حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: گاهی از گوشه و کنار کشور خبر میرسد که تخلفات صنفی صورت گرفته در حوزه دامپزشکی، به دادگاههای عمومی ارجاع میشوند؛ جایی که از نظر برخی منتقدان، صلاحیت لازم برای رسیدگی به این تخلفات وجود ندارد.
«دکتر سیامند حسینزاده» نماینده نظام دامپزشکی استان آذربایجان غربی تاکید میکند که همه همکاران در سطح کشور باید بدانند که تنها مرجع قانونی رسیدگی به تخلفات صنفی دامپزشکی، هیات بدوی انتظامی نظام دامپزشکی است، نه دادگاه عمومی.
وی میگوید: «در یکی از پروندههای تخلف که به دادگاه عمومی ارجاع شده بود، شخصاً پیش بازپرس پرونده رفتم و گفتم که اینجا صلاحیت رسیدگی ندارد. خود بازپرس میگفت من نمیدانم "پرمترین" چیست و چه میکند؟ یعنی او هم عقیده داشت که چنین شکایاتی باید به نظام دامپزشکی ارجاع شود و میگفت زمانی که از چیزی سر در نمیآورم، چطور قضاوت کنم؟»
حسینزاده حتی مخالف این است که ادارات کل و همچنین سازمان دامپزشکی در کنار نظام دامپزشکی فعالیت نظارتی و بازرسی انجام دهند. از نظر او ارگانی که پروانه میدهد، خودش هم باید بر اساس پروانهای که میدهد، نظارت داشته باشد.
حکیم مهر: آقای دکتر، وضعیت رسیدگی به شکایات صنفی دامپزشکی در استان آذربایجان غربی به چه شکل است؟
خوشبختانه در استان آذربایجان غربی این مشکل وجود ندارد، اما در یکی از استانهای همجوار به شدت مشاهده میشود و مدیرکل آن استان تقریباً هر کاری را که بخواهد انجام میدهد.
حکیم مهر: آیا میتوانید نمونهای را ذکر کنید؟
مثلاً هنگام بازدید از یک درمانگاه، در حین تزریق متوکلوپرامید به سگ، همکار دامپزشکی را به اتهام تهدید علیه بهداشت عمومی به دادگاه عمومی معرفی کردند. یا مثلا شخصی که پماد کلوتریمازول از داروخانه گرفته، به اتهام تهدید علیه بهداشت عمومی به دادگاه معرفی کردهاند! از طرفی شاهد دخالت شدید اداره کل در کار نظام دامپزشکی هستیم در صورتی که حوزه مسئولیت هر دو کاملاً مشخص است.
حکیم مهر: آیا اینکه تخلفات یا قصور دامپزشکی به دادگاه عمومی ارجاع شود، صحیح است؟
ما اصلاً چیزی به اسم این نداریم که بخواهیم تخلفات یا قصورات را به دادگاه عمومی یا دادگاه انقلاب معرفی کنیم. بلکه تخلفات بایستی ابتدا به هیات بدوی انتظامی نظام دامپزشکی ارجاع داده شود؛ اگر آنجا تشخیص داده شد، سپس به دادگاه عمومی یا دادگاه انقلاب ارجاع میدهند. لذا بازرسان ادارات کل باید هر گونه تخلف صنفی را به هیات بدوی انتظامی نظام دامپزشکی استان ارجاع دهند.
حکیم مهر: به دخالت مدیران کل در کار نظام دامپزشکی استانها اشاره کردید.
بنده مخالف این هستم که ادارات کل و همچنین سازمان دامپزشکی در کنار نظام دامپزشکی فعالیت نظارتی و بازرسی انجام دهند. ارگانی که پروانه میدهد، خودش هم باید بر اساس پروانهای که میدهد، نظارت داشته باشد. الان نظام دامپزشکی خیلی از استانها نماینده انتخاب کردهاند. ما در بوکان و مهاباد نماینده داریم، در سردشت نماینده معرفی کردیم و منتظریم حکم او صادر شود. در شاهیندژ به دنبال انتخاب نماینده هستیم. بنده نماینده بوکان و مسئول نماینده جنوب استان هستم. اگر رویه انتخاب نماینده در استانها به همین شکل پیش برود، قاعدتا نظارت مستقیماً دست نظام دامپزشکی خواهد بود.
حکیم مهر: چه راهکاری برای استانهایی که این معضل را دارند، پیشنهاد میدهید؟
ما حتی از همکاران نظام دامپزشکی خود تهران هم تماس داشتیم که به ما گفتند وقتی از اداره کل به بازدید میروند، متخلفین یا مقصرین را به دادگاه معرفی میکنند. نظام دامپزشکی استان آذربایجان غربی در سال ۹۶ نامهای را به رئیس دادگستری استان نوشت و در آن توضیح داد که قانون صریحا اعلام کرده چنین مواردی را حتما باید به نظام دامپزشکی ارجاع دهند. در استانها هم میتوانند این کار را انجام دهند.
