حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: «تا پایان کرونا صبر نمیکنیم؛ همین امروز باید ساختمان نظام دامپزشکی استان را تخلیه کرده و آن را به اداره کل دامپزشکی تحویل دهید»؛ این قصه تلخ را «دکتر غلامرضا قلمکاری» متخصص کلینیکال پاتولوژی و دانشیار دانشگاه و رئیس نظام دامپزشکی استان اصفهان برای حکیم مهر بازگو میکند.
ماجرا مربوط به درگیریهای قدیمی اداره کل دامپزشکی و نظام دامپزشکی استان اصفهان بر سر تخلیه مکان فعالیت نظام است و اداره کل با حکم دادگاه، درخواست تخلیه داده است.
از نظر دکتر قلمکاری دردناکترین بخش ماجرا این بود که ما مجبور هستیم در شرایط بحرانی کرونا که بسیاری از ادارات تعطیل هستند یا فعالیت آنها به حداقل رسیده، اقدام به جابهجایی کنیم که هم سلامت کارگر و هم پرسنل به خطر بیفتد.
وی میگوید: «من فردا با چه امیدی کار کنم و با چه اعتباری سرم را در جهاد و سایر ارگانها بالا بگیرم؟ اگر قرار باشد صف و صفکشی و جبههبندی باشد، امید در دل کسانی که برای دامپزشکی کار میکنند، خواهد مرد.»
حکیم مهر: آقای دکتر، چه شد که به عرصه اجرایی و صنفی ورود کردید؟
بر اساس وظیفه حرفهای و علاقه شخصی به دامپزشکی، قصد داشتم وارد شورای نظام دامپزشکی اصفهان شوم تا به این عرصه کمک کنم. با توجه به تلاشهایی که در شورای نظام اصفهان صورت گرفت و همچنین بنا به اختلافاتی که بین مدیر کل محترم دامپزشکی استان و رئیس سابق نظام به وجود آمده بود، وفاقی در استان اصفهان شکل گرفت، نظر بر این شد که بنده مسئولیت نظام را بر عهده بگیرم تا این مشکلات برطرف شود. در نهایت از خرداد ماه سال ۹۷ بنده بهعنوان رئیس جدید، مسئولیت را در استانی به دست گرفتم که تنش یکساله را پشت سر گذاشته بود.
حکیم مهر: اولین اقدامی که کردید، چه بود؟
سعی کردم با کمک بخش خصوصی، دولتی و پیشکسوتان استان فضا را آرام کنم. در این مسیر انجمنهای مختلف صنفی از جمله آزمایشگاه، درمانگاه، داروخانه، صنف مسئولین فنی بهداشتی و... کمک حال بنده بودند تا این فضای وفاق به وجود بیاید.
حکیم مهر: مهمترین چالشهای شما در زمان شروع به کار چه بود؟
مشکل اصلی و قدیمی ما در استان اصفهان، درخصوص مکان فعالیت نظام دامپزشکی بود. ما ابتدا مستاجر شبکه دامپزشکی شهرستان اصفهان بودیم و طبیعتا دلیل آن این بود که قبلا جهاد کشاورزی این محل را به نظام دامپزشکی اصفهان داده بود. اما بعد از تغییر مدیریت، ملکیت آن از جهاد سازندگی به اسم دامپزشکی خورد و دامپزشکی مالک و نظام دامپزشکی هم مستاجر دامپزشکی شد. بعد از تنشهایی که به وجود آمده بود، دامپزشکی زمین و محل را مطالبه کرده و اداره کل دامپزشکی گفته بود که بهعنوان موجر، محل را میخواهم و شما باید آن را تخلیه کنید. زمانی که من رئیس نظام شدم، در میانه این اختلافات بود و بدبختانه مجبور شدم چند جلسهای به دادگاه بروم. دادگاه رای به تخلیه نظام داد و اعتراضات ما موثر واقع نشد. در نهایت رای به نفع مالک دادند و چون مالک اداره کل دامپزشکی بود، درخواست تخلیه داد.
