حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: نوع برخورد جامعه پزشکی با دامپزشکان یکی از دغدغههای برخی از بزرگان دامپزشکی در مساله انتقال آموزش دامپزشکی به وزارت بهداشت است. استاد «دکتر حسن تاجبخش» چهره ماندگار دامپزشکی ایران و عضو پیوسته فرهنگستان علوم یکی از پیشکسوتانی است که حس خوبی نسبت به این انتقال ندارد و از تحقیر دامپزشکان از سوی جامعه پزشکی ابراز نگرانی میکند. وی معتقد است حتی آموزش پزشکی نیز دوباره باید به جایگاه قبلی خود که وزارت علوم بود بازگردد.
حکیم مهر: استاد، نظر شما نسبت به انتقال آموزش دامپزشکی از وزارت علوم به وزارت بهداشت چیست؟
بنده کاملاً مخالف این جریان هستم. انتقال آموزش دامپزشکی به وزارت بهداشت به جز تحقیر دامپزشکان هیچ رهاورد دیگری نخواهد داشت. یک زمانی پزشکان در بخش پاراکلینیک فعالیت نمیکردند و فضا برای کار در این بخش فراهم بود، اما الان تعداد آنها آنقدر زیاد شده که خودشان میخواهند در همه زمینهها کار کنند.
پزشکان دامپزشکان را تحقیر میکنند و قطعاً مساله انتقال سازمان را نمیپذیرند. بارها از زبان پزشکانی که جزء افراد برجسته حرفه خود محسوب میشوند، شنیده شده که خلاف کرامت انسانی است که دامپزشکی و پزشکی در یک جا باشند؛ حتی یکی از بزرگان پزشکی به مسخره میگفت "مثل این است که یک راس گاو را به بیمارستان ببریم!"
پیش از این آموزش پزشکی و دامپزشکی در وزارت علوم بود. آنها مکمل یکدیگر بودند و به هم نیاز داشتند. اما الان به این شکل نیست. حتی جایگاه خود آموزش پزشکی هم در وزارت بهداشت نیست. وظیفه وزارت بهداشت مبارزه با بیماریها است. وقتی که دانشکدههای پزشکی مسئول مبارزه با بیماریها میشوند، نمیتوانند کاری انجام دهند. از نظر من آموزش پزشکی را به وزارت بهداشت بردند که هر پزشک خود را یک استاد بداند. وزارت بهداشت کار مهم مبارزه با بیماریها در سراسر کشور را دارد، لذا جای آموزش پزشکی در وزارت علوم است. در همه جای دنیا نیز به همین شکل است که وزارتخانههای بهداشت تنها چند بیمارستان خاص را در اختیار دارند. کار دانشگاههای علوم پزشکی آموزش است و نه مبارزه با بیماری.
تمام پزشکانی که به اساس آموزش میاندیشند، متوجه این اشتباه شدهاند. من نمیدانم که چرا برخی افراد میخواهند با توسل به زور دامپزشکی را به وزارت بهداشت منتقل کنند. پزشکان این مساله را نمیپذیرند و حتی تحقیر هم میکنند. یک عده تصور میکنند که اگر سازمان دامپزشکی به وزارت بهداشت منتقل شود، حقوق آنها ۲ یا ۳ برابر میشود، در صورتی که چنین چیزی نیست و هیچ اتفاقی نمیافتد.
حکیم مهر: پس از نظر شما حتی آموزش پزشکی هم باید به وزارت علوم بازگردد؟
بله. بهعنوان استادی که عمری در این زمینه کار کردهام و اصولاً کتابهای ایمنیشناسی بنده در دانشگاهها تدریس میشود، این مساله را صحیح نمیدانم، کمااینکه خود آقای دکتر فرهادی هم صحیح نمیدانستهاند. آن زمان که طرح انتقال مطرح بود، بنده به صورت کاملا علنی در مجلس شورای اسلامی مخالفت خود را اعلام کردم. اهمیت وزارت علوم در این است که تمام رشتههای علمی در آنجا آموزش داده شوند. نمی توان آموزش پزشکی را تافته جدا بافته دانست و آن را منفک کرد.
وزارتخانهای که وظیفه آن کار اجرایی است، در صورت انجام این انتقال، از کار اجرایی خود هم میماند. این نغمه ناسازی است که نتیجهای هم نمیگیرد و به جز تحقیر چیزی به دنبال نخواهد داشت.