حکیم مهر: آیا در استان شما تخلفی صورت گرفته که با پیگیری شما، رسیدگی به آن به هیات بدوی انتظامی نظام دامپزشکی ارجاع شود؟
بله، اینجا موارد متعددی شکایت داشتیم. مثلا یکی از همکاران داروخانهدار ما سمی را به دامداری فروخته است. دامدار توله را داخل سم استحمام کرده، احتمالا توله خودش را لیس زده یا هر چیز دیگر، به هر حال تلف شده است. به کلانتری و دادگاه رفتند و شکایت کردند، ما هم برابر قانون اقدام کردیم. بنده شخصاً پیش بازپرس پرونده رفتم و نامه دادم که اینجا صلاحیت رسیدگی را ندارد. به قول خود بازپرس که میگفت من نمیدانم پرمترین چیست و این چه میکند؟ او هم عقیده داشت که چنین شکایاتی باید به نظام دامپزشکی ارجاع شود و میگفت زمانی که از چیزی سر در نمیآورم، چطور قضاوت کنم؟
بنده با شخص دادستان یک جلسه داشتم، خدمت ایشان حاضر شدم و توضیح دادم که چنین مواردی برابر قانون باید به هیات بدوی انتظامی نظام دامپزشکی استان ارجاع داده شود. آن نامه و حکمهای خود را خدمتشان نشان دادم و ایشان هم گفتند ما اعلام میکنیم که چنین مواردی را حتما به هیات بدوی انتظامی نظام دامپزشکی استان ارجاع دهند. حتی نامه را به ریاست دادگستری شهرستان هم دادم.
حکیم مهر: به نظر شما ارجاع شکایات صنفی دامپزشکی به دادگاه عمومی چه معضلاتی را به دنبال دارد؟
قاعدتا هیات بدوی انتظامی سیستمی است که مقام محترم قضایی، مدیر کل دامپزشکی، رئیس نظام و کارشناسان دامپزشکی در آنجا حضور دارند. رأیی که در آنجا صادر میشود، بسیار صحیحتر، کاملتر و درستتر از رای دادگاه عمومی است که در آن شخصی نظر میدهد که دانش صنفی دامپزشکی و علم دامپزشکی ندارد. وقتی من از حقوق سر درنمیآوردم چطور بین ۲ نفر قضاوت کنم؟ آن هم به این شکل است.
حکیم مهر: رسیدگی به جرایم رسانهای نیز در دادگاه با حضور هیات منصفه صورت میگیرد که نماینده مدیران مسئول نیز در این هیات منصفه حاضر است و رای میدهد.
در مورد دامپزشکی هم قبلا این گونه بود که یک نفر دامپزشک از بخش خصوصی یا دولتی به عنوان نماینده دادگستری معرفی میشد که البته آن هم جای خطای زیادی دارد. یک نفر روی کار میآمد و میگفت دلیل آن این است. در صورتی که نمیتوان صرفاً با رای یک دامپزشک، حکم صادر کرد. به هر حال انسان جایزالخطاست. قاعدتا جایی که چند نفر کارشناس دامپزشک حضور دارند قطعا رایی که صادر میشود، علمیتر و به دور از احساسات شخصی است. وقتی برای یک پرونده یک هیات ۵ نفره اعم از چند دامپزشک و مقام قضایی تشکیل میشود، قطعا رایی که صادر میشود درستتر است.
حکیم مهر: بهعنوان حرف آخر...
ما خواهان این هستیم همه همکاران در سطح کشور بدانند که تنها مرجع قانونی رسیدگی به تخلفات صنفی دامپزشکی، هیات بدوی انتظامی نظام دامپزشکی است. پس از همکاران چه در بخش خصوصی و چه دولتی خواهش میکنیم که در صورت مشاهده تخلفات، حتما موارد را به هیات بدوی انتظامی نظام دامپزشکی ارجاع دهند. خواهش من این است که همکاران تصمیمات احساسی را در این زمینهها دخیل نکنند و به شکل قانونی رفتار کنند. از نظام دامپزشکی استانها هم خواهش میکنیم که برابر قانون به دادگستری استانها و شهرستانها نامه بزنند و در آن نامه تاکید کنند که رسیدگی به تخلفات صنفی دامپزشکی در صلاحیت هیات بدوی انتظامی نظام دامپزشکی استانها است.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.
در جایی سراغ دارم مسول فنی بدلیل چراغ سبز نشان ندادن به مجموعه اداره کل قبل از طرح موضوع از نظر خوذشان تخلف مسول فنی ودرواقع اقدامی که از سوی اداره کل جهت حفظ سرمایه کارفرما به مسول فنی دیکته شده بود و در بازرسی کارشناسان سازمان مرکزی داستان برملا شد ، ایشان را بعنوان تهدید علیه بهداشت عمومی به دادگاه معرفی کردند که درنهایت حکم منع تعقیب صادر شد و ازآنجاکه اداره کل نتوانست مسیول فنی را هواکند تازه بیاد هییت بدوی افتادند غافل از اینکه محاکم قضایی بالادست هئیت های بدوی انتظامی هستند .
بسیاری تخلفات همکاران اداری شاغل بعنوان نیمه وقت نادیده گرفته میشود . نیمه وقت یعنی کاردر خارج از وقت اداری و عمدتا بعد از سرویس اداری ضمن انکه طبق بخشنامه معاونت نشخیص و درمان همکاران روسای ادارات وستاد نمیتوانند پروانه نیمه وقت بگیرند و واکسیناسیون توسط آنها غیر مجاز است . وقتی رئیس اداره پروانه (مجوز) نیمه وقت دارد ودر وقت اداریکارمند غیر مرتبط دامپزشکی ایشان فقط داروفروشی میکند و واکسن میفروشد ودراصل اداره کل یک تخلف و صاحب مجوز سه تخلف انجام میدهد نباید بعنوان تهدید کننده بهداشت عمومی معرفی شوند ؟
واقعا بایستی برای این طرز تفکر متاسف بود . رئیس سازمان بدلیل مشغله و فعالیت برای مسایل کلان نمیتواند ورود کند ولی معاون مربوطه و دفاتر که میتوانند حداقل نظارتی بر مجوزها فقط بصورت نرم افزاری بکنند ، بازدید میدانی پیشکش . جالب است که با عدم پیگیری به این تخلف هم افتخار میکنند .