حکیم مهر: معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور گفت: تحقق الزامات بهداشتی قرنطینهای دامپزشکی موجب توسعه پایدار و به حرکت درآوردن چرخ تولید و رونق اقتصادی در کشور میشود.
به گزارش حکیم مهر به نقل از روابط عمومی سازمان دامپزشکی کشور، «دکتر علیصفر ماکنعلی» معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور در همایشی که به مناسبت روز جهانی دامپزشکی در سالن همایش های سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج وزارت جهاد کشاورزی برگزار گردید، ابتدا مروری بر تاریخچه دامپزشکی، چگونگی تشکیل جامعه دامپزشکی، دفتر بین المللی بیماریهای واگیردار دامی، همینطور جایگاه، عملکرد و ضرورت وجود سازمان جهانی بهداشت دام بعنوان یک سازمان بین المللی اشاره داشت.
دکتر ماکنعلی گفت: وظایف سازمان بهداشت جهانی دام مشخص کردن وضعیت شفاف بیماریهای دامی در جهان، جمع آوری، تجزیه و تحلیل و انتشار یافته های دامپزشکی، اعلام نظر فنی و گسترش همکاری بین المللی برای کنترل بیماریهای دامی، تضمین کیفیت بهداشتی، تجارت جهانی دام و فرآورده های دامی با توسعه و تصویب قوانین بهداشتی مربوطه و الزام به رعایت آن ازطرف اعضاء می باشد؛ در همین راستا قوانین و مقرراتی که این سازمان بین دولت ها ایجاد می کند الزام آور است. ماده 9 قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران تاکید می کند عقودی که کشور ما با سازمان بهداشت جهانی دام در این رابطه دارد، در حکم قانون بوده و این قوانین لازم الاجراست.
وی در خصوص جایگاه ایران در سطح کشورهای عضو این سازمان گفت: در حال حاضر181 کشور عضو سازمان جهانی بهداشت دام هستند و سازمان مذکور کشورها را به پنج منطقه مختلف تقسیم بندی کرده است و جایگاه کشور ما در این بین جزو گروه خاورمیانه و آسیای مرکزی است، شامل کشورهای ایران، افغانستان، پاکستان و ترکیه است. بعضی از این کشورها با توجه به ساختارهای خاص خود فاقد هرگونه تدابیر بهداشتی بوده و به ضوابط بهداشتی قرنطینهای در بحث کنترل بیماریهای دام و یا مسائل مربوط متعهد نیستند، لذا این فرایند مدیریت بهداشتی و قرنطینهای ما را دچار مشکل می سازد و سازمان دامپزشکی کشور از این لحاظ دچار مصایب و مشکلاتی میباشد. همین عامل، مدیریت بیماریهای تب برفکی بروسلوز مشمشه و سایر بیماریهای دامی را سخت و پیچیده میکند.
دکتر ماکنعلی گفت: سازمان دامپزشکی کشور در راستای افزایش صادرات، تحقق الزامات بهداشتی قرنطینهای دامپزشکی موجب توسعه پایدار و به حرکت درآوردن چرخ تولید و رونق اقتصادی در کشور میشود؛ درحال حاضر تمهیدات صادرات تلیسه ایرانی را به کشورهای جنوب خلیج فارس مثل کشور عمان همچنین قزاقستان را فراهم می کند، ضمن اینکه با توجه به اینکه اکثر محصولات دامی و فراورده های خام دامی کشور ما دارای گواهی بهداشتی می باشند، لذا این محصولات قابلیت این را دارند تا علاوه بر کشورهای منطقه با کشورهای عضو اتحادیه اروپا نیز رقابت پذیر باشند. در حال حاضر 102 واحد تولیدی واجد استانداردها و قابلیت عرضه در کشور دارای این توانایی هستند و ازین روی نیاز است تلاش شود این نقصان برطرف شود، بطوریکه هم اکنون با توجه به پیاده سازی دستورالعمل های اتحادیه اروپا و استانداردهای مربوطه در گواهی های صادره بهداشتی سازمان دامپزشکی کشور بدنبال بستر سازی زمینه صادرات ماهی قزل الای تولید ایران و اسب اصیل ایرانی برای عرضه در کشورهای توسعه یافته خاصه کشورهای عضو اتحادیه اروپا می باشد؛ از طرفی مدیریت جدید سازمان دامپزشکی کشور کوشیده است موانع و مشکلات در مسیر صادرات را از پیش روی ذینفعان برداشته تا از این رهگذر، به تولید و اشتغال ملی کمک کند.
دکتر ماکنعلی در ادامه اضافه کرد: سازمان دامپزشکی کشور جهت شناسایی بیماری تب برفکی که جزء مهمترین بیماری های ویروسی دام محسوب گردیده و باعث خسارات سنگینی به صاحبان دامداریها می شود، با مشارکت سارمان ملل متحد برنامه نوینی را با مراقبت فعال در دست بررسی دارد.
معاون بهداشتی و پشیگیری سازمان دامپزشکی کشور عنوان کرد: در سال 97 در خصوص تولید و عرضه واکسن های دامی کمبودی نخواهیم داشت، ضمن اینکه اهتمام تولید کنندگان واکسن باید مبتنی بر تولید واکسن باکیفیت و دارای امکان رقابت و ویژگی های صادرات به کشورها و بازارهای هدف را داشته باشد .
دکتر ماکنعلی افزود: سازمان دامپزشکی کشور برای نخستین بار با همکاری سازمان محیط ریست با تلاش های شبانه روزی توانست عملیات رصد، پایش، کنترل و مختومه کردن بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان را با یک برنامه واکنش سریع و دقیق با موفقیت به انجام رساند و مانع از انتقال ویروس مذکور از حیات وحش به طیور بومی و صنعتی کشور شود و این خود یک سند افتخار در تاریخ دامپزشکی ایران میباشد؛ این در حالی است که در سالهای گذشته با خسارات سنگینی در این خصوص مواجه بودیم. سال قبل سال سختی بود اما چون برنامه های سازمان دامپزشکی هم راستا با دستورالعمل های بین المللی بود توفیقات مربوطه محقق شد، لیکن این امید وجود دارد تا در سال آینده با همدلی و هم افزایی بیشتر بتوانیم جایگاه دامپزشکی ایران را در جهان تثبیت کرده و به ارتقای این جایگاه کمک کنیم.