استاد دانشگاه و پژوهشگر محیط زیست فارس درباره سمی بودن مارمولک خانگی و ترس بی مورد بسیاری از افراد از این خزنده میگوید این خزنده بی آزار است و فوایدی هم دارد.
به گزارش حکیم مهر به نقل از ایرنا، «دکتر مهرداد زمان پور» استاد دانشگاه و پژوهشگر محیط زیست فارس گفت: فواید زیستی مارمولک هایی که ما در سطح شهر و اماکن مسکونی و خانه ها می بینیم بسیار زیاد است، دم مارمولک و خود آن سمی نیست و کشتن این خزنده بی آزار به چرخه زیستی لطمه می زند.
استاد دانشگاه و پژوهشگر محیط زیست فارس در ادامه اظهار داشت: مارمولک ها از جمله بی آزار ترین جانوران آفریده های طبیعت اند اما برخی مردم بر این عقیده اند که مارمولک ها دم خود را به این علت جا می گذارند تا موجود شکارچی آن را بخورد و به واسطه وجود سم در آن از بین برود در حالی که این باورها بیشتر خرافی و نادرست است.
بزرگترین مارمولک جهان کجا زندگی می کند؟
زیست بوم شناس و پژوهشگر محیط زیست همچنین گفت: نظرات در مورد وجود سیانور یا ترکیباتی از آن در دم مارمولک ها پایه علمی ندارند و خرافی هستند. مارمولکهای خانگی در گروه سوسمارها از خزندگان هستند این مارمولکها بدنی نرم و لطیف دارند که در خانههای مسکونی در نقاط مختلف پراکنده شدهاند و به حفظ چرخه زیستی کمک می کنند.
زمان پور ادامه داد : با توجه به نوع آب و هوا، نوع مارمولک خانگی نیز تفاوت میکند اما به طور کلی یک گونه مارمولک خانگی کوچک به نام Cyrtopodion scabrum در اکثر اماکن مسکونی زندگی میکند.
مارمولک ها سمی نیستند پس هیچ خانواده ای را نکشته اند
شایعات زیادی در باره این مارمولکها که حاوی سیانور است و مثلا خانواده ای را از بین برده است گفته می شود هیچکدام از این موارد پایه و اساس علمی ندارد.
وی با بیان اینکه قطع شدن دم مارمولک جنبه دفاعی دارد و به خودبُری دم موسوم است گفت : این مکانیسم که در اکثر مارمولکها دیده میشود به صورت ارادی است. دم برخی از مارمولکها در زمان ایجاد تماس توسط دشمن بهطورارادی طی عمل انقباض ماهیچههای دم کنده میشود.دم کنده شده بهعلت باقی ماندن خاصیت عصبی- عضلانی به طور موقت شروع به جنبیدن می کند و حواس جانور شکارچی را به خود جلب میکند. در این حین خود حیوان فرصت فرار مییابد.
زمان پور اضافه کرد: هیچ مارمولکی دارای سم نیست و علت قطع شدن دم در آنها گمراه کردن جانور شکارچی است.
وی ادامه داد: متاسفانه سمی بودن مارمولک ها آنچنان برای مردم مختلف جا افتاده است که هرچه سعی بر رد این موضوع از طریق مستندات علمی میشود فایدهای ندارد. مردم نباید دید بدی نسبت به مارمولکهای خانگی داشته باشند و آن ها را از بین یبرند، از کشتن این گونه مفید جانوری جلوگیری کنند و سعی در حفاظت مارمولکهای خانگی کنند.