حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: قائم مقام وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در امور بینالملل معتقد است که همکاریهای میان بخش پزشکی و دامپزشکی باید فارغ از ساختارها، در عملکرد تقویت شود. از نظر «دکتر محسن اسدی لاری» در حال حاضر با توجه به مساله غذا و موضوعات بیماریهای مشترک انسان و دام، دامپزشکی و پزشکی هرچه بیشتر بتوانند با هم کار کنند، قطعا بهتر است و به سلامت مردم منجر میشود.
حکیم مهر: آقای دکتر، وزیر بهداشت در چندین مصاحبه خود به شکل مستقیم و غیرمستقیم از تمایل خود به الحاق مجموعه دامپزشکی به وزارت بهداشت خبر دادهاند. به نظر شما دامپزشکی و پزشکی باید مجموعههایی جدا از هم باشند یا میتوانند به هم محلق شوند؟ تجربه سایر کشورها در این زمینه چیست؟
برخی اصول مشترک میان دامپزشکی و پزشکی وجود دارد. بحث بیماریهای مشترک بین انسان و دام یا موضوع غذا یکی از موضوعات بسیار مهم است که باید به آن پرداخته شود و در همین راستا بعضی از کشورها سیستم یکپارچه سلامت را در نظر گرفتهاند که آن را تعبیر به «One Health » میکنند. مثلا در کشور ایتالیا دامپزشکی در دل نظام سلامت قرار گرفته است. این سیاست البته موفقیتها و جالشهایی را به شکل توامان در پی داشته است، کمااینکه در بیشتر کشورهای دنیا دو سیستم دامپزشکی و نظام سلامت از یکدیگر جدا هستند.
حکیم مهر: کدام روش عملکرد بهتری دارد؟
در مجموع نمیتوان گفت که کدام روش برتر است اما در حال حاضر با توجه به مساله غذا و البته موضوعات بیماریهای مشترک انسان و دام، دامپزشکی و پزشکی هرچه بیشتر بتوانند با هم کار کنند، قطعا بهتر است و به سلامت مردم منجر میشود.
حکیم مهر: آیا وزارت بهداشت این ظرفیت را دارد و این حمایت را میکند که دامپزشکی به آن ملحق شود؟
الحاق دامپزشکی به وزارت بهداشت یک بحث جداست که اگر بنده خارج از مجموعه وزارت بهداشت بودم، حتما در مورد آن نظر میدادم، اما الان نمیتوانم نظر دهم. موضوعات ساختاری موضوعاتی نیست که خیلی راحت بتوان به آن پرداخت. هر موضوع دیگری را هم که وزارت بهداشت بخواهد به آن متصل یا از آن منفصل شود، چالشهایی دارد و باید این ظرفیتهای ساختاری را در نظر گرفت و به آن پرداخت. در واقع به این شکل نیست که بتوانیم یک نسخه واقعی را برای آن تنظیم کنیم. اما قرار گرفتن دامپزشکی و پزشکی در کنار هم، هیچچیز نباید مانع از این شود که ما از جهت عملکرد و فانکشنال بتوانیم با هم کار کنیم و نزدیک شویم و سیاستها و عملکردهای نوین را پیاده کنیم و در نهایت به ارتقای سلامت مردم برسیم. در این میان هر اتفاقی هم که بیفتد وظیفه اصلی ما هماهنگی و یکپارچگی سیاستهاست.
الان سازمان جهانی بهداشت و سازمان جهانی دامپزشکی هم با هم کار میکنند و برخی چارچوب همکاریهایی در قالب فائو با یکدیگر دارند. در هر صورت اگر همکاری میان دامپزشکی و پزشکی نباشد خیلی از مشکلات ایجاد میشود. در سطح جهانی هم این همکاریها وجود دارد و البته باید بیشتر شود و انعکاسهای منطقهای و داخلی آن در کشورها افزایش یابد. چون ما هنوز هم انعکاس منطقهای آن را خیلی نمیبینیم و لذا باید أن را تقویت کنیم.
حکیم مهر: تخصص خود شما اپیدمیولوژی است. از نظر شما قرابت دامپزشکی به پزشکی بیشتر است یا به کشاورزی؟
غیر از موضوعات مربوط به تنظیم مقررات، بیشتر موضوعات حوزه غذا زیر نظر وزارت جهاد کشاورزی است. لذا از بابت تنظیم غذای سالم برای مردم، شاید بهتر باشد که دامپزشکی در سیستم جهاد کشاورزی در نظر گرفته شود. اما موضوعات ساختاری چیزی نیست که بتوان آن را با نقل قول از وزرا مبنیبر جداسازی یا حفظ وضع موجود حل کرد. مساله پزشکی و دامپزشکی را باید جدای از موضوعات ساختاری و از نظر عملکردی به آن پرداخت.
واقعیت این است که این همگراییها بین پزشکی و دامپزشکی باید بیشتر اتفاق بیفتد، چون در نهایت منجر به تامین سلامت مردم میشود. من فکر میکنم مسائلی مثل تنظیم غذا و استانداردهای غذایی و همچنین پیشگیری از بیماریها و احیانا پیشگیری از سرایت بیماریهای دام به انسان مواردی هستند که باید به شکل جدی به آن پرداخته شود.
حکیم مهر: همکاریهای میان وزارت بهداشت و سازمان دامپزشکی را چطور ارزیابی میکنید؟
خوشبختانه به خصوص در سالهای اخیر، سازمان دامپزشکی همکاریهای خیلی خوبی را از بابت بیماریهای مشترک انسان و دام با مرکز مدیریت بیماریهای وزارت بهداشت دارد. این همکاری باید ادامه پیدا کند، تقویت شود و حتما به صورت نهادینه در سطح کشور مورد استفاده قرار گیرد، چون ما یک شبکه بهداشت و درمان بسیار قوی در منطقه و حتی دنیا داریم.
اگرچه من اطلاع زیادی در خصوص میزان تعامل میان شبکههای دامپزشکی موجود ندارم اما احساسم این است که این همکاریها به خصوص در سطح شهرستان باید خیلی تقویت شود. اگر این اتفاق بیفتد، قطعا سلامت مردم و حتی سلامت دام و محیط هم تقویت میشود؛ این چیزی است که مکلف به انجام آن هستیم. موضوعات ساختاری هم اگرچه باید به آن پرداخته شود، اما از نظر من در درجه دوم اولویت است. من بیشتر به عملکردها اهمیت میدهم.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.
خدارو شکر
انتقال که کاملا، الحاق هم به طور تقریبی موقعیت های شغلی بخش خصوصی دامپزشکی را در اختیار مهندسان بهداشت، مواد غذایی، و داروسازان در شرکت های دارویی دامی قرار خواهد داد.
اگر چه حقوق امثال بنده در بخش دولتی افزایش خواهد یافت ولی صنف دامپزشکی قدرت لازم برای جلوگیری از تضییع حق خود در وزارت بهداشت را نخواهد داشت