حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: چند روز پیش بود که کانون سراسری انجمنهای صنفی مسئولین فنی دامپزشکی و دستیاران «جداول حداقل حقوق و مزایای مسئول فنی بهداشتی و دستیار بهداشتی زیر نظر وی در سال 1399» را منتشر کرد. بر این اساس، در سال 1399 حداقل حقوق دریافتی ماهانه مسئولین فنی بهداشتی با مدرک دکترای عمومی دامپزشکی مربوط به مراکز توزیع و عرضه فراوردههای خام دامی بوده که چنانچه در کلانشهرها مشغول به کار باشند، حدود 5 میلیون و 598 هزار تومان محاسبه میشود.
البته این حقوق، کمترین دریافتی ممکن بوده و بسته به مدرک تحصیلی بالاتر، ضریب سختی کار بیشتر، شبکاری یا کار در شهرهای کوچکتر، افزایش خواهد یافت. به عنوان مثال، چنانچه دکتر دامپزشک متخصصی بهصورت شبانه در یک کشتارگاه طیور واقع در شهری غیر از مرکز استان مشغول به کار باشد، حقوق دریافتی ماهانه وی به حدود 11 میلیون و 207 هزار تومان افزایش خواهد یافت.
اما باید دید که این تعرفههای تعیین شده، صرفاً روی کاغذ نوشته شده یا در عمل هم مورد استناد قرار میگیرند؟ پیگیریهای میدانی حکیم مهر، حکایت از اتفاقات تلخ در این حوزه، از قراردادهای صوری تا انواع تهدیدات به اخراج مسئولین فنی بهداشتی دامپزشکی دارد.
رئیس قبلی من اصرار داشت که مواد تاریخ گذشته باید تولید شوند!
یکی از مسئولین فنی بهداشتی دامپزشکی شاغل در یک شرکت تولیدی معتقد است که اگرچه رقم پرداختی به مسئولین فنی بهداشتی بستگی به شرکتی دارد که فرد در آن استخدام شده اما در بدو ورود یک مسئول فنی، دریافتی او در حدود ۳ و نیم تا ۴ میلیون تومان است.
وی در گفتوگو با حکیم مهر ضمن انتقاد از اینکه بعضی از شرکتها قرارداد صوری منعفد میکنند، میگوید: ««قرارداد من مطابق همان چیزی است که به سازمان ارائه دادیم، اما مبلغ ذکر شده در تعرفه را به طور کامل دریافت نمیکنم.»
وی تصریح میکند: «من در شرکت کنونی، زیر فشار کارفرما نیستم اما در شرکت تولیدی قبلی که ۳ سال پیش در فعالیت میکردم، زیر فشار کارفرما بودم و هرچیزی را که آنها میخواستند، باید تولید میشد. رئیس شرکت میگفت مواد تاریخگذشته باید تولید شوند و مقاومتهای من باعث شد که اخراج شوم.»
این مسئول فنی تصریح میکند: «سازمان را هم در جریان این مساله قرار دادم اما آنها هیچ حمایتی نکردند. این تخلفات را به شکل مستمر گزارش میدادیم اما حمایتی نمیشدیم و نهایتا خود مسئول فنی محکوم میشد. من بعد از اخراج شدن، به سرعت کار پیدا کردم و حوصله پیگیری دادگاهی نداشتم اما در خود سازمان، دکتر باباخانی خیلی حق و حقوق من را پیگیری کردند. حدود ۱۴ میلیون تومان طلب داشتم که در نهایت توانستم ۹ میلیون تومان آن را دریافت کنم و دیگر کار تمام شد.»
مرغدار و گاودار قرارداد صوری میبندند
یکی دیگر از مسئولین فنی بهداشتی شاغل در یک مرغداری به حکیم مهر میگوید: «اگر به شکل فولتایم حضور داشته باشیم، دریافتی ما تقریبا در حدود همین ۵ میلیون تومانی است که در تعرفهها آمده است، اما من نشنیدم و ندیدم که کسی مبلغ ۱۱ میلیون تومان بگیرد و شاید این رقم در مورد کارخانههای خیلی معتبر و بزرگ صحت داشته باشد.»
وی میافزاید: «قراردادی که سازمان مینویسد، به شکل رسمی همان ۵ میلیون تومان است. اما مرغدار و گاودار یک قرارداد صوری دیگر منعقد میکنند و بر اساس آن، ساعات حضور مشخص میشود.»
