پژوهشگران "دانشگاه کوئین مری لندن" در مطالعه اخیرشان اظهار کرده اند بزها احتمالاً میتوانند تنها با شنیدن صدای همنوعان شان از کوچکترین تغییرات عاطفی آنها باخبر شوند.
به گزارش حکیم مهر به نقل از ایسنا، شاید تاکنون بزها را تنها حیواناتی بازیگوش میدانستیم که با انجام برخی کارها سبب خنده افراد میشوند اما اینطور نیست چرا که مطالعه اخیر پژوهشگران نشان میدهد آنها با شنیدن صدای یکدیگر از احساس هم باخبر میشوند.
پژوهشگران "دانشگاه کوئین مری لندن" (QMUL) با همکاری پژوهشگران ۳ دانشگاه نامی جهان چون "دانشگاه روهامپتون"( University of Roehampton) ، "مؤسسه فناوری فدرال زوریخ" (ETH Zurich) و دانشگاه تورین(UNITO) ایتالیا اخیر تغییرات رفتاری و فیزیولوژیکی بزها را اندازه گیری کردهاند تا دریابند آیا انها میتوانند از روی صدا متوجه احساس منفی یا مثبت دیگر بزها شوند یا خیر.
آنها دریافتند هنگامی که احساس یک صدا تغییر میکند، احتمال رفتن بزها به سمت منبع صدا نیز تغییر میکند و این نشان میدهد که آنها میتوانند از روی صدای دیگر بزها مطلع شوند که آیا آنها خوشحال یا ناراحت هستند.
پژوهشگران این پدیده را "سرایت هیجانی" (emotional contagion) مینامند. "سرایت هیجانی" پدیدهای است که احساسات یک شخص و رفتارهای آن به طور مستقیم باعث ایجاد احساسات و رفتار مشابه در افراد دیگر میشود.
طی این مطالعه که در مجله" Frontiers in Zoology" منتشر شد پژوهشگران دریافتند هنگامیکه بزها احساس مثبتی را از صدای دیگر بزها دریافت میکنند، نوسان ضربان قلب آنها در مقایسه با زمانی که احساس منفی را از صدای دیگر بزها دریافت میکنند، بیشتر میشود.
طی مطالعه مذکور پژوهشگران یک موضوع مهم را دریافتند و آن این بود که بزها نه تنها قادر به تشخیص احساسات دیگر بزها از طریق صدای آنها هستند بلکه احساسی که از دیگر بزها دریافت میکنند نیز بر روی آنها به طرز قابل توجهی تاثیر میگذارد.
"لوئیجی باسیدونا "(Luigi Baciadonna)، نویسنده اصلی این مطالعه از دانشگاه کویین مری لندن گفت: دانستن نحوه ارتباط اجتماعی و بیان احساسات در حیوانات بسیار مهم است اما تاکنون به خوبی درک نشده است. نتایج ما نشان میدهد که این حیوانات (بزها) نه تنها با دقت و زیرک هستند بلکه متوجه حالات روحی دیگر بزها نیز میشوند. آنها میتوانند شادی و ناراحتی را از صدای دیگر بزها تشخیص دهند.
بسیاری از حیوانات در شرایط محیطی زندگی میکنند که در آن نمیتوانند همیشه در طول روز یا شب در تماس بصری با یکدیگر باشن بنابراین درک احساس یکدگیر از طریق صدا میتواند یکی از بهترین راه حلها باشد.
دکتر "آلان مک الیگات" (Alan McElligott) از دانشگاه روهامپتون بریتانیا در ادامه افزود: درک احساس حیوانات از طریق صدای آنها میتواند به ما کمک زیادی در نحوه نگهداری آنها کند. درک این موضوع در حیوانات اهلی بسیار مهم است.
طی این مطالعه، محققان صدای بزهایی که احساسات منفی یا مثبتی را منتقل میکردند، ضبط کردند و سپس یکی از این صداها را از طریق یک بلندگو برای یک بز دیگر پخش کردند. آنها در مرحله بعد صداهای دیگری را نیز برای آن بز پخش کردند و دریافتند هنگامیکه بزها احساس مثبتی را از صدای دیگر بزها دریافت میکنند، نوسان ضربان قلب آنها در مقایسه با زمانی که احساس منفی را از صدای دیگر بزها دریافت میکنند، بیشتر میشود و این موضوع نشان میدهد که آنها میتوانند به راحتی و تنها با شنیدن صدای یکدیگر از خوشحالی یا ناراحتی هم مطلع شوند.
"لیویو فووارو" (Livio Favaro)، یکی از پژوهشگران این مطالعه از دانشگاه تورین گفت: این یافتهها میتواند به درک ما از تکامل ادراک احساسات در حیوانات کمک کند.
منبع: گاردین