حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: پذیرش غیرقانونی دانشجوی دامپزشکی از سوی برخی دانشکدههای دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی، حالا از مساله شهرستان بافت خارج شده و به یک معضل ملی تبدیل شده است. رئیس سازمان نظام دامپزشکی ج.ا.ا معتقد است که سربازان خط مقدم دامپزشکی، گاهی باید لباس ژنرالی به تن کنند، کمی ابهت به خرج دهند و از بروز برخی جریانات اشتباه جلوگیری کنند.
«دکتر محمدرضا صفری» آن گونه که عملکردش نشان میدهد، تمامقد در برابر جذب غیر قانونی دانشجویان دامپزشکی ایستاده و برنامههای جدی برای عدم ارائه شماره نظام به دانشجویان خارج از ظرفیت دارد.
حکیم مهر: آقای دکتر، گویا مساله پذیرش بیرویه و غیرقانونی دانشجویان دامپزشکی ابعاد تازهتری پیدا کرده است.
متاسفانه بله، اگرچه استاندارد جذب دانشجوی دامپزشکی در سال جاری ۶۳۰ نفر برآورد شده، اما تعداد جذب ما رقمی بالغ بر ۵ هزار نفر است. بنده با رؤسای دانشکدههای دامپزشکی صحبت کردم و متوجه شدم که به طور میانگین بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ نفر برای ترم پاییز جذب کردهاند. ما قریب به ۱۲ دانشکده داریم که مجموع اینها بالغبر ۴ هزار نفر میشود. دانشگاه دولتی و جذب ترم بهمن را هم که در نظر بگیریم، عمق بحران مشخص میشود. فاجعهی بزرگتر اما خود دانشگاهها هستند که میگویند از سایر دانشکدهها اتاق قرض کردهایم تا بتوانیم کلاس برگزار کنیم. یعنی حتی فضای نشستن هم ندارند. از اینها گذشته فاجعه اصلی در علوم درمانگاهی رخ میدهد که نمیدانیم چطور میتوانیم ۳۰۰ نفر را روی کیس ببریم؟
حکیم مهر: سازمان نظام دامپزشکی چه برنامههایی برای جلوگیری از این روند در پیش گرفته است؟
گام اول سازمان نظام دانشگاه بافت بود که به استناد گزارش وزارت علوم، فاقد تاییدیه است و اسناد آن هم ارائه شد. در مورد گام بعدی باید گفت تاییدیه وزارت علوم به دانشگاههایی تعلق میگیرد که دارای هیات علمی کافی و امکانات مناسب برای تعداد مشخصی پذیرش باشند. تعداد پذیرش مطابق ماده ۲۱ قانون افزایش بهرهوری که سازمان نظام موضوع ستاد راهبرد آن است، از طرف سازمان نظام به وزارت علوم اعلام میشود. وزارت علوم به سازمان سنجش و سازمان سنجش نیز این ظرفیت را به دانشگاه آزاد منتقل میکند. عدد تعداد پذیرش امسال که دکتر پیغمبری با امضای مدیر کل دفتر برنامهریزی و گسترش به سازمان سنجش اعلام کرده، مشخص و قریب به ۴۰ نفر است. تایید صلاحیت و عضویت ظرفیت مازاد جزء وظایف سازمان نظام است و لذا گام بعدی سازمان نظام این است که اگر دانشگاه آزاد این ظرفیت ذخیره را اصلاح نکند، در شورای مرکزی مصوب خواهیم کرد که ظرفیت مازاد را تایید نمیکنیم. یعنی ورودی هر دانشگاه به هر تعدادی که باشند، فقط آن تعدادی عضو نظام خواهند شد که عدد آن را پیشتر سازمان سنجش و وزارت علوم به شکل قانونی به دانشگاه آزاد اعلام کردهاند.
