حکیم مهر: در پی انتشار تکذیبیه شرکت دارویی زردبند پیرامون ادعای اختراع داروی گیاهی دامپزشکی ایمونوفین توسط «دکتر علیرضا خسروی» استاد دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران (اینجا)، «دکتر محمد فلاح» رئیس هیئت مدیره شرکت پارس ایمن دارو با انتشار نامه ای سرگشاده که نسخه ای از آن را برای حکیم مهر ارسال نموده اند، به این اظهارات پاسخ گفت.
به گزارش حکیم مهر، متن این نامه به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
از خدا جوییم توفیق ادب
مدیر عامل محترم شرکت دارویی زردبند
جناب آقای مهندس وحید گرجی
با سلام و احترام
پیرو تکذیبیه حضرتعالی که خطاب به مدیر شبکه خبری آموزشی گیاهان دارویی نگاشته شده و رونوشت آن نیز به 4 نهاد و مؤسسه دیگر ارسال شده است، مواردی جهت یادآوری خدمتتان عرضه میگردد. با شخصیت اخلاقی که از شما سراغ دارم، مطالعه این موارد میتواند باعث تجدید نظر حضرتعالی و احتمالاً تکذیب تکذیبیه و دلجویی از استاد گرانقدر دکتر خسروی گردد.
شرکت زردبند حدود 9 سال پیش سهام خود را در شرکت پارس ایمن دارو به یکی از سهامداران فروخت و این از نظر قانونی و عرفی بدین معناست که ارزش مادی و معنوی خود را در قبال دریافت ثمن مورد نظر به شخص خریدار واگذار کرده است.
ضمن سپاس از اینکه بعد از گذشت 9 سال، همچنان نسبت به محصولات پارس ایمن دارو تعصب و حساسیت دارید و آنها را مال خود می دانید، از شما تقاضا دارم در صورت مشاهده هر گونه ابهام، آن را به هیئت مدیره شرکت ارجاع دهید تا تصمیم مقتضی (صدور جوابیه، تکذیبیه، بیانیه و ...) گرفته شود. قاعدتاً در این 9 سال تغییرات وسیعی در همه ابعاد شرکت (تغییرات در فرمولاسیون، ثبت برند، سیستم فروش و ...) صورت گرفته است که بواسطه عدم حضور شما از آنها آگاهی ندارید. در این تکذیبیه سعی بر آن کردید که از حقوق معنوی استاد بزرگوار مرحوم دکتر امیدبیگی دفاع نمایید. ضمن تجلیل از مقام آن استاد فقید، به عرض حضرتعالی می رسانم، مقام والای این استاد بر تمام کسانی که در زمینه داروهای گیاهی در ایران فعالیت می نمایند روشن و مبرهن است و احتیاج به اثبات ندارد. شرکت پارس ایمن دارو نیز همانند بسیاری دیگر از شرکتها، پیشرفت خود را مدیون آن استاد دانشمند می داند و در همه محافل و کلاسها و سمینارهای آموزشی "یاد این استاد فقید" جزء لاینفک برنامه های شرکت می باشد ولی عرفاً دفاع از حقوق متوفی مربوط به خانواده وی می باشد که در صورت لزوم نسبت به آن اقدام می نمایند و بهتر است دیگران مطیع این عرف پسندیده باشند.
علیهذا مختصری از تاریخچه همکاری شرکت زردبند با پارس ایمن دارو جهت روشن شدن اذهان و یادآوری آن به شما بیان می گردد. در شهریور سال 1384، شرکت دام دارو پویان بنابر پیشنهاد استاد گرانقدر دکتر کیایی جهت تولید داروهای گیاهی دامپزشکی تأسیس گردید که اینجانب مدیریت عامل آن را به عهده گرفتم. استاد دکترکیایی برای شروع کار، فرمول یک محرک رشد گیاهی که در فرصت مطالعاتی خود در دانشگاه Guelph کانادا بر روی آن کار کرده بودند و بعداً به نام بیوهربال ثبت گردید را در اختیار شرکت قرار دادند و اینجانب و سایر همکاران (بخصوص دکتر رهدار) اقدام به ثبت آن در سازمان دامپزشکی نمودیم و بعد از ارائه حدود 150 صفحه مستندات و پیگیریهای مستمر، توانستیم موافقت اولیه آن را در تاریخ 29/6/1385 به نام بیوهربال بگیریم. جهت طی مراحل قانونی تا صدور پروانه ساخت ابتدا می بایست کارخانه سازنده را به سازمان دامپزشکی معرفی می کردیم و برای همین موضوع، قرارداد تولید کار مزدی با شرکت پارس کات (دارودرمان سلفچگان) بسته شد و به سازمان ارسال گردید و سپس می بایست ساخت اولین بچ به منظور نمونه گیری و تست پایداری صورت می پذیرفت که در این مرحله نیاز به مواد اولیه استاندارد بود.