حکیم مهر: آقای دکتر، اشاره کردید که قبلا آموزش پزشکی و آموزش دامپزشکی در کنار هم بودند و این باعث شده بود این دو مکمل هم باشند و به هم نیاز پیدا کنند. الان اگر آموزش دامپزشکی به وزارت بهداشت برود، باز هم در کنار هم خواهند بود.
خیر. آن زمان شرایط فرق میکرد و این کنار هم بودن، در مورد کل رشتهها بود. رشتههایی نظیر مهندسی، ادبیات و ... که همه آنها وجود داشتند.
حکیم مهر: گذشته از بحث انتقال آموزش دامپزشکی، نظر شما در مورد انتقال خود سازمان دامپزشکی از وزارت جهاد کشاورزی به وزارت بهداشت چیست؟
این مساله را نیز نمیپذیرم. نه وزارت بهداشت این مساله را میپذیرد و نه در صورت انتقال، سازمان دامپزشکی میتواند کارا باشد. وزارت بهداشت همین الان هم در کارهای خود مانده است. این مملکت ۸۰ میلیون نفری با بیماریهای مختلف، خشکسالی و... مواجه است و وزارت بهداشت نمیتواند کاری کند، حالا دامپزشکی هم بخواهد به آنجا منتقل شود. بنده اصلا نمیدانم که معنی این حرفها چیست؟
اگر بتوانند ترتیبی دهند که دامپزشکی یک سازمان مستقل باشد، فکر خوبی است درغیر این صورت همین که در وزارت جهاد کشاورزی بماند خیلی بهتر است. اصلاً وزارت بهداشت هم مساله انتقال را نمیپذیرد.
حکیم مهر: اما وزیر بهداشت تمایل زیادی دارد که سازمان دامپزشکی به وزارتخانه تحت مدیریت او منتقل شود.
تمایل داشته باشد. مگر وزیر بهداشت چه کاره است؟ وزیر بهداشت چه اطلاعی از دامپزشکی دارد؟ این تمایل هم ظاهری است. وزیر از ماهیت فعالیتهای دامپزشکی اطلاعی ندارد. چنانکه وزیر جهاد کشاورزی هر کس که باشد از ماهیت کار وزارت بهداشت اطلاعی نخواهد داشت. دامپزشکی حرفهای است مستقل بین پزشکی و کشاورزی و همیشه در طول تاریخ با هر دو همکاری داشته، شخصیت مستقل خود را حفظ کرده و همین مساله باعث بقای آن شده است.
حکیم مهر: اشاره کردید که اگر دامپزشکی یک سازمان مستقل باشد برای آن بهتر است. الان مگر مستقل نیست؟
منظور بنده از سازمان مستقل، چیزی مانند سازمان حفاظت از محیط زیست بود که زیر نظر هیچ وزارتخانهای نباشد و به شکل مستقیم تحت نظر دفتر ریاست جمهوری باشد. این بهترین راهکار است.
اینها آرزوهای خام است. برخی میبینند پزشکان در وزارت بهداشت پول خوبی میگیرند و با این تصور دم از انتقال میزنند. در صورتی که همه آنها پول خوب نمیگیرند. دامپزشکان تصور میکنند اگر به وزارت بهداشت بروند، چنین حالتی برای آنها هم ایجاد میشود. تازه اگر هم رفتند، این حالت تنها برای ۱۰ درصد از دامپزشکان که در ادارات مستقر هستند، ممکن است اتفاق بیفتد. باید به فکر مابقی آنها بود که شرایط مناسبی ندارند.
حکیم مهر: یکی از انتقادات دانشجویان دورههای تخصصی دامپزشکی این است که در طول تحصیل حقوق کمی دریافت میکنند. در صورتی که دانشجویان مجرد دورههای تخصصی پزشکی ماهی ۷۰۰ هزار تومان و متاهلها بیش از یک و نیم میلیون تومان دریافتی دارند.
دانشجویان اگر میخواهند به وزارت بهداشت بروند، بروند. اما بدانند که هیچ چیز به آنها نمیدهند.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.
حال این سؤال را پرسید یک نفر در مقابل 83 نفر بیشتر می فهمد ..........................؟
با توجه به اهمیت روز افزون زئونوزها و آگاهی مردم از نقش با عظمت دامپزشکی، اتفاقا جایگاه دامپزشکی جا افتاده است و مردم همیشه جلوتر هستند. به طوری که وقتی متوجه می شوند که یک نهاد تعیین کننده مانند دامپزشکی در وزارت بهداشت نیست، به شدت متعجب می شوند!!!
