حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: رئیس سازمان نظام دامپزشکی یکی از میهمانان نشست هماندیشی آینده دامپزشکی ایران بود. به گزارش حکیم مهر، «دکتر محمدرضا صفری» با بیان اینکه زمانبندی برگزاری این نشست از دو جهت بسیار مناسب بود، گفت: «دلیل اول این است که در آستانه ۱۴ مهر، روز دامپزشکی هستیم که اینجا جا دارد از جناب آقای دکتر تاجبخش که این روز را بهعنوان روز دامپزشکی نهادینه کردند، تشکر کنیم؛ دلیل دوم این است که در حال حاضر در یک مقطع زمانی قرار گرفتیم که همه ما نگران آینده کشور هستیم و این آینده تبدیل به دغدغه روزمره همه مردم کشور شده است.»
وضعیت آینده کشور به دغدغه همه مردم تبدیل شده است
صفری با یادآوری اینکه زمانی وضعیت آینده کشور تنها دغدغه نخبگان بود، ادامه داد: «اینکه امروز این مساله به دغدغه همه مردم تبدیل شده، میتواند به مثابه فرصتی باشد که بتوان برنامههای خوبی را مطابق آن پیادهسازی کرد.»
امروز در نقطهای هستیم که مشکلات زیادی داریم
وی افزود: «وقتی به گذشته دامپزشکی نگاه میکنیم، با حجم زیادی از کارهایی مواجه میشویم که باید انجام میداده و ندادهایم و همچنین کارهایی که نباید انجام میداده، اما انجام دادهایم. امروز در نقطهای هستیم که مشکلات زیادی داریم.»
صفری با بیان اینکه در دنیای امروز، دیگر انرژی ابزار قدرت و ثروت نیست، تصریح کرد: «در حال حاضر سلامت جانشین انرژی شده و دولتهای برتر به کمک سلامت خود را به کشورهای دیگر دیکته میکنند. لذا سوال این است که ما چه باید بکنیم؟»
وی با تاکید بر اینکه در رشته دامپزشکی، توفیقات کسب شده نیز زیاد است، خاطرنشان کرد: «اما قرار نیست صرفاً از توفیقات صحبت کنیم؛ کمااینکه هدف ما ترسیم یک آینده روشن برای این رشته است.»
حاکمیت عملاً از دامپزشکی حمایتی نکرده است
رئیس سازمان نظام دامپزشکی کشور با بیان اینکه در بخش غیر دولتی با انبوه فارغالتحصیلانی مواجه هستیم که متناسب با شرایط امروز و فردا تربیت نشدند، تصریح کرد: «سالیان زیادی است که ما در این زمینه فریاد میزنیم اما متاسفانه گوش شنوایی وجود ندارد. کمااینکه متاسفانه حاکمیت هنوز هم به درستی اولویت حرفه دامپزشکی را درک نکرده است. مثلا در مقولهای مثل سلامت که همه اذعان دارند دامپزشکی نقش مهمی در آن دارد، اما حاکمیت عملاً در زمانی که باید به دامپزشکی توجه کند، از آن حمایتی نکرده است.»
نقش دامپزشکی در حوزه اقتصاد به درستی دیده نمیشود
وی افزود: «در بخش تولید هم همین مساله وجود دارد. اگرچه همه ما عنوان کردیم که مهمترین وظیفه دامپزشکی صیانت از اقتصاد و سلامت است، اما در حوزه اقتصاد نیز در زمان اجرا و عمل، نقش دامپزشکی به درستی دیده نمیشود.»
دست اندرکاران حوزه بهداشت و سلامت، حوزه دامپزشکی و سلامت غذا را از هم دور میکنند
صفری ضمن گلایه از اینکه نقش دامپزشکی در حوزه محیط زیست نیز بسیار کمرنگ است، ادامه داد: «در صنعت غذا نیز همین وضعیت وجود دارد و دامپزشکی در این حوزه به شکل ناآگاهانه یا هوشمندانه توسط بخش بهداشت و سلامت پس رانده شده است. در حالی که همه ما میگوییم آینده رشته دامپزشکی در حوزه سلامت غذا و امنیت غذایی رقم میخورد و این دو حرفه هر روز به یکدیگر نزدیکتر میشوند، اما دست اندرکاران حوزه بهداشت و سلامت، این دو حوزه را از هم دور میکنند.»
نقش دامپزشکی در تشکیلات نظامی بسیار ضعیف شده است
رئیس سازمان نظام دامپزشکی کشور ضمن انتقاد از اینکه نقش دامپزشکی در تشکیلات نظامی بسیار ضعیف شده است، گفت: «اساسا مسئولین تشکیلات نظامی کشور، دامپزشکی را به عنوان یک حرفه در خدمت سلامت غذا قبول ندارند و تشکیلات اداری آن را تنزل دادهاند. دلیل اول آن نیز این است که خود ما در حرفه، جایگاه خود را درک نکردهایم که اگر درک کرده بودیم، برای آن تلاش هم میکردیم. لذا به نظر میرسد در این نقطه، خودمان درون حرفه مشکل داریم.»
بیشتر وقتمان صرف تضعیف یکدیگر شده است
وی افزود: «دلیل دوم آن نیز این است که کنار هم قرار نگرفتیم و بیشتر وقتمان صرف تضعیف یکدیگر شده است. زمانی ما دانشجو بودیم و مدتی هم کارمند دولت و همواره تصور میکردیم که در بخش کشاورزی ما نیروی هوایی محسوب میشویم و سایرین نیروی زمینی هستند. اما زمانی که بنده رئیس سازمان نظام شدم، متوجه شدم که این تصور نادرست است و ما در بخش کشاورزی خیلی توسعهیافتهتر هستیم.»
نیازمند جدی یک شورای عالی سیاستگذاری در دامپزشکی هستیم
رئیس سازمان نظام دامپزشکی در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر اینکه جامعه دامپزشکی کشور نیاز جدی به شورایعالی دامپزشکی دارد، گفت: «ما نیازمند یک شورای عالی سیاستگذاری در دامپزشکی هستیم. شورایی مانند شورای سلامت که با کمال تاسف عضو آن نیستیم. حرف ما این نیست که رئیس جمهور هم در جلسات این شورا شرکت کند، بلکه همین که خود ما دور هم بنشینیم و با اختیارات قانونی تصمیمات مشترک برای آینده دامپزشکی بگیریم، کافی است.»
وی ضمن اشاره به برنامه ششم توسعه دامپزشکی، خاطرنشان کرد: «همه ما میدانیم که بهترین برنامههای توسعه، برنامه سوم بوده که فقط ۳۰ درصد آن اجرایی شده است. انتهای برنامه ششم توسعه دامپزشکی نیز همان پروژههای ۴۰ سال پیش میشود که چقدر واکسن بزنیم و چقدر سمپاشی کنیم. ما باید در شورای عالی دامپزشکی دور هم بنشینیم و بگوییم حالا که میخواهیم به این نقطه برسیم، بخش آموزش و بهداشت چه باید بکند؟ این ۳۷ هزار نفر بخش خصوصی کجای برنامه بهداشت و سلامت کشور هستند؟ جز اینکه صبح میروند و عصر میآیند و گزارش میدهند یا مسئول فنی که هیچ اختیار و قدرتی ندارد و البته باید پاسخگو هم باشد.»