برای یادآوری فعالیتهای کارگروه R & D، گوشهای از این فعالیتها که در صورتجلسات رسمی هیئت مدیره انعکاس یافته بیان میگردد.
در سومین جلسه هیئت مدیره در تاریخ 24/11/1385 که به امضاء حضرتعالی رسیده است (پیوست شماره 4) آمده است:
در پنجمین جلسه هیئت مدیره در تاریخ 21/12/1385 که به امضاء حضرتعالی رسیده است (پیوست شماره 5) آمده است:
بند 2 - در مورد رسوب شیرین بیان در داروی آویشن، موضوع مطرح و پس از ارائه پیشنهادات مقرر شد به صورت سوسپانسیون تهیه شود و اطلاعات آن در روی لیبیل درج شود.
در ششمین جلسه هیئت مدیره در تاریخ 20/1/1386 که به امضاء حضرتعالی رسیده است (پیوست شماره 6) آمده است:
در این تکذیبیه فرموده اید که استاد بزرگوار دکتر خسروی در آن دوره هیچ نقشی در این شرکت نداشته اند. برای من مایه تعجب و حیرت است که حضور ایشان در جلسات R&D را به فراموشی سپردهاید. برای یادآوری شما را به چهاردهمین صورت جلسه هیئت مدیره مورخ 18/5/1386 که به امضاء حضرتعالی رسیده است ارجاع می دهم (پیوست شماره 7):
در این تکذیبیه اشارهای به جشنواره خوارزمی در بهمن 1387 و ادعای فرموله شدن 5 داروی فوق توسط شرکت زردبند داشتید. کاش به آن اشاره و آن را باز نمی کردید. اوج بی اخلاقی شرکت زردبند در آن جشنواره نمایان شد. در حالی که پس از چند سال، تلاش بی وقفه اساتید و بقیه همکاران شرکت پارس ایمن دارو به ثمر نشسته بود و شرکت پارس ایمن مجوز ساخت 5 داروی فوق را تا اردیبهشت همان سال از سازمان دامپزشکی اخذ کرده بود و مالک قانونی آنها بود، به یکباره در جشنواره بدون ذکر نام حتی یکی از اساتید، خود شرکت پارس ایمن نیز به عنوان مؤسسه همکار نام برده شد.
اوج بی اخلاقی زمانی بیشتر احساس می شود که همانطور که در سطور فوق به آن پرداخته شد، 2 داروی بیوهربال و آنزوفین از اساس هیچ ارتباطی با پژوهش و مطالعات اولیه شرکت زردبند نداشت و ادعای فرموله کردن آن توسط شرکت زردبند یک دروغ تمام عیار بود.
در تکذیبیه خود اشارهای به این داشتید که در مبحث ایمنی، فقط سرخارگل کارایی دارد و کارایی بقیه گیاهان دارویی که در طب چینی یا طب ایرانی بدان پرداخته شده است را رد کرده اید.
موضوع فوق از طریق سرکار خانم شهبازی مدیر عامل شرکت به اطلاع حضرتعالی رسید ولی نمی دانم در آن زمان چرا این تعصب و حساسیت در شما نسبت به شرکت پارس ایمن دارو نبود که اقدامی برای صدور تکذیبیه و بیانیه بنمایید و آن آشنایان خود را به چالش بکشید.
در پایان برخود واجب می دانم از زحمات استاد دانشمند و ارزشمند دکتر خسروی که از بدو تاسیس و بویژه در 7 سال گذشته، نقش کلیدی در اصلاح فرمولاسیون داروها و فرموله کردن داروهای جدید ایفا نمودند، نه تنها به جهت شخصیت علمی ایشان بلکه به جهت شخصیت اخلاقی و خانوادگی و وطن پرستی ایشان به عنوان فرزند شهید و جانباز جنگ تحمیلی، به نمایندگی از اعضاء هیئت مدیره و سهامداران شرکت و بخش بزرگی از جامعه دامپزشکی کشور که تحت تعالیم ایشان قرار داشتند، تقدیر و تشکر نمایم.
دکتر محمد فلاح
رئیس هیئت مدیره - شرکت پارس ایمن دارو
رونوشت:
- سرور ارجمند جناب آقای دکتر محمدحسن عصاره دبیر ستاد گیاهان دارویی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری
- سرور ارجمند جناب آقای دکتر علیرضا رفیعی پور رئیس محترم سازمان دامپزشکی کشور
- سرور ارجمند جناب آقای دکتر مهدی وجگانی رئیس محترم دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران
- سرور ارجمند جناب آقای دکتر صفری ریئس سازمان نظام دامپزشکی کشور