یک دامپزشک گفت: در جامعه امروز ما مشکلات زندگی شهری و ماشینی روز به روز در حال افزایش است. بسیاری از مردم برای کاهش دغدغه های خود به نگهداری حیوانات روی آوردند؛ در واقع مشکلات زندگی موجب کمرنگ شدن روابط افراد با یکدیگر و اقوام شده است که این امر نقش مهمی در گرایش خانواده ها به نگهداری از حیوانات به ویژه سگ و گربه دارد.
به گزارش حکیم مهر به نقل از شبستان، «دکتر کامران گلچین» با اشاره به انتقال بیماری از طریق این حیوانات به انسان بیان کرد: بخشی از بیماری ها بین حیوانات و انسان مشترک است از جمله سگ و گربه ولی با چکاب های منظم، واکسیناسیون و درمان ضد انگل قابل کنترل و پیشگیری هستند و بسیاری از بیماری های آنها نیز صرفا اختصاصی است.
وی با بیان اینکه روزی 20 الی 30 کیس ویزیت می کنیم، تصریح کرد: ویزیت حیوانات نسبت به سال های گذشته بسیار افزایش یافته و بیشتر هم سگ و گربه است ولی حیوانات دیگری هم مانند خرگوش، همستر و خوکچه هندی ویزیت می شوند که فراوانی آنها نسبت به سگ و گربه کمتر است.
عقیم کردن سگ ها برای سلامتی آنها مفید است
این دامپزشک با اشاره به عقیم کردن سگ توسط خانواده ها افزود: عقیم کردن سگ از لحاظ علمی جهت سلامتی و طول عمر آنها ثابت شده و در کشورهای مختلف مقالات زیادی در این خصوص ارایه شده است. نگهداری حیوانات در منازل شرایط خاصی را می طلبد که از جمله آن عقیم کردن آنهاست که برای سلامتی شان بسیار مهم می باشد، در واقع ریسک احتمال ابتلا به بعضی از بیماری ها در سن بالا را کاهش می دهد. ما با عقیم کردن بعضی از بیماری های شایع در سگ ها را جلوگیری می کنیم یا یک سری مشکلات رفتاری در آنها از بین می رود. در مجموع در همه کشورهای دنیا توصیه می شود چه سگ و چه گربه اگر قصد تولید مثل ندارند بهتر است عقیم شوند.
وی با اشاره به تاثیر عقیم کردن سگ ها در انقراض نسل شان افزود: این مسئله جای بحث دارد، چون سگ ها و گربه ها جزو حیواناتی هستند که در خطر انقراض نمی باشند. از این لحاظ مشکلی ایجاد نمی شود و از سوی دیگر چون حیوان خانگی هستند، نگهداری شان شرایط خاصی را می طلبد که حتما باید عقیم شوند.
گلچین با بیان اینکه سگ ها و گربه ها واکسن های خاصی دارند که باید تزریق شوند، گفت: برای سگ ها واکسن هاری و واکسن ضد انگل تزریق می شود، در فواصل معین و در سن پایین، چندین نوبت زده می شود و بعد به صورت تکرار سالانه باید بگیرند و واکسن ضد انگل هم چند ماه یک بار تکرار می شود.
این دامپزشک با بیان اینکه تعرفه های هزینه های درمانی حیوانات متفاوت است، خاطرنشان کرد: یک چکاپ و واکسن کامل صد هزار تومان هزینه دارد که این واکسن ها سالانه تزریق می شوند.
وی با اشاره به دفترچه بیمه سگ ها اظهار کرد: سگ ها دفترچه بیمه ندارند، مگر اینکه در بعضی جاها به صورت خصوصی خدماتی مانند بیمه ارایه شود.
وی ادامه داد: از لحاظ قانونی حمل سگ در ماشین و خیابان ممنوع است و تاکید دارند که برای حمل آنها باید از باکس استفاده شود که این درست است و برای سلامتی خود خانواده ها هم ضروری می باشد ولی یک سری رفتارهای ناشایست با حیوانات صورت می گیرد که باید به صورت قانونی پیگیری و رسیدگی شود، چون این رفتارها بر کودکان و افراد جامعه تاثیرات منفی به جا می گذارد.
