دامپزشک باغ وحش تهران با بیان اینکه یک سپتیک تانک (مخزن تصفیه فاضلاب) بیرون باغ وحش برای تصفیه فاضلابهای سرویس بهداشتی کل مجموعه ارم وجود دارد که برخی اوقات باعث انتشار بوی بد در باغوحش میشود،گفت: گاهی اوقات این بوی فاضلاب با بوی حیوانات اشتباه گرفته میشود؛ البته برخی حیوانات بوی خود را دارند ولی در حدی نیست که اذیت کننده باشد و برای حل مشکل انتشار بوی بد از سپتیک تانک راهحلهایی وجود دارد که مسئولان مجموعه ارم در حال بررسی آنها هستند.
به گزارش حکیم مهر به نقل از ایسنا، «دکتر ایمان معماریان» ضمن اشاره به اینکه با استفاده از روشهای علمی میتوان میزان استرس و ناراحتی حیوانات باغوحش را تشخیص داد، گفت: بر اساس این آزمایشات چنانچه شرایط مناسب برای حیات وحش در باغ وحش فراهم باشد، میزان رضایت آنها از زندگی در باغوحش مناسب است.
وی با بیان اینکه برای فهمیدن نیازهای یک حیوان از روشهای نوینی میتوان استفاده کرد، گفت: با جدا کردن و اندازهگیری متابولیتهای مدفوع، ادرار و بزاق یک حیوان میتوان متوجه شد که یک حیوان چهقدر شرایط مناسبی دارد و چه میزان استرس و یا ناراحتی را تحمل میکند. با توجه به همین تحقیقات کارشناسان حیات وحش توانستهاند جایگاه استاندارد حیوانات در حیاتوحش را تشخیص دهند و میزان رضایتمندی حیوان را اندازهگیری کنند البته این به آن معنا نیست که حیوانات را از طبیعت جدا کنیم و به باغ وحش بیاوریم. آوردن آنها به باغوحش یا به علت شرایط خاص حیوان است. به عنوان مثال آسیب دیده باشد یا برای فرهنگسازی برای حفاظت از گونههای با ارزش جانوری.
استاندارهای باغوحش در ایران پایین است
وی درباره رعایت استانداردها در قفسهای باغ وحش تهران گفت: در ایران سازمان حفاظت محیط زیست ضوابطی را برای استاندارد اندازه قفسها مشخص کرده است ولی متاسفانه این استانداردها تنها به اندازه قفس اکتفا میکنند درحالیکه استانداردهای جهانی مواردی دیگری را نیز در نظر دارند. نیاز حیوانات فقط فضای مناسب نیست بلکه لازم است که مواردی در قفسها رعایت شود و استانداردهای جهانی نیز برای آنها وضع شده است.
تلاش برای عضویت باغوحش تهران در اتحادیه باغوحشهای اروپا
دامپزشک باغ وحش تهران با بیان اینکه این باغ وحش استانداردهای زیست محیطی کشور را دارد که استانداردهایی ابتدایی است، تصریح کرد: حدود چهار سال است که باغ وحش تهران تلاش میکند تا استانداردهای اروپایی را کسب کند. در حال حاضر نیز برای نگهداری از چند حیوان استانداردهای جهانی را کسب کرده است و حدود دو هفته آینده گروهی از کارشناسان اروپایی برای بازدید از باغوحش و انجام ممیزی اولیه به ایران سفر میکنند تا درنهایت بتوان باغ وحش تهران را عضو اتحادیه باغ وحشهای اروپا کرد و استاندارهای جهانی برای نگهداری از حیوانات در این باغ وحش کسب شود.
معماریان با اشاره به اینکه باغ وحش تهران راه زیادی دارد تا تبدیل به یک باغ وحش کامل شود، گفت: این باغ وحش تاکنون تغییرات اساسی کرده و برخی از جایگاههای آن به استانداردهای جهانی رسیده است ولی هنوز اصلاحاتی باید در این باغ وحش انجام شود.
به حیوانات باغ وحش خوراکی ندهید
این دامپزشک حیات وحش با تاکید بر اینکه باید فرهنگ بازدید از حیوانات در باغ وحشها در کشور تقویت شد، اظهار کرد: مسئولان باغ وحشها در سطح جهان سعی میکنند که حفاظ بین بازدیدکنندگان و حیوانات را تا جایی که میتوانند کاهش دهند به این دلیل که هم فضا برای حیوان شرایط بهتری داشته باشد و حس در قفس بودن کاهش پیدا کند و هم بازدیدکنندگان دید بهتری داشته باشند. متاسفانه گاهی برخی افراد از خوراکیهای خود به حیوانات میدهند که این کار باعث بروز مشکلاتی برای حیوانات میشود.
وی ادامه داد: حیوانات غذای مخصوص خود را دارند که حجم آن مشخص است و در ساعات معینی در دسترس آنها قرار میگیرد بنابراین غذا دادن به حیوانات توسط مردم سبب ایجاد مشکلات گوارشی برای آنها میشود. نمیتوان حفاظهای باغوحش را به دلیل برخی مشکلاتی که بازدیدکنندگان ایجاد میکنند افزایش داد بلکه باید در این زمینه فرهنگسازی کرد.
ارسال گزارشهای زیست محیطی باغوحش به اداره محیط زیست
معماریان با بیان اینکه گزارشهای زیست محیطی باغ وحش تهران به صورت ماهانه برای اداره محیط زیست تهران فرستاده میشود، گفت: جایگاههای حیات وحش روزانه دو بار تمیز و سلامت حیوانات در این مکان روزانه بررسی میشود.
زاد و ولد برخی از حیوانات در باغ وحش منجر به قاچاق حیات وحش میشود
دامپزشک باغ وحش تهران با اشاره به اینکه لازم است از زاد و ولد برخی انواع حیات وحش از جمله شیرهای آفریقایی به دلیل اندازه جایگاه و جلوگیری از قاچاق حیات وحش جلوگیری شود، تصریح کرد: زاد و ولد برخی دیگر از حیاتوحش مانند پلنگ ایرانی از اهمیت برخوردار است. از اینرو یک پلنگ نر از باغ وحش پرتغال به باغ وحش تهران منتقل شده است تا بتوان اینگونه با ارزش را تکثیر کرد.
معماریان ادامه داد: حفاظ بین بازدیدکنندگان و حیوانات در تمام باغ وحشهای دنیا وجود دارد ولی برخی از باغ وحشهای دارای استاندارد بالا تلاش میکنند که بازدیدکنندگان متوجه این حفاظ نشوند. شرایط حیاتوحش در طبیعت با شرایط آنها در باغ وحش تفاوت دارد. به طور مثال یک شیر نیاز دارد که روزانه برای یافتن شکار و حفظ قلمرو کیلومترها راه برود ولی در باغ وحش تمام اینها در اختیار او قرار دارد و ترجیح میدهد که در این شرایط بیشتر اوقات بخوابد.
ضمن تشکر، اصلاح شد.