حکیم مهر: شما چطور تشخیص میدهید که کدام دانشجو جزء ظرفیت قانونی بوده است؟
وقتی امسال یک دانشگاه اجازه جذب ۵۰ نفر دانشجو داشته باشد، ۶ سال دیگر سیستم عضویت سازمان نظام که نرمافزاری است، از ورودی نفر اول آغاز میکند و فقط تا نفر پنجاهم را میپذیرد. مابقی شماره نظام دامپزشکی نمیگیرند.
حکیم مهر: چه تضمینی وجود دارد که عدالت برای انتخاب این افراد از سوی نرمافزار رعایت شود؟
انتخاب بر اساس ۵۰ نفر دارای بالاترین رتبه صورت میگیرد. در ضمن کسانی باید عدالت را رعایت کنند که این مشکل را ایجاد کردند. این مشکل در گام اول برای دانشجویان است و بعد به کل بخش دامپزشکی برمیگردد. ما امروز از بحث ظرفیت عبور کردیم و مساله ما این است که تربیت این تعداد دانشجو چه میشود؟ دانشجو باید در یک مکان استاندارد آموزش ببیند. وزیر بهداشت حرف زیبایی میزند و میگوید که ما بیسواد مدرن نمیخواهیم. وقتی میز، صندلی و ابزار آزمایشگاهی و کلینیکی نداریم و دامپزشک مازاد تربیت کنیم، او در نهایت یک باسواد مازاد است. بیسواد مازاد که دیگر یک بحران بزرگتر است. به خاطر همین کسانی که بحران ایجاد کردند باید پاسخگو باشند که نیستند.
حکیم مهر: به نظر شما بحران را چه کسانی آغاز کردند؟
بحران از گروه پزشکی به دامپزشکی منتقل شد. چون گروه پزشکی با همین نگاه وزیر بهداشت، به شکل منسجم مقاومت کرد. دانشگاه آزاد هم یا برای رفع مشکلات مالی یا هر چیز دیگر دیواری کوتاهتر از دامپزشکی پیدا نکرد. الان هم باید پاسخگو باشد. متاسفانه خانواده دامپزشکی منسجم عمل نکرده و لازم است که ابعاد این قضیه بهتر تدوین شود.
حکیم مهر: شما در عمل چه کردید؟
ما در سازمان نظام دامپزشکی با همه مسئولین ذیربط مکاتبه جدی داشتیم. از طریق بازرسی کل کشور ورود جدی کردیم و آنها هم به قضیه ورود کردهاند و منتظر پاسخ هستیم. مجلس، دولت، وزارت جهاد کشاورزی، شورای عالی انقلاب فرهنگی، فرهنگستان و هرجای دیگر را سر زدیم. من متوجه شدم که کل بخش و از جمله انجمنهای صنفی در حال حساس شدن نسبت به این مساله هستند. چون نهایت قضیه انجمنها هستند. حتی خود دانشجویان و خود رؤسای دانشکدهها نیز با این قضیه مشکل دارند. همه اینها ورود پیدا کردند و ما نسبت به شکلگیری این انسجام امیدواریم. انتقاد حق خود را با ادبیات مناسب و رفتار صحیح بیان میکنیم. چون نگران شغل همان جوانها، اشتغال حرفه و مهمتر از همه نگران سلامت جامعه هستیم. متاسفانه این گروه باید بدون ابزار و امکانات آموزش ببیند و متولی سلامت جامعه شود.
ما اصرار داریم که گروه دامپزشکی وزارت علوم در هفته آینده در همین خصوص تشکیل جلسه دهد تا یک ملاقات با مسئولین وزارت علوم داشته باشیم؛ این جلسه میتواند بسیار مهم باشد.
حکیم مهر: جلسه چه زمانی برگزار میشود؟
قول دادهاند که برای هفته آینده آن را برگزار کنند. ما این حرکت را به شکل هماهنگ با دکتر پیغمبری پیش میبریم. در مقطعی از زمان هستیم که بخش باید به درستی موضوع را ببیند، درک کند و از آن دفاع کند.
