حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: مدیر کل دامپزشکی استان البرز میگوید در اولین بازدید از قسمتهای مختلف اداره کل دامپزشکی استان، دامپزشکانی را مشاهده نموده است که با داشتن مدرک PhD ، در اتاقهای ۹ متری به صورت زندانهای انفرادی کار میکردند و این موضوع سبب تاثیر عمیق وی گردیده است. «دکتر غلامرضا توکلی» در گفتوگو با حکیم مهر نوید این را میدهد که در سال ۹۷، قریب به ۱۸ الی ۲۰ نفر نیرو جذب اداره کل دامپزشکی استان البرز شوند.
حکیم مهر: آقای دکتر، ضمن تبریک مسئولیت جدید، وضعیت را چطور ارزیابی میکنید.
در استان لرستان تعامل بسیار خوبی با قسمتهای مختلف استان داشتیم که جا دارد از برخی افراد ازجمله استانداری لرستان، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان، رئیس برنامه و بودجه استان و کلیه دستگاههای اجرایی که نهایت همکاری و همدلی را با ما داشتند، تشکر ویژه کنم؛ به خاطر همین تعامل بود که توانستیم کارهای بزرگی انجام دهیم. در اداره کل لرستان ۲۴۰ نفر کارمند داشتیم که همه آنها همدلی لازم را داشتند و با همکاری آنها در سال ۹۶ قریب به ۱۸ تقدیرنامه از استانداران قبلی و فعلی، نماینده ولی فقیه در استان، سازمان دامپزشکی و جهاد کشاورزی گرفتیم.
در حال حاضر هم که در استان البرز مشغول به خدمت هستم، تلاش میکنیم که با همفکری و تعاملی که بین دامپزشکی و سایر دستگاهها ایجاد خواهد شد، بتوانیم در راستای توسعه و رونق دامپزشکی قدم برداریم و در خدمت قشر دامدار و افرادی باشیم که در ارتباط با حرفههای دامپزشکی از جمله داروسازی، سرمسازی، واکسنسازی و ... کار میکنند.
حکیم مهر: در این مدت که به عنوان مدیر کل دامپزشکی استان البرز منصوب شدید، چه اقداماتی انجام دادید؟
اولین کاری که در استان البرز کردم، انجام یک بازدید از قسمتهای مختلف اداره کل بود. این بازدید خیلی من را متاثر کرد؛ قشر دامپزشکی با داشتن PhD از نظر علمی سطح بالایی دارند اما متاسفانه همه آنها در اتاقهای ۹ متری به صورت زندانهای انفرادی کار میکنند. بنده با ریاست محترم سازمان دامپزشکی و ریاست سازمان جهاد کشاورزی استان البرز دیدار داشتم. این عزیزان بزرگواری کردند و قول مساعد دادند که در اسرع وقت فعالیتهای مربوط به ساختمانسازی را برای اداره کل استان البرز، شبکه دامپزشکی کرج و ۲ شهرستان دیگر استان که ساختمانهای آنها استیجاری است، آغاز کنیم.
دومین جلسه بنده با ریاست سازمان برنامه و بودجه استان بود که ایشان هم بزرگواری کردند و قول مساعد دادند که در سال ۹۸ در ارتباط با بودجهای که به صورت تملکی و هزینهای است تجدید نظر کرده و تفاوتی را بین دامپزشکی و ارگانهای دیگر قائل شوند. همه میدانند که سربازان گمنام امام زمان در حوزه تامین امنیت، برادران اطلاعات هستند اما کسی نمیداند که سربازارن گمنام امام زمان در عرصه بهداشت، نیروهای دامپزشکی هستند که پیدا نیستند.
همکارانی که در کشتارگاههای دام و طیور تحت عناوین مختلف کار میکنند، به شکل مستقیم یا غیر مستقیم در معرض ویروس، باکتری و قارچ قرار دارند. همکاران در کشتارگاههای دام ارتباط مستقیم با بیماری CCHF ، بروسلوز و زئونوز دارند، تا جایی که عمده نیروهای دامپزشکی از بیماری بروسلوز رنج میبرند. آنها برای انجام واکسیناسیون در معرض ویروس قرار دارند؛ به عناوین مختلف کار میکنند اما متاسفانه اسمی از آنها نیست و زمانی نقش آنها برجسته میشود که کشور در معرض بیماریهایی مثل تب برفکی، CCHF و آنفلوانزا قرار گیرد.
زمانی که آرامش حکفرماست و این آرامش ناشی از زحمات قشر دامپزشکی است، متاسفانه دامپزشکی نمیتواند خود را نشان دهد و دیده شود، لذا بنده از مقامات کشوری و استان البرز خواهش میکنم که تعامل خود را با ما مانند زمانی که در استان لرستان بودیم، حفظ کنند تا بتوانیم قدمهای خوبی را در ارتباط با خدمت به قشر دامپزشک برداریم.
