حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: رئیس سازمان دامپزشکی کشور با صدور حکمی، دکتر سید بهمن نقیبی را با حفظ سمت به سرپرستی دفتر بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی این سازمان منصوب کرد. این اتفاق بهانهای شد تا به سراغ این مدیر کهنهکار برویم و برنامههای او را برای سال جدید، جویا شویم.
«دکتر سید بهمن نقیبی» بیماری تببرفکی را یکی از بیماریهای مهم کشور عنوان میکند و میگوید: «در جلسهای که به این منظور برگزار کردیم، مروری داشتیم بر اینکه عملیات ما در سال گذشته به چه ترتیب بوده و در حال حاضر چه واکسنهایی در اختیار داریم.»
حکیم مهر: آیا مسئولیت جدید حضرتعالی موقت است یا ادامهدار؟
به لحاظ قانونی آنچه مسلم است این است که وقتی پست اصلی من مدیرکلی دفتر قرنطینه است، علیالقاعده طبق قوانین دوره سرپرستی دوره موقتی خواهد بود.
حکیم مهر: برنامههای جدید شما برای کنترل بیماریهای دامی در کشور چیست؟
همین دیروز با همکاران در دفتر بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی درخصوص بیماریهای زئونوز و مشترک، جلسه مفصلی برای مرور آنچه باید انجام دهیم، داشتیم. همچنین یکی از بیماریهایی که همیشه در کشور اهمیت خاص دارد، تب برفکی است. در جلسه مروری داشتیم بر اینکه ببینیم عملیات ما در سال گذشته به چه ترتیب بوده و در حال حاضر چه واکسنهایی در اختیار داریم.
مورد دیگر اینکه بررسی کنیم که برنامه عملیاتی تب برفکی در کشور را چطور باید پیش ببریم. اما مهمترین مطلب این است که امسال به همه کانونهای تب برفکی که در کشور بروز کند، حتما و حتما در قالب یک بررسی دقیق برمیگردیم تا ببینیم علل بروز بیماری در آنجا چه بوده، چه واکسنی استفاده شده و چه فاصلهای بین استفاده از واکسن تا بروز بیماری اتفاق افتاده است. به طور کلی ما تمام مزارع را از لحاظ اینکه کانون بیماری باشند، حتما یک بررسی دقیق خواهیم کرد و هر ۳ ماه، بررسی دادهها را خواهیم داشت که چه سویه خاصی در کشور در حال گردش است و آیا واکسنها کفایت این موضوع را دارند؟ این مساله را به اطلاع شرکتهای واکسنساز هم خواهیم رساند. این مهمترین برنامه ماست.
ضمن اینکه هماینک به طور روتین فصل واکسیناسیون آبله و شاربن است. در جاهایی که همچنان درخصوص شاربن واکسیناسیون انجام میدهیم، در مورد آبله هم همین اتفاق میافتد. برای آبله یک برنامه جدیتر را پیگیری میکنیم که به سمت هدفمندی برویم. برنامهای را عرض چند روز آینده به استانها ابلاغ میکنیم که نظرات آنها را بگیریم تا در جاهایی که امکان داشته باشد، واکسیناسیون آبله را هدفمند کنیم و اگر ببینیم سالیان سال کانونی وجود نداشته، به تدریج به سمت حذف تدریجی واکسن در آن قسمت برویم.
تصور من این است که در زمستان سال گذشته حجم عملیات خوبی درخصوص بیماری «الاسدی» انجام شده است، با این حال پایش میکنیم که اگر با موردی از این بیماری مواجه شدیم، وضعیت آن را مورد بررسی قرار دهیم. سیاست سازمان هم این است که در دامداریهای سنتی، در روستاها و در بین عشایر از واکسن هترولوگ آبله برای لمپیاسکین استفاه کنیم اما در ارتباط با گاوداریهای صنعتی به دلیل اینکه واکسن همولوگ ثبث شده در کشور داریم، قطعا فقط استفاده از این واکسن را در دستور کار داریم. این سیاستهای کلی ما در لااقل ۶ ماه ابتدایی سال است.
