«دکتر جواد شایان خواه» سرپرست اداره دامپزشکی شهرستان فیروزکوه، از برگزاری جلسهای به درخواست اداره دامپزشکی، باقید فوریت با محوریت بررسی و تصمیم گیری در خصوص سگ های بلاصاحب در پی گزیدگی نسبتا شدید یک پسربچه و انتشار این موضوع در فضای خروجی خبرگزاریها ، فضای مجازی و جراید محلی و اعتراض جمعی از شهروندان و همینطور گزیدگی اعضای یک خانواده در دوماه قبل توسط یک قلاده سگ خانگی در شهرستان فیروزکوه خبر داد.
به گزارش حکیم مهر به نقل از روابط عمومی اداره دامپزشکی شهرستان فیروزکوه، «دکتر شایان خواه» در اینخصوص اظهار داشت : این جلسه به ریاست «مهندس مهدی یوسفی جمارانی» فرماندار شهرستان و با حضور «حمزه امرایی» معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی فرمانداری، «روح الله حسینی» بخشدار مرکزی، «دکتر جعفر پرج» شهردار فیروزکوه، «دکتر کرمانی» رئیس شبکه بهداشت و درمان، «فریدی» ریس اداره حفاظت محیط زیست، «خانم بتول کیانی» رئیس شورای شهر، «نوایی» معاون قضایی ومسئول حفاظت و اطلاعات دادگستری شهرستان، جمعی از مسئولان شورای تامین شهرستان و «سرهنگ رضایی» فرماندهی انتظامی به دبیری «دکتر جواد شایان خواه»، سرپرست اداره دامپزشکی فیروزکوه برگزار شد.
در روند این جلسه در ابتدا مهندس یوسفی جمارانی با تأکید بر بررسی کامل و کارشناسی موضوع در کارگروه سگ های بلاصاحب افزود: تعداد سگهای ولگرد در خیابانهای شهر به حدی زیاد شده است که این حیوانات به صورت دسته جمعی حضور دارنند و معضل سگهای ولگرد به عنوان یک معضل اجتماعی و زیست محیطی و تهدید سلامت بهداشتی و روانی جامعه در قسمتهای مختلف شهر فیروزکوه مورد اعتراض شهروندان و انتشار در خبرگزاریها و جراید قرار گرفته است، همچنین علاوه بر مشکلات اجتماعی و زیست محیطی جولان سگهای ولگرد در کوچه و خیابانها باعث ایجاد رعب و وحشت که سبب نارضایتی شهروندان شده است که به به یک چالش جدی برای شهرستان تبدیل شده است.
وی افزود :در بازگویی این مسائل باید از نظرات غیرکارشناسی در خصوص سگ های ولگرد پرهیز کرد چرا که تاکنون تصمیم های نادرست در خصوص بسیاری از مسائل منجر به حل مقطعی مشکلات شده و این روند به مرور زمان شرایط را بحرانی می کند.
دکتر شایان خواه نیز به عنوان دبیر جلسه افزود: با جمع آوری دقیق آمار و اطلاعات در خصوص سگ های بلاصاحب شهرستان، تعداد گزیدگی ها و... می توانیم راهکاری اساسی و کوتاه مدت،میان مدت و بلند مدت ارائه دهیم.
وی تأکید کرد: تصمیماتی که در این خصوص اتخاذ می شود بسیار حائز اهمیت است چرا که هر اقدامی درکنترل جمعیت سگهای بلاصاحب می تواند تاثیر مستقیم بر اکوسیستم محیط و اختلال در توازن محیط زیست واحتمال هجوم وحوش به محیط شهری روبرو خواهیم شد.
دکتر شایان خواه اشاره داشت: دستور العمل هایی در حوزه کنترل تعداد سگ های بلاصاحب به شهرداری ها و دهیاری های شهرستان ابلاغ شده است که پس از بررسی دقیق شرایط شهرستان، بر اساس این دستور العملها تصمیمات جدیدی در این زمینه خواهیم گرفت.
دکتر شایان خواه در ادامه اظهار داشت: سگ های بلاصاحب فیروزکوه بایستی زنده گیری شده و غربالگری انجام و تفکیک شوند و پس از انجام این مراحل طبق دستور العمل مربوطه اقدامات لازم صورت بگیرد. وی خاطرنشان کرد: شهردار ارجمند و همینطور دهیاری های بخش مرکزی و ارجمند نیز بایستی در این فرآیند با شهرداری فیروزکوه که مسئولیت اعم از زنده گیری ،اقدامات درمانی تحت نظارت دامپزشکی شهرستان و رهاسازی یا واگذاری را بر عهده دارد، همکاری لازم را داشته باشند تا این مشکل در سطح شهرستان کنترل و مرتفع شود.
