صبح امروز چهارشنبه، نخستین مجتمع پرورش نژاد دومنظوره سمینتال کشور، در سطحی به مساحت ۱۰۰ هکتار و ۵۵ هزار مترمربع زیربنای مسقف، در حضور وزیر جهاد کشاورزی و جمعی از مسئولان ارشد استان قزوین، در آبیک به بهرهبرداری رسید.
به گزارش حکیم مهر به نقل از خبرگزاری کشاورزی ایران (ایانا)، نخستین پرورشدهنده گاو نژاد سمینتال، از کاهش هزینههای تولید نسبت به هلشتاین با استفاده از سمینتال خبر داد.
به گزارش خبرنگار اعزامی ایانا به آبیک قزوین، مدیرعامل هولدینگ دانشبنیان کشاورزی دانا، صبح امروز در جریان بازدید وزیر جهاد کشاورزی از نخستین مجتمع دامداری و مرکز تولید نهادههای ژنتیکی گاو دومنظوره سمینتال گفت: پرورش این نژاد دومنظوره، نهتنها میتواند هزینه تولید را نسبت به نژاد هلشتاین، تا ۳۰ درصد کاهش دهد، بلکه از قدرت سازگاری بالاتری نیز برخوردار است.
«محسن مردی» که بهعنوان پژوهشگر برگزیده کشور نیز شناخته میشود، با اشاره به اینکه سمینتال روزانه بین ۲۵ تا ۳۰ لیتر شیر تولید میکند، افزود: ضریب تبدیل مناسب گوشت، عمر اقتصادی بالا، وابستگی کمتر به کنسانتره و مقاومت نسبت به تنشهای زیستی و غیرزیستی از مهمترین خصایص این نژاد بوده که میتواند بهعنوان یک راهکار در رفع بسیاری از مشکلات اقتصادی دامدارها مؤثر باشد.
وی خاطرنشان کرد: نخستین مجتمع پرورش نژاد دومنظوره سمینتال، در استان قزوین (آبیک) در سطحی به مساحت ۱۰۰ هکتار و ۵۵ هزار مترمربع زیربنای مسقف، با اعتباری افزون بر ۴۰ میلیارد تومان به بهرهبرداری رسید.
به گفته دانشیار پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی، این مجتمع در حال حاضر با دارا بودن دوهزار رأس گاو سمینتال ۱۰۰ درصد خالص و ثبت شده بینالمللی، بهعنوان مهمترین مرکز تأمینکننده این نژاد در ایران محسوب میشود.
مردی، رفتار و خلق و خوی مناسب نژاد سمینتال را یکی از مهمترین خصوصیات مطلوب آن دانست و عنوان کرد: این رفتار آرام، مزیتی است که برای انواع شیوههای مدیریتی، بهویژه هنگام مقید کردن دام، بسیار سودمند است.
وی ادامه داد: این نژاد برای دورگ گیری با هلشتاین بسیار مناسب است. ضمن اینکه خاصیت تطبیقپذیری آن با محیط اطراف، به این دام اجازه داده تا در سراسر جهان گسترده شود.
منتخب سرآمدان علمی کشور در دو سال گذشته معتقد است: هزینههای دامپزشکی و درمانی پایین، دست و پای بسیار قدرتمند، بلوغ جنسی زودهنگام، بازدهی اقتصادی بالا، شاخص پرواربندی بالا و مشکلات بسیار پایین متابولیکی و بیماریهای پس از زایمان از دیگر مزایای این نژاد کمنظیر است.
مردی در پایان تأکید کرد: شیری که از نژاد سمینتال به دست میآید، ۴,۲ درصد چربی و ۳.۷ درصد نیز پروتئین دارد؛ این در حالی است که چربی و پروتئین شیر استحصال شده از هلشتاین، تا حدود ۳۰ درصد کمتر است.
وزیر جهاد کشاورزی امروز در افتتاح نخستین مجتمع صنعتی پرورش گاو سمینتال در آبیک قزوین مزایای این نژاد را تشریح کرد.
به گزارش خبرنگار ایانا، «محمود حجتی» گفت: اگرچه در چند دهه گذشته در کشور تولید شیر و گوشت متکی به نژاد هلشتاین بوده است، اما طی دو، سه سال گذشته با پیگیریهای انجامشده موفق به واردات این نژاد به کشور شدیم.
وی با اشاره به اینکه شیر سمینتال در کیفیت نسبت به هلشتاین بالاتر است، افزود: اگرچه قیمت شیر این نژاد ۳۰ تا ۴۰ درصد بالاتر از نژاد هلشتاین است، اما در مقایسه با آن، هزینههای تولید پایینتر و کیفیت گوشت بالاتری دارد.
