم دربرداشت و همین روند مثبت باعث شد هنگامی که سازمان دامپزشکی را تحویل دادیم هیچ کانون آنفلونزای فوق حادی نداشتیم.
ریاست سازمان دامپزشکی و وضعیت مدیریت کنونی این سازمان
نوروزی درباره وضعیت کنونی سازمان دامپزشکی عنوان کرد: خلج اشراف خوبی بر سازمان دامپزشکی دارد و بعد از حضورش در این سازمان با روسای پیشین سازمان دامپزشکی جلسهای را تشکیل داد و نظرات آنها را دریافت کرد.
وی درباره فعالیتهایی که در سازمان دامپزشکی کشور باید صورت بگیرید؛ عنوان کرد: ما باید ابتدا از نظر پوشش واکسیناسیون خوب ظاهر شویم زیرا سازمان دامپزشکی با داشتن واکسن کافی فراهم کردن این ماده در اسرع وقت و تزریق آن در وقت مقتضی به جمعیت دام و طیور میتواند از شیوع بیماریها جلوگیری کند و این امور با داشتن بودجه مناسب محقق میشود. همچنین برای دریافت منابع از دولت و مجلس باید انرژی صرف شود و اهمیت موضوع دامپزشکی به اطلاع مقامات دولتی برسد تا از نظر اعتباری به این سازمان کمک شود.
نوروزی تاکید کرد: در بحث مبارزه با بیماری آنفلونزا، استانها باید تحت نظر باشند و در این زمینه بازخواست شوند در عین حال باید زمینهای فراهم شود تا همکاری با بخش خصوصی هم حاصل شود و نظارت بیشتری بر روی فعالیت آنها صورت بگیرد.
مدیر عامل هلدینگ کشاورزی کوثر با بیان این که باید در برخی از زمینه ها کنترل بیشتری صورت بگیرد؛ عنوان کرد: در برخی از حوزهها مافیا وجود دارد، به عنوان مثال در صورت کنترل نشدن داروها و واکسنها به کشور آسیب وارد میشود. برای کنترل بر بحث واکسن در آن زمان، کل واکسن های مورد مصرف سازمان دامپزشکی از سوی موسسه رازی صاحب پروانه شدند و این اتفاق برای اولین بار رخ داد.
عزل از طریق معاون اول وقت ریاست جمهوری
نوروزی با بیان این که از طریق وزیر جهاد کشاورزی وقت و به دستور معاون اول رییس جمهوری از ریاست سازمان دامپزشکی عزل شدم؛ عنوان کرد: اگر هر چیزی سر جای خودش باشد و هر کسی ادعای کارشناسی در تمام حوزهها را نداشته باشد، وضعیت کشور ما بهتر از این خواهد بود. در بحث عزل، یک عزل کارشناسی و فنی و علمی نبود بلکه منافع عده ای ایجاب میکرد که رئیس سازمان دامپزشکی عزل شود، رحیمی معاون اول وقت ریاست جمهوری در حرکتی غیر کارشناسی که به امنیت سلامت کشور آسیب وارد کرد، اختیار واردات مستقیم دام را به استانداران استانهای مرزی داد در حالی که واردات دام باید تحت نظارت سازمان دامپزشکی باشد و معاون اول رییس جمهوری نباید در آن مداخله کند.
بازدید دبیرکل سازمان جهانی بهداشت دام OIE از ایران
نوروزی با بیان این که رییس کل OIE دکتر والا نخستین بار در زمان حضور من در سازمان دامپزشکی کشور به ایران آمد؛ عنوان کرد: برای نخستین بار دکتر والا رییس کل OIE با رییس منطقهاش دکتر عیسی قاضی یحیی به ایران آمدند و بعد از اظهار شگفتی از پیشرفتهای ایران گفتند:« تصور نمیکردیم ایران آنقدر پیشرفته باشد.»
وی تاکید کرد: هم اکنون در کمیسیونهای منطقه ای از جمله کمیسیون منطقهای خاورمیانه کشورهای کوچک حوزه خلیج فارس ریاست را بر عهده دارند که تعداد دامپزشکان سازمانهای دامپزشکیشان از تعداد انگشتان دست کمتر است و رسیدن به ریاست این کمیسیونها پیگیری جدی متولیان امر را می طلبد.
در آن مقطع از زمان ما به دنبال راه اندازی کمیته دامپزشکی کشورهای عضو اکو بودیم و نامی تحت عنوان VECO-ECO برای آن انتخاب کرده بودیم. حتی موافقت کشورهای عضو اکو را در ترکیه و سازمان ملل را نیز جلب کرده بودیم که امیدواریم پیگیری شده و روزی شاهد مدیریت دامپزشکی جمهوری اسلامی ایران بر سرویسهای کشورهای عضو باشیم.