جناب عالی در همین موضوع تب خونریزی دهنده کنگو-کریمه ملاحظه فرمایید که دایما مسئولین وزارت بهداشت و کمیسیون بهداشت و درمان مردم را به رعایت آیین نامه های بهداشتی دامپزشکی و خرید گوشت از کشتارگاه های معتبر با نظارت دامپزشکی سوق می دهند.
در ضمن تجربه اسف بار سازمان محیط زیست به عنوان یک نهاد مستقل ما را بس است.
اگر چه در کل، نظام اداری دولت به سمت کوچک تر شدن حرکت می کند و بدنه حجیم دولت بیش از این موازی کاری را نمی طلبد.
همچنین استحکام اداری یک سازمان در چهارچوب وزارت خانه ای قوی مانند وزارت بهداشت که با توجه به اهمیت بهداشت و سلامت مردم، مجلس بیشترین همکاری را با آن می کند، بسی بیشتر است.
از طرف دیگر هیچ کس به دنبال اضمحلال، تلفیق و ادغام سازمان دامپزشکی در درون بخش های وزارت بهداشت نیست. هدف شومی که در وزارت جهاد کشاورزی به شدت دنبال آن هستند.
بلکه موضوع الحاق مطرح است. یعنی که رئیس محترم سازمان دامپزشکی فقط و فقط با شخص وزیر محترم بهداشت بدون واسطه و به طور مستقیم ارتباط ساختاری خواهد داشت و بس.
[Forwarded from N]
بسمه تعالی
حضور برادر ارجمند جناب آقای دکتر علی لاریجانی
ریاست محترم مجلس شورای اسلامی
با سلام و احترام و آرزوی توفیق. در خصوص اهمیت و نقش راهبردی رشته دامپزشکی در حوزه بهداشت و سلامت کشور شایان ذکر است که در دهه 1990 اتحادیه اروپا به دلیل نگرش سنتی و جزئی نگر به امر بهداشت لطمات و خسران هنگفتی را به لحاظ بهداشتی و نیز امنیت غذایی مردم به علت بروز یک بیماری نوپدید به نام آنسفالوپاتی اسفنجی شکل گاو (BSE) یا همان جنون گاوی متحمل شد. یکی از دلایل عمده چنین اتفاقی این بود که در آن زمان تصمیم گیری در باره این موارد بر عهده وزارت کشاورزی قرار داشت. جمع بندی این تجربه دردناک باعث شد که اتحادیه اروپا امر تصمیم گیری و نظارت بر بهداشت دام و دامپزشکی را از مدیریت کل کشاورزی خود منتزع و با شعار راهبردی سلامت غذای انسان ودام از سطح مزرعه تا میز غذا به مدیریت کل بهداشت و مصرف کنندگان اتحادیه اروپا واگذار کند(Butler, 1997). با این هدف که یک جامعیت و انسجام حداکثری در کلیه ارکان مسئول در بهداشت و سلامت شهروندان این اتحایه پدیدار شود. البته، برخی از کشورها که مدتها قبل از تصمیم گیری اتحادیه اروپا بدین امر مبادرت ورزیده بودند از پیشگامی خود در پیاده کردن این تفکر نوین و پیشرفته جامع نگر مفتخرند و جالب توجه اینکه آنها توانستند به خوبی از عهده چالش با بیماری نوپدید جنون گاوی برآیند و کمترین خسارات را تجربه کنند.
در حال حاضر نیز همانظور که استحضار دارند هر از گاهی بحرانهایی نظیر گوشتهای آلوده ، آنفلوآنزای پرندگان و اخیراً تهدید آنفلوآنزای خوکی و تبعات پیچیده و گوناگون آنها خود را نشان می دهند. در این راستا، نقش دامپزشکی در جلوگیری از انتقال صدها بیماری مشترک و قابل انتقال میان انسان و دام و کنترل بهداشتی مواد غذایی اعم از کنترل میکربی و کنترل شیمیایی انکار ناپذیر است و موضوع ممانعت از ورود مواد شیمیایی خطرناک مانند سموم ارگانوفسفره، توکسینهای قارچی و باقیمانده های داروهای دامپزشکی در غذای انسان از امور مبرمی است که تنها با فعالیت مؤثر دکتر دامپزشک و حمایت ساختارهای بهداشتی و قضایی قابل پیاده شدن می باشد. به نحوی که ضروری است تجویز هر گونه فراورده دارویی به دامها به دلیل امکان ورود آنها به چرخه غذایی آحاد جامعه و افزایش خطر شکل گیری سرطا نهای گوناگون، ناهنجاری های مادرزادی، اختلالات هورمونی کودکان در حال رشد، مقاومتهای میکربی نسبت به داروها (که اکثر آنها ریشه مشترک با داروهای دامپزشکی وارد شده به غذای انسان دارند) و خطر آلرژی ها و حتی شوکها ی مرگ آور می بایستی تنها توسط دکتر دامپزشک دارای مجوز فعالیت صورت پذیرد.
