کد خبر: ۳۷۴۲۲
تعداد نظرات: ۱۴ نظر
 

ماجرای سگ‌های بدون صاحب به معضلی در شهرها و روستاها تبدیل شده است، اما این تمام ماجرا نیست؛ چون غیر از این سگ‌ها، سگ‌های گله هم هستند که برخی آن را برای حیات وحش مضر تشخیص داده‌اند.

به گزارش حکیم مهر، روزنامه قدس در این باره گفت‌وگویی با «دکتر ایمان معماریان» که دوره تخصصی حیات وحش را در آفریقای جنوبی، اسپانیا و هلند گذرانده است، انجام داده است که خواندن این گفت‌وگو خالی از لطف نیست.

شما سگ‌ها را گونه‌ای آسیب رسان به حیات وحش می‌دانید؟

به طور کلی سگ‌ها که اهلی شده توسط انسان‌ها می‌باشند و قرن‌هاست با ما زندگی می‌کنند، اگر وارد زیستگاه‌های طبیعی بشوند، آسیب رسان محسوب می‌شوند و جزو گروه‌های مهاجم به حساب می‌آیند؛ چه این سگ‌ها ولگرد باشند و چه سگ‌هایی باشند که صاحب هم دارند، مثل سگ‌های گله.

اشاره کردید که این سگ‌ها قرن‌ها با انسان‌ها زندگی کرده‌اند؛ برای این بخش چه توضیحی دارید؟

ماجرا سر همین با آدم زندگی کردن و اهلی کردن این حیوانات است. البته فراموش نکنیم که انسان هم همان موجودی است که تخریب زیستگاه را انجام می‌دهد و سگ را می‌توان به عنوان حیوان همراه انسان پذیرفت اما جایگاهی در طبیعت ندارد و وقتی وارد محیط طبیعی می‌شود به محیط آسیب می‌رساند.

وقتی در تقسیم بندی سگ‌ها برای طبیعت، گونه مهاجم به حساب می‌آیند چه باید کرد؟

اولاً طبق قانون، ورود سگ به مناطقی چون پارک‌های ملی و مناطق حفاظت شده ممنوع است؛ چه این سگ‌ها ولگرد باشند و چه دارای صاحب باشند. بخش دیگر این ماجرا این است که سگ‌های صاحب‌دار باید شناسنامه‌دار باشند، واکسینه بشوند و در جهت کنترل جمعیت، عقیم‌سازی هم اجرا بشود. وقتی این کارها انجام شد، باید با متخلفان در این حوزه برخورد بشود. تکلیف سگ‌های ولگرد هم معلوم است. وقتی وارد این زیستگاه‌های حفاظت شده بشوند، باید از زیستگاه حذف شوند.

درباره سگ‌های گله هم همین نظر را دارید که باید از بین بروند یا باید به شکل دیگری عمل کرد؟

درباره سگ‌های گله ماجرا فرق می‌کند. اولاً جای خود گله‌ها هم در زیستگاه‌های طبیعی، پارک‌های ملی و مناطق حفاظت شده نیست و طبق قانون، گله‌ها اجازه ورود به این مناطق را ندارند و در مناطق آزاد هم باید ظرفیت‌سنجی بشود که تا چه حد گله به سگ نیاز دارد و به چه تعداد و سپس باید برنامه کنترل جمعیت و واکسیناسیون برای این‌ها انجام بشود.

به طور کلی نظام دامداری سنتی ما که دام را در زیستگاه‌ها رها می‌کنیم و به همین دلیل آسیب زیست محیطی به طبیعت و حیات وحش وارد می‌شود و زیستگاه‌ها ناامن می‌شوند، علاوه بر اینکه زیست محیطی نیست و به حیات وحش آسیب می‌زند به هیچ عنوان اقتصادی هم نیست؛ چون این دام اصلاح نژاد نشده است، ضریب تولید خوبی ندارد، به میزانی که علوفه مصرف می‌کند گوشت، شیر و پشم تولید نمی‌کند و علاوه بر این، خیلی بهداشتی هم نیست، چون کنترل‌های بهداشتی هم بر آن اعمال نمی‌شود. این برای انسان و حیات وحش مضر است، پس برای حل اساسی مشکل باید نظام دامپروری سنتی اصلاح شود.

