حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی اگرچه مدافع عملکرد وزیر جهاد کشاورزی است، اما معتقد است که مهندس حجتی باید افراد تازهنفس را وارد سیستم خود کند. «دکتر نورمحمد تربتینژاد» میگوید که اگر سازمان دامپزشکی به وزارتخانه تبدیل شود، ممکن است از لحاظ اجرایی چابکتر باشد و اختیارات بیشتری داشته باشد. وی با فعالیت سازمان دامپزشکی زیر نظر ریاست جمهوری و به شکل معاونت، موافق نیست، چون از نظر او قدرت نظارتی نمایندگان را کم میکند.
حکیم مهر: آقای دکتر، شما سال گذشته مسئول کمیته استیضاح وزیر جهاد کشاورزی بودید و البته نامه درخواست استیضاح ایشان را امضا نکردید. ارزیابی شما از عملکرد مهندس حجتی چیست؟
به طور کلی فعالیتهای وزارت جهاد کشاورزی به ۲ بخش قابل تقسیمبندی است؛ یک بخش مربوط به مشکلات کشاورزان و تولیدکنندگان است و بخش دیگر مسائلی است که به وزیر مربوط نمیشود. اینکه پول گندم به موقع پرداخت نمیشود، مساله خسارتها و ... در حوزه وظایف سازمان مدیریت و برنامهریزی است که آن هم به دلیل کساد مالی کشور در چند سال گذشته تحقق پیدا نکرده است، اما شخص وزیر پیگیریهای لازم در این زمینه را انجام داده است.
حکیم مهر: یعنی وزیر اصلا مقصر نیست؟
چرا. بخشی از مسائل هم مربوط به خود وزیر میشود، مثلاً کمیسیون انتظار دارد که وزارت جهاد کشاورزی مقداری چابکتر عمل کند تا مدیریتها بهینه شود. مهندس حجتی باید افراد تازهنفس را وارد کار کند. اینها مسائلی است که اگر انجام شود، وضعیت بهتر میشود و خود وزیر در صورت صلاحدید، باید انجام دهد. برخی انتقادات دیگر هم بوده که به وزیر انتقال پیدا کرده و ایشان هم قول دادهاند که بعد از دریافت رای اعتماد، اصلاحات را در سیستم انجام دهند.
حکیم مهر: کمیسیون کشاورزی مجلس در سال جدید و در حوزه دامپزشکی چه اولویتهایی را در نظر گرفته است؟
به طور کلی دامپزشکی متولی امور بسیار مهمی در زمینه بهداشت و درمان دام است. بالتبع، مهمترین اولویت ما نیز مسائل پیشگیری از بیماریهای همهگیر مانند آنفلوانزای فوق حاد پرندگان است که سال گذشته اتفاق افتاد. همچنین کلیه بیماریهایی که میتوانند بین انسان و دام مشترک باشند یا موجب بروز تلفات و خسارات زیادی در صنعت دامپروری شوند. ما در همه این حوزهها بر اعتبارات و نحوه مدیریت اجرایی نظارت داریم تا کارها با سرعت بیشتری انجام شود.
حکیم مهر: واکسیناسیون یکی از مباحث مهم این حوزه است که اتفاقاً در دستور کار سازمان هم قرار گرفته است. آیا به فکر اعتبارات احتمالی مورد نیاز سازمان در اجرای این برنامه هستید؟
این دست مسائل حاکمیتی و مهم که مرتبط با سلامت انسان است، بستگی به اقتصاد کشور و همچنین حمایت از دامداران دارد. مجلس بودجهای را به شکل روتین به سازمان اختصاص میدهد، اما اگر در ادامه کار با حوادث غیر مترقبهای مواجه شویم و بیماریها شدیدتر شوند، به نظر من کمیسیون آمادگی تزریق بودجه را دارد. چون حمایت از سازمان دامپزشکی در این زمینه به منظور رفع مشکلات، جزء اهداف ماست.
حکیم مهر: اگر طرح استقلال سازمان دامپزشکی از وزارت جهاد کشاورزی و قرارگیری آن زیر مجموعه نهاد ریاست جمهوری در مجلس مطرح شود، آیا از آن حمایت میکنید؟
ما این تجربه را در مورد سایر سازمانها و ارگانها در مجلس داشتیم؛ مثلا الان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری را داریم که به این نتیجه رسیدیم که باید از زیر مجموعه ریاست جمهوری و حالت معاونت خارج و تبدیل به وزارتخانه شود. در مورد دامپزشکی نیز به نظر من اگر این سازمان به وزارتخانه تبدیل شود، ممکن است از لحاظ اجرایی چابکتر باشد و اختیارات بیشتری داشته باشد؛ اما فعالیت سازمان دامپزشکی زیر نظر ریاست جمهوری و به شکل معاونت، مورد علاقه مجلس نیست. چون قدرت نظارتی نمایندگان را کم میکند. در آن صورت اگر بخواهیم سوال و استیضاحی کنیم، قابلیت انجام آن از رئیس جمهور، ساده نیست.