ضمن اینکه در زمینه بیماریهای مشترک در ارتباط با هاری، واکسیناسیون ما در حجم وسیعتری انجام میشود. خوشبختانه حجم ذخیره واکسن هاری ما خیلی خوب است و به زودی هم مناقصه دیگری را برگزار میکنیم تا خیالمان راحت باشد. در زمینه بروسلوز هم طبق معمول روال قبلی را در ارتباط با دامداریهای صنعتی که همان عملیات تست و کشتار است، ادامه میدهیم و در مورد واکسیناسیون آنها چه در بره و چه گاو، همچنان، عملیات واکسیناسیون انجام میشود و امیدواریم که بتوانیم در آن قسمت هم موفقیتهایی داشته باشیم.
حکیم مهر: در زمینه کرونا چطور؟ آیا باید در این خصوص نگران باشیم؟
در ارتباط با کرونا مبحث خاصی نداریم و طبیعتا تابع تصمیماتی هستیم که ستاد ملی مقابله با کرونا به ما ابلاغ میکند. در این ارتباط هنوز مسالهای جدی وجود ندارد اما مواردی از سگ و گربههایی که بعضا بیان میشود در کشورهای دیگر مثبت میشوند، بررسی میکنیم. در این خصوص ۳ روز پیش نامهای با امضای معاون محترم بهداشتی و پیشگیری برای استانها ارسال شده که اگر مواردی در کشور در راستای سیاستهای ابلاغی ستاد کرونا وجود داشت، نمونههایی را اخذ کرده و برای مرکز ملی تشخیص بفرستند. کمااینکه اواخر سال گذشته تشخیص بیماری در مرکز ملی تشخیص ستآپ شده و هماکنون ما این امکان را داریم که در موارد لازم بتوانیم در حد امکانات و بضاعت خودمان، کووید ۱۹ را هم تست کنیم.
این امکانات در حال حاضر در مرکز ملی تشخیص وجود دارد که ما هم بتوانیم در صورت نیاز، مطابق سیاستهای ابلاغی ستاد ملی کرونا اقداماتی را انجام دهیم.
حکیم مهر: با توجه به اینکه پیش از این سابقه مدیریت در همین دفتر را داشتید، آیا در دوره مسئولیت جدید، برنامه مدیریتی شما با دوره مسئولیت قبلیتان متفاوت خواهد بود یا همان روند قبلی را ادامه خواهید داد؟
فقط ۴ ماه است که به دلیل ملاحظات مدیریتی موجود در سطح سازمان از دفتر رفته بودم. طبیعی است از آنجا که فاصله خیلی زیادی نیفتاده، برنامهها را ادامه خواهیم داد. ما در همان دورهای که بودیم هم سعی کردیم مقداری اصولیتر وارد بحث شویم و برنامههایی را با دید به آینده برنامهریزی کنیم. در همین ارتباط خیلی از برنامههایی که پیگیری میکنیم مطابق زحماتی است که تا الان کشیده شده و دکتر سعیدی در این مدت دنبال کردند. ما ارزیابی میکنیم که اگر انحرافی از برنامهها داشتیم، آن را مجددا اصلاح کنیم و اگر هم وجود نداشت بتوانیم اقدامات توسعهای را در این زمینه افزایش دهیم.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.
ما از شما به عنوان کسی که در امور بهداشتی این کشور صاحب منصب و تجربه است انتظار داریم تا برعکس سایر مدیران سازمان در زمان مصاحبه آنهم در این شرایط خاص استفاده از تجهیزات حفاظت فردی همچون ماسک و دستکش را رعایت فرمایید تا اولا این پیام به جامعه القاء گردد که موضوع حفاظت فردی جدی است و دامپزشکان نیز به جد این موضوع را رعایت می کنند
دوم اینکه حقیقتا بود و نبود بسیاری از مسئولین و مدیران برای ما فرقی ندارد ولی سالم ماندن معدود افرادی چون شما در سازمان دامپزشکی برای ما مهم است پس چون برای این حرفه و همکاران با ارزش هستید حفاظت از خودتان را بیشتر کنید تا خدای ناکرده در اثر بیمار شدن شما و جایگزینی با مدیران سهمیه ای ما صدمه نبینیم