حکیم مهر: نزدیکی به پایتخت چقدر میتواند به اهداف شما کمک کند؟
ان شاالله این مساله به ما کمک میکند تا بتوانیم تعامل بیشتری با مقامات کشوری داشته باشیم. ناگفته نماند در استان لرستان هم که بودیم، اگرچه از مرکز دور بود اما تعامل خوبی بین دستگاهها داشتیم و توانستیم قدمهای خوبی برداریم. در استان البرز هم امیدواریم که ارتباط نزدیک با مقامات کشوری داشته باشیم تا بتوانیم با این تعاملها، بیشتر در خدمت قشر دامپزشک باشیم.
حکیم مهر: به بحث نیروی انسانی اشاره کردید و فرمودید که در استان لرستان، تعداد نیروهای اداره کل ۲۴۰ نفر بود. چه تعداد از پستهای سازمانی اداره کل البرز خالی هستند؟
پستهای خالی داریم و در حال حاضر در حال رایزنی هستیم تا با مساعدت دستگاههای ذیربط از جمله سازمان برنامه و بودجه، بتوانیم قدمهایی را در ارتباط با جذب نیرو برداریم. خوشبختانه قرار است که در سال ۹۷، قریب به ۱۸ الی ۲۰ نفر جذب نیرو در استان البرز داشته باشیم که از این طریق بخشی از کمبود نیروی ما نیز برطرف شود.
حکیم مهر: این نیروهای جدید چه زمانی جذب میشوند؟
به احتمال زیاد تا پایان سال.
حکیم مهر: استخدام شوندگان از میان افرادی که آزمون دادهاند، انتخاب میشوند؟
بله. از میان همان افرادی هستند که در آزمون استخدامی شرکت کردند و پذیرفته شدند.
حکیم مهر: آخرین وضعیت بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در استان البرز به چه شکل است؟
آنفلوانزای فوق حاد پرندگان دغدغه فکری ماست. بنده پیش از این تجربه معدومسازی روستایی، صنعتی و دریاچهای را داشتهام و حدود ۴۰۰ پرنده آبی مثل مرغابی و اردک را قبلا معدومسازی کردهایم. اتفاقا چند روز پیش اولین جلسه مرتبط با آنفلوانزا را برگزار کردیم و در همان راستا، چند شب پیش از ۲ واحد کشتارگاه استان البرز بازدید کردیم. در حین بازدید از مسئولین کشتارگاه خواهش کردم که قدمهای موثری را در ارتباط با بحث ضدعفونی بردارند. اگرچه ما واکسیناسیون را انجام میدهیم و رعایت و نقش بیوسکوریتی خیلی موثر است اما آنها میتوانند در این حوزه نقش به سزایی داشته باشند.
کاری که ما در استان لرستان کردیم و من با مقامات سازمان هم صحبت کردم، این بود که این مورد را به کل کشور تسری دهیم. همه ما اعتقاد داریم که ضد عفونی از نظر علمی میتواند نقش به سزایی داشته باشد و در این حوزه میتوانیم عملیات کنترل و پیشگیری را انجام دهیم. وقتی از کشتارگاه بازدید کردیم از آنها خواستیم که برای بحث ورودی، ضدعفونی را اعمال کنند. خودروهای حمل طیور، حتما کارواش و ضدعفونی شوند. همچنین قفسهایی که طیور در آنها نگهداری میشود باید ضد عفونی و شستوشو شوند.
حکیم مهر: ارزیابی کلی شما از وضعیت کشتارگاههایی که بازدید کردید چه بود؟
خوشبختانه این ۲ کشتارگاه تمام این موارد را که مدنظر بنده بود رعایت میکردند. من از مسئولین فنی و ناظرین شرعی حاضر در کشتارگاه نیز خواستم که بعد از اتمام کشتار، یک ساعت زمان بگذارند. بدین ترتیب مسئولین فنی و ناظرین فنی موظف شدند که بعد از کشتار حضور پیدا کرده و تمام محوطه کشتارگاه را شستو شو و ضدعفونی کنند و درب کشتارگاه را تا روز بعد ببندند.
از نظر بنده منشاء اصلی بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان میتواند کشتارگاه باشد و اگر ما بیوسکوریتی را در ارتباط با کشتارگاه رعایت کنیم، میتوانیم نقش به سزایی در پیشگیری از آن داشته باشیم.
حکیم مهر: بهعنوان حرف آخر...
از مردم خوب استانهای لرستان، البرز، اصفهان و کلیه مردم کشور که در قلب ما جا دارند، نهایت تشکر را دارم. همچنین از مقامات استان البرز از جمله استاندار محترم، رئیس سازمان جهاد کشاروزی، سازمان برنامه و بودجه، دادستان، نماینده ولی فقیه و همه دستگاهها توقع دارم که دامپزشکی را همراهی کنند. کمااینکه چنانچه کمک و تعامل دستگاههای مختلف از جمله دیوان محاسبات و بازرسی را داشته باشیم، میتوانیم قدمهای خوبی در ارتباط با پیشگیری و کنترل بیماریهای دامی و بیماریهای زئونوز برداریم. تجربه نشان داده که کوچکترین تقابل بین اداره کل دامپزشکی و دستگاههای دیگر میتواند در اهداف بهداشتی دامپزشکی بسیار خطرناک باشد.