نظر به اهمیت سازمان دامپزشکی و وظایف مهمی که دارد، وزارتخانه شدن آن به نفع کشور خواهد بود، اما از طرفی اجرای این طرح نیازمند بودجه است، یعنی جداسازی سازمان از وزارت جهاد کشاورزی مشکلات مالی زیادی برای کشور به وجود میآورد.
حکیم مهر: شما فکر میکنید پتانسیل تبدیل شدن سازمان دامپزشکی به وزارتخانه در کشور وجود دارد؟
ما الان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را داریم. دامپزشکی به اندازه بهداشت و درمان علوم پزشکی اهمیت دارد اما در آنجا آموزش را هم داریم و در دامپزشکی آموزش زیر نظر وزارت علوم قرار گرفته است. بعد آموزش پزشکی مهمتر از آموزش دامپزشکی در کشور است، چراکه پزشکان برای درمان انسانها تربیت میشوند و به همین دلیل بیشتر مورد توجه قرار میگیرند. من در استرالیا و نیوزلند تحصیل میکردم و میدیدم که آنها به سلامت دام و تربیت دامپزشکی که بتواند در زمینه بهداشت و معالجه دام متخصص باشد، بیشتر اهمیت میدهند.
مجلس به هیچ عنوان با قرار گرفتن سازمان دامپزشکی زیر نظر ریاست جمهوری موافقت نمیکند، کمااینکه سازمانهای زیر نظر این معاونت در حال تبدیل شدن به وزارتخانه هستند. اما ممکن است در مورد وزارت شدن سازمان دامپزشکی فکر کند. هرچند احتمال آن کم است، چون به هر حال گستردگی تشکیلات، ساختمان، پرسنل و .. نیاز دارد و شاید اگر در این مقطع زمانی طرح و لایحهای در این زمینه صورت گیرد، مورد موافقت قرار نگیرد.
حکیم مهر: به بحث نظارت اشاره کردید. کمیسیون کشاورزی مجلس در حال حاضر چقدر روی فعالیتهای سازمان دامپزشکی نظارت دارد؟
اهرمهای نظارتی مجلس شورای اسلامی روی سازمان دامپزشکی خیلی کارایی ندارد و ما نمیتوانیم سیاستهای نظارتی را به شکل مستمر اعمال کنیم. اما اگر موردی پیش بیاید و ببینیم یک ناهنجاری مخل انجام وظایف این سازمان شده است، از اهرمهای نظارتی خود استفاده کرده و وزیر جهاد کشاورزی را در مجلس مورد سؤال قرار میدهیم تا مساله را پیگیری و مشکلات را حل کند. اما اینکه مجلس بخواهد به شکل مستمر روی فعالیتهای سازمان دامپزشکی نظارت کند، این موضوع نهادینه و ساختارمند نیست و به شکل موردی است.
حکیم مهر: ارتباط متولیان سازمان دامپزشکی کشور با کمیسیون کشاورزی را چطور ارزیابی میکنید؟
قبلاً که در خدمت دکتر خلج بودیم و الان دکتر رفیعیپور رئیس سازمان هستند. ما برنامههای مرتبی در این زمینه داریم و زمانی که موضوعات مختلف در قالب طرحها و لوایحی مطرح میشود که مربوط به سازمان دامپزشکی است، از متولیان سازمان دعوت به عمل میآوریم؛ یا اگر متولیان سازمان مشکلاتی مثل آنفلوانزا پیدا کنند، با ما تماس میگیرند و از امکانات و حمایتهای مجلس بهرهمند میشوند. به نظر من مشکلی در زمینه ایجاد ارتباط بین کمیسیون کشاورزی مجلس و سازمان دامپزشکی وجود ندارد و روابط خوب است.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.
انها بعصا موجب عدم رشد ما گردیده است برخی دستگاهها به لحاظ پتانسیل توانایی تبدیل به وزارتخانه را دارند دامپزشکی هم شامل آنهاست منتهی کافی نیست مجلس باید همزمان زیر ساختهای دامپزشکی رو هم تقویت کنه .اگر وزارت بهداشت مهمه که شکی نیست کارش هزینه زا و خدماتی ولی مهم است در عین حال دامپزشکی علاوه بر این خصیصه ،در زمینه اقتصادی هم برای کشور ارزش افزوده به همراه دارد بطور مثال ارزش اقتصادی بیماری مخرب تب برفکی بر صنعت دام کشور و آنفولانزا را بر صنعت طیور ملاحظه بفرمائید بنظرم مسئولان دامپزشکی بی درنگ ،این تفکر مجلس را در سطح همه نمایندگان تقویت کنند تا انشالله بتواند رای بیاورد باور کنید ریسک بزرگی نیست باید جرات تغییر را به خود و دیگران بدهیم