حکیم مهر - صبح امروز نشست خبری «دکتر محمدرضا صفری» رئیس سازمان نظام دامپزشکی در محل اداره کل دامپزشکی استان خراسان شمالی برگزار شد.
به گزارش حکیم مهر، «دکتر محمدرضا صفری» در این نشست خبری اظهار داشت: بر اساس برآوردهای انجام شده، 20 درصد از دامپزشکان در سطح کشور شغل مناسب ندارند و شمار زیادی از آن ها بیکار هستند.
وی در ادامه گفت: آن دسته از دامپزشکان نیز که دارای شغل هستند و به فعالیت مبادرت دارند، بعضاً از حقوق کافی و مزایای مناسب بهره مند نیستند.
صفری افزود: یکی از علت های بیکاری دانش آموختگان رشته های دامپزشکی، بالا بودن شمار دانشجویان پذیرفته شده در این رشته ها و بالا بودن شمار دانش آموختگان است.
پذیرش دانشجوی دامپزشکی تطابقی با استانداردهای بین المللی و حتی استانداردهای داخلی ندارد
وی تصریح کرد: پذیرش دانشجو در رشته های دامپزشکی تطابقی با استانداردهای بین المللی و حتی استانداردهای داخل کشور ندارد و بیش از نیازهای اعلام شده، دانشجو در این رشته جذب شده است؛ این مسئله مشکلاتی را در درازمدت برای تولید علم در کشور به وجود خواهد آورد.
نیاز به پذیرش دانشجوی دامپزشکی در کشور، سالانه 400 دانشجو است
صفری خاطرنشان کرد: بر اساس برآوردهای انجام شده، نیاز به پذیرش دانشجوی دامپزشکی در دانشگاه ها سالانه 400 دانشجو است اما اکنون بسیار بیشتر از این رقم دانشجو در این رشته جذب می شود.
رئیس سازمان نظام دامپزشکی تصریح کرد: بر اساس بر اساس ماده 21 قانون افزایش بهره وری، وزارت علوم باید در جذب دانشجوی دامپزشکی، نیازهای اعلام شده توسط وزارت جهاد کشاورزی در تعداد و جنسیت پذیرش دانشجوی دامپزشکی را مورد توجه داشته باشد، اما این امر محقق نشده است.
پذیرش 2500 دانشجوی دامپزشکی در سال گذشته! (بیش از 6 برابر مورد نیاز)
وی گفت: در سال گذشته 2 هزار و 500 دانشجوی دامپزشکی در دانشگاه های کشور جذب شدند که این رقم، چند برابر ظرفیت اعلام شده برای نیاز بوده است.
صفری تصریح کرد: 700 دانشجو در دانشگاه های دولتی و مابقی در دانشگاه آزاد جذب شدند.
به گفته وی اکنون 12 دانشگاه دولتی و 11 دانشگاه غیر دولتی نسبت به تدریس در رشته های حوزه دامپزشکی مبادرت دارند.
رئیس سازمان نظام دامپزشکی اظهار کرد: با مکاتبه ها و رایزنی های انجام شده، تلاش داریم تا وزارت علوم در باره جذب دانشجویان دامپزشکی توجه بیشتری به نیازهای جامعه و بازار کار داشته باشد.
رئیس سازمان نظام دامپزشکی کشور خاطر نشان کرد: برخی از دانشگاه ها درحالی مجوز پذیرش دانشجو در این رشته را دریافت کرده اند که از امکانات لازم برای ارائه آموزش به دانشجویان در این رشته را برخوردار نیستند.
پذیرش دانشجوی دکتری عمومی دامپزشکی فقط با دو عضو هیات علمی!
وی در ادامه این سوال را مطرح کرد: دانشگاهی که برای پذیرش دانشجو در این رشته می بایست حداقل 37 عضو هیات علمی داشته باشد، چرا برخی از دانشگاه ها در مقطع دکتری عمومی رشته دامپزشکی فقط با دو عضو هیات علمی مجوز پذیرش دانشجو را دریافت کرده اند؟
مکاتبه با نهاد ریاست جمهوری برای ساماندهی پذیرش دانشجوی دامپزشکی
وی با تاکید بر این نکته که این عدم توازن میان پذیرش دانشجو در این رشته و بازار کار موجود، موجبات بیکاری و بدکاری در این رشته را به همراه داشته است، گفت: برای ساماندهی این وضعیت مکاتباتی را به نهاد ریاست جمهوری داشته ایم که رئیس جمهور این درخواست را به وزیر جهاد کشاورزی و وزیر علوم ارجاع داده است تا پیگیری شود .
