حکیم مهر: در حالی که یکی از رسانهها در گزارشی اعلام کرد که دامپزشک «کاوه» در روز مرگش با حکم دادستانی تغییر کرده بود، با پیگیریهای انجام شده توسط خبرنگار میزان مشخص شد دادستانی هیچ گونه ورود و اعمال نظری در خصوص انجام فرایند درمان کاوه نداشته است .
به گزارش حکیم مهر به نقل از میزان، هفته گذشته بود که رسانهها از مرگ مرموز عجیبترین پلنگ جهان، با نام کاوه خبر دادند .
اولین برخورد با کاوه
کاوه از آنجایی لقب عجیبترین پلنگ جهان را گرفت که یافتههای مهم جهان درباره پلنگها را زیر سئوال برده بود؛ کاوه در سال ۹۵ و در منطقه تندوره در حالی که چهار سال داشت زنده گیری و به ردیاب ماهوارهای مجهز شد .
بررسیهای انجام شده بر زندگی کاوه حکایت از این داشت که او برخلاف هم نوعانش برخورد میکرد، به طور مثال به مدت دو روز در کنار پلنگ نر دیگری به نام «برزو» زندگی کرد، این در حالی است که اگر پلنگهای نر وارد قلمرو یکدیگر شوند بین آنها درگیری رخ میدهد .
آخرین گزارش ردیابهای ماهوارهای حکایت از آن داشت کاوه آخرین بار در نزدیکی ترکمنستان بوده و برای یافتن قلمرو جدید ایران را ترک کرده است و پس از باز شدن ردیاب ماهوارهای دیگر اثری از کاوه نبود .
پیدا شدن کاوه و آغاز فرایند درمان
تا اینکه چندی پیش، پلنگی زخمی و بسیار لاغر توسط اهالی روستای ارباب در کلاته چنار واقع در حاشیه پارک ملی تندوره و نقطه صفر مرزی ایران و ترکمنستان مشاهده شد و در ادامه موضوع به محیط زیست گزارش داده شد.
با حضور ماموران محیط زیست و زنده گیری پلنگ، در بررسیهای انجام شده مشخص شد که این پلنگ کاوه است؛ در ادامه کاوه جهت انجام اقدامات درمانی به باغ وحش مشهد منتقل شد و درمان این پلنگ زیر نظر دامپزشکی به نام «دکتر فرید هومن» آغاز شد.
درمان این پلنگ زیر نظر این دامپزشک ادامه داشت تا اینکه وی به «تورج همتی» مدیرکل حفاظت محیط زیست استان خراسان رضوی اعلام میکند که مرگ کاوه قطعی است و هر لحظه امکان دارد که جان خود را از دست بدهد؛ در ادامه یک دامپزشک متخصص به نام «دکتر مقدم» مسئولیت تیم درمان را بر عهده میگیرد؛ این در حالی بود که هومن نیز در کنار تیم درمان حضور داشت و از تیم جدا نشده بود.
مرگ مرموز
در نهایت هفته گذشته اعلام شد کاوه در پی انسداد روده با پسماند زبالهای انسانی جان خود را از دست داده است؛ ماجرای مرگ کاوه از جایی مرموز شد که برخی از رسانهها شبهاتی در مرگ او مطرح کردند؛ از تزریق اشتباه، وصل کردن کابل برق و سایر موارد را شامل میشد.
در حالی که روز به روز ادعاهای گوناگون در مورد مرگ کاوه مطرح میشد؛ یکی از رسانهها در گزارشی اعلام کرد که دامپزشک کاوه در روز مرگش، با حکم دادستانی تغییر کرده بود و عجیبترین پلنگ جهان به دلیل ایست قلبی هنگام تزریق دارو تلف شده است.
ادعای کذب
این ادعا در حالی مطرح شد که با پیگیریهای انجام شده توسط خبرنگار میزان، دادستانی هیچ گونه ورود و اعمال نظری در خصوص انجام فرایند درمان کاوه نداشته و در تماسی که از جانب مدیرکل حفاظت محیط زیست استان خراسان رضوی با دادستانی گرفته میشود، در خصوص فرایند درمان گزارشی ارائه و اعلام میشود که برای ادامه فرایند درمان دکتر مقدم مسئولیت تیم درمان را عهده دار میشود و دادستانی هیچ گونه اعلام نظری چه مثبت و چه منفی در خصوص الحاق فرد یاد شده به تیم درمان ارائه نمیکند؛ همچنین دادستانی هیچ اعمال نظری نیز در خصوص حذف فرد خاصی از تیم درمان به مدیرکل حفاظت محیط زیست استان خراسان رضوی ارائه نکرده است.