وزیر جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: گوسالههای نر سمینتال بعد از گذشت یک سال، برای کشتار آماده میشود، اما برای این مدت در نژاد هلشتاین، شش ماه بیشتر است؛ بنابراین سمینتال میتواند در تعادلبخشی شیر و گوشت کمک مؤثری به نیاز کشور باشد.
حجتی در پاسخ به پرسش ایانا مبنی بر سهم این نژاد در آینده دامداریهای ایران ادامه داد: باید دید که استقبال دامداران چگونه خواهد بود؛ هرچند مجموعهای که امروز با همت و تلاش هلدینگ دانشبنیان کشاورزی دانا افتتاح شد، میتواند نمونه موفقی تلقی شود، زیرا خصوصیات دیدهشده از سمینتال، گویای همین مطلب است.
وی درباره بهرهوری تصریح کرد: اساس تمام طرحهایی که در بخش سیاستهای اقتصاد مقاومتی تقدیم ستاد فرماندهی مربوطه شد، بهرهوری است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: اکتفا کردن به یک نژاد برای تولید شیر و گوشت کار منطقی نیست.
به گزارش خبرنگار ایانا، «حسن رکنی» افزود: امروزه تمام دنیا برای تأمین نیازهای پروتئینی و شیری خود نژادهای مختلف را بررسی کرده و بهترینها را برای پرورش انتخاب میکنند.
وی با اشاره به اینکه پرتولیدی خاص یک نژاد نیست، خاطرنشان کرد: بهعنوان مثال نژاد جِرزی در تولید شیر، هِرفورد در تولید گوشت و مونتبیلیارد و سمینتال دومنظوره هستند.
به گفته معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی، نژاد سمینتال اگرچه از امروز برای نخستینبار در سطح وسیعی به بهرهبرداری رسید، اما به تعداد محدود از مدتها قبل در برخی استانها پرورش داده شده و امتحان خود را پس داده است.
رکنی ادامه داد: سمینتال حیوانی قانع در امر تغذیه است و بهطور متوسط از هر رأس ماده آن میتوان پنج گوساله گرفت؛ در صورتی که این تعداد در هلشتاین کمتر است.
وی در پایان تصریح کرد: سمینتال میتواند بخش بزرگی از نیاز واردات گوشت به کشور را کاهش دهد؛ بنابراین اگر دامداران خواهان پرورش چنین نژادی باشند، آنها را یاری میکنیم.
نخستین مجموعه پرورش گاو سمینتال در استان قزوین در حالی امروز با حضور وزیر جهادکشاورزی در مساحتی به بزرگی ۱۰۰ هکتار و با سرمایهگذاری ۴۰ میلیارد تومانی افتتاح شد که این مجتمع با برخورداری از دو هزار رأس گاو سمینتال، عاملی مهم در تحقق اقتصاد مقاومتی به جهت مزیتهای نسبی این نژاد در مقایسه با هلشتاین بهشمار میرود؛ اما افتتاح این مجموعه در استان قزوین که در نوع خود در کشور بینظیر است، نخستین واحد پرورش گاو سمینتال در یک مجتمع بزرگ دانشبنیان بهشمار میرود. از این رو ایانا خالی از لطف ندید تا نگاهی داشته باشد به خصوصیات بارز این نژاد پرارزش و مزایای آن به قلم «علی کاظمی» کارشناس برنامهریزی تولید گوسالههای نر و مولد اسپرم مرکز اصلاح نژاد دام وزارت جهاد کشاورزی.
تاریخچه و منشاء :
نژاد سمینتال درکشورهای مختلف به نام های پای روژه دوله درفرانسه و در ایتالیا پیزاتا روزا و درآلمان فلک فیه (خالدار) و نیز سمینتال معروف است. نژادهای دو منظوره سمینتال (فلک فیه) و مونت بیلیارد در دهه سال ۱۳۳۰ به صورت گاو نر برای
دو رگ گیری به همراه نژادهای شیری و گوشتی وارد کشور شدند و آمیخته هایی از آنها در منطقه کشت و صنعت هفت تپه خوزستان و ایستگاه دامپروری خوزستان در سال های اخیر موجود بوده است. گاو سیمنتال به صورت محصولات مواد ژنی درسال ۱۳۷۰ توسط بخش خصوصی و با مساعدت و همکاری و نظارت مرکزاصلاح نژاد دام کشور برای توسعه آمیخته گری با گاوهای بومی و یا تلاقی با آمیخته ها وارد استان مازندران می شود.
در دهة ۱۳۸۰ جنین های رجیستر سمینتال از کشور آلمان برای پرورش خالص و تکثیر وارد ایران شده است. نتایج حاصل از انتقال جنین توسط مرکزاصلاح نژاد دام کشور به تعداد زیاد موجب پراکندگی این نژاد در بسیاری از استان های کشور شده است. گاوهای خالص مونت بیلیارد هم درسال ۱۳۴۸ از کشور فرانسه به استان خراسان شمالی وارد شده است.