معضل مهم آن است که سازمان دامپزشکی با توجه به عدم جامعیت و پراکندگی ساختار های بهداشتی موجوددر کشور نتوانسته است از حمایت مستقیم و همه جانبه وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی در جهت ایفای کامل مسئولیت های بهداشتی خود در تأمین بهداشت و سلامت مردم برخوردار شود و بعلاوه با کمال تأسف باید گفت که هم اکنون عده زیادی افراد غیر دکتر دامپزشک خود سرانه و بدون هیچ واهمه ای از برخورد دستگاه قضایی،هورمونهای خطرناک و داروهای گوناگون را به دامها تجویز می کنند و غذای مصرفی مردم را بدون اینکه مطلع باشند در معرض آلودگی شیمیایی نامشهود و نهان قرار می دهند.
شایان توجه است که خوشبختانه سازمان دامپزشکی کشور از مدتها قبل به عنوان یک تشکیلات بهداشتی باسابقه کشور با واگذاری های مصوب انجام شده به بخش خصوصی اساساً به یک نهاد حکومتی برنامه ریزی و نظارتی در حوزه مبارزه با بیماریهای مشترک و قابل انتقال میان انسان و دام، تضمین سلامت غذایی انسان و نظارت بر فعالیت دکتران دامپزشک و سایر رده های دامپزشکی درآمده است. لذا با توجه به زبان علمی یکسان، نظام آموزشی مشترک دکترای عمومی گروه پزشکی (پزشکی، دندان پزشکی، داروسازی و دامپزشکی) در دانشگاه ها، سنخیت بسیار زیاد کاری و و موارد فوق الذکر، ما اعضاء هیأت علمی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران پیشنهاد می کنیم که مجلس محترم شورای اسلامی به منظور حفظ و تضمین حوزه بهداشت و سلامت انسان، مطابق با چارت پیشنهادی، سازمان دامپزشکی کشور را از وزارت جهاد کشاورزی منتزع و به لحاظ ساختاری در زیر مجموعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قرار دهد. به طوری که در این ساختار کاملاً منسجم و همه جانبه، امر تولید واکسن و فراورد ه های زیستی انسانی و دامی، سازمان دامپزشکی، سازمان غذا و دارو(FDA) و شبکه بهداشتی کشور در یک هماهنگی و ارتباط مستقیم حداکثری، امکان همکاری تنگاتنگ و یکپارچه را در برخورد با معضلات بهداشتی کشور و تأمین امنیت غذایی جامعه پیدا کنند.
و من الله التوفیق – اعضای هیأت علمی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران
فهرست اعضاء هیأت علمی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران که طی امضاء نامه ای به ریاست محترم مجلس شورای اسلامی در تاریخ 27/02/ 1388 انتزاع سازمان دامپزشکی کشور را از وزارت جهاد کشاورزی و الحاق آن را به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی پیشنهاد داده اند:
1. دکتر محمدرضا احمدی (استاد)
2. دکتر قباد آذری تاکامی (استاد)
3. دکتر وهاب بابا پور (استاد)
4. دکتر محمد حسن بزرگمهری فرد (استاد)
5. دکتر سعید بکایی (استاد)
6. دکتر تقی تقی پور بازرگانی (استاد)
7. دکتر علیرضا خسروی (استاد نمونه کشوری)
8. دکتر پروانه خضرایی نیا (استاد)
9. دکترمهدی سلطانی (استاد)
10. دکتر داود شریفی (استاد)
11. دکتر بیژن رادمهر (استاد)
12. دکتر مریم رضاییان (استاد)
13.دکتر نور دهر رکنی (استاد)
14. دکتر تقی زهرایی صالحی (استاد)
15. دکتر سید محمد فقیهی (استاد)
16. دکتر محمد جواد قراگوزلو (استاد)
17. دکتر گیتی کریم (استاد)
18. دکتر سید مهدی کیایی (استاد)