آماری از تعداد سگ‌هایی که در کشور زندگی می‌کنند، داریم؟

نه متأسفانه. اما مثلاً می‌دانیم در جایی مثل توران و میان دشت، بیشترین آمار سگ‌های گله را داریم، آن هم به واسطه تحقیقات پروژه یوزپلنگ که انجام شد. در بقیه مناطق کشور کار نشده است و در اطراف تهران هم روز به روز بیشتر می‌شود.

وقتی می‌گویید سگ‌های گله باید واکسیناسیون وعقیم سازی بشوند و دیگر برنامه‌های پیشنهادی، این چه مقدار از مشکل را حل می‌کند؟

یک سری این سگ‌های ولگرد سگ‌های گله هستند. متأسفانه گله‌دارها سگ‌های ماده را نمی‌خواهند و توله‌های ماده را هم رها می‌کنند. این توله‌ها تبدیل به سگ ولگرد می‌شوند و این عاملی می‌شود برای انتقال برخی بیماری‌ها؛ چه بیماری‌هایی که برای انسان‌ها معضل می‌شود و چه بیماریهایی که برای حیات وحش و دیگر حیوانات تبدیل به معضل می‌شوند.

با حیواناتی برخورد داشته‌اید که بیماری آن‌ها به خاطر حضور سگ‌ها بوده باشد؟

بله فراوان؛ بخصوص در اطراف تهران که هم‌اینک مردم در این مناطق غذارسانی به سگ‌های ولگرد را هم انجام می‌دهند. افزایش تعداد سگ‌های ولگرد در زیستگاه‌های اطراف تهران موجب شده ما بیماری‌های انگلی را در حیات وحش زیاد ببینیم؛ چیزی که در دنیا نادر است.

اینجا یک تناقض هم شکل می‌گیرد؛ مدافعان حقوق حیوانات می‌گویند به این سگ‌ها باید غذا رساند و شما این اعتقاد را ندارید و از آسیب‌های سگ‌ها حرف می‌زنید. مشکل را چگونه می‌شود حل کرد؟

بله! در این کمک رسانی‌ها که در ظاهر خیلی هم خوب و انسانی است به یک نکته مهم توجه نمی‌شود و آن اینکه، کنترل جمعیت سگ‌ها وابسته به کنترل پسماند است. یعنی باید پسماندها بدرستی مدیریت بشوند تا غذا در اختیار این سگ‌ها قرار نگیرد و جمعیت آن‌ها افزایش پیدا نکند. وقتی ما به آن‌ها غذارسانی می‌کنیم، موجب افزایش جمعیت این گونه می‌شویم و این یعنی افزایش جمعیت حیوانی که جایگاه او در طبیعت نیست، یعنی آسیب رساندن به گونه‌های طبیعی و اگر درست به قضیه نگاه کنیم، این غذارسانی نه تنها لطف نیست، بلکه ظلمی است در حق حیات وحش.

با این توضیحات، از کدام نهادها باید انتظار کار در مورد سگ‌های گله را داشت؟

سه نهاد می‌توانند در این حوزه کار کنند؛ محیط زیست، سازمان دامپزشکی و وزارت بهداشت که متأسفانه کاری برای این موضوع نکرده‌اند. بخش فرهنگسازی در این ماجرا هم نباید فراموش شود که رسانه‌های دیداری و شنیداری می‌توانند کار بکنند.

آماری از تلفات گونه‌های مهم حیات وحش به دست سگ‌های گله دارید؟

در سه سال گذشته پنج یوزپلنگ به طور مستقیم توسط سگ‌های گله تلف شده‌اند در صورتی که شاید کمترین تهدید برای گله‌ها باشند.