متاسفانه برخی همکاران قبول میکنند که با مبلغ یک میلیون تومان مسئول فنی شوند!
این مسئول فنی بهداشتی، همکاران خود را نیز مقصر میداند و تصریح میکند: «متاسفانه برخی مسئولین فنی قبول میکنند که با مبلغ یک میلیون تومان مسئول فنی شوند که این خیلی برای جامعه دامپزشکی بد است. در واقع تقصیر خودمان است که امروز مسئولین فنی به این روز افتادهاند. اگر کسی قبول نکند، کارفرما مجبور است که حقوق کامل بپردازد و از نظر من کسانی که قبول کردهاند، کار را خراب کردهاند.»
یکی دو ماه از سال، هیچ دریافتی نداریم
«اگرچه مسئولین فنی باید قراردادی را بر اساس چارتی که سازمان و نظام میگوید، امضا کنند، اما دریافتی دیگری دارند که آن دریافتی معمولا نه جایی ثبت میشود و نه به صورت قرارداد تنظیم میشود. همین مساله بچهها را از همان دریافتی مختصری که با کارفرما قرارداد بستند، خیلی وقتها محروم میکند. یعنی حتی این اتفاق میافتد که هر چند ماه یک بار، بچهها برای یک ماه اصلا دریافتی ندارند.» این را یکی دیگر از مسئولین فنی بهداشتی شاغل در مرغداری به حکیم مهر میگوید.
وی معتقد است که پیگیری قضایی این موضوع یک کار بیمعنی است، کمااینکه مسئول فنی در نهایت باید پول را از همان کسی بگیرد که از او شکایت میکند و ممکن است در طول مدتی که مسئول فنی به دنبال کارهای شکایت است، کارفرما یک نفر دیگر را بهعنوان مسئول فنی استخدام کرده و همه کدها و مجوزهایی که لازم داشته روی مدرک آن دامپزشک دوم انجام دهد.
نظام دامپزشکی باید حقوق ما را احقاق کند
این مسئول فنی بهداشتی به وجوهات پرداخت شده توسط مسئولین فنی در قالب حق عضویت در نظام دامپزشکی اشاره و تصریح میکند: «نظام دامپزشکی باید احقاق حقوق ما را بکند. اما آن قدر ضعیف است که به هیچ جا نمیرسد و هیچ حمایتی ندارد. اصلا حقوق مسئولین فنی باید به حساب نظام ریخته شود و نظام ماه به ماه و سر موعد آن را به حساب مسئول فنی واریز کند. فقط به این شکل قابل پیگیری است البته همین کار هم فسادهایی را ایجاد میکند اما تنها راه حلی که میتوان موضوع را پیگیری کرد همین است.»
دریافتی مسئولین فنی بهداشتی نامناسب است
«دکتر امیرحسین محمدی» دبیركل کانون سراسری انجمنهای صنفی مسئولین فنی دامپزشکی و دستیاران در گفتوگو با حکیم مهر میگوید: «شیوه و روش دریافت به انضمام میزان مبالغ دریافتی مسئولین فنی و دستیاران نامناسب است و بايد از طريق تمکین به ویرایش پنجم دستورالعمل ماده 19 آییننامه نظارت بهداشتی دامپزشکی و نیز قانون كار جمهوری اسلامی ایران، مسئولین فنی بهداشتی و دستیاران به مانند صنوف متمركز دولتی، نحوه و مقدار دريافتیشان در سراسر كشور بر اساس حداقل حقوق مصوب هیئت وزیران همسانسازی گردد.»
