وی گفت: فعالیتهای صنعتی تولید چای سیاه پلی فنلهای موجود در برگ سبز چای به روش تخمیری اکسید شده و سپس آنزیمهای موجود در آن نظیر پلیفنل اکسیداز غیرفعال میشود که این چای حاوی کمترین مقدار آنتیاکسیدان و بیشترین مقدار کافئین در مقایسه با دیگر انواع چای را داراست.
این متخصص تغذیه افزود: برای تهیه چای سبز پس از چیدن برگهای چای، آن را در معرض بخار قرار میدهند تا پس از خشک شدن آنزیمهای پلی فنل اکسیداز غیرفعال شوند که در این فرآیند مقدار پلی فنلها که مهمترین آنتیاکسیدان موجود در برگ سبز چای است بیشتر از چای سیاه بوده و خواص درمانی آن بیشتر است.
صفوی اضافه کرد: چای اوولانگ با اکسیداسیون ناقص برگهای چای به عنوان بخشی از فرآیند حد واسط تهیه چای سیاه و سبز تولید میشود که به طور تقریبی 76 تا 78 درصد چای تولیدی در دنیا چای سیاه، 20 تا 22 درصد چای سبز و کمتر از 2 درصد چای اوولانگ است.
وی گفت: از ترکیبات چای میتوان به پلیفنول، کافئین، اسیدهای آمینه، پروتئینها، پپتیدها، کربوهیدراتها، اسیدهای آلی، ترکیبات معدنی و اجزای فرار اشاره کرد که خاصیت آنتیاکسیدانی و سلامتی چای سبز بیشتر از چای سیاه بوده که آنتیاکسیدانهای موجود چای در پلاسمای خون یک تا 2 ساعت پس از خوردن چای به حداکثر میرسد و پس از مدت کوتاهی به سرعت کاهش پیدا میکند.
60 میلیگرم کافئین در یک فنجان چای
این متخصص تغذیه افزود: مقدار کافئین موجود در انواع چای متفاوت است؛ یک فنجان چای سیاه حاوی 60 میلیگرم کافئین، یک فنجان قهوه در حدود 95 میلیگرم و در چای سبز 36میلیگرم کافئین موجود است و مهمترین ویژگی این ترکیب تحریک سیستم اعصاب مرکزی است، بنابراین اعتیاد به مصرف آن میتواند سردرد، بیخوابی، افزایش اسیدیته معده، بیاشتهایی و اختلالات گوارشی به وجود آورد.
وی اضافه کرد: علائمی نظیر سردرد و تهوع در نتیجه کاهش یا قطع مصرف چای و قهوه بهوجود میآید بنابراین باید یک روند تدریجی مناسب در مصرف چای وجود داشته باشد.
صفوی گفت: در افرادی که به مدت یک سال بیش از یک فنجان چای در روز مصرف میکنند در مقایسه با کسانی که چای نمیخورند خطر حمله قلبی 44 درصد کمتر است. فشارخون بالا میتواند فرآیند تصلب شرایین را افزایش دهد که خطر پرفشاری خون در کسانی که روزانه 120تا 590 میلیلیتر چای مصرف میکنند در مقایسه با افرادی که به هیچ عنوان چای نمیخورند، 46درصد کمتر است.
چای باعث کاهش کلسترول بد خون میشود
این متخصص تغذیه افزود: آنتیاکسیدانهای چای میتواند باعث کاهش کلسترول بد خون شود و تصلب شرایین را کند کند، اثرات ضد سرطانزایی چای به نوع چای و نوع سرطان بستگی دارد.
وی اضافه کرد: مصرف چای سبز احتمال ابتلا به سرطانهای معده، پروستات، سینه و کیسه صفرا را کاهش میدهد . چای به واسطه فلوراید طبیعی موجود در آن با کاهش پوسیدگی دندان همراه است به علاوه عصاره چای سبز باکتریهای دهانی مانند اشرشیاکلی استرپتوکوکوس موتان و استرپتوکوکوس واریوس را مهار میکند.
جلوگیری از پوکیاستخوان
این متخصص تغذیه گفت: جوشانده چای از انواعی از چای سبز و چای سیاه تشکیل میشود که فعالیت آمیلاز بزاق در انسان را 70 درصد کاهش داده و از ایجاد فساد و پوسیدگی دندانها توسط غذاهای حاوی نشاسته جلوگیری میکند. چای منبع سرشاری از فلوراید است که میتوان پیشرفت فرآیند پوکی استخوان را کاهش داده و باعث کاهش تراکم استخوان و مانع از شکستن استخوان شود.
جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه
صفوی افزود: بالا بودن اگزالات ادرار یک عامل خطر برای تشکیل سنگهای اگزالات کلسیمی است. با وجود این که چای خود یک منبع اگزالات محسوب میشود و اگزالات موجود در چای از نوع محلول بوده که نوع نامحلول آن به طور عمده با کلسیم باند میشود و در برگهای چای باقیمانده و وارد عصاره چای نمیشود و از سوی دیگر دریافت روزانه اگزالات از طریق چای در مقایسه با اگزالات محلول در غذای معمول بسیار کمتر است بنابراین به کسانی که مستعد تشکیل سنگهای کلسیمی هستند بهخصوص از نوع اگزالات بالا توصیه میشود که در حد معمول چای سبز یا سیاه مصرف کنند.
این متخصص تغذیه گفت: مصرف همزمان چای سیاه با منابع آهن «غیر هم» 79 تا 94 درصد تاثیر میگذارد و تاثیری بر منابع «آهن هم» موجود در گوشت ندارد. برای پیشگیری از اثرات منفی چای بر جذب آهن و ایجاد کمخونی نباید چای را بعد از وعده غذایی مصرف کرد.