پاسخ به ابهامات مرگ کاوه
گمانه زنیهای مختلف پیرامون مرگ کاوه سبب شد به بررسی موضوع مرگ وی از زمان زنده گیری تا لحظه مرگ بپردازیم که در این خصوص و برای رازگشایی از اتفاقاتی که در فرایند درمان این پلنگ رخ داده با «علی کشمیری» فعال محیط زیست و عضو هیئت مدیره شبکه سازمانهای مردم نهاد محیط زیستی استان خراسان رضوی و «تورج همتی» مدیرکل حفاظت محیط زیست استان خراسان رضوی به گفتگو پرداختیم.
علی کشمیری، فعال محیط زیست و عضو هیئت مدیره شبکه سازمانهای مردم نهاد محیط زیستی استان خراسان رضوی در گفتگو با خبرنگار میزان بیان کرد: فیلمی که در خصوص علت مرگ این پلنگ تهیه شده را میتوان مصداق تشویش اذهان عمومی قلمداد کرد و کاملا کذب محض است.
فعال محیط زیست و عضو هیئت مدیره شبکه سازمانهای مردم نهاد محیط زیستی استان خراسان رضوی خاطرنشان کرد: این پلنگ در تاریخ ششم مردادماه در طبیعت مشاهده و به مشهد منتقل شد؛ در ادامه پس از انجام معاینات مربوطه در حالی پلنگ نیمه هوشیار بود به باغ وحش مشهد منتقل شد.
وی ادامه داد: از آن روز به بعد من هر روز به این پلنگ سر زدم و کنار آن بودم و تحت درمان بود؛ پلنگ مذکور در طی هفت روز شش بیهوشی داشت که زیر نظر دکتر هومن انجام میشد که این موضوع به خودی خود خطرناک بود و پس از هر بار بیهوشی به پلنگ سرم وصل میشد.
بی توجهی دکتر هومن به نظر رادیولوژیست
کشمیری افزود: صبح روز ششم مردادماه پلنگ به دانشکده دامپزشکی مشهد منتقل شد تا در آنجا معاینات اولیه انجام شود، و به درخواست دکتر هومن صرفا از دست، سر و گردن حیوان عکسبرداری میشود؛ در ادامه متخصص رادیولوژی کلینیک تخصصی دامپزشکی دانشگاه فردوسی مشهد از بقیه اعضای بدن و معده پلنگ عکس برداری میکند و متوجه اجسام مشکوکی در معده آن میشود و موضوع را با دکتر هومن در جریان گذاشت، اما با بی توجهی وی نسبت به این موضوع مواجه شد.
فعال محیط زیست و عضو هیئت مدیره شبکه سازمانهای مردم نهاد محیط زیستی استان خراسان رضوی در ادامه گفت: در روز اول آزمایشی انجام شد که آن آزمایش حکایت از این داشت در بدن پلنگ عفونت وجود دارد، پس از یک هفته مجددا آزمایش انجام میشود که نتایج نشان دهنده این بود که عفونت بیشتر شده است؛ این در حالی بود که پلنگ شش بار بیهوش شده و تمام آنتی بیوتیکهای طیف گسترده را نیز تزریق کردند، اما عفونت بیشتر شده است .
وی در ادامه سخنان خود عنوان کرد: پس از این موضوع از وی پرسیدم که چقدر فکر میکنی که این حیوان زنده بماند، که در جواب گفت حدود ۲۰ درصد و باید مردم را برای اعلام مرگ این حیوان آماده کنیم و گفت، چون این حیوان به روستا نزدیک شده عملا از چرخه حذف شده است و در حال انجام تلاشهای آخر هستیم .
ورود دکتر مقدم به فرایند درمان با درخواست دکتر هومن بود
کشمیری اظهار کرد: در نهایت تصمیم بر این شد تا یک متخصص به تیم درمان اضافه شود که دکتر هومن نیز این موضوع را پذیرفت؛ در ادامه با دکتر مقدم، فردی که ادعا میشود با حکم دادستانی آمده تماس گرفته شد، این در حالی است دکتر هومن در حضور ما با دکتر متخصص تماس گرفت و از وی خواست تا به جمع ما برای ادامه درمان پلنگ اضافه شود .
فعال محیط زیست و عضو هیئت مدیره شبکه سازمانهای مردم نهاد محیط زیستی استان خراسان رضوی اذعان کرد: در نهایت با تایید مدیرکل حفاظت محیط زیست استان خراسان رضوی، دکتر مقدم به تیم درمان اضافه شد و دکتر هومن نیز در تیم حضور داشت، ورود دکتر مقدم به فرایند درمان با درخواست دکتر هومن بود .