به دلیل عدم جدیت هر دو سازمان دامپزشکی و نظام دامپزشکی، نتیجه محسوسی مشاهده نشده است
دکتر محمدی با بیان اینکه بر اساس قوانین موجود، مسئولین فنی بهداشتی و دستیاران خواهان دریافت حقوق متعلقه بر اساس رعایت قوانین و به شیوهای مناسب هستند، تصریح میکند: «اما انجام این مهم نیازمند اقدامات جدی حاکمیت است. سازمان دامپزشکی به عنوان متولی اصلی مسئولین فنی و سازمان نظام دامپزشکی بنا به وظایفی که قانون برایش تکلیف کرده، باید وارد عمل شوند و اهتمام ویژهای داشته باشند. کما اینکه در سال 96 و 97 این دو سازمان در خصوص ماده 19 جلسات متعدد دو جانبهای داشتند و نتیجه آن انتشار بخشنامهای برای پیگیری ماده 19 در ادارات کل دامپزشکی و شوراهای استانی نظام دامپزشکی بود که در اردیبهشت ماه سال 1397 با امضای رؤسای سازمان دامپزشکی و نظام دامپزشکی منتشر شد ولی متاسفانه به دلیل عدم جدیت هر دو سازمان در پیگیری تا به امروز نتیجه محسوسی مشاهده نشده است.»
برخی مسئولین فنی بهداشتی مبالغی به مراتب کمتر از حقوق کارگری دریافت میکنند!
وی ایفای نقش پررنگ حاکمیت را یکی از راهکارهای رفع این معضل میداند و خاطرنشان میسازد: «در حال حاضر كمترين حقوق دريافتی يك كارگر مجرد در بدو کار مبلغی در حدود ٢ ميليون و ششصد هزار تومان است؛ اما متاسفانه گزارشهایی به این کانون رسیده که برخی مسئولین فنی بهداشتی مبالغی به مراتب کمتر از حقوق کارگری دریافت میکنند و این موضوع جای تاسف بسیار دارد و در شأن یک دامپزشک با تحصیلات عالیه نبوده و نیست .»
انتشار تعرفهها صوری و نمایشی نیست
دکتر محمدی در پاسخ به این سوال که اگر قرار است تعرفهها نمایشی و صوری باشد، اصلا چرا از سوی کانون اعلام میشود، عنوان میکند: «انتشار تعرفهها نه صوری و نه نمایشی، بلکه بر اساس رسالت قانونی کانون است. لازم به توضیح است حداقل حقوق مسئولین فنی بهداشتی بر اساس مصوبه هیات محترم وزیران از سال 1390 به بعد لازم الاجرا است. مضافاً بر اینکه آرای بعدی هیاتهای عمومی و تخصصی دیوان عدالت اداری مؤید صلابت اجرایی مصوبه است. از این رو کانون هر ساله پس از اعلام حداقل حقوق کارگری توسط وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی در اقدامی هماهنگ با سایر دستگاههای ذیربط جهت عمل به رسالت و تکلیف قانونی خود و به منظور وحدت رویه اقدام به محاسبه و تدوین جداول حقوق مسئولین فنی بهداشتی و دستیاران به تفکیک واحد، مکان جغرافیایی محل اشتغال و مدرک تحصیلی جهت تسهیل استفاده بهرهبرداران مینماید. چرا که تنها قراردادهایی دارای وجاهت قانونی جهت استفاده در ادارات کل دامپزشکی استان به منظور صدور پروانه است که در آن حقوق مسئول فنی بهداشتی بر اساس رعایت مصوبه هیئت وزیران باشد. اين نكته قابل ذكر است كه جداول حقوق که كانون منتشر میکند قابل استناد در محاکم ادارات كار استانها نیز است.»
تشکلهای صنفی مسئولین فنی بهداشتی از طریق سازمان دامپزشکی و نظام دامپزشکی پیگیر هستند
وی تصریح میکند: «اما این موضوع که چرا حقوق همکاران بر اساس تعرفه پرداخت نمیشود موضوعی است که تشکلهای صنفی مسئولین فنی بهداشتی از طریق سازمان دامپزشکی و نظام دامپزشکی پیگیر بوده و متاسفانه این سیکل باطل همانطور که همه همکاران به آن واقف هستند، همچنان ادامه دارد! ذکر این نکته ضروری است كه كانون سراسری بهعنوان رأس تشکلهای استانی و برآمده از دل انجمنهای سراسر كشور است و قطعاً همه تلاش خود را براي احقاق حقوق مادی و معنوی دامپزشكان مسئول فنی و دستیاران در سراسر كشور انجام میدهد، اما به يقين مسائل و مشكلات بايد در تعامل همه اركان ذینفع يعنی حاكميت، بخش كارفرمايی و كانون حل و فصل شود.»