رئیس سازمان نظام دامپزشکی کشور همچنین خاطر نشان کرد: در عین حال، در همین باره مکاتباتی را با رئیس و نمایندگان مجلس شورای اسلامی داشته ایم که موضوع کمی و کیفی این رشته در دانشگاه ها مورد بازنگری دوباره قرار گیرد .
وی تصریح کرد: در حال حاضر در همین زمینه منتظر تصمیمات وزرا و مجلس شورای اسلامی هستیم تا سرانجام، این دغدغه ساماندهی شود.
وی در ادامه به توضیح وظایف نظام دامپزشکی پرداخت و آن را در دو دسته کلی مطرح کرد و بیان داشت: دسته اول وظایف صنفی و حرفهای است که شامل نظام دادن به حرفه دامپزشکی، تنظیم روابط حرفهای، دفاع از حقوق کسانی که از حرفه دامپزشکی خدمت میگیرند و یا خدمت میکنند.
صفری کمک به نهادهای حاکمیتی بهویژه در حوزه بهداشت عمومی، پیشگیری از حوادث غیرمترقبه، آموزشوپرورش، رسیدگی به تخلفات صنفی و حرفهای و تشکیل کمیتههای تخصصی برای ارائه نظر مشورتی به مردم و دستگاهها را از دیگر وظایف نظام دامپزشکی عنوان کرد.
رئیس سازمان نظام دامپزشکی با اشاره به اینکه آموزش و پژوهش از دیگر وظایف این سازمان به شمار میرود، گفت: برگزاری دورههای بازآموزی برای ارتقای مهارت و دانش در صدور و تمدید پروانهها در همین راستا انجام میشود.
استارت آموزش مجازی در سازمان نظام دامپزشکی
وی همچنین از استارت آموزش مجازی خبر داد و گفت: اخیراً آموزش مجازی را هم استارت زدیم چراکه در نقاط مختلف کشور دسترسی به آموزش فراهم نیست و زودی اولین سری از این نوع آموزش هم به همکاران ارائه خواهد شد.
رئیس نظام دامپزشکی کشور برگزاری 18 کنگره بینالمللی را از دیگر فعالیتهای نظام دامپزشکی کشور در 20 سال فعالیتش عنوان کرد و گفت: همچنین نوزدهمین کنگره بینالمللی با عنوان کنگره بینالمللی طیور در اسفند سال جاری برگزار خواهد شد که در این کنگرهها کارشناسان کشور همسایه هم اعلام آمادگی کردند و شرکت میکنند و از آخرین یافتههای علمی که توسط دانشمندان ایرانی و خارجی ارائه میشوند بهره میگیرند.
صفری در بخش دیگر سخنان خود رضایت بخش نبودن کیفیت آموزش در دانشگاه ها را از دغدغه های آموزش به دانشجویان دامپزشکی عنوان کرد و گفت: باید کیفیت در آموزش دانشجویان رشته دامپزشکی ارتقا یابد.
امکان ادامه تحصیل دانشجویان دکترای عمومی در هفت شاخه متنوع
صفری از همکاری نظام دامپزشکی با وزارت علوم در شورای گسترش و برنامهریزی آموزش دامپزشکی سخن گفت و افزود: در این زمینه اقدامات خوبی صورت گرفته و برنامهریزی جدیدی برای افزایش سطح کیفی آموزش انجامشده که اولین دوره این برنامهریزی را امسال در دانشگاه تهران شاهد بودیم که یک دانشجوی دکترای عمومی میتواند در هفت شاخه متنوع ادامه تحصیل دهد و این باعث ایجاد تبحر بیشتر دامپزشک عمومی خواهد شد.
رسیدگی به 1000 تخلف در حوزه دامپزشکی/ خدمات دارویی در صدر آمار شکایات
صفری رسیدگی به تخلفات و شکایت ها در حوزه دامپزشکی را از دیگر وظایف این سازمان عنوان کرد و گفت: در سال های اخیر 200 فقره پرونده تخلف در هیات عالی انتظامی این سازمان تشکیل و بررسی شده در هیات های بدوی انتظامی استان ها نیز حدود 800 پرونده تخلف مورد رسیدگی قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه خدمات دارویی بیشترین آمار شکایات را به خود اختصاص داده است، اظهار کرد: عرضه خارج از شبکه دارو نیز از دیگر عناوین شکایت ها است.
