حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: رتبهبندی مسئولین فنی یکی از برنامههای جدی دوره جدید نظام دامپزشکی استان تهران بود که اعضای منتخب، تاکید زیادی روی اجرای هرچه سریعتر آن داشتند. آن گونه که مسئول کمیته مشورتی دارویی نظام دامپزشکی استان تهران میگوید، برگزاری دورههای آموزشی ویژه، یکی از پیششرطهای اصلی اجرای طرح رتبهبندی مسئولین فنی دارویی است.
«دکتر فرانک ابناء رودحله» از برگزاری اولین دوره آموزشی مسئولین فنی دارویی خبر میدهد و تاکید میکند که شرکت در این دورهها الزامی است.
حکیم مهر: خانم دکتر، نگاه نظام دامپزشکی استان تهران به مسئولین فنی دارویی چیست؟
مسئولین فنی دارویی، همکاران دامپزشکی هستند که در بخش صنعت داروی دامپزشکی فعالیت دارند و طی سالهای گذشته تعداد زیادی از فارغالتحصیلان دامپزشکی در این حوزه که یکی از بخشهای مهم صنعت دامپزشکی است، اشتغال پیدا کردهاند، اما در سالهای گذشته درگیر نوعی بلاتکلیفی بوده و یک شیوهنامه مدون برای احراز شرایط و شرح وظایف آنها وجود نداشته است.
اگرچه طی سالهای اخیر سازمان دامپزشکی، ادارات کل دامپزشکی و بعضا نظام دامپزشکی و تشکلهای حاضر در این صنعت به صورت جسته و گریخته برخی دورههای آموزشی را برای مسئولین فنی در نظر گرفتند اما تاکنون شاهد برگزاری دورههای آموزشی منسجم و مدون همانند سایر سازمانهای مشابه از جمله وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو که بتواند مسئولین فنی را در پیشبرد صنعت داروی دامپزشکی کشور کمک کند، نبودهایم.
آنچه در این دوره شورای نظام استان تهران اتفاق افتاد، یک همکاری صمیمانه با اداره کل دامپزشکی بود که نتیجه آن، در اولویت قرار گرفتن بحث مسئولین فنی بخش دارویی دامپزشکی بود.
حکیم مهر: این همکاری چه دستاوردی برای مسئولین فنی دارویی داشت؟
در این شورا کمیته مشورتی تشکیل و از همکاران صاحب نظر در صنعت دارویی دامپزشکی برای همیاری شورای نظام دعوت شد تا بتوانیم یک شیوهنامه مدون را با نام «احراز شرایط شرح وظایف مسئولین فنی شاغل در واحدهای تولید، واردات و توزیع دارو، واکسن و مواد بیولوژیک دامپزشکی» داشته باشیم. بدین منظور جلسات متعددی برگزار و شیوهنامهای مورد نگارش قرار گرفته و بازخوانی و رفع نقص شد و تا مرحله نهایی شدن پیش رفت.
حکیم مهر: مهمترین شاخصه این شیوهنامه چیست؟
آنچه در این شیوهنامه مورد اصرار قرار گرفت، بحث گریدبندی یا ارزیابی مسئولین فنی بود که در اصل یک نقطه حمایت برای همکاران دامپزشکی باشد که در این حوزه فعالیت میکنند. در واقع نوعی سطحبندی از سطح پایه، میانی و حرفهای برای این عزیزان در نظر گرفته شد که یکی از الزامات این سطحبندی برگزاری دورههای آموزشی مدون است.
در همین راستا یک برنامه آموزشی منسجم پایهریزی و پروپوزالی برای آن تهیه شد که همکاران بتوانند از این دورههای آموزشی بهرهبرداری مناسب را داشته باشند. بعد از اینکه شیوهنامه به سازمان دامپزشکی و سازمان نظام ارائه و ابلاغ آن صورت گیرد، وارد فاز اجرایی آن می شویم. همه این الزامات در گرو این است که این دورههای آموزشی برگزار شود و همکاران در آن شرکت و امتیازهای لازم را کسب کنند.
