حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در این دوره شاهد حضور ۲ دکتر دامپزشک است که این مسأله میتواند فرصت خوبی برای پیشبرد اهداف سازمان دامپزشکی باشد. «دکتر یوسف داودی» یکی از این دو نماینده است که تعصب مثال زدنی او به رشته دامپزشکی و تلاشهای او در این عرصه، منجر به گنجاندن ۲ ماده حمایتی از دامپزشکی در برنامه ششم توسعه شده است. وی معتقد است که مساله انتقال آموزش دامپزشکی به وزارت بهداشت، نیازمند کار کارشناسی است. او یکی از پیشنهاددهندگان طرح استقرار یک دامپزشک در بیمارستانهای انسانی بوده است.
حکیم مهر: آقای دکتر، نظر شما در خصوص انتقال آموزش دامپزشکی از وزارت علوم به وزارت بهداشت چیست؟
البته سازوکار فعالیت سازمان دامپزشکی در بعضی از کشورها به این شکل است و در بدنه وزارت بهداشت قرار دارد. از آنجاکه ماهیت دامپزشکی مربوط به بهداشت است، دامپزشکان در پروژه سلامت و بهداشت نقش کلیدی دارند و سروکار آنها با کنترل بیماریهاست. لذا قرابت خاصی با وزارت بهداشت دارند.
از طرفی تولید دام و کل مجموعه دامپروری در بحث کنترل بیماریها که یکی از اساسیترین کارهای دامپزشکی است، قرابت زیادی با وزارت جهاد کشاورزی دارد. حتی در بیمارستانهای بسیاری از کشورها یک دامپزشک وجود دارد که اگر بیماری مراجعه میکند که بیماری او با حیوانات مشترک است، بعد از اینکه معاینه شد، فرد دامپزشک هم روی او نظر دهد؛ این اظهار نظر میتواند شامل پیشگیری از بیماریهای مشترک بین انسان و دام هم باشد.
پیشنهادی که ما ارائه کردیم هم این بود که در بیمارستانها اتاقی اختصاص داده شود که بیماریهای مشترک بین انسان و حیوانات مورد کنترل و بررسی قرار گیرد؛ چون خیلی از افرادی که به بیمارستانهای انسانی مراجعه میکنند، به نوعی بیماری خود را یا به طور مستقیم یا غیر مستقیم و از فراوردههای حیوانی از حیوانات گرفتهاند. بنابراین اگر دامپزشکان بیماریها را کنترل کنند، این یک کمک و ارائه نقش مستقیم در بحث سلامت و مبارزه با بیماریها است.
حکیم مهر: یعنی منظور شما این است که دامپزشکان در بیمارستانهای انسانی مستقر شوند؟
نظر ما این بود که در بیمارستانهای مهم، یک اتاق برای حضور دامپزشکان اختصاص داده شود که در آن اتاق بیماریهای مشترک بررسی شود. البته این بستگی به برنامهریزی آینده دارد. طبق اطلاعات موجود، در بعضی کشورها که از نظر بحث سلامت و بهداشت خیلی فعال هستند، این طرح اجرایی شده و از این طریق بسیاری از بیماریها مشترک کنترل میشوند، چراکه همواره ارتباط تنگاتنگی بین فعالیتهای پزشکان و دامپزشکان وجود دارد.
حکیم مهر: این طرح را در مجلس مطرح کردید یا در حد نظریه خودتان است؟
بله. علاوه بر مجلس، در وزارتخانه هم مطرح کردیم.
حکیم مهر: به نتیجهای هم رسیده است؟
اینکه تبدیل به طرح یا لایحه شود، هنوز نشده است.
حکیم مهر: آقای دکتر، در خصوص بحث انتقال بنده درست متوجه نشدم. منظور شما این است که بخش بهداشت و درمان از آنجا که قرابت با کار پزشکی دارد، میتواند به وزارت بهداشت و بخش تولید به وزارت جهاد کشاورزی منتقل شود؟
این مساله باید یک مقدار به صورت ریزتر بررسی شود. مساله انتقال آموزش دامپزشکی به وزارت بهداشت نیازمند کار کارشناسی است که اگر قرار است منتقل شود، این انتقال به چه شکلی صورت گیرد؟ چون در وزارت بهداشت بحث غذا و دارو هم مطرح است.
حکیم مهر: نظر شما در خصوص انتقال آموزش دامپزشکی به وزارت بهداشت چیست؟
از قدیم نیز برخی اساتید معتقد بودند که به خاطر اشتراکات زیاد این دو رشته و از آنجا که هر دو گروه با بیماریها در ارتباط هستند، آموزش دامپزشکی باید به وزارت بهداشت منتقل شود. به نظر من فرق چندانی هم ندارد و اگر انتقال صورت گیرد هم با مشکلی مواجه نخواهیم شد. اینکه وزارت بهداشت آموزش پزشکی را برعهده دارد، به این معناست که دامپزشکی را هم میتواند آموزش دهد، کمااینکه هماکنون وزارت علوم هم همین کار را میکند.
از طرفی میبینیم که مساله غذا، کنترل کیفی مواد غذایی و مباحت مربوط به غذا و دارو در وزارت بهداشت صورت میگیرد، در حالی که ارائه خدمت در خصوص قسمت عمده بخش غذا، کار دامپزشکان است. چه کسی مواد غذایی را کنترل میکند که جامعه درگیر بیماریها نشود؟ اینکه غذا چطور تهیه شود، از کشتارگاه به چه شکل حمل شود و در تولید چه زنجیرهای وجود داشته باشد، کار دامپزشکان است.
حکیم مهر: در این میان برخی کارشناسان هم معتقدند که انتقال آموزش پزشکی از وزارت علوم به وزارت بهداشت هم اشتباه بود. نظر شما چیست؟
البته در بعضی کشورها هر دو شیوه آموزش وجود دارد. در کل به نظر من با انتقال آموزش دامپزشکی تغییر بزرگی اتفاق نمیافتد، چون اساتید و ساختمان همان هستند. به هر حال با وزارت بهداشت هم ارتباط دارد. مثلا ریشه بسیاری از بیماریها از جمله آنفلوانزا، تب مالت، سل، تب کریمه کنگو و... از حیوانات است و پزشکان هم در حال مبارزه با این بیماریها هستند. پزشکی و دامپزشکی در راستای اهداف یکدیگر کار میکنند و اگر آموزش منتقل شود اتفاق خاصی نمیافتد و شاید ارتباط آنها بیشتر هم شود.
حکیم مهر: بهعنوان حرف آخر...
در کمیسیون کشاورزی مجلس کارهای زیادی برای دامپزشکی انجام دادهایم. مثلا بیمه مسئولیتی که مختص پزشکان بود، با اصرار بنده قرار شد که برای دامپزشکان هم ارائه شود و تصویب هم شد.
مورد دیگر در خصوص بودجهبندی بود که به نظر من این بودجهبندی که برای کنترل بیماریها و تهیه واکسن صورت گرفت، کم است و شاید با آن نتوانیم بیماریهای مهم را کنترل کنیم.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.