و سخن پایانی؟

امیدوارم رسانه‌ها کمک کنند و فرهنگسازی بشود تا بدانیم حیوان دوستی واقعی چیست؛ چون روند حیوان دوستی با این شیوه رایج، آسیب رسان به حیات وحش است.

 
 
انتشار یافته: ۱۴
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۳
مرع عشق
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۵۲ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۳
0
0
...................
محسن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۱۸ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۴
0
3
رسانه حکیم مهر لطفا با کارشناسان در مورد مسایل تخصصی مصاحبه فرمایید و لطفا به این نکته توجه بفرمایید که اشخاص را بنابر عملکردشان و کارنامه حرفه ای شان به جامعه بشناسید نه بنابر گفته هایشان و یا بهتر بگویم شعارهایشان.
ای کاش ... می پرسیدید .......................؟
چه کسی ..................؟
چه کسی ...................؟
چه کسی ..................؟
چه کسی ...................؟
ممکن است سیاست سایت اجازه ذکر این کامنت را به شما ندهد ولی شما تابلو و بلندگوی دامپزشکی هستید، تبدیل به سکوی تبلیغات ................. نشوید، بعنوان یک دامپزشک محصل خارج نشین عرض می کنم،آبرو داری کنید و نشوید دست مایه تمسخر ............... بگذارید ایرانیان بگویند حکیم مهر را ببین اگر می خواهی دامپزشکی انشاا... موفق ایران را ببینی.
ناشناس
|
Germany
|
۰۰:۲۴ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۴
0
5
"کنترل جمعیت سگ‌ها وابسته به کنترل پسماند است"
جک سال است این حرف.
در همسایه ما ترکیه (بماند دیگر کشورهای پیشرفنه) سگ ها عقیم میکنند و در جا یک نسل را در همان زمان متوقف می کنند. دوستانی که بطور مثال استانبول رفته باشند این موضوع را دیده اند که سگ ها در خیابان ها آزادند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۲۵ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۴
0
2
سگ را انسان اهلی کرد حالا در طبیعت رها سازی کنیم وحشی و آسیب رسان به طبیعت است. به زودی ...........................
ناشناس
|
France
|
۰۴:۴۹ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۴
0
2
نابودی جنگلها ساختن ویلاو بنزین الوده و فروش تراکم و ریزگردها و بسیاری دیگر از معضلات زیست محیطی هم هستند که خیلی ببشتر از سگهای آزاد،به محیط زیست اسیب رسانده اند.انقراض نسل یوز هم ربطی به سگها نداره یکی از علل انقراض یوز بخاطر از بین بردن زیستگاههای قوچ و میش بعنوان منبع غذایی و شکار خود یوز توسط انسان هست
ترابی
|
United States of America
|
۰۵:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۴
0
2
راه حل اساسی و به انسانی ترین شکل ممکن عقیم سازی و واکسیناسیون و اختصاص محل خاصی حتی المقدور برای نگهداری سگهای ولگرد با هزینه شهرداریها و همکاری و همیاری مردم حیوان دوست است که جلوی سرگردانی سگها در خیابانهای شهرها را هم که گاه باعث تصادفات هولناکی میشودرا گرفت. برای گله داران عقیم سازی و واکسیناسیون بر روی سگهای گله وکنترل تعداد موردنیاز در هر گله رایج و در تمام دنیا انجام شده و میشود.
دامپزشک متخصص
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۳۵ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۴
0
5
جالبه که سگ ده ها هزار سال در طبیعت زندگی کرده بعد ما تازه از راه رسیدیم میگیم جاش تو طبیعت نیست!! لطفا بفرمایید که اگر جای سگ در طبیعت نیست و در خانه هم نیست، پس کجاست؟ فراموش نکنیم تمام جانداران موجود در اکوسیستم حتی انگلها برای تعادل اکوسیستم ضروری هستند و دخالتهای بیمورد انسان در حذف هر یک از آنها موجب آسیب به کل ساختار اکوسیستم میشود.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۳۲ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۴
0
1
کلا بهتره سگهای تر عقیم شن در طولانی مدت جواب میده و مقرون بصرفس
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۵:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۸
0
0
زمانی که یک شخص از تریبون دامپزشکی و به عنوان نماینده این صنف حرف میزنه، بهتره که کمی اطلاعات هم داشته باشه. جناب آقای دکتر معماریان بارها بارها اثبات کردند که در همین مورد حیات وحش که ادعا میشه ایشون متخصص هستند، نه تنها اطلاعاتی ندارند، بلکه بر اساس آزمون و خطا شاید چیزهایی درست یا غلط یاد گرفتند .......................
موضوعی که سالهاست در همه ی دنیا حل شده، با تیوری ایشون تبدیل به یک مضحکه میشه! غذا نرسوندن؟؟؟ یعنی نهایت درک ایشون از اکوسیستم ورفتارشناسی حیوانات همین؟ به نظر ایشون حیوانات گرسنه بمونن جمعیت شون کنترل میشه؟ یا باعث میشه همین حیوانات برای یافتن غذا از حومه شهر به داخل شهر بیان؟؟؟ ایشون متاسفانه هیچ اطلاعی از طب شلتر و حیوانات بی سرپرست ندارند، لزوم این اظهار نظر درک نمیشه برام...
امیدوارم روزی برسه که همه ما بر اساس دانش و آگاهی اظهار نظر کنیم، نه برای ...... یا .......
ناشناس
|
United States of America
|
۰۱:۴۷ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۶
0
2
دکتر معماریان کی باشن که برای حضور یه موجود زنده در طبیعت که خدا ازاد حلقش کرده تعیین تکلیف کنن که باید از بین بره یا نه... یکم مسیولین وجدان به خرج بدین و دست تو جیب بکنن انسانیت رو میتونن نشون بدن. غذا در اختیارشون قرار نگیره که بمیرن؟؟؟؟ واقعا خنده داره. متاسفم ...............
ح
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۴۴ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۹
0
2
آقای .... دکتر ! یادتون باشه که ما ( انسان ) محیط زیست این مخلوقات خدا رو تصرف کردیم نه اونا....

