حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: کمتر اتفاق میافتد که در فضای مدیریتی کشور، عالیترین مقام یک اداره کل در یک استان بعد از پایان دوره خدمت خود، حاضر به پذیرش معاونت مدیر کل جدید شود. «دکتر ناصر مخدوم» اما با قریب به ۱۵ سال سابقه مدیر کلی، پذیرفت که معاون سلامت مدیر کل جدید و جوان دامپزشکی استان کردستان شود.
حکیم مهر: آقای دکتر، چه شد که بعد از یک مدت زمان طولانی مدیریت در حوزه دامپزشکی، تصمیم گرفتید در کنار دکتر ورمقانی بمانید و معاونت وی را بپذیرید؟
دلیل آن خیلی ساده بود؛ دکتر ورمقانی از نیروهای جوان، بومی و بسیار با انگیزه هستند که الان هم به شدت در حال انجام وظیفه و خدمت رسانی به روستاها میباشند. بنده حیفم آمد که در خدمت ایشان نباشم و از محضر ایشان استفاده نکنم. حقیقت این است که در حال حاضر این بنده هستم که در محضر ایشان، کسب تجربه میکنم. ایشان فرد بسیار زحمتکشی هستند و من هم گفتم اگر کار کوچکی از عهده من برآمد، دریغ نکنم. چراکه حیف است در خدمت ایشان نباشم.
حکیم مهر: وضعیت امروز دامپزشکی را در مقایسه با گذشته چطور ارزیابی میکنید؟
وضعیت با سالهای گذشته تفاوت زیادی کرده است. امروز توسعه مراکز تولیدی و پرورش دام و طیور در سطح کشور و استان اتفاق افتاده است. وضعیت مالی نیز نسبت به سالهای گذشته متفاوت شده است. کشور در تنگناهای خاصی قرار گرفته اما واقعا وجود دکتر ورمقانی برای ما نعمتی بوده است. ایشان با ارتباطاتی که با مسئولین کشوری و سازمان دامپزشکی دارند، در جهت جذب امکانات بسیار تلاش میکنند. الان به جرات میگویم بنده ۱۶ سال مدیر کل بودم و حقیقتا این شیوهای که ایشان پیاده کردند، به خصوص در زمینه خدماتی که دامپزشکی ارائه میدهد و تیمهای نظارتی که تشکیل میشود، منحصر به فرد است. در فاز تب برفکی شاید علیالظاهر اکیپهای واکسیناسیون در روستاها بودند، اما امروز همزمان اکیپهای بازرسی در حین انجام کار، همراه هستند و نظارت میکنند. بعد از انجام کار نیز بحث نظارت و پایش و حتی نمونهبرداریهای لازم را انجام میدهیم. مثلا در خصوص بروسلوز، بر اساس تیتری که بعد از واکسیناسیون گرفتیم، عملکرد مراکزغیر دولتی را بررسی کردیم و براساس آن، حقالزحمه عزیزان بخش خصوصی را هم پرداخت کردیم.
حکیم مهر: شرایط در زمان مدیر کلی شما چطور بود و چه تفاوتی با شرایط امروز داشت؟ شما با چه سختیهایی مواجه بودید؟
ضربالمثل معروفی هست که میگوید آسمان دامپزشکی در همه جا یکرنگ است. همواره امکانات ما با خدماترسانی ما هماهنگ نبوده و ما چند قدم عقبتر بودهایم. توان علمی و نیروهای کارشناسی در دامپزشکی همواره در مضیقه بوده است.
ما امروز با توجه به فارغالتحصیلانی که در استان داریم، در بخش خصوصی نزدیک به ۴۰۰ نفر به عنوان مسئول فنی در مراکز غیر دولتی دامپزشکی اعم از درمانگاه، بیمارستان، پلی کلینیک، داروخانهها و شرکتهای پخش در استان اشتغالزایی کردهایم. قطعا افزایش تعداد نیروها میتواند در جهت کمک رسانی به انجام وظایف دامپزشکی بسیار موثر باشد. روز به روز هم این تعداد بیشتر میشود و قطعا دامپزشکی در امکانات سختافزاری و نرمافزاری مشکلاتی دارد و باید تمهیدات لازم در این خصوص اندیشیده شود تا به دامپزشکی کمک شود. اگر ما بحث تامین بهداشت فراوردههای خام دامی را به عهده داریم، باید اسباب و وسیلههای آن را نیز در اختیار داشته باشیم؛ اما قطعا نسبت به سالهای گذشته بسیار تفاوت کرده و رو به جلو است.