19. دکتر بابا مخیر (استاد)
20. دکتر محمدرضا مخبردزفولی (استاد)
21. دکتر ایرج نوروزیان (استاد)
22. دکتر حسینعلی ابراهیم زاده موسوی (دانشیار)
23. دکتر افشین آخوند زاده (دانشیار)
24. دکتر فرزاد اسدی (دانشیار)
25. دکتر ناهید اطیابی (دانشیار)
26. دکتر سید جاوید آل داود (دانشیار)
27. دکتر علیرضا باهنر (دانشیار)
28. دکتر جلال بختیاری (دانشیار)
29. دکتر محمود بلورچی (دانشیار)
30. دکتر سید مصطفی پیغمبری (دانشیار)
31. دگتر ملیحه پور کبیر (دانشیار)
32. دکتر پرویز تاجیک (دانشیار)
33. دکتر شهرام جمشیدی (دانشیار)
34. دکتر محمد حسن زاده (دانشیار)
35. دکتر سید حسین حسینی (دانشیار)
36. دکتر فرهنگ ساسانی (دانشیار)
37. دکتر پرویز شایان (دانشیار)
38. دکتر حسینعلی عرب (دانشیار)
39. دکتر محسن فرخوی (دانشیار)
40. دکتر فرامرز قراگوزلو (دانشیار)
41. دکتر سید مهدی قمصری (دانشیار)
42. دکتر اسدا.. کریمان (دانشیار)
43. دکتر صدیقه نبیان (دانشیار)
44. دکتر امیر نیاسری (دانشیار)
45. دکتر همایون محمود زاده (دانشیار)
46. دکتر بهنام مشکی (دانشیار)
47. دکتر مهرداد مدیر صانعی (دانشیار)
48. دکتر فریدون نورمحمدزاده (دانشیار)
49. دکتر غلامرضا نیکبخت (دانشیار)
50. دکتر مهدی وجگانی (دانشیار)
51. دکتر مهدی وصفی مرندی (دانشیار)
52. دکتر فریدون نورمحمدزاده (دانشیار)
53. دکتر پرویز هورشتی (دانشیار)
54. دکتر عباسی توسلی (استادیار)
55. دکتر زهره خاکی (استادیار)
56. دکتر جمیله سالار آملی (استادیار)
57. دکتر سارنگ سروری (استادیار)
58. دکتر بهرام شجاع دوست (استادیار)
59. دکتر حجت ا.. شکری (استادیار)
60. دکتر داریوش شیرانی (استادیار)
61. دکتر محمد مهدی دهقان(استادیار)
62. دکتر امیر رستمی (استادیار)
63. دکتر افشین رئوفی (استادیار)
64. دکتر مرتضی زنده دل (استادیار)
65. دکتر علیرضا صفاریان (استادیار)
66. دکتر زهرا طوطیان (استادیار)
67. دکتر غلامرضا عبدا.. پور (استادیار)
68. دکتر ناصر علیدادی (استادیار)
69. دکتر سید احمد فاطمی (استادیار)
70.دکتر ابوالفضل کامکار (استادیار)
71. دکتر وحید کریمی (استادیار)
72. دکتر حسن گندمی نصرآبادی(استادیار)
73. دکتر صمد لطف ا.. زاده (استادیار)
74. دکتر مجید مسعودی فرد(استادیار)
75. دکتر سید حسین مرجان مهر(استادیار)
76. دکتر بهزاد منصوری (استادیار)
77. دکتر علی میثاقی (استادیار)
78. دکتر امید مددکار (استادیار)
79. دکتر محمد ملازم (استادیار)
80. دکتر سعید میرزرگر (استادیار)
81. دکتر عبدالعلی ملماسی (استادیار)
82. دکتر سید مهدی نصیری (استادیار)
83. دکتر علیرضا وجهی (استادیار)
توضیح: متن امضاء ها به پیوست ضمیمه شده است.
جامعیت و انسجام ساختاری حداکثری در حوزه بهداشت و سلامت کشور
چارت پیشنهادی:
در این چارت که از سوی اساتید محترم امضاء کننده نامه فوق پیشنهاد شده ، جایگاه سازمان دامپزشکی به عنوان سازمانی مستقل و یکی از 5 زیر مجموعه پیشنهادی وزارت بهداشت ،درمان و آموزش پزشکی تعیین شده است.
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی:
1 - شبکه بهداشتی کشور
2 - سازمان غذا و دارو : FDA
3 - انستیتو پاستور
4 - سازمان دامپزشکی کشور
5 - موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی