حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: چند روز پیش و در جلسه مدیران کل دامپزشکی سراسر کشور در بروجرد، بر اساس ارزیابی صورت گرفته توسط مدیران ستادی سازمان دامپزشکی کشور از عملکرد مدیران کل دامپزشکی استانها، مدیران کل دامپزشکی استانهای کردستان، اصفهان، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، سیستان و بلوچستان، قزوین، آذربایجان شرقی، ایلام، اردبیل، کرمان و کرمانشاه رتبههای اول تا یازدهم را کسب کردند.
این ردهبندی بهانهای شد تا به سراغ مدیرکل حوزه ریاست، حقوقی و ارزیابی عملکرد سازمان دامپزشکی کشور برویم. «دکتر محمدباقر مقدس» معتقد است که نتایج این ارزیابیها، منجر به برخی تغییرات در بدنه مدیریتی استانها شد.
حکیم مهر: آقای دکتر، فلسفه ارزیابی مدیران کل چه بود؟
طبق برنامه سازمان امور اداری و استخدامی، هر ساله عملکرد تمام کارکنان دولت ارزیابی میشود و مدیرانی که نمره بالایی بیاورند، امتیازهایی میگیرند. البته در حال حاضر این امتیازها، پاداشها و نتایج ارزیابیها قدری کمرنگتر شده است.
حکیم مهر: نحوه ارزیابی به چه شکلی انجام شد؟
امسال سازمان دامپزشکی در فرایند بازرسی یک کار جدید انجام داد به این صورت که مدیران سازمانی و مدیر کلهای ستادی توسط استانها ارزیابی شوند و مدیران استانی توسط مدیران ستادی؛ این مهم در بخشهای اداری، فنی و بخشهایی که مربوط به کل عملکرد فنی دامپزشکی است، عملیاتی شد.
حکیم مهر: جزئیات بازرسی چگونه بود؟
سازمان ۱۰ سوال مشخص را به گونهای که پاسخهای آنها و آیتمها برای همه یکسان باشد، آماده کرد تا جای شک و شبههای باقی نماند که نگویند که مثلا این نمرهای که شما دادید، فلان استان در فلان بحث قدرت و توانایی بیشتری داشت و شما کمرنگ و فلان نقطهضعف آن را بیشتر دیدید. این ۱۰ سوال را به استانها فرستادیم تا مدیران استانی به مدیران سازمانی نمره دهند و همان ۱۰ سوال را به مدیران ستادی دادیم که به مدیران استانی نمره دهند.
البته خیلی فرصت نکردیم که این ۱۰ سوال را کارشناسی بیشتر کنیم و امیدواریم با توجه به تجربهای که داریم در سال ۹۸ این ۱۰ سوال را کارشناسیتر کنیم و به شکل اصلاحشده این کار نو را ادامه دهیم.
حکیم مهر: ارزیابی خود شما از این شیوه جدید چه بود؟
این شیوه با استقبال ریاست سازمان و معاونین وی روبرو شد. ما خود را محکی زدیم و نتیجه را در جلسات ارائه کردیم که استانها وضعیت خود را بدانند و در جریان باشند که دیدگاه سازمان و کلیه دفاتر فنی و اداری نسبت به آنها چیست. از طرفی حتی مدیران سازمانی هم بدانند که دیدگاه استانی نسبت به آنها چیست؟
حکیم مهر: چقدر نتایج به دست آمده به پیشبینیهای شما نزدیک بود؟
خیلی جالب بود که نتایج بسیار شبیه به آن چیزی بود که پیشبینی میکردیم. به این معنا که استانها یا دفاتر ستادی که فکر میکردیم شاخصتر هستند، امتیاز بالاتری آوردند. نتایج مورد توجه استانها و دفاتر سازمانی هم قرار گرفت. به گونهای که حتی مراجعه کردند و نتایج را خواستند تا بدانند که کجا امتیاز کم آوردند.
حکیم مهر: آیا نتایج منجر به اقدام عملی هم شد؟
همین امروز یکی از مدیران به من گفت که تمام معاونین و ادارات استانی را در ستاد جمع کردم و میخواهم بررسی کنم که مشکلاتم چه بوده است. حتی تغییر برخی معاونین از طرف مدیران کل را داشتیم که احساس کردند در بعضی نقاط ضعف داشتند. طبیعی است که مدیری که از نمره ۹، نمرهای بالاتر از ۵ کسب نکرده، قطعا در آن بخش ضعف دارد. هفته قبل هم که خودم پاورپوینت را پرزنت کردم، تقاضاهای زیادی داشتیم که نقاط ضعف را به آنها بدهیم که خود را اصلاح کنند.
حکیم مهر: آیا نقاط ضعف را اطلاعرسانی میکنید؟
بله حتما. هدف ما ارتقا است و نه مچگیری. اگر حس کنیم مدیری در جایی ضعف دارد، حتما میگوییم. رئیس سازمان هم این مساله را وظیفه خود میداند که حتی اقدامات اصلاحی انجام دهد. قطعا ما نتایج را در اختیار آنها قرار میدهیم. البته نه به این شکل که مشخص باشد چه کسی نمره کمتر و چه کسی نمره بیشتری داده است، بلکه کل مبحث را در اختیار آنها قرار میدهیم تا نقاط ضعف خود را بدانند و بتوانیم در مدیریتها ارتقا داشته باشیم.
حکیم مهر: آیا امکان انتشار سوالات وجود دارد؟
سوالات محرمانه نیست اما چون تجربه اول ما بود و نیاز به همفکری مدیران ستادی و استانی برای اصلاح دارد، ترجیح این است که منتشر نکنیم. مثلا یک سوال این بود که نحوه پیگیری مسائل مهم استان را چطور ارزیابی میکنید که اگر بنده در استان اصفهان برای یک کارخانه داروسازی متقاضی دارم و آن شخص به سازمان مراجعه کرده، چقدر برای من مهم بوده و کار او را پیگیری کردم و خواستم مشکل او را حل کنم. اگر یک بیماری شایع شده، من مدیر چقدر برای کنترل و تامین واکسن پیگیری کردم تا مشکل حل شود؟
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.