مدیر کل دفتر تنوع زیستی و حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست گفت: ساماندهی گونه قاچاق، مهاجم و غیر بومی میمون رزوس با توجه به تهدیدی که برای تنوع زیستی کشور به دنبال دارد، در دستور کار قرار گرفته است.
به گزارش حکیم مهر به نقل از ایرنا، «دکتر سید مجید خرازیان مقدم» با اشاره به اخبار منتشر شده پیرامون نگهداری گونه غیر بومی میمون رزوس در کشور، افزود: با توجه به تکلیف و وظیفه قانونی سازمان حفاظت محیط زیست برای ساماندهی گونه های وحشی کشف و ضبط شده، به ویژه گونه های مهاجم و نظر به اینکه گونه میمون رزوس نیز در دسته بندی گونه مهاجم برای حیات وحش کشور قرار می گیرد، معاونت محیط زیست طبیعی پس از ضبط این گونه ها، نسبت به تعیین و تکلیف وضعیت آن ها اقدام می کند.
وی خاطرنشان کرد: عدم ضبط و جمع آوری گونه مهاجم و غیر بومی میمون رزوس از سطح مراکز خرید و فروش که به صورت قاچاق نسبت به وارد کردن و فروش این گونه اقدام می کنند، می تواند منجر به تهدید جدی برای طبیعت و حیات وحش کشور شود.
مقدم افزود: تمامی گونه های جانوری وحشی پس از صدور مجوز انتقال توسط اداره کل حفاظت و مدیریت شکار و صید، تنظیم صورتجلسه ای با امضای نمایندگان دفتر حراست، مدیریت پارک پردیسان، دفتر حیات وحش و اداره کل حفاظت و مدیریت شکار و صید، همچنین گذراندن دوره قرنطینه زیر نظر دامپزشک کلینیک پردیسان مجاز به خروج از کلینیک حیات وحش و مرکز بازپروری پردیسان و انتقال به سایر مراکز مورد تایید هستند.
مدیرکل دفتر تنوع زیستی و حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: در خصوص انتقال گونه مذکور، با توجه به قوانین موجود نیازی به اخذ مجوز از سایر نهادها نبوده و تا کنون نیز هیچ درخواستی از سایر نهادها مبنی بر ضرورت اخذ مجوز قبل از انتقال حیوانات وحشی به سازمان حفاظت محیط زیست ارائه نشده است.
وی گفت: بدیهی است در صورت ضرورت اخذ مجوز از سایر دستگاه ها، پس از اخذ مستندات قانونی و دلایل توجیهی از دستگاه مورد نظر، موضوع مورد بررسی و اقدام قرار خواهد گرفت.
مقدم با اشاره به اخبار منتشر شده پیرامون انتقال این گونه غیر بومی به پژوهشگاه رویان یادآور شد: پژوهشگاه رویان با هدف ارائه خدمات درمانی به زوج های نابارور، پژوهش و آموزش در زمینه علوم باروری و ناباروری در جهاد دانشگاهی علوم پزشکی ایران تاسیس شده و مجوز مراکز تحقیقات علوم سلولی و مرکز تحقیقات پزشکی تولید مثل را از شورای گسترش دانشگاههای علوم پزشکی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دارد و در نتیجه تابع قوانین وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بوده و از همین رو همکاری گسترده ای با سازمان حفاظت محیط زیست دارد.
مدیرکل دفتر تنوع زیستی و حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: موسسه رویان عضو کمیته اخلاق در آزمایش های پزشکی بوده و در چهارچوب قوانین و دستورالعمل های موجود عمل می کند و این نکته در بازدید های مکرر کارشناسان محیط زیست نیز مورد تایید قرار گرفته است.
چند وقتی است تب نگهداری از میمون رزوس که گونه ای غیر بومی و مهاجم است در کشور بالا گرفته است این در حالی است علاوه بر تهدید سلامت افراد، با رها شدن در طبیعت موجب بروز آسیب های جدی به محیط زیست می شود.
میمون رزوس
میمون رزوس یا (Macaca mulatta) یکی از جانوران وحشی مناطق جنوب شرقی آسیا است که در سال های اخیر به صورت قاچاق و از راههای غیر قانونی وارد ایران شده و برخی از مردم از روی دانش پایین و اطلاعات ناکافی در این زمینه، مبادرت به نگهداری از این حیوان در منازل مسکونی می کنند که این کار سلامت افراد را تهدید می کند.
بیماری مشترک
با توجه به نزدیکی ساختار آناتومیکی و فیزیولوژی پریمات ها با انسان، بیشترین بیماری های مشترک انسان و حیوانات متعلق به این جانوران است که در این میان گروهی از بیماری ها بسیار مهلک و کشنده بوده و متاسفانه هیچ راه پیشگیری ندارند که از این بین می توان به ایدز، کزاز، تب زرد، هپاتیت، مننژیت، بیماری های ناشی از هرپس ویروس ها و انواع بیماری های انگلی داخلی و همچنین قارچ های پوستی و.. اشاره کرد.
بیماری های مذکور ممکن است به صورت مخفی در بدن میمون ها وجود داشته باشد ولیکن هیچ علایم بالینی را نشان ندهد و میمون به عنوان یک مخزن عمل کند و با ورود عامل بیماری به بدن انسان، علایم بروز کند.
آسیب های زیست محیطی
گونه مهاجم نام واژه ای است که برای گونه های غیربومی هر منطقه که خطر پخش شدن در طبیعت را دارند به کار می رود.
متاسفانه کشور ما در خصوص آسیب های وارده از گونه های مهاجم خصوصا در سال های اخیر بی نصیب نبوده که ورود شانه دار دریای خزر، راکون به جنگل های شمال و اکنون ورود گونه غیر بومی میمون رزوس است.