در کلاردشت مجتمع مسکونی هست که انواع و اقسام حیوانات در اونجا تردد دارند.. صاحب و مدیریت اون مجتمع به تمام کارمنداش هشدار داده که هر کسی که این مخلوقات رو بترسوونن ، اخراج میشن...

دقت کنین که گفته اگر حتی بترسونن...!!!

ما محیط زیست اینا رو گرفتیم.... دیگه حداقل اذیتشون نکنیم....

و در آخر :
.................
کامران
|
France
|
۰۰:۱۷ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۹
0
1
.................... با عقیم سازی و واکسیناسیون سگهای ولگرد میتونن زندگی کنن به راحتی،،،، منتها از اونجایی که در کشور ما به انسان هم بها نمیدن چه برسد به سگ، همیشه کارشناسان ......................
دکتر فتح آبادی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۱۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۸
0
0
باسلام به هموطن های عزیزم
دوستان این موضوع نشان دهنده ی این نیست که سگ ها اضافه هستند بلکه شده سگ های گله به یوز پلنگ ها حمله کنند و باعث مرگ این گونه گران بها شوند . به سگ هایی که در شهر ها زندگی میکنند غذا بدهید اما سگ های ولگرد یا سگ هاتون که دیگر نمی خواهید شون را در خارج شهر ها رها نکنید تا به حیات وحش آسیب نزنن . حتی سگ مالتیز خود را
دینا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۹
0
1
ای کاش به جای کلمه حذف کردن از حیات وحش برای این زبون بسته های توصیه های بهتری به عنوان یه آدم تحصیل کرده می کردید همه دنیا ای بچه ها رو ازطریق دولت عقیم سازی وغذا رسانی می کنند و این مشکلاتی کشور ما داره رو ندارن چون به جای حذف کردن واسشون دولت یه هزینه مختصری می کنه ثبتشون رسیدگی می کنه واقعا متعصفم که آدمی مثل شما مسئول رسیدگی به حیات وحش هستش
نظر شما
ادامه