حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: جلسه علنی روز یكشنبه هجدهم آبان ماه سال ۱۳۷۶ مجلس شورای اسلامی یک مصوبه مهم داشت. «قانون تاسیس سازمان نظام دامپزشكی جمهوری اسلامی ایران» که ۳ روز بعد به تایید شورای نگهبان رسید و نظام دامپزشکی سازمانی دارای استقلال مالی و شخصیت حقوقی مستقل غیر دولتی كه بهمنظور رسیدن به برخی اهداف تشکیل شده، معرفی شد. حالا با گذشت قریب به ۲۰ سال، «دکتر محمدرضا صفری» رئیس این سازمان ضمن اظهار رضایت از عملکرد، معتقد است که اگر برخی مسائل پیش نمیآمد، با سرعت بیشتری حرکت رو به جلو را تجربه میکردیم.
حکیم مهر: آقای دکتر، امسال بیستمین سالگرد تاسیس سازمان نظام دامپزشکی است. عملکرد این سازمان را چطور ارزیابی میکنید؟
به اعتقاد من اینکه یک نهاد خصوصی در حوزه دامپزشکی شکل گرفته و یک تریبون جدید برای بیان دغدغههای حرفه و مطالبات اعضاست، یک اتفاق بزرگ و ارزشمند است و به تنهایی کفایت میکند که بگوییم توانستهایم یک نهاد دیگر در دامپزشکی ایجاد کنیم که مسائل بخش را پیگیری کنیم. در این ۲۰ سال نشیب و فرازهای بسیاری داشتیم و میتوانستیم دستاوردهای بیشتر از امروز داشته باشیم. با این حال به نظر من آنچه که تا امروز رخ داده، اتفاقات بزرگی بوده است. ما توانستهایم در ۳۱ استان کشور استقرار پیدا کنیم؛ هیاتهای بدوی و عالی رسیدگی به تخلفات صنفی را شکل دهیم؛ توانستهایم حقوق همکاران را در محافل مختلف پیگیری کنیم؛ همین که توانستیم به گوش حوزه آموزش عالی برسانیم که پذیرش دانشجو در اینجا خارج از نرم و استاندارد است، این اتفاقات به خاطر حضور این نهاد است.
اینکه موضوعی مثل ماده ۱۹ و استقرار مسئول فنی بهداشتی به یک دغدغه جدی تبدیل شده مرهون زحمات سازمان نظام دامپزشکی است. تصویب قانون نظام جامع دامپروری و صدور پروانههای بهداشتی مراکز تولیدی، قانون افزایش بهرهوری و صدور انواع پروانه صنفی تخصصی دامپزشکی توسط سازمان نظام اتفاق بسیار مهمی بود که پیش از ما دوستان در مجلس زحمت تصویب آن را کشیدند و ما امروز آن را اجرا میکنیم.
مهمترین رسالت یک نهاد صنفی به عنوان نظام دامپزشکی، نظام دادن به حرفه دامپزشکی است. نظام دادن به حرفه هم ممکن نیست مگر اینکه پروانههای آن حرفه را هم صادر کنید. قانونگذار اجازه این اتفاق را داده است و آییننامههای موضوع تایید صلاحیت حرفهای مصوب شده است. اینها اتفاقات بسیار مهمی در حرفه دامپزشکی است.
از نظر من همه سازمانهای مردم نهاد شکل میگیرند تا حرف خود را به گوش یک نفر برسانند. امروز حرفی که سازمان نظام دامپزشکی میزند مورد توجه قرار میگیرد و نهادهای تصمیمگیر به ما اعتماد دارند. ما در خصوص بیمه مسئولیت حرفهای توانستیم ظرف کمتر از یک ماه قریب به ۲۰۰ رای در مجلس داشته باشیم. این اتفاق مثبتی است. در مرکز پژوهشهای مجلس توانستیم در چند مرحله در قانونگذاری مسائل جدید در حوزه دامپزشکی نقش موثر ایفا کنیم. در وزارت جهاد کشاورزی هفتهای چند جلسه در تنظیم آییننامه، دستورالعمل و بخشنامهها حضور داریم و از ما نظر میخواهند. ما عضو شورای معاونین وزارت جهاد کشاورزی و عضو آموزش، برنامهریزی و گسترش آموزش دامپزشکی وزارت علوم هستیم. نظر ما در دوره DVM لحاظ شده است. وزارت علوم به نظر ما توجه دارد و در فرهنگستان علوم هم حضور داریم.
