حکیم مهر - دکتر پیام محبی ، دامپزشک شاغل در بخش خصوصی که در جریان ابتلاء و مرگ ببرهای وارداتی از روسیه انتقاداتی متوجه سازمان حفاظت محیط زیست کرده بود اخیراً در گفتگو با روزنامه تهران امروز این انتقادات را وسعت بخشیده و آن را متوجه همکاران دامپزشک خود هم کرده است!
وی در حالیکه دکتر نبی پور رئیس هیأت مدیره جامعه دامپزشکان ایران معتقد است هر کسی که از درمان مشمشه سخن بگوید به دنبال خود را مطرح ساختن است از امکان درمان گوشتخواران مبتلا به مشمشه سخن گفته است.
متن گزارش و گفتگوی روزنامه تهران امروز بدین شرح است :
14شیرباغ وحش ارم درحالی کشته شدند که جواب آزمایشهای انجام شده روی آنها برای تشخیص بیماری «مشمشه» منفی بود و تنها علائم این بیماری در آنها دیده شدهبود. پیام محبی رئیس بیمارستان دامپزشکی تهران همچنین در گفتوگو با تهرانامروز میگوید: « مشمشه» در شکل مزمن خود به مرگ گربهسانان منجر نمیشود و قابل درمان است. مسئلهای که بسیاری از دامپزشکان با آن موافق هستند. پیام محبی معدوم کردن شیرهای باغ وحش را پاک کردن صورت مسئله میداند ومیگوید: چرا هیچ کس نمیپرسد که الاغهای آلوده چگونه وارد باغ وحش ارم شدهاند؟
محبی میگوید: آیا مسئولان میدانند که الاغها چطور وارد تهران شدهاند؟ به گفته او در کنار پاسگاه پلیسراه در ورودی هر شهر یک کانتینر برای قرنطینه و بررسی وضعیت حیوانهایی که از یک شهر به شهر دیگر وارد میشوند وجود دارد شما به راحتی نمیتوانید امروز یک مرغ را از گیلان به تهران بیاورید، چطور یک نفر میتواند از غرب کشور و مرز ایران و عراق که کانون مشمشه است الاغ وارد تهران کند وهیچ مامور و مسئولی از او سوالی نکند؟ او درخواست میکند که سازمان دامپزشکی کشور باید برای جلوگیری از سرایت «مشمشه» به دیگر گونههای حیوانی وخطر احتمالی انسانی، هرچه زودتر کانون «مشمشه» ارم را مشخص و از بین ببرد.
به گفته محبی برخی از مسئولان میگویند چون گوشت الاغ ارزان بوده است برای تغذیه گربه سانان باغ وحش ارم انتخاب شده است. درصورتی که گوشت الاغ در صورتی ارزان خریده میشود که مریض و از کار افتاده باشد. به اعتقاد او گوشت الاغ سالم با گوشت گوسفنداز لحاظ قیمتی هیچ تفاوتی ندارد.
محبی ساختار اشتباه در دستگاههای متولی را یکی از دلایل وقوع چنین اتفاقهایی میداند و اعتقاد دارد چنین حوادثی اعتبار وحیثیت کشور را در مجامع بینالمللی زیر سوال میبرد. او میگوید: در وزارتبهداشت، د رمان و آموزش پزشکی بخشی درباره بیماری های مشترک بین حیوان وانسان وجود دارد. محبی اعتقاد دارد این بخش باید در سازمان دامپزشکی کشور قرار بگیرد چون تخصص سازمان دامپزشکی، دام است نه وزارت بهداشت. او پیشنهاد میدهد که مسئولان، سازمان دامپزشکی را با سازمان وزارت بهداشت ادغام کنند. به اعتقاد محبی نمیشود بودجه دراختیار وزارت بهداشت باشد اما کنترل بیماری ودرمان بر عهده سازمان دامپزشکی کشور قرار داشته باشد. البته او مسئله دیگری را یادآوری میکند که نشان میدهد سازمان دامپزشکی با توجه به ساختار امروز تاثیری روی سلامت دام و در نتیجه سلامت افراد جامعه ندارد. به گفته او بخش تخصصی و درمانی سازمان دامپزشکی در سال 67 به بخش خصوصی واگذار شد اما بخش خصوصی امروز اجازه ورود به این ماجراها راندارد. در صورتی که این بخش با توجه به توانمندیهایی که دارد میتواند بسیاری از بیماریهای حیوانی راکنترل کند تا در نهایت سلامت افراد جامعه تضمین شود.
بی توجهی به دانش داخلی!