حکیم مهر: اتفاقا مدیر کل دفتر گسترش وزارت علوم هم حامی رویکرد سازمان نظام در خصوص دانشگاه بافت است.
دانشگاه آزاد بافت باید مستندات خود را ارائه دهد. البته الان دیگر این دانشگاه تبدیل به موضوع دوم شده است. در دانشگاه آزاد بافت ۲۳۰ نفر پذیرش شده که طبق اسناد دقیق ما، فاقد وجاهت قانونی هستند. اما موضوع ما ۵ هزار نفر است.
حکیم مهر: خیلی از مخاطبین حکیم مهر انتظار دارند که سازمان دامپزشکی کشور بهعنوان یک مرجع مهم در این زمینه واکنش قویتری از خود نشان دهد. نظر شما چیست؟
پاسخ این سوال را دکتر رفیعیپور باید بدهند. ما یک گروه آموزش دامپزشکی زیر شاخه شورای راهبری ماده ۲۱ داریم که مسئول آن دکتر رفیعیپور است. بنده موضوع را به ایشان منعکس کردم و ایشان هم حمایت کردند. اینکه کجای قضیه وارد جریان شوند تصمیم مدیریتی ایشان است اما حتما هم ما انتظار داریم و هم ایشان تاکید دارند که به عنوان حاکمیت در جایی وارد شوند که جلوی این جریان را بگیریم.
حکیم مهر: فرمودید دانشگاه بافت دیگر موضوع اصلی نیست. این دانشگاه اخیرا در قالب یک اطلاعیه، حکیم مهر را تهدید به نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی کرده است. در حالی که خیلی راحت میتواند مدارک سال ۹۶ را ارائه دهد، اما این کار را نمیکند.
دانشگاه بافت در یک شرایط سخت قرار گرفته است و ما هم از این بابت متاسف هستیم. چه بسا مسئولین این دانشکده هم نقشی در این اتفاقات نداشتهاند. دانشجویان و خانوادههای آنها با ما تماسهای زیادی گرفتند و ما هم خیلی از این موضوع ناراحت هستیم. جوان با هزار امید و آرزو و هزینه، شرایط زندگی سخت را میپذیرد. آنهایی که با این تصمیمات، جوانان را در این شرایط قرار میدهند باید پاسخگو باشند. ما میتوانیم دانشگاه بافت را درک کنیم که شرایط سختی دارد اما راه دیگری وجود ندارد. ما به عنوان حرفه، نمیتوانیم بیتفاوت باشیم. چه بسا ادامه این روند خود دانشگاهها را هم از بین میبرد.
حکیم مهر: بهعنوان حرف آخر...
منشاء این مشکلات در خود دانشگاه آزاد مرکز است. بسیاری از این ظرفیتها به دانشگاهها تحمیل شده است. بنده اطلاع دارم که به رؤسای دانشکدهها تحمیل کردند که باید این تعداد را بپذیرید، چون ما مجبور هستیم. حالا نام این را سوء مدیریت بتوان گذاشت یا اشتباه به هر حال باید معلوم شود که چه اتفاقی رخ داده است. آنهایی که اتفاق را رقم زدند باید پاسخ دهند. مجلس و کمیسیون تحقیقات و آموزش ورود کردند و به دنبال فشار برای افزایش ظرفیت پزشکی هستند. به هر حال یک گروه این بحران را ایجاد کردهاند و گروههای دیگر باید تاوان این بحران را بدهند. سوال ما این است که چرا حرفه دامپزشکی و چرا این بخش از سلامت؟ مگر ما بخش مهمی از سلامت نیستیم؟
بیشتر از همه همین عزیزانی که ثبت نام میکنند، آسیب می بییند. برای جمعیت دانشجو باید بازار کار تعریف شود. بازار کار الان موضوع دوم ماست. موضوع اول امکان آموزش این افراد است. باید به فوریت یک گروه در وزارت علوم تشکیل شود و دانشکدهها را ممیزی کند که آیا اصلا میتوانند صندلی این تعداد را تامین کنند یا خیر؟
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.