حکیم مهر: رئیس سازمان نظام دامپزشکی ج.ا.ا در نشست خبری مشترک با رئیس سازمان دامپزشکی کشور، به سؤالات خبرنگاران پاسخ گفت.
«دکتر محمدرضا صفری» در پاسخ به سوال خبرنگار حکیم مهر در خصوص تعداد زیاد فارغالتحصیلان رشته دامپزشکی در کشور و مصائب آن، گفت: «وضعیت پذیرش دانشجو در دانشگاهها در حوزه دامپزشکی مورد قبول ما نیست. به استناد ماده ۲۱ قانون افزایش بهرهوری وزارت علوم موظف است در تعیین ظرفیت، نظر وزارت جهاد کشاورزی را در رشتههای مرتبط از جمله دامپزشکی بپرسد.»
رئیس سازمان نظام دامپزشکی با بیان اینکه یکی ابزارهای کلیدی ما برای رفع این معضل، ماده ۲۱ است، تصریح کرد: «اجرای ماده ۲۱ با تاکید و پیگیری مصرانه نظام دامپزشکی آغاز و شورای راهبری آن تشکیل شد. کمیته دامپزشکی شکل گرفت و در سه سال اخیر ظرفیت پذیرش دانشجو پیشنهاد شد که آخرین ظرفیت امسال ۶۲۰ نفر بود. البته در سازمان نظام پیشنهاد ما صفر بود. چراکه معتقد هستیم چون در سالهای قبل ظرفیت واقعی رعایت نشده است، پذیرش دانشجو باید چند سال متوقف شود تا به حد تعادل برسیم.»
کمکاریها مربوط به وزارت علوم است/ وزارت علوم نمیتواند دانشگاه آزاد را مدیریت کند
وی ادامه داد: «تا به اینجای کار تکلیف را انجام و ماده ۲۱ را راه اندازی کردیم و کمیته دامپزشکی نیز ظرفیت تعیین کرد. لذا کمکاریها مربوط به وزارت علوم است. البته وزارت علوم این اصل را در حوزه دانشگاه دولتی به شکل کامل پیاده سازی کردند و جالب است که پذیرش دانشگاه دولتی از ظرفیت دفترچههای کنکور هم کمتر است، اما نتوانسته دانشگاه آزاد را پای میز بیاورد، لذا مشکل باید در وزارت علوم جستجو شود که چرا نمیتواند دانشگاه آزاد را مدیریت کند.»
پذیرش ۲۴۰۰ دانشجوی دکترای دامپزشکی در سال گذشته!
صفری تصریح کرد: «امروز ۲۳ دانشکده دامپزشکی داریم که دکترا تربیت میکنند. پذیرشی که سال گذشته ۶۰۰ نفر اعلام و نظر ما ۴۰۰ نفر بود، در عمل به ۲ هزار و ۴۰۰ نفر تبدیل شد که بسیاری از دانشگاهها امکانات و ابزار برای آموزش ندارند.»
وی خاطرنشان کرد: «البته تا حدودی نیز موفق بودهایم، چراکه به کمک رسانهها دانشگاه آزاد را مجاب کردیم که از فعالیت ۴ دانشکده جلوگیری کند و قرار شد در ممیزی دانشکدههای موجود نیز حضور پیدا کنیم و نظر بدهیم. این مهم در هیچ رشته دیگری رخ نداده است. همچنین در حوزه کیفیت ورود پیدا کردیم.»
رئیس سازمان نظام دامپزشکی اضافه کرد: «همچنین به دنبال این هستیم که فارغالتحصیلان را تایید صلاحیت کنیم.»
