کد خبر: ۴۳۳۹۳
 

رئیس گروه بیماریهای حیات وحش سازمان حفاظت محیط‌زیست با اشاره به تلف شدن ۵۵ راس از نشخوارکنندگان وحشی در منطقه پارک ملی خبر استان کرمان گفت: با توجه به بازدید و بررسی موضوع توسط دکتر دامپزشک اعزامی از دفتر حیات وحش به منطقه و آخرین گزارشات طی هفته گذشته تاکنون تلفات جدیدی در حیات وحش منطقه خبر مشاهده نشده است .

به گزارش حکیم مهر به نقل از ایلنا، «دکتر سیامک مسعودی» با اشاره به شیوع بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک گفت: بیماری‌های واگیر دامی به عنوان یکی از مهمترین عوامل تهدیدکننده تنوع زیستی شناخته می‌شوند. در بین بیماریهای واگیر دامی، بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک از اهمیت زیادی برخوردار بوده و در طی سال‌های اخیر صدمات زیادی به حیات وحش و تنوع زیستی کشور وارد کرده است.

وی با بیان اینکه به این بیماری طاعون بزی نیز می‌گویند، خاطرنشان کرد: بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک  (PPR) یک بیماری ویروسی با واگیری شدید، انتشار سریع و قابل انتقال از بز و گوسفند اهلی به کل و بز و قوچ و میش وحشی است اما این بیماری قابل سرایت به انسان نیست. این بیماری از اوایل دهه هفتاد هجری شمسی از طریق دام اهلی غیرمجاز وارد کشور شد و در آفریقا و آسیا بخصوص در کشورهای حاشیه خلیج فارس، عربستان سعودی، عراق، اردن، لبنان، پاکستان، بنگلادش، هند و افغانستان شایع است.

رئیس گروه بیماریهای حیات وحش سازمان حفاظت محیط‌زیست ادامه داد: این بیماری معمولا به دو شکل حاد و فوق حاد گزارش شده است. در شکل فوق حاد با تب ناگهانی بیماری شروع می‌شود و معمولا علایمی نظیر ترشحات از چشم و بینی و  اسهال بدبو مشاهده و در نهایت به مرگ حیوان منجر می‌گردد. در شکل حاد با علائم تنفسی، علائم گوارشی، زخم ناحیه دهان و عفونت ثانویه روبرو می‌باشیم. حیوان مبتلا به علت زخم شدید در ناحیه دهان و تب زیاد قادر به تغذیه نیست و به شدت لاغر شده و تلف می‌شود.

مسعودی با بیان اینکه میزان واگیری بیماری در حدود ۹۰-۸۰ درصد و میزان مرگ و میر در حدود ۸۰-۵۰ متغییر است، تصریح کرد: عواملی نظیر تغییرات وضعیت آب و هوا و تغییرات فصلی از جمله شروع فصل گرما یا بارندگی و یا تشدید گرما می‌توانند در بروز و شیوع بیماری نقش داشته باشند. همچنین افزایش گرد و غبار و وقوع خشکسالی در کنار سایر عوامل تهدیدکننده تنوع زیستی در کشور می‌توانند با اثرات مستقیم و غیرمستقیم ازجمله تخریب زیستگاه و مراتع در نتیجه کاهش منابع غذایی و آب و افزایش جابجایی حیوانات برای بدست آوردن منابع غذایی (کوچ اجباری) و تضعیف سیستم ایمنی به شیوع و گسترش بیماری منجر شوند.

وی تاکید کرد: حساسیت نشخوارکنندگان وحشی  بخصوص کل و بز وحشی به بیماری  PPR بسیار زیاد می‌باشد و با شیوع بیماری در بین آنها شاهد شکل فوق حاد بیماری و تلفات وسیع خواهیم بود. در طی سال‌های گذشته مواردی نظیر عدم واکسیناسیون به موقع و فراگیر دام‌های اهلی در زمان مقتضی به علت کمبود واکسن، حضور دام اهلی بیش از ظرفیت مراتع، قاچاق و جابجایی دام های اهلی بدون مجوز بهداشتی دامپزشکی بخصوص دام بیمار و غیرواکسینه در شیوع گسترده این بیماری در حیات وحش نقش اصلی داشتند. از طرفی استفاده مشترک دام اهلی و حیات وحش از آبشخورها و عدم رعایت اصول قرنطینه‌ای و بهداشتی در زمان جابجایی دام اهلی می‌توانند در گسترش بیماری نقش زیادی داشته باشند.

رئیس گروه بیماریهای حیات وحش سازمان حفاظت محیط‌زیست با اشاره به شیوع بیماری  PPRدر حیات وحش استان کرمان در سالجاری گفت: در تیرماه سال جاری نیز در منطقه پارک ملی خبر استان کرمان شاهد تلفات در نشخوارکنندگان وحشی بوده‌ایم که در حدود ۵۵ راس لاشه جمع آوری و امحاء بهداشتی شده و با نمونه‌برداری از لاشه‌ها توسط دامپزشکی استان، اولین مورد بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک در حیات وحش در سال ۱۳۹۷تشخیص داده شده است.

مسعودی ادامه داد: اقدامات لازم با تلاش محیط‌بانان و نیروهای اجرایی، برای مقابله با بیماری نظیر افزایش بازدید و پایش منطقه، جمع‌آوری و امحاء بهداشتی لاشه‌ها، ضد عفونی آبشخورها و کنترل تردد دام اهلی به منظور جلوگیری از تردد دامهای اهلی غیرواکسینه و پیگیری برگزاری جلسات کارگروه مدیریت بحران توسط اداره کل حفاظت محیط زیست استان کرمان بعمل آمده و تداوم دارد. یکی از مهمترین اقدامات، اجرای برنامه فراگیر واکسیناسیون دام‌های اهلی است که از طریق اداره کل دامپزشکی استان کرمان صورت می‌گیرد. با توجه به بازدید و بررسی موضوع توسط دکتر دامپزشک اعزامی از دفتر حیات وحش به منطقه و آخرین گزارشات طی هفته گذشته تاکنون تلفات جدیدی در حیات وحش منطقه خبر مشاهده نشده است.

رئیس گروه بیماریهای حیات وحش سازمان حفاظت محیط‌زیست  با بیان اینکه با توجه به حضور و تردد دام اهلی در کشور، کلیه مناطقی که علفخواران وحشی وجود دارند را در خطر ابتلاء به این بیماری و سایر بیماری‌های واگیر دامی قرار می‌دهد، تصریح کرد: در بین سایر بیماریهای واگیر دامی می‌توان به بیماری تب برفکی  (FMD) اشاره کرد که قابلیت انتشار سریع در بین علفخواران دارد. بدین منظور با توجه به تفاهم نامه همکاری مشترک با سازمان دامپزشکی کشور، فهرست مناطق تحت حفاظت که بیشترین میزان تراکم و حضور علفخواران وحشی را دارند به عنوان اولویت نخست در برنامه واکسیناسیون دام‌های اهلی بر علیه بیماریهای واگیر دامی نظیر  PPR وFMD و سایر اقدامات بهداشتی در اختیار سازمان دامپزشکی قرار داده شده است و ادارات کل حفاظت محیط زیست نیز از طریق ادارات کل دامپزشکی استان‌ها، اقدامات بهداشتی و واکسیناسیون دام‌های اهلی کوچ رو، عشایری و دام‌هایی که در مراتع حضور داشته و یا در حاشیه مناطق تردد دارند را پیگیری کنند.

 
 
نظر شما
ادامه