حکیم مهر: اولین جلسه این دورههای آموزشی چه زمانی برگزار میشود؟
روز دوشنبه ۲۵ شهریور اولین دوره آموزشی را با عنوان «آشنایی با الزامات قانونی حقوق وظایف مسئولین فنی در شرکتهای دارویی دامپزشکی» در محل اداره کل دامپزشکی استان تهران برگزار میشود که متولی این دوره نظام دامپزشکی استان تهران خواهد بود.
حکیم مهر: آیا این دوره امتیاز بازآموزی خواهد داشت؟
بله، ۵ امتیاز بازآموزی برای دوره در نظر گرفته شده است.
حکیم مهر: این دوره چند ساعته است؟
به صورت یک روزه و شامل ۸ ساعت آموزشی باشد که حداقل بتوانیم ۵ امتیاز بازآموزی را برای آن در نظر بگیریم. ۸ ساعت آموزشی از ۸ صبح تا ۴ بعد از ظهر خواهد بود و در تمام این دوره ها از اساتید صاحبنظر که در این صنعت تجربه و سواد بالایی داشته باشند بهره میگیریم تا نهایت بهرهبرداری توسط همکاران دامپزشک انجام شود.
حکیم مهر: مسئولین فنی دارویی چطور میتوانند ثبتنام کنند؟
مطابق آنچه در تبلیغات ما آمده، برای دوره اول با شورای نظام استان تهران تماس میگیرند؛ شماره حسابی به آنها داده میشود و دوستان ثبتنام میکنند.
حکیم مهر: پیشبینی شما از میزان استقبال همکاران از دوره چقدر است؟
تا این لحظه استقبال خیلی زیاد بوده است و ما محدودیت جا داریم. شاید در هر دوره بتوانیم تا ۸۰ نفر را آموزش دهیم. البته به همکارانی که دیرتر اقدام کردند و شاید جزء ۸۰ نفر اول نباشند این قول را میدهیم که در ۲ تا ۳ هفته آینده دوره را مجدداً تکرار میکنیم. در واقع زمینهای را ایجاد خواهیم کرد که همه همکاران در این دورههای آموزشی شرکت و گواهیهای لازم را اخذ کنند و وارد مرحله بعدی شوند. این دوره به منزله یک پیشنیاز است برای دورههای آموزشی بعدی که مهر ماه یا آبان ماه برگزار خواهد شد.
برنامه ما این است که مرحله به مرحله پیش برویم و به همین دلیل دورههایی را خواهیم داشت که در آنها موارد متعدد از جمله دستورالعملها مورد آموزش قرار خواهند گرفت. در مراحل بعدی به بحث اصول GMP و آنچه که در مستندسازی یک شرکت دارویی مورد اهمیت است و یک مسئول فنی باید اشراف کامل بر آن داشته باشد، میپردازیم.
حکیم مهر: آیا شرکت در این دورهها برای مسئولین فنی دارویی اجباری است؟
ما به دلیل بحث اجرایی شدن شیوهنامه برای شرکت مسئولین فنی در این دورهها الزام داریم. در حال حاضر این دوره را بهعنوان استان پایلوت برگزار میکنیم، کمااینکه عمده شرکتهای دارویی در استان تهران هستند. حداقل ۳۰۰ شرکت وارد کننده، ۳۰ شرکت توزیع کننده و همین حدود شرکت تولیدکننده دارو داریم. به همین خاطر این دورهها را برای همکاران دامپزشک شاغل در استان تهران الزامی در نظر گرفتیم که در آینده که این شیوهنامه اجرایی میشود، در مرحله احراز شرایط دچار مشکل نشوند و دورههای لازم را طی کرده باشند؛ در سطحبندی ما جای بگیرند و پروانههای آنها بر آن اساس صادر شود.
حکیم مهر: شیوهنامه از چه زمانی اجرایی میشود؟
شیوهنامه را به زودی به صورت رسمی به سازمان دامپزشکی جهت اعلام نظر همکاران در سازمان دامپزشکی ارائه خواهیم کرد امیدواریم به زودی بتوانیم آن را اجرایی کنیم، اما قبل از همه چیز، گذراندن این دورهها مهم است. البته شاید اجرایی شدن آن به آن معنایی که همکاران را امتیازبندی کند، کمی با تاخیر انجام شود.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.