احتمال انتقال بیماری در پارک ها وجود دارد
وی با اشاره به انتقال بیماری در پارک ها افزود: احتمال انتقال بیماری در پارک ها وجود دارد و افرادی که سگ دارند باید رعایت کنند. یک سری برگ های مخصوص وجود دارد که خانواده ها می توانند مدفوع سگ خود را جمع کنند. ممکن است بعضی از آلودگی ها پخش شود. کودکان و افراد دیگر اگر تماس مستقیم یا با دست آلوده چیزی بخورند، ممکن است بعضی از بیماری های آنها انتقال یابد لذا باید خانواده ها بعضی از موارد را در محیط اجتماعی رعایت کنند که موجب ایجاد مشکل در جامعه نشود.
وی در خصوص فرهنگ سازی در این زمینه تصریح کرد: فرهنگسازی ابتدا باید از خود ما دامپزشکان شروع شود ما هم تا جایی که امکان دارد اطلاع رسانی می کنیم و با هشدارهایی که می دهیم می تواند تاثیرگذار باشد.
گلچین با اشاره به نجس بودن سگ در فرهنگ دینی ما اظهار کرد: بحث های زیادی در خصوص نجس بودن این حیوان در بین علمای دینی و پزشکان صورت گرفته است ولی چیزی ثابت نشده است. در مورد نجس بودن بزاق سگ تحقیقات زیادی صورت گرفته است. نتایج حاصله این بود که در بسیاری از موارد مقدار باکتری که دهان یک سگ یا گربه دارد در خیلی از مواقع کمتر از دهان و روده انسان است ولی با وجود این نیازمند بحث و بررسی زیاد است.
وی با اشاره به نقش نگهداری سگ در آرامش روحی و روانی انسان ها افزود: طبق تحقیقات صورت گرفته سگ نقش مهمی در حل مشکلات روحی و روانی و برخی از بیماری های انسان دارد به ویژه بعد روانی آن کمک زیادی به آرامش افراد آسیب دیده می کند.این دامپزشک با بیان اینکه بیس غذایی سگ ها پروتئین، گوشت، مرغ و ماهی است، گفت: غذاهای تجاری و غذای کنسروی غذای معمول آنهاست.
وی اظهار کرد: تغذیه و رسیدگی به حیوانات در خانواده های مرفه و پایین متفاوت است. خانواده هایی که از شرایط اقتصادی خوبی برخوردار هستند غذای بهتری هم تهیه می کنند. ناگفته نماند که امروزه فقط قشر مرفه نیستند که حیوانات را نگهداری می کنند از طبقات پایین هم به دلیل علاقه از بعضی از نیازهای زندگی خود می زنند ولی نگهداری می کنند.
حقوق ثبت شده در خصوص حیوانات در کشور ما رعایت نمی شود
گلچین با اشاره به رعایت حقوق حیوانات در ایران گفت: حقوق ثبت شده در خصوص حیوانات در کشور ما رعایت نمی شود ولی در سال های اخیر نسبت به گذشته بسیار بهتر شده است. بسیاری از افراد به صورت خودجوش اقداماتی را برای دفاع از حقوق حیوانات انجام می دهند ولی از سوی دیگر هم افرادی که باعث آزار و اذیت حیوانات می شوند، کم نیستند اما باز جای امیدواری است و شرایط روز به روز بهتر می شود و افرادی که حیوان آزاری می کنند، توسط بعضی از افراد پیگیری و رسیدگی می شود ولی قانونی که به صورت رسمی بتواند از حقوق حیوانات دفاع کند، وجود ندارد. امیدواریم هرچه زودتر قانون حمایت از حقوق کودکان هم تصویب شود تا شاهد رعایت حقوق حیوانات باشیم.