حکیم مهر - در حالی که دکتر سید محسن دستور و دکتر سید محسن مشکوة رئیس و معاون سازمان دامپزشکی کشور اخیراً در گفتگو با حکیم مهر نظارت بر گوشتهای وارداتی عمدتاً از کشور برزیل را امری حاکمیتی و غیرقابل واگذاری به بخش خصوصی دانستهاند ، نمایندگان ویژه رئیس جمهور در کارگروه کنترل بازار نظر دیگری دارند!
شنیدهها حاکی از آن است که به تازگی محمدرضا رحیمی معاون اول رئیس جمهور در ابلاغیه رسمی برای اجرا به وزارت جهاد کشاورزی براساس تصمیم نمایندگان ویژه رئیس جمهور در کارگروه کنترل بازار دستور داده است :
"کنترل بهداشتی و کیفیتی مواد پروتئینی وارداتی در چارچوب پروتکل سازمانهای بینالمللی بازرسی کننده در مبدأ و در چارچوب ضوابط سازمان دامپزشکی کشور توسط شرکتهای کنترل کیفی کالا در مقصد صورت میگیرد."
جالب آنکه در وبلاگ مأمورین اعزامی سازمان دامپزشکی به برزیل هم به تازگی آمده بود که برخی کشتارگاههای برزیل مهر و امضاء دامپزشک دولتی ایران را ذیل گواهینامه کیفیت خود ضروری نمیدانند که دکتر عطارباشی سرپرست ناظرین بهداشتی و نماینده مستقر سازمان دامپزشکی در برزیل این موضوع را رد و مهر و امضاء دامپزشک ناظر را ضروری دانسته است.
گفتنی است سازمان دامپزشکی کشور به رسم معمول در اینگونه موارد سکوت را بر شفافسازی و اعلام موضع ترجیح داده است!
در ذیل بخشی از گفتگوی اخیر حکیم مهر با دکتر دستور رئیس سازمان دامپزشکی کشور در این خصوص بازخوانی میگردد :
حکیم مهر : و اما یک سؤال چالشبرانگیز بپرسم!
(خنده) اگر چالشی است میخواهید بگذریم!
حکیم مهر : (خنده) اتفاقاً خیلی مهم است. در بحث نظارت دامپزشکان در برزیل و اعزام به خارج کشور دو بحث مطرح است. یکی اینکه آیا این موضوع را نمیتوان به بخش خصوصی سپرد و از طریق سرپرست ناظرین بهداشتی که اعزام و مستقر میشود اعمال حاکمیت نمود و دوم اینکه چرا با تخصص غیرمرتبط، ناظرین اعزام میشوند. اخیراً نمونهای را هم در حکیم مهر در همین زمینه منتشر کردیم. البته ایشان از بهترین کارشناسان و مدیران سازمان و باسوادترینها هستند اما مثلاً یک دهه در زمینهای غیر از موضوع گوشت قرمز و مرغ و نظارت بهداشتی کار کرده بودند. نظر شما درباره این دو موضوع چیست؟
بهر حال نظارت کشتارگاهی در دوران دانشگاه جزء واحدهای درسی دامپزشکان بوده است. کارورزی در این زمینه هم داشتهاند. هر دامپزشکی ولو اینکه مستقیم در این رابطه کار نکند یا حتی برخی مطالب از ذهنش فراموش شده باشد با توجه به آنکه زمینه علمی را دارد توانایی کافی برای انجام این کار دارد. درباره نظارت ما در کشورهای مختلف هم چون نظارت ما در حد نظارت عالیهای است که انجام میشود و در واقع به صورت ریز بازرسی نمیکنیم و بازرسی به طور معمول در آنجا انجام میشود و ما نظارت کلی میکنیم.
حکیم مهر : بخش خصوصی میتواند اینکار را انجام دهد یا خیر؟!
البته در حال بررسی هستیم اما به نظر من خیر ... این کاری است که نظارت دولتی و مسئله حاکمیتی بوده و حتی با این حال قصدمان این است که ساماندهی کرده و با ناظرین کمتری اینکار را انجام دهیم.
و بازخوانی بخشی از گفتگوی حکیم مهر با دکتر مشکوة معاون سازمان دامپزشکی کشور در این باره :
حکیم مهر : جناب آقای دکتر مشکوة ! جنابعالی هم ظاهراً مایل بودید توضیحاتی ارائه بفرمایید. در خدمتتان هستیم.
من چند نکته میخواستم توضیح بدهم. در بحث نظارت بر گوشت در برزیل که شما درباره خارج از کشور سؤال فرمودید سه موضوع مطرح است. یکی قانون و دستورالعملها است که ممکن است در کشورهای مختلف مثل اتحادیه اروپا و غیره هم متفاوت باشد. یکی بحث خود بازرسی و نحوه انجام آن و دیگری هم بحث قضاوت است. قوانین متغیر است اما نحوه بازرسی تقریباً مشابه و قضاوت هم بسته به شرایط متفاوت است. در بحث خارج از کشور بازرسی گوشت توسط خود شرکت فروشنده انجام میشود و در حقیقت دامپزشکان همان کشور اینکار را انجام میدهند. ما بازرسی انجام نمیدهیم بلکه ما نظارت میکنیم نه نظارت عالیه! نظارت عالیه یعنی شما کتوشلوار بپوشید و بروید در کشتارگاه قدم بزنید! اما همکاران ما لباس کار میپوشند و بر اساس شرح وظایف مشخص عمل میکنند و جایی که احساس کنند بازرس سهلانگاری میکند وارد عمل میشوند. پس ما عمدتاً نظارت میکنیم نه بازرسی و حالا بحث این است که نظارت را میشود به بخش خصوصی واگذار کرد یا خیر؟ و مشخص است که نظارت یک امر حاکمیتی است.
خبر مرتبط :