آمیخته های نژادهای دو منظوره بویژه سمینتال قابلیت سازگاری و عادت پذیری درشرایط گرم و مرطوب را در سطح بالایی نسبت به دیگر نژادهای پرشیر دارد. افت تولید، کاهش باروری، کاهش اشتها و کاهش ضریب تبدیل غذایی در این دامها نسبت به دیگر گاوهای اصیل بسیار کمتر است و بیشترین سودمندی را دو رگ های نسل اول نصیب پرورش دهنده می کنند.
در سال های اخیر نژادهای دو منظوره سمینتال در بخش های وسیعی از استان های شمال، شمال غرب و غرب و در استانهای جنوبی (خوزستان) و حتی مناطق کویری و مرکزی باعث رضایت مندی پرورش دهندگان و از سوی دیگر با استقبال دامداری های روستایی و صنعتی و نیمه صنعتی رو به رو گردیده است.
به طور خلاصه درشرایط کاهش نزولات آسمانی و تولید علوفه و افزایش دما با نوع مدیریت - که در پرورش این دام اعمال می شود - رضایت مندی در پرورش و سودمند بودن این نژادها درکنار نژادهای صرفاً یک منظوره و پرتوقع و پرشیر مشهود بوده، از علوفه کم ارزش و با کاهش مصرف کنسانتره و مواد دانه ای مقدار قابل توجهی شیر و گوشت تولید نموده و سالانه حداقل یک گوساله نصیب تولیدکننده می نماید. نژاد برتر در شرایط اقتصاد مقاومتی و پایداری فعالیت پرورش گاو شیری را در روستاها و واحدهای صنعتی - که توان مدیریت تخصصی و پرورش نژادهای پر شیر را ندارند- امکان پذیر می سازد. هم اکنون کشور از نظر تأمین مواد زنتیکی مورد نیاز این نژادها خودکفا بوده، سالانه درحد محدودی به دلیل ارتباط علمی و برخورداری از ژنتیکهای ممتاز اقدام به واردات محصولات ژنتیکی این نژاد می نماید.
شایان توجه است در حال حاضر تحقیقاتی درسطح دانشگاهی و مراکز تحقیقی در زمینه نژادهای دو منظوره سمینتال صورت گرفته یا درحال انجام است. نژاد مونت بیلیارد برای شیر بیشتر و تا حدودی گوشت، ولی نژاد سمینتال برای شیر و ترکیبات آن و گوشت بیشتر پرورش داده می شود.
مزایای گاوهای نژاد دو منظوره :
۱- عملکرد شیروگوشت بالا ؛
۲-کمترین سوماتیک سل کانت، باروری منظم و رشد سریع؛
۳-گاو بسیار قوی و سالم با سازش پذیری سریع به تمام شرایط آب و هوایی و غذای ثابت، درتمام قاره ها؛
۴-گوساله های نر باارزش بالا و لاشه های با ارزش عالی؛
۵- خلق وخوی بسیار آرام و راحت از همه نرها و ماده ها؛
۶- اثرات اقتصادی بالا درگله های شیری وگوساله های نر با کمترین نیازهای زیست محیطی و رسیدن به رشدسریع؛
۷- نژادی ایده آل برای آمیخته گری(دورگ گیری ) با نژادهای شیری خالص. (نژاد دومنظوره: ۶۰/۰ درصد شیر ، ۴۰ /۰ درصد گوشت، ۱۰۰ درصد سودمندی)
۸ - هزینه تولید هر کیلو گرم شیر و گوشت تولیدی در گاوهای دو منظوره ارزانتر از سایر نژادهاست.
۹ - گاوهای دو منظوره در برابر بیماری ورم پستان مقاومتر و بیماری دست و پا و ناحیة سم و نیز مشکلات
سخت زایی کمتر دارند.
۱۰- فاصله گوساله زایی در گاوهای دو منظوره کم و تعداد گوساله های تولیدی در طول عمر بیشتر از نژادهای فقط تولید شیر بیشتر است.
۱۱- گاوهای دو منظوره قابلیت تبدیل مواد خشبی و علوفه ای و علف های کم ارزش را به گوشت با کیفیت و ماربلینگ بالا و شیر با ترکیبات بالایی از چربی و پروتئین دارند.
تولیدات گاو سمینتال:
متوسط تولید شیرگاوهای رکوردگیری شده: شیر ۴/۷۱ کیلوگرم، چربی شیر ۰۹/۴ درصد، پروتئین شیر ۴۶/۳ درصد.
تولید گوشت: متوسط سن ۶/۱۹ ماه،وزن زنده ۶۹۶ کیلو گرم، وزن لاشه ۴۰۱کیلوگرم، درصد راندمان ۹/۵۷ درصد، افزایش وزن روزانه ۱۴۰۰گرم