حکیم مهر: وضعیت در بحث تعاملات با سازمان نظام دامپزشکی چطور است؟
خوشبختانه استان کردستان در اصل ماده ۱۹ یکی از استانهای رو به جلو و هماهنگ با سازمان نظام بوده است. ما انجمن صنفی مسئولین فنی را در استان تشکیل دادیم و جزء نادر استانهایی هستیم که این تشکل را به شکل فعال داریم. کمیته هماهنگی ماده ۱۹ را اجرا کردیم که دومین جلسه آن نیز همین چهارشنبه برگزار میشود. تاکنون توانستیم ۷۵ قرارداد بر اساس اشل قراردادی ماده ۱۹ و ۱۸ تنظیم کنیم و مسئولین فنی را در واحدهایی که مدنظر است، جاسازی و برای آنها اشتغالزایی انجام دهیم. در واقع مسئولین فنی در مواردی که مشکل داشته باشند، میتوانند در جلسات کمیته هماهنگی شرکت و مشکلاتی را که با کارفرما دارند، در همین کمیته با حضور نظام دامپزشکی استان، انجمن صنفی و بیمه تامین اجتماعی و انجمن صنفی کارفرمایان بررسی و مشکلات آنها تا جایی که در توان ما باشد حل و فصل میشود. در واقع ما جزء معدود استانهایی هستیم که ۷۵ قرارداد را بر اساس ماده ۱۸ و ماده ۱۹ تنظیم کرده و به امضای کارفرما رساندهایم.
حکیم مهر: اما یکی از انتقاداتی که مسئولین فنی در بحث قراردادها دارند، این است که میگویند این قراردادها فرمایشی است و کارفرمایان حدود نصف حقوق توافق شده را از ما استرداد میکنند. ادارات کل هم به جای حمایت از ما، از کارفرما حمایت می کنند.
در استان کردستان وقتی میگویم ۷۵ قرارداد را بر اساس ماده ۱۹ تنظیم کردهایم، یعنی کاملا آن رقم قراردادی که تنظیم شده و به امضای کار فرما رسیده است، همان پرداخت میشود.
حکیم مهر: از کجا مطمئنید که دوباره از آنها درخواست نمیشود که پول را بازگردانند؟
انجمن صنفی به شکل مرتب این مساله را رصد میکند. هر موردی که یک مسئول فنی به انجمن صنفی بگوید که پرداختی من کمتر از میزان قرارداد است، به کمیته هماهنگی ماده ۱۹ منتقل شده و در آنجا علت آن بررسی میشود. اما در کل فرمایش شما را قبول دارم. کارفرمایان به دلایل مختلف مثلا پایین آمدن بحث تولید و مشکلات اقتصادی، زیر بار این قضیه نمیروند و میگویند که قرارداد برای ما سنگین است و پرداخت نمیشود. اما عرض کردم در ۶ کشتارگاه طیور ما در استان، هیچ مشکلی نداریم. چون کشتارگاههای طیور یک شبانه روز نمیتوانند بدون مسئول فنی کار کنند، در نتیجه در این مسائل تمکین میکنند. واحدهای کوچک زیر ۲ تن ظرفیت هستند که برای ما مشکل ایجاد میکنند و تمکین نمیکنند. مثلا ما ۱۸ کارخانه خوراک دام و طیور داریم، هیچ مشکلی درارتباط با جذب مسئول فنی آنها نداریم.
حکیم مهر: به بحث آنفلوانزا بپردازیم. گویا مواردی از این بیماری در استان مشاهده شده است.
