حکیم مهر - «دکتر کامیاب قیصربیگی» از دامپزشکان کلینیسین فعال در بخش دولتی در گفتوگو با حکیم مهر گفت: «نصف بیشتر مشکلات جامعه دامپزشکی کنونی ناشی از دانشکدههای دامپزشکی، اساتید و بزرگان دامپزشکی است. در واقع مشکلات گریبانگیر امروز ما ناشی از بیمهریهای این بزرگان است.»
وی ضمن اشاره به مشکلات متعدد جامعه دامپزشکی، میگوید: «بنده در سال ۱۳۸۳ فارغالتحصیل شدم و از آن سال تا الان، هم کارمند دولت هستم و هم در بخش خصوصی فعالیت دارم. جامعه دامپزشکی مشکلات حادی دارد که البته قابل حل هستند. وزارت جهاد کشاورزی در تمام امورات فنی و اداری ما دخالت میکند و در مورد مسائلی صحبت میکند یا نظر میدهد که هیچگونه تخصصی راجعبه آن ندارد. عمدهترین مشکل حال حاضر دامپزشکی همین است که وزارتخانهای برای آن تصمیم میگیرد که در این رشته، هیچ اطلاع و آگاهی ندارد.»
مهندسین کشاورزی باید بپذیرند که ما از نظر علمی و توانایی بالاتر هستیم
این کارشناس سل و بروسلوز ضمن یادآوری اینکه دامپزشکان یک جنگ نانوشته با مهندسین کشاورزی دارند، ادامه میدهد: «واقعیت این است که آنها نمیخواهند بپذیرند که ما از نظر علمی و توانایی، بالاتر از آنها هستیم. ما معتقدیم که تولید بدون بهداشت کار عاقلانهای نیست و در هیچ جای دنیا هم چنین چیزی صورت نمیگیرد. هر چه واحدهای پرورش مرغ، گاوداری و جمعیت دامی خود را افزایش دهید، یک آنفلوانزای فوق حاد پرندگان کافی است تا کل صنعت را تعطیل کند. یک تب برفکی کافی است تا تمام جمعیت دامی را نابود کند. پس ما تا زیرساختهای بهداشتی را که متولی آن سازمان دامپزشکی کشور است، نداشته باشیم، تولید بی فایده است.»
وضعیت اسفناک ما به جایی رسیده است که دولت از افغانستان گوشت گرم وارد میکند
وی با تاکید بر اینکه تولید باید صادرات محور باشد، تصریح میکند: «تولید باید استاندارد باشد. اینکه ما از نظر کمی یک محصول را تولید کنیم و توانایی صادرات آن را به سایر کشورها نداشته باشیم، چه ارزشی دارد؟ این اتفاق در خیلی از محصولات ما رخ میدهد، از جمله لبنیات، مرغ و ... را نمیتوانیم به هیچ کشوری صادر کنیم. الان وزارت جهاد کشاورزی به چه چیزی افتخار میکند؟ نمایندگان محترم مجلس از این آقایان سوال کنند که چرا ورودی واردات گوشت ما هر سال افزایش و یک روند صعودی طی میکند. ما در گذشته خیلی کم پیش میآمد که گوشت گرم وارد کشور کنیم اما در سالهای اخیر علاوهبر گوشت منجمد، گوشت گرم هم وارد میکنیم. یعنی وضعیت اسفناک ما به جایی رسیده است که دولت جمهوری اسلامی ایران از کشور افغانستان گوشت گرم وارد میکند. سطح بهداشتی ما با سطح بهداشت افغانستان قابل مقایسه است؟»
قیصربیگی با بیان اینکه ما میتوانیم تمام محصولات را تولید کنیم، ادامه میدهد: «به شرط اینکه متولی همه چیز سازمان دامپزشکی باشد. تا زمانی که متولی همه آنچه مربوط به دام است با سازمان دامپزشکی نباشد، در این زمینه موفق نخواهیم شد.»