حکیم مهر: چه زمانی این اتفاق افتاد؟
تقریبا ماه آبان امسال بود. از آنجا که مدیر کل محترم و معاون پشتیبانی ایشان عضو شورای نظام هستند، از ایشان خواستیم که کمک کنند تا فعالیتهای نظام شکل و شمایلی بگیرد، کمااینکه اعتقاد داشتم درخور یک خانواده نیست که این جدایی در آن به وجود بیاید.
این کش و قوسها در جلسات متعدد شورا ادامه پیدا کرد و نهایتا نامهنگاریهای مختلف و وساطت رئیس جهاد استان باعث شد که جایی را در داخل اداره کل در اختیار ما بگذارند. مدیر کل محترم هم نامهای زدند و گفتند فضایی را برای شما تامین میکنیم. بنده ضمن تشکر پاسخ دادم که این محل باید درخور شأن نظام باشد. در نهایت ۲ اتاق مجموعا با متراژ ۶۰ تا ۶۵ متر در نظر گرفتند که بنده اعلام کردم حتی وسایل ما در این محل جا نمیشود و خیلی کوچک است.
طی چندین ماه رایزنی تلاش کردیم که مکان سوم را از اداره کل بگیریم. این درخواست خیلی طول کشید و در شورا موافقت بر جابجایی موقت شد. من با این نیت که مشکل برطرف شود، از اتاق مجزا برای رئیس نظام گذشتم و حدود یک ماه پیش آن را تخلیه و منتقل کردم تا بدانند قصد ما همکاری کردن و جابه جا شدن است. با اینکه میدانستم فضای ما تنگ است و من براساس مبانی بهداشت کار نمیتوانم همکاران را در یک اتاق تنگ با مراجعه کنندهی زیاد بنشانم، اما از حق خودم گذشتم و گفتم خودم در کنار همکاران مینشینم تا انشاالله در آینده جایی را بتوانیم برای نظام اصفهان تدارک ببینیم که مستقل و درخور شأن بالغ بر ۲ هزار نفر اعضای نظام در استان اصفهان باشد.
چهارشنبه گذشته معاون محترم پشتیبانی به ما گفتند که اتاق سوم را در اختیار شما قرار میدهیم که من از مدیر کل محترم خواهش کردم که جابهجایی ما بعد از بحران کرونا انجام شود. اما تلاش من به جایی نرسید و در نهایت ما را مجبور کردند که دیروز، علیرغم فشار زیاد کاری روی کارمندان و شرایط بحرانی کرونا، تعداد زیادی اثاث را که در کامیون اداره کل هم جا نمیشد، جابه جا کنیم. الان من واقعا نمیدانم که چطور باید در این اتاقهای تنگ کار کنیم. دردناکترین بخش ماجرا این بود که ما مجبور هستیم در شرایط بحرانی کرونا که بسیاری از ادارات تعطیل هستند یا فعالیت آنها به حداقل رسیده، اقدام به جابهجایی کنیم که هم سلامت کارگر و هم پرسنل به خطر بیفتد.
حکیم مهر: آیا از نظر شما مواضع مدیر کل همان است که در زمان مهندس حجتی وجود داشت یا تغییر کرده است؟
من این را نمیدانم. چیزی که برای من مهم است این است که همه ما دامپزشک هستیم. در شرایط سختی که کرونا برای کشور به وجود آورده و کشور با بحران روبروست، ما باید به داد یکدیگر برسیم نه اینکه برای هم مشکل ایجاد کنیم. باید کاری کنیم که کشور به آرامش برسد.