تاکنون ۲ کانون آنفلوانزا در شهرستان دیواندره مربوط به طیور بومی پیدا کردیم که به تایید سازمان رسیده است. پرداخت غرامت هم از محل اعتبارات استانی انجام شده است. کارهای پایش و مراقبت به شدت انجام میشود. در حال حاضر ۸ اکیپ بیماریاب و معدومسازی در اداره کل تشکیل دادیم. در هر شهرستان هم بسته به وسعت شهرستان بین یک یا دو اکیپ پایش و معدومسازی طیور آماده است. مراتب با استاندار بهعنوان رئیس ستاد مقابله با آنفلوانزا رسیده و به شکل مرتب جلساتی را داریم و پیگیری میکنیم. خوشبختانه مسئولین استانی نیز از ما حمایت میکنند. بحث خرید تجهیزات برای اکیپهای معدومسازی را نیز انجام دادیم. الان دپوی مناسبی را از وسایل و امکانات آزمایشگاهی و معدومسازی داریم. خوشبختانه با تلاش مدیر کل، آزمایشگاه PCR راهاندازی شده است و بحث پایشهای ما از طریق این آزمایشگاه که بسیار کمک کننده است و واقعا مورد نیاز استان بود، انجام میشود. در واقع هیچ مشکلی را در ارتباط با پایشها نداریم.
حکیم مهر: در طیور صنعتی چطور؟
خوشبختانه هیچ موردی از آنفلوانزا در طیور صنعتی استان دیده نشده است.
حکیم مهر: در زمینه مبارزه با تب برفکی چه اقداماتی انجام دادهاید؟
تب برفکی را امسال در دو فاز اجرا کردیم و فاز دوم آن را که در همین مهر ماه قرار بود تمام شود، زودتر انجام دادیم و در همه شهرستانها به پایان رساندیم. قریب به ۶۴ هزار تعهد داشتیم که ۶۷ هزار تعهد را در دام سنگین به شکل کاملا رایگان انجام دادیم. حتی هزینه دستمزد اکیپها را هم نگرفتیم. کار به شکل دولتی انجام شد و به بخش خصوصی هم واگذار نشد. در کنار آن، از ابتدای سال بحث مبارزه با بروسلوز واکسیناسیون آبله را به بخش غیر دولتی واگذار کردیم و امسال برای اولین بار در تاریخ دامپزشکی در کل ایران، مطالبات بخش خصوصی را به روز پرداخت کردیم. یعنی واکسیناسیون بروسلوز که تمام شد، بحث خونگیری را انجام دادیم و براساس درصد خونگیری، بدهی مراکز بخش خصوصی پرداخت شد.
اتفاق دیگری که افتاد این بود که به طور میانگین، حدود ۳۸ درصد هم در دام سبک و هم در دام سنگین، افزایش تعرفههای بخش خصوصی را داشتیم. قبلا و در سطح ملی بحث افزایش تعرفه واکسیناسیون اعمال نشده بود اما امسال این تشخیص را دادیم که با توجه به صعوبت کاری و اینکه درآمدزایی برای این عزیزان نداشت، اگر مبلغ واکسیناسیون در سال ۹۵، ۱۷۰ تومان بوده، ما امسال این رقم را به ۳۰۰ تومان در دام سبک افزایش دادیم. در دام سنگین هم پارسال ۱۶۰۰ تومان بود که امسال به ۲ هزار تومن افزایش پیدا کرده و این مساله بسیار مورد استقبال بخش خصوصی قرار گرفت. یعنی هم بحث پرداخت به موقع اجرت کار و هم افزایش تعرفهها مورد استقبال قرار گرفت.
حکیم مهر: بهعنوان حرف آخر...
امسال در جشنواره شهید رجایی در بین دستگاههای استان رتبه اول را کسب کردیم که هیچگاه حتی در زمان خود بنده این موفقیتها را نداشتیم. این مساله برای ما بسیار حائز اهمیت بود و خستگی را از تن همکاران ما به در کرد.
چرا به بخش خصوصی واگذار نشده؟دلیلش چی بوده؟