دکتر جواد شایان خواه معتقد است: علت عمده علل ازدیاد سگهای ولگرد در سطح شهر فیروزکوه را مواردی از قبیل افزایش حواشی شهر و اتصال شهر به روستاهای همجوار، رهاسازی سگ ها در روستاها و هجوم سگها به شهرها، عدم مشارکت و همکاری شهروندان در خصوص تخلیه پسماند در محیط و عدم مدیریت مناسب پسماند ، وجود زمين هاي كشاورزي وسيع و باغات فراوان در اطراف شهر فیروزکوه ،ازدیاد تراکم جمعیتی در سطح شهر، عدم ارائه آموزشهای لازم توسط ارگانهای ذیربط و عدم اختصاص اعتبار لازم جهت اجرای طرح زنده گیری برشمرد.
دکتر شایان خواه تصریح نمود : برخورد و کنترل سگهای ولگرددر حوزه های شهری برعهدهی شهرداری و در حوزه های روستایی به عهده دهیاری روستا می باشد و دامپزشکی با توجه به مسائل پیش آمده هیچ گونه مجوزی برای صدور اتلاف سگهای ولگرد نخواهد داد و در کارگروه های برگزار شده قبلی ،محلی به عنوان پناهگاه حیوانات بلاصاحب توسط شهرداری و تحت نظارت اداره دامپزشکی ،برای نگهداری حیوانات،بعد از انجام عملیات زنده گیری،جراحی عقیم سازی،انگل زدایی و اقدامات ریکاوری جهت واگذاری یا رهاسازی شناسایی و احداث شده است.
دکتر شایان خواه در حاشیه این جلسه در خصوص وضعیت جسمانی و روحی ،پسر بچه گزیده شده اظهار داشت: پس گزیدگی فرد مورد نظر توسط سگ بلاصاحب و انتقال کودک چهار ساله به بیمارستان امام خمینی فیروزکوه ،ابتدا عملیات واکسیناسیون هاری بیمار انجام و پس از آن کودک که از ناحیه لب و فک دچار جراحت جدی شده بود، جراحی موفقیت آمیز روی فرد بیمار انجام پذیرفت و همینطور دارای جراحات جزیی در ناحیه دستها و پاها می باشد. دکتر شایان خواه، وضعیت عمومی کودک را در حال حاضر مطلوب ارزیابی کرده که پس روند بهبودی چند روزه ترخیص شده است.
دکتر شایان خواه در پایان اشاره داشت:، ساماندهی سگهای ولگرد مسألهای است که شاید در نگاه اول بهظاهر غیر مهم تلقی شود اما میتواند تأثیرات مخرب و گاهاً غیرقابلجبران در جامعه به همراه داشته باشد بنابراین نیاز است تا مسئولان مرتبط توجه بیشتری در این حوزه داشته باشند تا شاهد چنین حوادث دردناکی در جامعه نباشیم.
در شرایط فعلی باوجود تعریف شدن ساز و کارهای مشخص برای برطرف کردن مشکل سگهای ولگرد، به نظر میرسد در مرحله اجرای کار و فاز عملیاتی کمی تعلل صورت میگیرد و دستگاهی بهصورت مشخص مسئولیت اصلی را برعهده نمیگیرد. همین امر نشان میدهد که هم در ساز و کار و هم در اجرای طرحها اشکال بنیادین وجود دارد که یا به تصمیمگیری منجر نمیشود و یا تصمیمگیریها عملیاتی نمیشوندو یا به کندی انجام می پذیرند.
وی، گلایه این روزهای شهروندان از سگ های ولگرد نیست بلکه نوع عملکرد در زمینه چگونگی جمع آوری و نگهداری این حیوان است که از بد روزگار و در پس عدم مراقبت های بهداشتی به عنوان مزاحم، ترسناک ، انتقال دهنده بیماری هاری و کیست هیداتیک نام برده می شود.
در انتهای جلسه پس از نظرات کارشناسی نفرات حاضر در جلسه و اجماع کلی افراد حاضر در جلسه، دکتر پرج شهردار فیروزکوه، از طرح مجدد زنده گیری و جمع آوری سگ های ولگرد توسط عوامل شهرداری خبر داد و گفت : وجود حیواناتی مانند سگ های ولگرد در شهرها سبب ایجاد مشکلات بهداشتی و باعث ایجاد مزاحمت برای شهروندان گردیده است .
لذا با توجه به اینکه اتلاف سگهای بلاصاحب ازنظر اخلاقی صحیح نیست و از سوی دیگر نیز موجب افزایش آلودگیها میشود، طرح زنده گیری و جمعآوری آنها به مانند گذشته ،در دستور کار شهرداری خواهد بود.