نگهداری از حیوانات خانگی بویژه در شهرهای بزرگ رو به گسترش است
صفری با بیان اینکه شکایت در حوزه درمان حیوانات خانگی نیز از دیگر موضوع های رسیدگی شده در پرونده های تخلف است، گفت: با توجه به اینکه نگهداری از حیوانات خانگی بویژه در شهرهای بزرگ رو به گسترش است، دامپزشکی نیز خدمات خود را در این بخش توسعه داده است و توسعه در این خدمات یکی از تکالیف دامپزشکی است.
فعالیت 5200 کلینیک، 1700 داروخانه، 300 آزمایشگاه دامپزشکی و 900 مرکز واکسیناسیون در کشور
وی شمار کلینیک ها دامپزشکی در سطح کشور را پنج هزار و 200 و شمار داروخانه های دامپزشکی را یکهزار و 700 باب عنوان کرد و گفت: پراکندگی این مراکز در مناطق مختلف نامناسب است، به طوری که این مراکز در برخی مناطق بیش از نیاز ایجاد شده است که صدور پروانه برای ایجاد مراکز در این مناطق متوقف می شود.
صفری همچنین از فعالیت 300 آزمایشگاه دامپزشکی و 900 مرکز واکسیناسیون در سطح کشور خبر داد.
17 هزار عضو دامپزشک و 19 هزار عضو از سایر رده های دامپزشکی
رئیس سازمان نظام دامپزشکی گفت: شمار این مراکز در برخی مناطق بویژه مناطق محروم به اندازه کافی نیست.
اکنون بیش از 36 هزار نفر در سازمان نظام دامپزشکی کشور عضو هستند که 17 هزار نفر از اعضای این سازمان دامپزشک و مابقی سایر رده های دامپزشکی هستند.
به گفته صفری، از 19 هزار عضو در سایر رده های دامپزشکی، سالانه فقط پروانه کاری سه هزار نفر تمدید و از میان 17 هزار دامپزشک نیز سالانه فقط 10 هزار دامپزشک، پروانه کاری خود را تمدید می کنند
وی در ادامه با تصریح بر این مطلب که این آمار گویای آن است که فارغ التحصیلان رشته دامپزشکی با بیکاری گسترده ای روبرو هستند و آنانی که شاغل هستند نیز از درآمد کافی برخوردار نیستند.
صدور 60 هزار پروانه بهداشتی مراکز تولید مرتبط با حوزه دامپزشکی در سازمان نظام دامپزشکی
وی با اشاره به قانون مصوب صدور پروانههای بهداشتی مراکز تولید مرتبط با حوزه دامپزشکی که بهنظام دامپزشکی سپردهشده گفت: تاکنون قریب 60 هزار پروانه در این بخش با همکاری 287 نفر کارشناس بازدیدکننده در سطح کشور و در کمترین زمان ممکن، کمترین هزینه و باکیفیت خوب صادر شده است.
صفری با اشاره به دیدارهای که روز گذشته با مسئولین استان داشت گفت: جلساتی که با مدیرکل دامپزشکی استان، شورای نظام دامپزشکی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی و ملاقات امروز با استاندار خراسان شمالی و همچنین طی بازدیدهایی که از مراکز بهداشتی و درمانی صورت گرفت نویدبخش این بود که در خراسان شمالی نگاه عمیقی به دامپزشکی وجود دارد و دامپزشکی نقش مهمی در سلامت عمومی جامعه در این استان ایفا میکند.
ضرورت مشارکت دادن مردم در امور مرتبط با مدیریت خود
رئیس سازمان نظام دامپزشکی همچنین افزود: با توجه به اینکه باید مردم را در امور مرتبط با مدیریت خود مشارکت داد این مسئله مورد توجه مسئولین استان است و این موضوع نویدبخش این است که میتوان در خراسان شمالی گامهای بزرگتر و بلندتری را برای توسعه حرفهای دامپزشکی و نقشآفرینی بیشتر در توسعه کل استان برداشت.