وی افزود: علی رغم تلاشهای تیم درمانی، پلنگ جان خود را از دست داد و زمانی که کالبدشکافی انجام شد، سیستم گوارش پلنگ کاملا مسدود شده بود و غذا نیز نمیخورد، اما دکتر هومن در حالی که متخصص رادیولوژی به وی گفته بود اجسام مشکوکی در معده این حیوان وجود دارد، اما وی به این موضوع توجهی نکرد و صرفا آنتی بیوتیکها را قویتر کرد .
کشمیری با بیان اینکه هنگام کالبدشکافی متوجه مایعاتی در حفره شکمی این پلنگ شدیم، گفت: این مایع زرد رنگ سرم آمینواکتیوی بود که در روز قبل توسط دکتر هومن به پلنگ تزریق شده بود و ادرار نبوده است.
فعال محیط زیست و عضو هیئت مدیره شبکه سازمانهای مردم نهاد محیط زیستی استان خراسان رضوی با بیان اینکه مسیر خروجی معده با تکههایی از چرم و مو مسدود شده بود، گفت: بسته شدن معده حیوان سبب شد تا نتواند فضولات خود را دفع کند .
دکتر هومن در تشخیص اشتباه کرد و برای تطهیر خود پای دادستانی را به میان کشید
وی اذعان کرد: دکتر هومن در تشخیص اشتباه کرده بود، اما اینکه برای تطهیر کردن خود اعلام کند که با حکم دادستانی فرد دیگری وارد فرایند درمان شده کار صحیح و قابل قبولی نیست .
«دکتر تورج همتی» مدیرکل حفاظت محیط زیست استان خراسان رضوی نیز در گفتگو با میزان بیان کرد: دکتر هومن دامپزشک اداره کل بوده که برای زنده گیری و درمان پلنگ مذکور از وی استفاده شد .
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان خراسان رضوی اظهار کرد: یک روز پیش از اینکه دامپزشک جدید به تیم درمانی اضافه شود، دکتر هومن با من صحبت کرد و گفت که مطمئنم این پلنگ به زودی جان خود را از دست میدهد .
به این نتیجه رسیدم دکتر هومن نمیتواند کاری انجام دهد
وی افزود: از آنجایی که به این نتیجه رسیدم دکتر هومن نمیتواند کاری انجام دهد، به دکتر مقدم متوسل شدم تا کار درمان را ادامه دهد تا شاید پلنگ نجات پیدا کند .
همتی تصریح کرد: موضوعی که وجود دارد این است که دکتر هومن، دکتر مقدم را در خصوص محل زبالههایی که در معده حیوان بود آگاه نکرده بود .
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان خراسان رضوی در ادامه سخنان خود خاطرنشان کرد: با حضور دکتر مقدم در تیم درمان، دکتر هومن از تیم جدا نشد، اما سرپرست تیم دکتر مقدم شد و کار را ادامه داد .
پرونده دکتر هومن در دستور کار تخلفات اداری سازمان حفاظت محیط زیست قرار می گیرد
وی بیان کرد: دکتر هومن، برخلاف ضوابط اداری اطلاعات کذبی را در اختیار یک خبرگزاری قرار داده که این خبرگزاری کلیپی از این موضوع تهیه کرده است .
همتی افزود: هم اکنون این کلیپ در اختیار سازمان مرکزی قرار گرفته و درخواست شده است که پرونده وی در دستور کار تخلفات اداری سازمان حفاظت محیط زیست قرار گیرد .
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان خراسان رضوی در خصوص علت مرگ کاوه بیان کرد: این پلنگ عفونت سپتیسمی داشته که یک عفونت حاد به شمار میآید و این پلنگ صد درصد جان خود را از دست میداد .
در بخشی از گزارش مقدم، در زمانی که مسئولیت تیم درمانی کاوه را بر عهده داشته خطاب به مدیرکل حفاظت محیط زیست استان خراسان رضوی آمده است؛ بیهوشیهای مکرر با دزهای بالا و بیهوشیهای طولانی در طی هر روز از درمان منجر به از دست دادن اشتهای حیوان و عدم فرصت کافی برای ریکاوری و بازتوانی بدن حیوان شده است؛ از طرفی در طی این مدت هیچ لزومی برای این بیهوشیهای مکرر نبوده و قطعا این بیهوشیها بر روی اشتها و ترمیم زخم تاثیر سوء داشته است .
اینکه حیوان از قلمرو خودش خارج میشه و رد یابش از کار می افتد و بعد از بیماری دوباره پیدایش میکنند، عجیب نیست؟!