اشتغال قریب به ۷ هزار مسئولین فنی بهداشتی دامپزشکی در کشور
وی در پاسخ به سوال دیگری از خبرنگار حکیم مهر در خصوص سرانجام اجرایی شدن ماده ۱۹ آییننامه نظارت بهداشتی دامپزشکی، با بیان اینکه این سوال یکی از دغدغههای اصلی دامپزشکان کشور است، گفت: «طبق آماری که از همکاران در سازمان دامپزشکی اخذ کردهایم، امروز قریب به ۷ هزار نفر شاغلین حرفه دامپزشکی به عنوان مسئولین فنی بهداشتی در مراکز تولیدی موضوع ماده ۲ آیین نامه نظارت بهداشتی سازمان دامپزشکی کشور شاغل هستند که این تعداد حضور باید به همه مراکز ماده ۲ آیین نامه تسری پیدا کند که بسیار گستردهتر از وضع موجود است. این استقرار برای اعمال ضوابط بهداشتی ضرورت دارد.»
ماده ۴ آییننامه نظارت بهداشتی دامپزشکی بسیار مهمتر از ماده ۱۹ آن است
صفری با بیان اینکه آییننامه نظارت بهداشتی دامپزشکی ۲۰ ماده دارد که امروز ماده ۱۹ آن معروف شده است، تصریح کرد: «در حالی که ماده ۴ آن بسیار مهمتر است و مربوط به عملیات ممیزی مراکز موضوع ماده ۲ در بازههای زمانی هر ۶ ماه است. یعنی همه مراکز موضوع ماده ۲ باید ممیزی شوند و نظامهای بهداشتی را مستقر کنند. چه بسا اگر این استقرار انجام شود بسیاری از رخداد بیماریها را نخواهیم داشت و اگر هم رخ دهد به موقع میتواند گزارشدهی و پیگیری شود.»
وی افزود: «به دنبال آن ماده ۱۲ همین آییننامه است که تایید صلاحیت حرفهای و ظرفیتسنجی شاغلین حرفه است. این هم ناقص انجام شده است که درصدد هستیم به درستی آن را پیاده سازی کنیم. ماده ۱۹ بیشتر نگاهها را به سمت کارفرما معطوف کرده، در صورتی که نگاه آن به ناظرین فنی بهداشتی است. این ماده تاکید کرده به منظور اعمال نظارت بهینه بر فعالیت مسئولین فنی بهداشتی سازمان نظام دامپزشکی و دامپزشکی دستورالعملی را در خصوص نحوه دریافت حقوق همکاران تبیین کنند و ماده ۱۸ همین آییننامه هم از قبل مشخص کرده است. در واقع این دستورالعمل برای نظارت بر عملکرد همکاران ما در مراکز تولیدی است.»
حقوق مسئولین فنی بهداشتی متناسب با آنکه قانونگذار تعیین کرده نیست
صفری تصریح کرد: «به رغم اینکه استقرار در مراکز تولیدی انجام شده است، اما واقعیت این است که امنیت شغلی آنها در حد قابل قبول نیست و حقوقی که میگیرند متناسب با آنکه قانونگذار تعیین کرده نیست. برای اینکه یک تصمیم درست در یک کشتارگاه بگیرید، باید هم دانش کافی و هم شجاعت لازم برای قضاوت داشته باشید. تشخیص و قضاوت حمایت میخواهد و لازمه آن این است که مسئول فنی بهداشتی بتواند با قدرت حضور داشته باشد.»
36 هزار و 634 نفر عضو سازمان نظام دامپزشکی هستند
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اعضای 36 هزار و 634 نفری این سازمان گفت: «یکی از دستاوردهای انقلاب اسلامی این است که مردم توانسته اند در قالب تشکل ها و نهادهایی مانند سازمان نظام دامپزشکی تجمیع و طبق قانون و ضوابط مسایل و پیام خود را به گوش مسوولان برسانند.»
صفری دفاع از حقوق صنفی اعضا، تنظیم روابط حرفه ای، مشارکت در برنامه های بهداشت عمومی در حوزه آموزش، پرورش، حوادث غیر مترقبه و رسیدگی به تخلفات حرفه ای دامپزشکی را از جمله وظایف این نهاد غیر دولتی بر شمرد.