دکان دانشگاه آزاد، علمی کاربردی و پیام نور باید بسته شود
وی در بخش دیگری از سخنان با تاکید بر اینکه ما معتقد به سیستم یکپارچه آموزش در کشور هستیم، میگوید: «این دکان دانشگاههای آزاد، علمی کاربردی و پیام نور باید حذف شود. چه الان چه ده سال دیگر، یک رئیس جمهور شجاع و یک مجلس شجاع این کار را خواهند کرد. یکی از ضروریات جامعه ما سیستم آموزش یکپارچه است. باید درب این بنگاههای اقتصادی را ببندیم. از نظر من در حال حاضر دانشگاه آزاد به کشور خدمت نمیکند. مگر ما فارغالتحصیل دامپزشک را میخواهیم صادر کنیم؟ آیا از نظر کارشناسان این حجم پذیرش کار عاقلانهای است؟ ما متخصص تربیت میکنیم که مشکلی از مشکلات کشور را حل کند، اما الان متخصصان خود تبدیل به مشکل شدهاند. در آخرین اظهار نظر هم که دکتر نوری از بزرگان دامپزشکی میگویند که ما در کشور یک دانشکده دامپزشکی استاندارد نداریم. این حرفها را به که باید گفت؟ کدام یک از دانشکدههای ما فارم دارند؟ چه چیزی آموزش میدهند؟»
آموزش دامپزشکی باید هرچه سریعتر زیر نظر دانشگاه علوم پزشکی قرار گیرد
این کلینیسین با تاکید بر اینکه ما باید واحدهای غیر استاندارد آموزشی را تعطیلی کنیم، خاطرنشان میکند: «حداقل باید از پذیرش دانشجوی جدید جلوگیری کنیم. جناب آقای دکتر ولایتی باید تکلیف دانشکده آزاد بافت را مشخص کنند که ورودی آن ۲۰۰ نفر بوده است که ۸۰ نفر بیشتر ثبت نام نکردهاند. حوزه آموزش باید یکپارچه و نحوه و شرایط و تحصیل یکسان شود. نه اینکه یک نفر پول دهد و مدرک بگیرد. اگر قرار نیست این اتفاق بیفتد، برای اینکه مشکلات خیلی از همکاران ما در علوم پایه حل شود، مشکل دوره تخصصی ما که به آنها حقوق پرداخت نمیشود، حل شود، مشکل اساتید حل و وضعیت دانشکدهها بهتر شود، تعداد دانشجویان منطقی شود، آموزش دامپزشکی باید هرچه سریعتر زیر نظر دانشگاه علوم پزشکی قرار گیرد.»
ما هیچ وقت خود را کمتر از پزشکان نمیدانیم
وی میافزاید: «ما هیچ وقت خود را کمتر از پزشکان نمیدانیم. بلکه در حوزه بهداشت آنها باید تبدیل به زیر مجموعه ما شوند. کمااینکه ما دامپزشکان هستیم که میتوانیم تعداد بیماران را کاهش دهیم و بیمارستانها را خلوت کنیم. ما علاوهبر بیماریهای مشترک میتوانیم خیلی از بیماریهای دیگر از جمله انواع سرطانها را نیز کاهش دهیم. چراکه یکی از ریسکفاکتورهای سرطان، باقی مانده دارویی و غذایی و یکی از دلایل اصلی سرطان معده، وضعیت تغذیه است.»
وضعیت بهداشتی فوقالعاده بحرانی کارخانجات شیر
قیصربیگی ضمن انتقاد از اینکه وزارت بهداشت در خیلی از مواقع هیچ کاره است، میگوید: «بنده امیدوارم نظارت آقای دکتر هاشمی بر کارخانجات دارویی که دارو برای مردم تولید میکنند، مانند نظارت آنها بر کارخانههای لبنیات و شیر نباشد. با مدرک و سند اعلام میکنم که کارخانجات شیر ما دارای شیر با بار میکروبی ۳۸ میلیون دریافت میکنند و وضعیت بهداشتی فوقالعاده بحرانی دارند. تا به حال دیدهاید یک کارخانه شیر یک محموله شیر را معدوم کند؟ وزارت بهداشت توانایی معدوم کردن یک تانکر حمل شیر کوچک را ندارد. یک محموله وارد کارخانه شیر میشود، کارخانه شیر آن را تحویل نمیگیرد، به ماستبندیهای محلی میرود و مصرف میشود. این نوع نظارت یک ارگان تحت عنوان معاونت غذا و دارو است. به نظر من معاونت غذا و دارو وظیفه اصلی خود را انجام نمیدهد. باید کارخانجات لبنی انواع مواد غذایی را به ما بسپارند و آنها محصول نهایی را آزمایش کنند.»
مدیران کل دامپزشکی براساس تصمیم رئیس دفتر وزارت جهاد کشاورزی انتخاب میشوند
وی ضمن اشاره به اینکه در اکثر کشورهای دنیا سازمان دامپزشکی زیر نظر اداره کشاورزی است، اما هیچگونه دخالتی در آن صورت نمیگیرد، میافزاید: «اما مدیران کل ما بر اساس تصمیم رئیس دفتر وزارت جهاد کشاورزی انتخاب میشوند. در شهرستانهای ما تصمیم گیرندههای اصلی معاونان امور دام هستند که آن را تبدیل به یک بنگاه اقتصادی کردهاند. سازمان دامپزشکی فقط نظارهگر است و بودجه و نیرو ندارد و هر مشکلی هم در این کشور به وجود بیاید، نفر اول سازمان دامپزشکی است.»
ضرورت مقاومت جدی در برابر انحلال سازمان دامپزشکی
قیصربیگی در پایان ضمن اشاره به حضور ریاست جدید سازمان دامپزشکی، میگوید: «مهمترین مشکل رئیس جدید ایجاد اتحاد و انسجام میان نیروهای دامپزشکی است. ایشان باید از همان روز اول، تکلیف خود را با وزارتخانه مشخص کند. شایعاتی وجود دارد مبنیبر اینکه وزیر میخواهد سازمان دامپزشکی را منحل و آن را به یک بخش کوچک ذیل معاونت امور دام ببرد که باید با آن مقابله کند.»