حکیم مهر: همایش یک روزه آنفلوانزای فوق حاد پرندگان که روز سه شنبه با حضور مسئولان در موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی برگزار شد، با صدور بیانیه ای به کار خود پایان داد.
به گزارش حکیم مهر به نقل از روابط عمومی موسسه رازی، در این بیانیه آمده است:
بسمه تعالی
مسئولین برگزاری این همایش ضمن سپاس ویژه از حضور سبز مسئولین محترم بخش های دولتی و خصوصی، اعضای محترم هیات علمی، محققین،کارشناسان،کلینیسین های گرامی و مرغداران عزیز، فرصت ایجاد شده از این همایش مهم را مغتنم شمرده، مواردی را که به نظر می رسد مورد اجماع نظر جمع حاضر باشد، تحت عنوان بیانیه پایانی تقدیم حضور می نماید:
1- اهمیت جایگاه سازمان دامپزشکی کشور: سازمان دامپزشکی کشور به عنوان مرجع ذیصلاح ملی برای پیشگیری، کنترل و ریشه کنی بیماری های دامی از جمله بیماری های استراتژیک طیور، نیازمند تمهیدات ویژه ای است.
لذا به منظور کنترل بحران های ناشی از آنفلوانزای فوق حاد پرندگان، لزوم بازنگری در دستورالعمل های سازمان دامپزشکی، به عنوان متولی کنترل و پیشگیری از بیماری های دام و طیور امری ضروری است که با اجرای این امر می توان تلخی تهدیدات اقتصادی و بهداشتی حال حاضر را با بازتعریفیِ دستورالعمل های این سازمان خدوم، به فرصتی مناسب جهت مقابله با تهدیدهای آینده تبدیل نمود.
2- آموزش و ترویج یافته های پژوهشی: با توجه به اینکه ارتقاء آگاهی و دانش کارکنان مرغداری، مرغداران، کلینیسین ها و کارکنان سازمان دامپزشکی با آموزش های مستمر، یکی از مناسب ترین راهکارهای توصیه شده جهت کنترل و پیشگیری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان می باشد، پیشنهاد می گردد با تشکیل کارگروهی مرکب از سازمان دامپزشکی، موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، سازمان حفاظت محیط زیست، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران و سازمان نظام دامپزشکی، در اسرع وقت برنامه های جامع ترویج یافته های پژوهشی در سطوح مختلف تعریف گردد و با تعیین ردیف اعتباری مشخص از سوی وزارت جهاد کشاورزی، انجام این مهم در کوتاه ترین زمان ممکن محقق گردد.
3- مشکلات ساختاری صنعت طیور: که شامل فعالیت واحدهای غیرمجاز، عدم استانداردهای لازم در زمینه امنیت زیستی و... می باشد، تاکنون خسارات جبران ناپذیری بر پیکره این صنعت وارد نموده است؛ به نظر می رسد جنانجه این مشکل استمرار یابد، توفیق موفقیت در کنترل بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان غیر ممکن باشد، لذا پیشنهاد می گردد با توجه به اینکه خوشبختانه توسعه واحدهای صنعتی اینتگریشن طیور توسط معاونت بهبود امورات دام در برنامه ششم توسعه پیش بینی گردیده است، در این خصوص اجرایی شدن آن به واسطه تامین اعتبار لازم و حمایت های وزارت جهاد کشاورزی با شتاب بیشتری هدایت گردد.
4- اهمیت بهداشت و سلامت انسانی: زئونوز بودن تحت تیپ H5 آنفلوانزای فوق حاد پرندگان یکی از مواردی است که بایستی مورد مداقه ویژه قرار گیرد، به گونه ای که همواره به عنوان یک پتانسیل تهدید سلامت انسانی مورد توجه است. چنانچه بپذیریم تاکنون هیچ بیماری عفونی همانند آنفلوانزا موجب تلفات گسترده انسانی نگردیده است و در اغلب موارد نقش ویروس آنفلوانزای پرندگان برجسته می باشد، لزوم تمهیدات لازم جهت برخورد با این ویروس خطرناک اجتناب ناپذیر است. لذا پیشنهاد می شود در جریان کنترل آنفلوانزای فوق حاد پرندگان کشور، نقش و حمایت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برجسته تر از قبل گردد.
با توجه به بندهای فوق، لزوم استفاده از تمام ابزارهای کنترل بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان همانند ارتقاء امنیت زیستی، آموزش و ترویج یافته های پژوهشی، حذف پرندگان آلوده، اعمال سیستم های قرنطینه پیشرفته و سایر ابزار کنترلی بر اساس نظر سازمانهای ذیصلاح بین المللی امری ضروری است. لذا پیشنهاد می گردد با توجه به اهمیت اقتصادی و سلامت انسانی این بیماری، «طرح ملی مبارزه با آنفلوانزای فوق حاد پرندگان» با همکاری وزارت جهاد کشاورزی، وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در هیات دولت مصوب گردد تا بدینوسیله با تعیین ردیف اعتباری مشخص از سوی سازمان برنامه و بودجه، امکان پرداخت به موقع خسارات به مرغداران و انجام تمامی موارد فوق به شکلی کاملاً منسجم محقق گردد.