وی با بیان این که صدور انواع پروانه های بهداشتی در حوزه تولید دامپروری، طیور و آبزیان از دیگر وظایف سازمان نظام دامپزشکی است، اذعان داشت: «از سال 91 تا پایان دی ماه امسال 61 هزار و 226 فقره پروانه اعم از بهداشتی، تاسیس و بهره برداری، تمدید و بهسازی صادر کردهایم.»
صفری افزود: «از اواخر سال گذشته، تمام فرآیند صدور پروانه های بهداشتی به صورت الکترونیک صادر شده و نظارت دقیق تر و سرعت عمل بالاتر از ثمرات این اقدام می باشد.»
متاسفانه آموزش دامپزشکی به یک کالای تجارتی با ارزش افزوده تبدیل شده است
وی مسایل استخدامی، آموزشی و پژوهشی در حوزه دامپزشکی را از دغدغه های این سازمان عنوان و تصریح کرد: «متاسفانه آموزش دامپزشکی اکنون به یک کالای تجارتی با ارزش افزوده در نزد مراکز آموزش عالی تبدیل شده است.»
رییس سازمان نظام دامپزشکی بر ضرورت ارتقای پژوهش دامپزشکی با توجه به جایگاه این حوزه در امنیت اقتصادی کشور تاکید کرد.
نمیتوانم هضم کنم که وزارت بهداشت شاخص سلامت را دارا بودن تخت بیمارستانی بیشتر میداند
وی اظهار داشت: « هنوز نمیتوانم هضم کنم که وزارت بهداشت و درمان با منابع بودجهای مختلفی که در اختیار دارد شاخص دستیابی به سلامت را دارا بودن تخت بیمارستانی بیشتر میداند، در حالی که شاخص توسعه یافتگی میزان مبارزه با بیماری تب مالت و کنترل آنفلوانزای فوق حاد پرندگان و بیماری های مشترک است و در تعرفههای دامپزشکی دغدغههای جدی وجود دارد .»
در کشور یک ریال برای دامپزشکی هزینه نمیکنیم
صفری همچنین اظهار کرد: «ما در کشور یک ریال برای دامپزشکی هزینه نمیکنیم و اینگونه اعلام میکنیم که جیب ما خالی است و بعد هزینههای مختلفی را برای اجرای طرحهایی مانند نظام سلامت متقبل میشویم . »
رییس سازمان نظام دامپزشکی با اشاره به اینکه از سوی معاون اول رییس جمهور در مدت دو ماه دو ستاد برای مقابله با آنفلوآنزا تشکیل شده، مثبت یاد کرد و گفت: «در سالهای گذشته نیز جلسات متعددی درباره دامپزشکی برگزار شد، اما خروجی خاصی وجود نداشت در حالی که وقتی موضوعی مانند آنفلوآنزا تبدیل به مطالبه مردم و رسانهها میشود نحوه عملکرد درباره آن جدیتر میشود؛ بر همین اساس لازم است رسانهها به طرح موضوعات مربوط به دامپزشکی توجه ویژه داشته باشند . »
صفری افزود: «ما انتظار حمایت بیشتری از سوی حاکمیت داریم، زیرا بخش خصوصی بارهای زیادی را از روی دوش حاکمیت بر میدارد. اکنون منابع ما شاید یک هزارم سازمانی مانند نظام مهندسی هم نباشد .»
مصوبه کمیسیون تلفیق درباره تعرفه خدمات دامپزشکی مبهم است
رییس سازمان نظام دامپزشکی در پایان با اشاره به مصوبه کمیسیون تلفیق درباره تعرفه خدمات دولتی در سال آینده، اظهار کرد: «در این مصوبه نام نظام دامپزشکی هم آمده است، در حالی که از نظر ما این موضوع مبهم است و تعیین تعرفه خدمات دولتی برای بخش خصوصی نوعی اجحاف به شمار میرود . »