حکیم مهر - معاون پایش و نظارت اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت: تهاتر ماهی قزل آلا با گونه تیلاپیا بر خلاف قوانین حفاظت از محیط زیست و موجب تهدید سلامت انسان است.
به گزارش حکیم مهر به نقل از ایرنا، «محمد عرفانی» افزود: گونه غیربومی ماهی تیلاپیا تهدید جدی برای طبیعت، ساختار اکولوژیکی و نیز سلامت انسان است.
وی بیان کرد: این در حالی است که خبر تهاتر گونه مزبور از کشور چین با ماهی قزل آلای ایران که با موافقت سازمان شیلات ایران، سازمان دامپزشکی و اتحادیه مرکزی ماهیان سردآبی در شرف انجام است، بسیار نگرانکننده و بدترین تهاتر تاریخ شناخته میشود.
وی با بیان اینکه قزل آلا ماهی شاخص آبهای سالم و پاک است، گفت: این ماهی بسیار حساس و در محیط عاری از هرگونه آلودگی قابلیت زیست دارد در حالی که گونه تیلاپیا در فاضلابها و آبهای آلوده و با کیفیت بسیار نامطلوب هم میتواند زندگی کند.
عرفانی افزود: در این تهاتر غذای سالم از مردم گرفته میشود و غذای ناسالم به آنان داده میشود در حالی که طبق اصل ۵۰ قانون اساسی فعالیتهای اقتصادی که با تخریب و آلودگی محیط زیست باشند ممنوع است.
وی گفت: در این تهاتر ماهی تیلاپیا به عنوان گونهای مورد تهاتر است که از سوی اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت (IUCN) جزو ۱۰۰ گونه آبزی مهاجم و مخرب طبیعت شناخته و معرفی شده است.
وی با تاکید بر اینکه افرادی که اقدام به انجام این تهاتر میکنند در قبال صدمات و خساراتی که به مردم و طبیعت وارد میشود مسئول هستند و باید پاسخگو باشند، افزود: با توجه به اطلاعرسانی و هشدارهای داده شده این افراد نمیتوانند بگویند که از عواقب و پیامدهای انجام این تهاتر برای کشور و طبیعت ناآگاه بودهاند.
معاون اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی اظهار کرد: تجربههای تلخ کشور در مواردی همچون وارد کردن گیاه آزولا در شمال کشور، گونه ماهی شانهدار ژلهای در دریای خزر و ماهی آمور در تالاب هامون باید درس عبرت و تجربهای برای عدم تکرار این وقایع باشد حال آنکه بیتوجهی، فراموشی و البته بیمسئولیتی بر وضعیت موجود در زمینه تهاتر ماهی قزل آلا با تیلاپیا سایه افکنده است.
وی بیان کرد: واردات زنده یا مرده ماهی تیلاپیا برای کشور و سلامت مردم خسارتهایی دارد که متولیان آن باید پاسخگوی نسل آینده و امروز باشند.
عرفانی گفت: صرفه جویی ۵۰ میلیارد تومانی ناشی از واردات تیلاپیا، ظاهر امر است و خسارات ناشی از این واردات به مراتب چند برابر این صرفهجویی خواهد بود.
وی در باره زیانهای مصرف تیلاپیا برای مردم نیز افزود: طبق پژوهشهای انجام شده گوشت ماهی تیلاپیا با توجه به نسبت نامطلوب امگا ۳ به امگا ۶ در آن (مقدار اندک امگا ۳ و مقدار زیاد چربی مضر امگا ۶) گزینه خوبی برای مصرف غذایی نیست.
وی اظهار کرد: گوشت ماهی تیلاپیا با داشتن ۸۰ درصد اسیدهای چرب امگا ۶ غذای ناسالم و خطرناک است و در این تهاتر غذای سالم مانند قزل آلا با غذای ناسالم به نام تیلاپیا معاوضه میشود.
معاون پایش و نظارت محیط زیست خراسان رضوی ادامه داد: تیلاپیا گونهای مهاجم است و به دلیل رشد سریع، دامنه وسیع غذایی و تولیدمثل آسان میتواند به سرعت در منابع آب گسترش یافته و سایر گونههای آبزی و بومی را دچار مخاطره جدی نماید.
ماهی تیلاپیا دوره بلوغ جنسی و تکثیر بسیار کوتاه دارد و از سرعت زیاد افزایش جمعیت برخوردار است بطوری که در هر دوره ۲۷۰۰ تخم میگذارد و تخمریزی آن هر ۲ ماه یکبار تکرار میشود.
تیلاپیا توانایی تحمل سختترین شرایط محیطی مانند اکسیژن بسیار اندک، طیف وسیع شوری آب و حرارت را داشته و همه چیزخوار است.
ماهی تیلاپیا که زیستگاه اصلی آن شرق آفریقا است قدرت بسیار در انتقال به منابع آب طبیعی، سدها و سازههای آبی داشته و با سرعت زیاد میتواند تنوع زیستی آب را با خطر جدی مواجه کند.
خبر تهاتر ماهی قزل آلای ایران با تیلاپیای چین اخیرا به نقل از مدیرعامل اتحادیه مرکزی ماهیان سردآبی کشور در رسانهها منتشر شده است.