حکیم مهر: در پی اختلاف نظر به وجود آمده بین موافقین و مخالفین بکارگیری واکسیناسیون هدفمند آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در کشور، «جامعه اسلامی دامپزشکان ایران» نیز در بیانیه ای، نظر خود را در این خصوص اعلام کرد.
به گزارش حکیم مهر، متن این بیانیه به شرح زیر است:
هشدار جامعه اسلامی دامپزشکان در خصوص بحران صنعت مرغداری کشور و لزوم شنیدن صدای مظلومیت صاحبان این صنعت
بسمه تعالی
از آنجائیکه یکی از دلایل مهم اعتراضات و تجمعات پراکنده اما گسترده گروه هایی از مردم در نقاط محتلف کشور، مشکلات اقتصادی و وضعیت سخت معیشتی بوده و بخشی از این مشکلات اقتصادی ناشی از خسارات وارده به بخش های مختلف تولیدی از جمله کشاورزی و دام پروری است، جامعه اسلامی دامپزشکان به عنوان یک تشکل سیاسی- صنفی اصلاح طلب لازم می داند دیدگاههای خود را در ارتباط با معضلات موجود در حرفه ذیربط بیان نماید.
در یک سیر اجمالی می توان گفت آنچه باعث ایجاد چنین شرایطی در فضای عمومی جامعه شده، مجموعه ای از عوامل انباشته شده در سال های طولانی از جمله بحران در تصمیم گیری و اجماع در سطح حاکمیت، ناکارمدیهای اجرایی، دعواها و نزاع های عمیق درون حاکمیتی و شکاف بین مردم و حاکمیت می باشد که به صورت گسل های مختلف اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی بروز کرده است. این بحران های داخلی زمینه ساز سوء نیت و دشمنی رقیبان منطقهای ایران و سیاست های مداخله جویانه قدرت های جهانی را فراهم ساخته که اساس و کیان کشور و نظام را در معرض خطر جدی قرار داده است.
جامعه اسلامی دامپزشکان ضمن نفی هر گونه خشونت و اقدامات آشوب طلبانه، اعتراضات مسالمت آمیز را حق مسلم شهروندان می داند و معتقدیم که عوامل داخلی از جمله بی توجهی به حقوق شهروندان، مشکلات و کمبودهای اقتصادی و معیشتی و بیکاری، در ردیف اول منشاء این اعتراضات قرار دارد و عدم وجود تدبیر و عزم و اراده ملی برای حل بحران های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی درون کشور، زمینه ساز این حرکت های اعتراضی و سوء استفاده های خارجی شده است.
از آنجائیکه مشکلات معیشتی و اقتصادی یکی از عوامل مهم این نارضایتی ها بوده است و در همین راستا، بی تدبیری و عدم توجه اساسی در جلوگیری از ضایعات در تولیدات دامی از جمله تلفات بیش از 17 میلیون قطعه مرغ تخمگذار به سبب شیوع آنفلوانزای مرغی در کشور و کاهش عرضه شدید تخممرغ که به ناگاه به افزایش قیمت حدود ۵۰ درصدی رسیده است، یکی از نگرانی های جدی جامعه نسبت به خطر بازگشت جهشهای قیمتی در کالاهای اساسی را بوجود آورده است، لذا بر آن شدیم تا ضمن هشدار جدی در خصوص نابودی صنعت مرغداری کشور و لزوم شنیدن صدای مظلومیت تولیدکنندگان و توجه به نظرات متخصصین در تصمیم سازی ها، دیدگاههای فنی و تخصصی خود را برای برون رفت از این بحران به استحضار مسئولین برسانیم.
بر کسی پوشیده نیست که بخش کشاورزی و دامداری از پتانسیل های مهم و قابل توجه و تأثیر گذار در توسعه و اشتغال کشور است و از آن دست سرمایه های بنیادی است که هر گونه سهل انگاری در حفظ و حراست آن چندین برابر خسارت غیر قابل جبران را به همراه خواهد آورد که عمده ی آن برای نسل آینده قابل لمس خواهد بود که آن زمان هم دیگر فرصتی برای پشیمانی جبران نخواهد بود.
