حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: ماه گذشته بود که انتشار یک اظهار نظر از سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در خبرگزاری مهر، واکنشهای منفی جامعه دامپزشکی را برانگیخت (اینجا). ماجرا به دوران اوج شیوع بیماری تب کریمه کنگو در کشور مربوط میشود که «دکتر محمدنعیم امینیفرد» با بیان اینکه ضعف نظارتی مسئولان دامپزشکی علت شیوع تب کریمه کنگو است، خواستار این شد که وزارت بهداشت هشدارهای لازم را به سازمان دامپزشکی بدهد. حالا دکتر امینیفرد به حکیم مهر میگوید که چنین منظوری نداشته و در واقع تنها از وضعیت کشتارگاههای دام گلایه کرده است.
حکیم مهر: آقای دکتر، طرح انتقال سازمان دامپزشکی از وزارت جهاد کشاورزی به وزارت بهداشت بحث داغ این روزهاست. آیا شما با این انتقال موافق هستید؟
این مدل در خیلی از کشورها تجربه شده است. ماموریتهای سازمان دامپزشکی سنخیت زیادی با وظایف متولیان نظام سلامت کشور دارد و لذا به نظر من اگر این جابه جایی صورت بگیرد، در مجموع اتفاق مبارکی خواهد بود. البته شرایطی دارد که حتماً باید لحاظ شود.
حکیم مهر: چه شرایطی؟
اینکه هویت حقوقی سازمان دامپزشکی باید حفظ شود، نه اینکه در نهایت دامپزشکی به یک زیر مجموعه غیرمستقل تبدیل شود. این انتقال اگر با این پیششرط صورت گیرد، اقدامی در جهت ارتقای شاخصهای بهداشت عمومی خواهد بود.
حکیم مهر: موضوع مورد بحث دیگر، انتقال آموزش دامپزشکی به وزارت بهداشت است. برخی منقتدان میگویند حتی آموزش پزشکی هم نباید به وزارت بهداشت میرفت. نظر شما چیست؟
انتقال آموزش عالی پزشکی به وزارت بهداشت در واقع مربوط به همان قانون تشکیل وزارت بهداشت بود. ما دچار تنگناهای شدید در مساله تربیت نیروهای انسانی پزشکی بودیم که عملاً با این انتقال توانستیم گامهای بلندی هم از جهت توسعه کمی و هم توسعه کیفی برداریم. چرا که وزارت علوم دسترسی محدودی به بیمارستانهای آموزشی داشت و وزارت بهداشت توانست با دسترسی مناسبتری که به بیمارستانهای آموزشی دارد، این مساله را سامان بخشد. علاوهبر آن این تجربه در کشورهای دیگر هم مطالعه و انجام شده بود و آنها هم نتایج مثبت گرفتند. الان به دلیل درهم تنیدگی شدیدی که خدمات آموزش پزشکی با بحث بهداشت و درمان ممکلت دارد، وضعیت به گونهای نیست که امکان جدایی آموزش پزشکی از وزارت بهداشت فراهم باشد.
حکیم مهر: اگر سازمان دامپزشکی منتقل شود، آیا باید نگران بودجه آن باشیم؟
اگر انتقال صورت گیرد، ردیفهای بودجهای سازمان دامپزشکی باید به صورت تمام و کمال در اختیار خود سازمان قرار گیرد. من پیش از این هم تاکید کردم که سازمان دامپزشکی باید با هویت حقوقی مستقل منتقل شود نه بهعنوان یک اداره ذیل یکی از ادارات کل وزارت بهداشت. وقتی با هویت حقوقی مستقل منتقل شود، تمامی ردیفهای اعتباری که الان سازمان دامپزشکی دریافت میکند، کماکان آنها را در سازمان برنامه و بودجه حفظ و منتقل خواهد کرد.
حکیم مهر: به طور کلی آیا شما از عملکرد سازمان دامپزشکی راضی هستید؟
سازمان دامپزشکی با توجه به نیروها و امکاناتی که در اختیار دارد، تلاش خوبی برای پیشبرد اهداف خود میکند. اما به نظر بنده تولیت سلامت باید یک تولیت یکپارچه باشد که اگر این تولیت یکپارچه اتفاق بیفتد، ارتقای خوبی خواهیم داشت. بسیاری از وظایف سازمان دامپزشکی در ارتباط با تامین سلامت دام، ارتقای سلامت مواد غذایی و نهایتا سلامت عمومی مردم است. این سازمان تا الان در حد و حدود امکاناتی که در اختیار دارد، عمکلرد قابل قبولی داشته است. اما به دلیل اینکه بین ماموریتهای محوله سازمان دامپزشکی و وزارت جهاد کشاورزی بعضاً عدم سنخیت وجود دارد، این مساله باعث شده که عملا انتظاری را که از سازمان دامپزشکی داریم، برآورده نشود. به اضافه اینکه دامپزشکی شاخهای از علوم پزشکی است و بسیاری از کارکردهایی که در داروسازی، تهیه سرمها، آموزش دامپزشکی و.... دارد، دارای همبستگی با ماموریتهای محوله وزارت بهداشت است.
حکیم مهر: اما شما قبلا در بحث بیماری تب کریمه کنگو، به نحوی تمام تقصیرها را به گردن دامپزشکی انداختید و از عملکرد سازمان انتقال کردید؛ این انتقاد تا مرز هشدار هم پیش رفت.
در مورد آن موضوع یک مقدار انعکاس خبری اشتباه بود. کمااینکه سخن من به این شکل نبود. من گفتم مراکز عرضه دام که الان در شهرهای مختلف هستند، خود به اماکنی برای انتقال بیماریهای دام به دام و بیماریهای مشترک انسان و دام تبدیل شدهاند. بنده از این انتقاد کرده بودم. البته این هم تنها وظیفه سازمان دامپزشکی نیست و وزارت کشور هم در این خصوص وظایف جدی دارد که باید این اماکن را به سامان برساند.