همه ما از مسئولین تا کسانی که حتی تازه فارغالتحصیل شدند و دانشجویان، باید دامپزشکی را دوست داشته باشیم، برای آن تلاش کنیم و بدانیم که باید بین بخش خصوصی و دولتی همبستگی وجود داشته باشد. به این شکل نیست که بار خیلی از کارها را نظام دامپزشکی به دوش بکشد و کسی نبیند. هیچیک از روسای نظام دامپزشکی دستمزد دریافت نمیکنند اما حداقل تقاضا داریم که رئیس سازمان دامپزشکی گوشه چشمی به کارکرد ما داشته باشد و بداند که ما بار را از روی دوش دولت برمیداریم. ما خادم دامپزشکی هستیم و با کسی جنگ نداریم. ادعایی برای کسی نداریم و در تمامی استانهای کشور، همه رؤسایی هستیم که با دل و جان بدون دستمزد برای دامپزشکی کار می کنیم. قرار نیست ما روحیات خود را با این فشارها از دست بدهیم. من فردا با چه امیدی کار کنم و با چه اعتباری سرم را در جهاد و سایر ارگانها بالا بگیرم. اگر قرار باشد صف و صفکشی و جبههبندی باشد، امید در دل کسانی که برای دامپزشکی کار میکنند، خواهد مرد. ما یک محور داریم و آن دامپزشکی است. هر کس دامپزشکی را دوست ندارد مشکل خودش است و باید فکری به حال خود کند، اما امثال بنده دامپزشکی را دوست داریم و برای آن تلاش میکنیم.
حکیم مهر: ارزیابی شما از ابلاغ تعرفههای جدید چیست؟
در ابتدا باید تشکر کنم که تعرفهها ابلاغ شد، اما همکاران بخش خصوصی به شدت نسبت به تعرفهها گله دارند. با این مخارج و تورم این اعداد و ارقام راضی کننده نیست. حتی خیلی از مبالغ تعرفه جدید کمتر از قبل است. با این شرایط جامعه، این مبالغ پاسخگوی حتی کرایه مطب و سایر مراکز دوستان هم نخواهد بود.
حکیم مهر: وضعیت اجرای ماده ۱۹ در استان اصفهان چگونه است؟
ماده ۱۹ در استان اصفهان به طور کامل اجرا نشده است. اگر به شکل کامل اجرا شود و امتیازبندی مسئولین فنی بهداشتی که خیلی مغفول مانده به درستی انجام شود، همچنین رابطه کارفرما با دکتر دامپزشک یا مسئول فنی بهداشتی قطع شود، شرایط خیلی بهتر خواهد شد. ما اصلا در زمینه ماده ۱۹ خوب کار نکردیم و قراردادها صوری است.
حکیم مهر: چه راهکاری برای اجرای درست ماده ۱۹ پیشنهاد میدهید؟
شرکت نظام سبز سلامت ایده خوبی بود. شرکتهای چند منطوره در ماده ۲ در نظر گرفته شده و افراد میتوانند خودشان در انجمن صنفی مربوطه شرکتی را ایجاد کنند که این شرکت بتواند همه اعضا را عضو کرده و پذیرهنویسی انجام دهد و در نهایت خودش متقبل رابطه کارفرما و مسئول فنی شود. این قصه در نظام سبز سلامت یک بار اتفاق افتاد اما نمیدانم چرا متوقف شد.
حکیم مهر: بهعنوان حرف آخر...
بنده عاشق دامپزشکی هستم و از این فاصلهای که یا عامدانه یا سهلانگارانه در آن افتاده و باعث نفاق شده، متنفرم. هر کسی نفاقافکن است باید فکری به حال خودش بکند. ما باید در حوزه دامپزشکی تلاش کنیم. این رشته اصلا فقیر نیست و چه بسا دامپزشکان بسیاری در این حرفه توانمند و باعث افتخار هستند. چه ایرادی دارد؟ این دیدگاههای ماست که دامپزشکی را فقیر کرده و این رفتار ماست که در دل دانشجویان بیانگیزگی به وجود آورده است.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.