متاسفانه علیرغم تمامی پیام ها و حقایق معنی دار، واضح و کاملاً مصداقی در موارد مشخص از جمله سیاست های کلان کشور، برنامه های مصوب، دیدگاه های ریاست جمهور و خواسته های عاجل مردم، روند امور به گونه ای است که متولیان امر نه تنها وقعی به این پیامها نگذاشته، بلکه با کندی، بلاتکلیفی، سرپوش گذاشتن و انتصابات غیر مدبرانه و غیر فنی، جناحی و عقب گرد شده، نه تنها باعث افول شدید سازمان های حافظ زیرساخت های صنعت دام و دامپروری گردیده اند، بلکه این انتصابات سرپوشی برای عدم هر گونه اقدام جدی در جهت تحول در دیدگاهها و روش های مدیریتی و سیاسی مورد انتظار مردم و دولت شده است. این امر باعث شده تا مسیر حرکت دستگاههای مرتبط از اقتصاد دانایی محور و تولیدی به اقتصاد حمایتی و تجارتی سوق داده شود که نتیجه آن به تلاش و فعالیت بعضاً هدایت شده سوداگران اقتصادی برای واردات بی رویه و وابستگی بیشتر کشور به خارج مرزها منجر شده است .
عدم توجه به سرمایه های دامی کشور بویژه در حوزه بهداشت دام و طیور، خسارات جبران ناپذیری را به تولید وارد کرده که ماحصل آن بومی شدن بسیاری از بیماریهای آسیب رسان جدی به این سرمایه عظیم از قبیل تب برفکی در دام ها است و یا بی برنامه گی جدی در مبارزه با آنفلوانزای فوق حاد پرندگان که طی 2 سال اخیر بیش از 3 هزار میلیارد تومان به زیرساخت های طیور کشور آسیب رسانیده است.
بی توجهی به خسارت های مرغداران، دامداران، باغداران و زارعین و عدم جبران زیان آنها بدلیل ناکارآمدی صندوق بیمه محصولات کشاورزی و فقدان برنامه برای کاهش این آسیب ها در آینده، علاوه بر ایجاد نارضایتی شدید این بهره برداران، فضایی را فراهم ساخته که اقتصاد سوداگری را بر اقتصاد تولیدی غالب ساخته و آینده اشتغال حوزه کشاورزی و دامپروری را به شدت تهدید نموده است؛ به گونه ای که بسیاری از فعالین این عرصه ها ورشکسته و یا مترصد فرصت مناسب برای ترک صنعت و تعطیلی فعالیت های تولیدی خود هستند که در واقع نوعی اشتغال زدایی به جای اشتغال زایی می باشد.
تمامی این مسائل به دلیل سیاست های غلط و یا بی برنامگی در حوزه بهداشت و بیماریهای دامی و گیاهی، بحران آب در کشاورزی تخریب محیط زیست و نابودی منابع طبیعی و موارد دیگری از جمله بی توجهی به امور تخصصی و کارشناسی، بی تدبیری در انتصابات و روش های غلط مدیریتی است.
همانطوریکه ذکر شد، یکی از معضلات جدی و حاد سالهای اخیر در بخش صنعت دام پروری، شیوع و گسترش ویران کننده آنفلوانزای فوق حاد پرندگان است که عوامل مختلفی از جمله ضعف های اجرایی و عدم هماهنگی در امورات مختلف نظارت، پایش و جلوگیری از ورود ویروس این بیماری از منشاء پرندگان مهاجر و بومی در استانهای شمالی کشور، در بروز و شیوع آن نقش داشته اند. از طرفی عدم توفیق مناسب در روندهای اجرایی دستورالعمل های مربوط به کنترل و پیشگیری این بیماری در واحدهای صنعتی، بخصوص در مرغ تخمگذار، خسارات جبران ناپذیری را هم به صاحبان صنعت و هم به تحقق شعار «اقتصاد مقاومتی، تولید – اشتغال» وارد نموده است.
