حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: عضو شورای سلامت مجمع تشخیص مصلحت نظام معتقد است که دامپزشکی و پزشکی از آنجا که از یکدیگر جدا افتادهاند، برنامههای خود را به صورت هماهنگ پیش نمیبرند. «دکتر شکور امیدی» متاسف است از اینکه برخی برنامهها در کشور مثل ادغام ۳ وزارتخانه که هیچ تداخل کاری با هم ندارند، با اهداف کاملا سیاسی انجام میشود، اما در زمینه دامپزشکی وضعیت چنین است.
حکیم مهر: آقای دکتر، دیدگاه شورای سلامت مجمع تشخیص مصلحت نظام نسبت به تقسیم کار میان وزارت بهداشت و سازمان دامپزشکی در حوزه سلامت چیست؟
ما بیماریهای مشترک میان انسان و حیوان داریم. وزارت بهداشت معمولا در حوزه انسانی، بهداشت، پیشگیری و درمان انسانی فعالیت میکند. دامپزشکی همانطور که از نام آن برمیآید، در بحث بیماریهای دام و جلوگیری از این بیماریها متمرکز است و این ۲ حوزه کاملا به هم وصل هستند. اگر دامپزشکی هم جهت و همگام با وزارت بهداشت، تفکر سلامت انسانمحور نداشته باشد، ما به مشکل بر میخوریم. دامپزشکی هم باید آن حساسیتی را که وزارت بهداشت در وظیفه نسبت به سلامت انسان دارد، داشته باشد. حال کاری به این موضوع نداریم که وزارت بهداشت چقدر در عمل، این رسالت را پیاده میکند، کمااینکه گاهی برخی پزشکان در مواجهه با بیماران کم بضاعت، برخورد مناسبی ندارند و او را پس میزنند. در اینجا سلامت انسان رعایت نمیشود. به طور خلاصه رسالت پزشکان سلامت انسان است و رسالت دامپزشکی، سلامت دام و طیور.
حکیم مهر: آیا میتوان گفت پزشکی و دامپزشکی نقاط مشترک زیادی دارند؟
وظایف آنها از هم جداست و باید هم چنین باشد، چون داروهای دامپزشکی، روشهای پیشگیری از بیماری دام و ... با حوزه انسانی متفاوت است و نگرش مردم نیز به دامپزشکی و پزشکی تفاوت دارد. اگرچه این ۲ باید کاملا در کنار هم باشند، اما متاسفانه در بعضی جاها همخوانی ندارند. همدیگر را طرد و نظرات هم را رد میکنند. در حالی که اکثر واکسنهایی که ما در حوزه انسانی میسازیم و کارهای تحقیقاتی که در حوزه سلامت انجام میدهیم، ابتدا روی دام و حیوانات پیاده شده و بعد به انسان میرسد.
متاسفانه ارتباط میان پزشکی و دامپزشکی بسیار کم و در بعضی جاها متضاد یکدیگر است. در حالی که به تدریج باید تقویت شوند و بیشتر در جهت سلامت جامعه و انسان سالم که محور توسعه پایدار است، حرکت کنند.
حکیم مهر: جایگاه پزشکی و دامپزشکی به لحاظ ساختاری را چطور ارزیابی میکنید؟
به لحاظ ساختاری ما مشکلات زیادی داریم. متاسفانه برخی برنامهها در کشور مثل ادغام ۳ وزارتخانه که هیچ تداخل کاری با هم ندارند، با اهداف کاملا سیاسی انجام میشود، اما در زمینه دامپزشکی وضعیت چنین است. در رشته دامپزشکی تصور میکردند از آنجاکه این رشته با دام و طیور رابطه دارد، باید زیر مجموعه وزارت جهاد کشاورزی قرار گیرد. در حالی که در بسیاری از کشورهای پیشرفته مثل اتریش، دامپزشکی بخشی از وزارت بهداشت است.
حکیم مهر: به نظر شما مساله الحاق دامپزشکی به وزارت بهداشت چقدر امکان عملیاتی شدن دارد؟
بحثهایی است که اتفاقا چون مدیران کشور همواره به دنبال ادغام هستند، دامپزشکی هم در وزارت بهداشت ادغام شود. البته حتی میتوانند ادغام هم نشوند اما در سیاستها هماهنگ باشند. وقتی سازمان محیط زیست که زیر مجموعه رئیس جمهوری است، با منابع طبیعی درگیری دارد و ملک یکدیگر را تخریب میکنند، خودشان نمیتوانند در دولت مشکل هم را حل کنند و درگیری ایجاد میکنند، تکلیف مابقی مسائل مشخص است. این مشکلات در کشور ما وجود دارد.
حکیم مهر: نظر شخصی خود شما چیست؟
اگر دامپزشکی بخشی از وزارت بهداشت میشد، همخوانی بیشتری داشت و هر ۲ بخش میتوانستند هماهنگتر و با یک سیاست کلی حرکت کنند و به نتیجه برسند.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.
کنترل بیماری های زئونوتیک خلاصه کرد که کاملا با وزارت بهداشت همخوانی دارد!
بخش خصوصی دامپزشکی هم که کار بهداشت، مایه کوبی، داروخانه ها و کلینیک انواع دام های غذایی، همراه، ورزشی و زینتی را با نظارت سازمان نظام دامپزشکی را بر عهده دارد وقتی می تواند امنیت شغلی داشته باشد که بتواند با حربه تهدید شدن حیطه بهداشت عمومی توسط دخالت افراد غیر مجاز در امر طبابت دامپزشکی، آنها را به نحو بازدارنده ای با حمایت معنوی وزارت بهداشت مورد پیگرد و مجازات قضایی با استفاده از ماده 688 مجازات اسلامی قرار دهد!