حکیم مهر: به نظر شما این اقدامات با انتظارات همکاران دامپزشک سازگار است؟
واقعیت این است که نظرات را که میشنویم، همکاران درخواستهای به حق بزرگتری دارند. وقتی در حال رشد هستیم، طبیعی است که انتظارات ما هم بزرگتر شود. نباید توقف داشته باشیم. بنده همه جا هم گفتم ما ۷۴ نفر کارمند داریم؛ آیا با این تعداد میشود کار بزرگ کرد؟ خیر؛ چون سازمان دامپزشکی که ۶ هزار نفر کارمند دارد، نتوانسته خیلی از کارهای خود را انجام دهد. تاکید من این است که ما همه جا میگوییم ۳۶ هزار نفر عضو داریم و قدرت ما در اعضای ماست. این اتحاد ماست که باعث کار بزرگ میشود. سازمان نظام دامپزشکی بدون مشارکت اعضا، نمیتواند کار بزرگ انجام دهد. هر جا هم یک کار بزرگ مثل مصوبات مجلس، یا بحث تعرفهها بوده، بدانید که مشارکت اعضا است که منجر به توسعه یافتگی میشود. امیدوار هستیم با تلاش مشترکی که انجام میدهیم، دغدغههای دامپزشکی را کمتر کنیم.
حکیم مهر: آقای دکتر، قانون افزایش بهرهوری بخش کشاورزی و منابع طبیعی صدور پروانه تاسیس مراکز ماده ۲ مثل کلینیک و ... را به عهده سازمان نظام دامپزشکی گذاشته است. پروانه فعالیت و بهرهبرداری فروش دارو با چه کسی و به استناد چه قانونی است؟
قانون پروانه تاسیس با ماست و منظور قانونگذار از پروانه تاسیس مربوط به همه فعالیتهای مرتبط است. یعنی گفته است که پروانه تاسیس صادر و فعالیت طبق دستورالعملهای سازمان نظام صورت بگیرد و ما نظارت کنیم. این اختلاف نظر بین ما و سازمان دامپزشکی وجود دارد. تاکید ما این است که قانونگذار تکلیف را روشن کرده است. کمااینکه دیوان عدالت اداری رای داده که پروانه فروش ابطال است. این قانون حاکم است و در نهایت همه پروانهها را ما باید صادر کنیم. مفهوم قانونگذار کاملا روشن است. ما سازمان نظام هستیم و برای نظاممند کردن فعالیت اعضا شکل گرفتهایم. پس باید اعضا با نظارت ما کار کنند. در این خصوص کمیته مشترکی شکل دادیم. دکتر رفیعیپور دستور آن را به دکتر رضاییانزاده دادهاند و به شکل مشترک دنبال میکنیم. امیدواریم در آینده نزدیک به یک دستورالعمل مشترک برسیم که دغدغههای هر دو سازمان را پوشش دهد و مشکلات همکاران در این حوزه به حداقل برسد.
حکیم مهر: آیا امضای وزیر جهاد کشاورزی پای طرح افزایش تعرفههای دامپزشکی در سال آینده، نشست؟
همه با هم باید تلاش کنیم که امضا را بگیریم. ما پیگیر هستیم.
حکیم مهر: آقای دکتر در اقصی نقاط کشور شاهد افزایش فعالیت پت شاپها و فروشگاههای حیوانات خانگی هستیم که در ظاهر درآمد خوبی هم دارند. متولی این فروشگاهها کدام دستگاه است؟
از نظر ما و سازمان دامپزشکی موضوعی به نام پت شاپ که از فرهنگ غرب آمده، مرتبط با دامپزشکی است. آنها چیزی را عرضه میکنند که ابزار و لوازم سلامت دام است و باید در حوزه دامپزشکی تعیین تکلیف شود. کمااینکه سازمان دامپزشکی با چند مکاتبه با مراکز ذیربط مثل نظامهای صنفی که ورود پیدا کرده و در این زمینه ادعا کرده بودند، بر آنها تاکید شد که این حوزه مربوط به دامپزشکی است. ما هم با این نظامهای صنفی چند جلسه داشتیم. موضوع روشن است. این مراکز مرتبط با حرفه دامپزشکی هستند و در کنار مراکز درمانی دامپزشکی تعریف میشوند. اگر از حوزه مدیریت دامپزشکی خارج شوند، ضمن اینکه فعالیت حرفهای آنها از ما جدا خواهد شد، تبعات منفی آن بزرگتر است. چرا که اینها میتوانند به مراکز توزیع دارو و نهادههای دیگر دامپزشکی تبدیل شوند که مشکل جدیدتری است.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.
ایت روز ها وارد ساختمان نظام های استان ها که بشوید پر از دامدار است جای دامپزشک. بهتر بود قانون مجوز خدمات صدور پروانه را به شرکتهای ممیزی زیر مجموعه نظام میداد و صدور پروانه را به خود سازمان دولتی.
سازمان نظام نباید تبدیل به یک سازمان انتفاعی بشود و نیازی هم ندارد. البته امور تداری نظام هزینه های فراوانی دارد که محل اعتباری از محل بودجه کشوری قوی برای تامبن آن ندارد که برای تامین آن نباید روی ماده ۵ حساب می کردند.