سازمان محیط زیست برای تشخیص بیماری مشمشه در دومین ببر سیبری، آزمایش آنان را به کارشناسان خارجی در آلمان سپرد. نتیجه این آزمایش نشان داد که ببر ماده نیز به مشمشهدچار است. محبی میپرسد چرا سازمان حفاظت محیط زیست برای تشخیص بیماری ببرها از دامپزشکان داخلی استفاده نکرده و تشخیص آنها را با هزینه بسیار زیاد به متخصصان آلمانی سپرده است؟ همچنین محبی با گلهگذاری از رئیس سازمان حفاظت محیط زیست میگوید: این سازمان هرگز به نامه سرگشاده بیمارستان دامپزشکی تهران پاسخی نداد. به گفته او متخصصان این بیمارستان از «محمدجواد محمدی زاده» رئیس سازمان حفاظت خواسته بودند تا بررسی وضعیت سلامت گربه سانان ارم را به صورت رایگان در اختیار این بیمارستان قرار دهد اما محمدیزاده هیچ پاسخی به آنها نداده است. او خوراندن گوشت الاغ در باغوحشها به گربهسانان را امری کاملا اشتباه میداند ومیگوید: ما بازرسی تکسمیها را بلد نیستیم چون گوشت الاغ نمیخوریم. درحالی که ما برای ذبح گوسفند مسئول فنی آموزش دیده داریم. او میپرسد زمانی که بیماری مشمشه یک بیماری بومی کشور محسوب میشود مسئولان باغ وحش چگونه بدون هیچ نظارتی گوشت الاغ را به خورد گربه سانان چنین ارزشمندی میدهند؟ مشمشه در ایران آنقدر شناخته شده است که در بسیاری از کشورها از جمله کشورهای اروپایی از ورود اسبهای ایرانی به میدانهای مسابقه جلوگیری میکنند.
تزریق کورتون
محبی رئیس بیمارستان دامپزشکی تهران هم مشمشه در گربهسانان را در صورتی که حاد نشده باشد قابل درمان میداند. البته محبی تاکید میکند: در هر صورت سلامتی انسانها باید در درجه اول اهمیت قرار بگیرد. او با انتقاد بسیار از باغ وحش ارم میگوید: شیرهای باغ وحش سه تا چهار ماه قبل از مرگ ببرسیبری به بیماری مبتلا شده بودند اما تا دو روز قبل از مرگ ببر سیبری حتی یک آزمایش روی گربه سانان ارم انجام نشد. تیم دامپزشکی باغ وحش ارم تنها دو روز پیش از مرگ ببر سیبری نمونه خون آن را به آزمایشگاه دادند.
همچنین به گفته محبی تیم دامپزشکی برای درمان ببر سیبری مبتلا به مشمشه از کورتون استفاده کرده بودند. او تزریق کورتون به گربهسانان بیمار را یکی دیگر از اشتباهات تیم پزشکی ارم میداند و میگوید:تزریق کورتون سیستم ایمنی حیوان را ضعیف میکند و به مرگ حیوان منجر میشود.
FIV در قفس گربه سانان
هرچند امروز هم وجود بیماری ایدز گربهسانان(FIV) در گربه سانان ارم از سوی بسیاری از کارشناسان سازمان حفاظت محیط زیست تاکید و تکذیب میشود اما محبی رئیس بیمارستان دامپزشکی تهران چگونگی ایجاد چنین بیماریای را در گربه سانان ارم را بسیار اعجابانگیز میخواند. به گفته او ایدز گربهسانان از طریق جنگ و نزاع انتقال میباید. او میگوید: این بیماری هرگز از راه تنفس، مقاربت یا از راه خوراکی وارد بدن گربهسانان نمیشود. حال سوال محبی اینجاست که گربهسانان ارم در چه شرایطی نگهداری میشوند که به جنگ و نزاع با یکدیگر میپردازند و سلامت آنها به خطر میافتد؟ او البته مسئله ارائه شناسنامه سلامت از سوی کشور مبدا را یک مسئله کاملا مشخص دانسته و این امر را بعید میداند که روسها چنین شناسنامهای در اختیار کارشناسان ایرانی قرار نداده باشند. البته محبی شناسنامه سلامت و برگه واکسیناسیونی را که از طرف روسها در اختیار کارشناسان ایران قرار گرفت یکی نمیداند. امیر الهامی مدیر باغوحش ارم در گفتوگوهای متعدد خود بارها اعلام کرده بود که ایذر گربهسانان از طریق ببرهای سیبری به گربه سانان ارم منتقل شده است. حرفهای او باعث شده تا محبی بپرسد که چرا به محض ورود چنین تستی از دو ببر آموری گرفته نشد؟ به گفته او انجام تست تشخیص ایدز گربهسانان یکی از آسانترین آزمایشهاست که در عرض چند دقیقه وضعیت حیوان را مشخص میکند.