رتبهبندی مراکز دامپزشکی و تائید صلاحیت حرفهای شاغلین این مراکز، در حال اجرایی شدن است
صفری صدور پروانههای مراکز تخصصی دامپزشکی است اعم از کلینیک، داروخانه، آزمایشگاه، بیمارستان و شرکتهای متعدد فنی و مدیریت در حوزه دامپزشکی را از دیگر فعالیتهای واگذارشده بهنظام دامپزشکی عنوان کرد و اظهار داشت: تا به امروز تعداد اعضا 36 هزار و 274 نفر شدند که ساماندهی این تعداد افراد در قالب اشتغالهای متنوعی که در قالب دامپزشکی دارد بر عهده سازمان نظام دامپزشکی است که متناسب با ظرفیت استعدادهای مناطق مختلف در کشور اقدام به صدور انواع پروانهها بکند و رتبهبندی این مراکز و تائید صلاحیت حرفهای شاغلین این مراکز هم به سازمان نظام دامپزشکی واگذارشده است البته این قانون با تأخیر در حال اجرایی شدن است.
رئیس سازمان نظام پزشکی کشور در ادامه بیان داشت: طبق حکمی که در برنامه ششم توسعه آمده زین پس همه زنجیره تولید از مزرعه تا سفره در قبال خسارت احتمالی به مصرفکننده با تائید نظام دامپزشکی باید پاسخگو باشند که این آییننامه در حال تنظیم است و اقدام بسیار مثبتی در راستای حمایت از مصرفکننده است.
استقرار سامانههای نوین بهداشتی بهمنظور نظارت بر کیفیت تولید و پیشگیری
صفری همچنین از استقرار سامانههای نوین بهداشتی بهمنظور نظارت بر کیفیت تولید و پیشگیری بهموقع از فاسد شدن محصولات خبر داد و افزود: استقرار این سامانههای بینالمللی کمک میکند که مؤثرتر و قویتر و بانفوذ بیشتر در بازارهای منطقهای و بینالمللی حضور پیدا کنیم و همچنین مصرفکننده داخلی محصول باکیفیت مصرف کند.
همه اعضای سازمان دامپزشکی مکلف به بیمه مسئولیت حرفهای هستند
وی در پایان به دیگر مصوبه برنامه ششم توسعه اشاره کرد که برای اولین بار در حوزه سلامت اتفاق میافتد و بیان داشت: طبق این مصوبه همه اعضای سازمان دامپزشکی مکلف به بیمه مسئولیت حرفهای هستند و این بیمه بهعنوان وثیقه قرار تأمین در دستگاه قضایی پذیرفته میشود که باعث افزایش حاشیه امنیت شغلی ما خواهد شد که زمینههای اجرای آن فراهمشده و به استانها هم ابلاغشده است.
تشکیلات دامپزشکی در محیط زیست باید ارتقا یابد
رئیس سازمان نظام دامپزشکی با بیان اینکه خدمات دامپزشکی برای وحوش باید بیشتر شود گفت: تشکیلات دامپزشکی در محیط زیست باید ارتقا یابد.
صفری اظهار کرد: دامپزشکی در محیط زیست، دامپزشکی ضعیفی است و باید تقویت شود.
وی افزود: در 2 سال گذشته با خانم ابتکار، رئیس وقت سازمان محیط زیست به تفاهم هایی برای همکاری بیشتر در حوزه دامپزشکی رسیدیم و انتظار نیز براین است که شمار بیشتری از نیروهای دامپزشک با تخصص حوزه محیط زیست به خدمت گرفته شوند.
وی ایجاد پژوهشکده محیط زیست و انجام کارهای علمی در حوزه بیماری وحوش را از دیگر نیازها برای صیانت از حیات وحش و نیز حفاظت از سرمایه های دامی عنوان کرد.
رئیس سازمان نظام دامپزشکی تصریح کرد: حوزه محیط زیست حوزه گسترده ای است و همان طور که بیماری وحوش قابل سرایت به دام اهلی است، بیماری دام اهلی نیز می تواند وحوش منتقل شود.
افزوده شدن واحد دامپزشکی حیات وحش به دروس دانشجویان رشته های دامپزشکی
صفری بر ارتقای آموزش های علمی در زمینه دامپزشکی وحوش به دانشجویان رشته های دامپزشکی تاکید کرد و گفت: قرار شد که در دانشگاه ها، دامپزشکی محیط زیست تدریس شود البته افزوده شدن واحد دامپزشکی حیات وحش به دروس پیگیری شده است.
رئیس سازمان نظام دامپزشکی گفت: کلینیک سیار حیات وحش نیز باید با همکاری و تعامل با محیط زیست، افزایش یابد.
منبع: ایرنا، مهر، فارس، عصراترک، صدا و سیما