بر این اساس در مبارزه با بیماری، ضمن توجه به فوریت امر و ایجاد هماهنگی همه جانبه برای تحقق معیارهای تأثیرگذار در کنترل بیماری، باید پنج محور اساسی زیر مورد توجه قرار گیرد:
1. کانون یابی فعال
2. حذف صحیح کانون های احتمالی و تخلیه واحدهای اطراف کانون
3. رعایت دقیق اصول امنیت زیستی
4. آموزش و فراهم سازی زمینه انجام نظارتهای دقیق
5. پرداخت کامل و بموقع خسارت مرغداران همراه با نظارت دقیق در کشتارگاهها
در صورتیکه تمامی نظرات کارشناسی و ابعاد آینده بیماری اجازه بدهد، سایر اقدامات پیشگیرانه از جمله واکسیناسیون هدفمند در جمعیت محدودی که بعداً بصورت کنترل شده معدوم سازی شوند، می تواند مد نظر قرار گیرد؛ اما به نظر می رسد متولیان این امر بی توجه به نظرات کارشناسان و متخصصین ذیربط و برای پاک کردن صورت مسئله، موضوع وارادات واکسن و انجام واکسیناسیون غیر هدفمند در واحدهای پایه از جمله اجداد، مادر و گله های پرورشی را در هفت استان کشور دنبال می کنند که فاقد توجیهات کارشناسی قوی می باشد. این در حالی است که بر اساس نظر غالب متخصصین و کارشناسان ذیربط، کاربرد واکسن در صورتی می تواند مؤثر باشد که به عنوان بخشی از اقدامات به همراه دیگر روش ها و برنامه های پیشگیری کننده و نظارتی مورد استفاده قرار گیرد.
با توجه به همه گیری، سرعت بالای انتشار و مهلک بودن بیماری، قدرت تغییر و جهش سریع ویروس و امکان انتقال آن به انسان و بروز عواقب وخیم بهداشتی، اقتصادی و اجتماعی، کنترل و پیشگیری از این بیماری فراتر از توان قدرت اجرایی و قانونی یک سازمان و وزارتخانه خاص می باشد؛ بلکه به تهیه و تدوین یک برنامه ملی با ساختار اجرایی و اعتبار مستقل نیاز است که توسط هیئت محترم وزیران تصویب و ابلاغ شود تا تمامی دستگاههای دولتی متولی و ذیربط علاوه بر تعیین وظایف روشن، نسبت به هرگونه سهل انگاری در این امر پاسخگو باشند تا در کشور شاهد تکرار اشتباهات گذشته نباشیم.
در پایان ضمن یادآوری در مورد بحق بودن اعتراضات مردمی، اعلام می داریم که ریشه این اعتراضات در بی توجهی به خواسته های اساسی مردم و عملکرد غلط متولیان امر در حکمرانی می باشد. حال که خوشوقتانه قریب به اتفاق مسئولین و متولیان امر بر این خواسته های به حق صحه گذاشته و اعلام داشته اند که صدای نارضایتی و گله مندی آنها را شنیده اند، انتظار داریم ضمن گشایش فضای گفتوگو، تأمین امنیت برای انتقاد و ابراز اعتراضات و رعایت حرمت و کرامت همه شهروندان، در اسرع وقت با صدور دستورات و اقدامات عملی برای اصلاح فوری و جدی در سیاست ها و برنامه ها، و بکارگیری مدیران توانمند و شایسته، صداقت خود را در همراهی با مردم اثبات نمایند. پرواضح است که استفاده از نظرات کارشناسی و مشاوره با صاحبان سرمایه، ذینفعان، احزاب، مجامع و انجمن های صنفی و حرفه ای شرط لازم و تضمینی برای ایجاد رابطه مستمر و صادقانه دولت و ملت است.
20 دی ماه 1396
جامعه اسلامی دامپزشکان ایران
من خودم منتقد این سیاست بودم.
ولی دوستان این طاعون باید با مشارکت همه از بین برود
خودم فکر کرد اگر جای این دوستان نشسته بودم با این بی پولی بی امکانات بودن مجموعه کمبود نیرو و....عدم هماهنگی اجزای دولت و حاکمیت چه کار میتوانستم بکنم
گرچه سو مدیریت هست
گرچه برخی تصمیم گیری غلط و عجولانه هست
و...
ولی هرجا از کود ،ساختار. ،بودجه ،کارگر ،محیط زیست ،پرسنل ،ازمایشگاه ،خرید ،فروش ،دلال ، واکسن، طیور بومی، رو دست میزاری مشکل هست
بستر برای بازسازی این صنعت ورشکسته حداقل برای شروع ۳ ۴سال است
با ارزوی موفقیت برای همه