حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: ساختار هیات رئیسه کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی تغییر کرده و سخنگوی جدید این کمیسیون معتقد است که ما نتوانستهایم از تمام ظرفیتهای تولیدی در حوزه دامپزشکی استفاده کنیم. «دکتر علی محمد شاعری» میگوید که دولت باید بازارهای هدف را پیدا کرده، صنایع تبدیلی در این بخش را توسعه دهد و تولیدات داخل را رقابتپذیر کند. از نظر او ظرفیت صادرات فرامرزی در کشور به اندازه تولید داخل نیست و درواقع تناسبی بین ساختار صادراتی ما و تولید داخل وجود ندارد.
حکیم مهر: آقای دکتر، مهمترین اولویتهای کمیسیون کشاورزی با ترکیب جدید هیات مدیره چیست؟
در کل وظایف ما در حوزههای تقنینی، نظارتی و پیگیری مطالبات مردم طبقهبندی میشود. در حوزه تقنینی طرحها و لوایح مهمی داریم که امسال آنها را مورد بررسی و تصویب قرار میدهیم.
حکیم مهر: مثلا چه لوایحی؟
لایحه محیطبانان یکی از اولویتهای ماست که از سوی دولت به مجلس ارجاع شده و در آینده نزدیک در دستور کار قرار میگیرد. همچنین لایحه حفاظت از منابع طبیعی کشور، طرح تشکیل وزارت محیط زیست و منابع طبیعی، طرح ساماندهی مدیریت روستا و بررسی موافقتنامههای همکاری بین ایران و کشورهای دیگر با تاکید بر کشورهای همسایه در جهت مبادلات فرامرزی از طرحها و لوایح مهمی هستند که مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
حکیم مهر: برنامههای کمیسیون در حوزه دامپزشکی شامل چه مواردی است؟
اولویت اصلی کمیسیون در بررسی مسائل حوزه دامپزشکی، تاکید بر ارائه لایحه از سوی دولت است. ما مشکلات زیادی در بخش دامپزشکی و در حوزه تولید فراوردههای دامی داریم که باید از سوی دولت و به شکل لایحهای که دولت تعهدات خود را در آن تعریف میکند، مورد توجه قرار گیرد و ما نیز همکاری لازم را در این زمینه خواهیم کرد. مواردی مثل مقابله با بیماریهای واگیردار و تنظیم بازار فراوردههای دامی، ارائه مشوقهای صادراتی، کتنرل واردات و حمایت از تولید داخل با توجه به ظرفیتهایی که در این بخش وجود دارد.
حکیم مهر: به نظر شما ما توانستهایم از تمام ظرفیتهای تولیدی در حوزه دامپزشکی استفاده کنیم؟
خیر. مثلاً در حال حاضر در بخش تولید مرغ، ظرفیت ما تولید ۳ میلیون تن است اما بیشتر از ۲ میلیون تن تولید نمیکنیم و نزدیک به یک میلیون تن ظرفیت خالی داریم. این ظرفیت خالی را تنها میتوان با اقداماتی نظیر تنظیم بازار در حوزه صادرات و مشوقهای صادراتی حل کرد. دولت باید بازارهای هدف را پیدا و صنایع تبدیلی در این بخش را توسعه دهد و تولیدات داخل را رقابتپذیر کند. بهرهوری را افزایش دهد و تولیدات را به کشورهای هدف صادر کند.
ما در بخش مقابله با بیماریهای واگیردار باید جدیتر ظاهر شویم. مثلا سال گذشته آنفلوانزای فوق حاد پرندگان به یک اپیدمی تبدیل شده و بسیاری از استانهای کشور را درگیر کرده بود؛ لازم بود وزارت جهاد کشاورزی لایحهای را از طریق دولت تنظیم و در حوزه صادرات محصولات کشاورزی، مقابله و پیشگیری بیماریهای واگیردار و ارائه خدمات مناسب و ارزانقیمت به دامداران به مجلس ارائه کند. موانع قانونی و اعتبارات مورد نیاز را در این لایحه پیشبینی کند و مجلس هم در این حوزه پیشگام شود و کمک کند.
حکیم مهر: در حوزه صادرات چطور؟ وضعیت را چگونه ارزیابی میکنید؟
زنجیرهای تولید در این بخش رشد بسیار خوبی در سالهای اخیر کرده اما متاسفانه الان ظرفیت صادرات فرامرزی در کشور به اندازه تولید داخل نیست. درواقع تناسبی بین ساختار صادراتی ما و تولید داخل وجود ندارد، درحالی که در حوزه دام، در بسیاری از محصولات میتوانیم صادر کننده باشیم. حتی میتوانیم شرایط را به جایی برسانیم که در بخشهایی که هماکنون واردات داریم، به خودکفایی برسیم. مثلا در بحث گوشت قرمز، هماکنون فقط ۱۰ درصد به واردات اتکا داریم و به راحتی میتوانیم این رقم را در داخل تولید کنیم و از واردات گوشت قرمز خارجی بینیاز شویم.
هماکنون ظرفیت تولید داخل ما در گوشت قرمز، یک و نیم میلیون تن است اما حدود ۸۵۰ هزار تن تولید میکنیم. اگر مواردی مانند صادرات محصولات دامی، کنترل واردات، حمایت از تولید داخل، اقدامات پیشگیرانه در جهت کنترل بیماریهای واگیردار، تولید خوارک دام در داخل و اقداماتی نظیر تخصیص یارانه به خوراک دام با هدف کاهش هزینه تولید در بازار و رقابتی کردن تولید در بازارهای خارجی انجام شود، بسیاری از مشکلات ما مرتفع خواهد شد.
حکیم مهر: مساله بیمه محصولات کشاورزی چقدر اهمیت دارد؟
در این حوزه ما نیازمند این هستیم که یک بیمه کارآمد را در بخش کشاورزی به ویژه در بخش دام اعمال کنیم. بیمه محصولات کشاورزی در کشور ما ناکارآمد است و با یک رخداد غیر قابل پیشبینی، زحمات چند ماهه دامداران و کشاورزان یک شبه از بین میرود. وقتی پوشش بیمهای مناسب وجود ندارد، تولید کننده نیز نقطه اتکایی برای تولید خود ندارد که در صورت ضرر و زیان بتواند آن هزینهها را جبران کند. علاوهبر اینکه هزینهها برای غرامت بسیار اندک است، همین هزینه اندک نیز در یک دوره زمانی بسیار طولانی پرداخت میشود. این اولویتها در بخش کشاورزی را دولت باید در بخش مشوقهای صادراتی، کنترل واردات و حمایت از تولید داخل در قالب لوایحی که به کمسیون کشاورزی ارجاع میدهد و ما هم طبق فوریت آنها را پیگیری میکنیم، انجام دهد.
حکیم مهر: موضع کمیسیون کشاورزی مجلس در خصوص برخی گمانهزنیهای اخیر در مورد طرح انتقال سازمان دامپزشکی از وزارت جهاد کشاورزی به وزارت بهداشت، چیست؟
ما مجموعه فعالیتهایی را که در حوزههای مختلف کشاورزی و از مزرعه تا سفره صورت میگیرد، به صورت یکپارچه میبینم. لذا انتزاع این وظایف، انتقال آنها و خرد کردن آنها را مغایر اصل یکپارچگی در مدیریت میبینیم. لذا کمیسیون کشاورزی با این نظر موافق نیست.