حاکمیت چه کرده است؟
دکتر محمدی در پاسخ به این سوال که آیا در این خصوص درخواستی از سازمان دامپزشکی یا نظام دامپزشکی کردهاید، خاطرنشان میکند: «بله، جلسات متعددی که در گذشته هیئت مدیره انجمنها و اخیراً کانون سراسری انجمنهای صنفی مسئولین فنی دامپزشکی و دستیاران با رؤسای سازمان دامپزشکی و سازمان نظام دامپزشکی داشته است، مکرراً درخواست نمودیم، به ویرایش پنجم دستورالعمل ماده 19 آیین نامه نظارت بهداشتی دامپزشکی که توسط این دو سازمان تنظیم و به استانها ابلاغ شده است، خود عمل نمایند و طبق دستورالعمل ضمن تاکید بر تشکیل کمیته هماهنگی اجرای ماده 19، از استانها گزارش عملکرد اخذ شود.»
منتظر اقدامات مثبت معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی هستیم
وی اضافه میکند: «در آخرین جلسهای که هیئت مدیره کانون در دی ماه سال 1398 با جناب آقای دکتر ماکنعلی، معاونت محترم بهداشتی و پیشگیری سازمان داشت، شرایط بسیار سخت کنترل بهداشتی مراکز تحت نظارت سازمان دامپزشکی توسط مسئولین فنی بهدلیل عدم اجرای ماده 19 و مخاطرات بهداشتی آن برای جامعه هشدار داده شد و همچنان منتظر اقدامات مثبت ایشان هستیم. همچنین هیئت مدیره کانون در این جلسه اقدامات سازمان دامپزشکی و ادارات تابعه در خصوص معرفی مسئولین فنی بهداشتی به مراجع قضایی علیرغم فراهم نبودن بستر و زیرساختهای ضروری جهت انجام وظایف مسئولین فنی بهداشتی و حمایتهای قانونی که از تکالیف سازمان دامپزشکی است را مورد انتقاد جدی قرار داد و خواستار تجدید نظر در این خصوص شد.»
افول جايگاه مسئولین فنی بهداشتی سبب لطمه به بهداشت عمومی جامعه خواهد شد
دبیر كل کانون سراسری انجمنهای صنفی مسئولین فنی دامپزشکی و دستیاران ادامه میدهد: «ضمناً برای جلوگيری از ذهنيت مخرب رهاشدگی مسئولين فنی به حال خود، درخواست توجه بيشتر و عملگرايانه هر دو سازمان را داشتهايم، چرا كه اعتقاد داريم در صورت عدم توجه سازمان دامپزشكی و سازمان نظام دامپزشکی به زيرمجموعهای با بیش از 13000 نیروی انسانی مسئول فنی و دستیاران مربوطه، شاهد افول و نزول جايگاه و كاركرد دامپزشكان شاغل در اين بخش خواهيم بود و مسلماً نتایج مخرب آن در بهداشت عمومی جامعه نمود خواهد داشت. لازم به توضیح است که امروزه با پیدایش و گسترش لجامگسیخته بیماری کرونا در جامعه بشری، بحث بیماریهای زئونوز و اهمیت آن را در بین کشورهای مختلف دو چندان شده است و مسلماً کشور ما نیز از این مقوله مستثنی نخواهد بود.»
پیشنهاد نظارت انجمنها بر قراردادها و تسویهحساب مسئولین فنی بهداشتی مسکوت مانده است
وی میگوید: «بنده بهعنوان دبير كل كانون سراسری انجمنهای صنفی مسئولین فنی دامپزشکی و دستیاران در همین جا اعلام مینمایم، كانون به عنوان عالیترين جايگاه قانونی و تخصصی بخش خصوصی ميتواند در اعمال تصميمگيریهای كلان كشوری با سازمان دامپزشكی و نظام دامپزشکی همراهی و همكاری مناسب و عملگرايانهای داشته باشد. از جمله میتوان به پیشنهاد مکتوب انجمنهای صنفی مسئولین فی و دستیاران سراسر کشور در سال 1397 به سازمان دامپزشکی مبنی بر نظارت انجمنها بر قراردادها و تسویهحساب مسئولین فنی (بهداشتی - دارویی) و دستیاران اشاره کرد که متاسفانه علیرغم پیگیریهای متعدد، همچنان این موضوع مسکوت مانده است!»
ضرورت تعیین ضرایب و اشل حقوقی برای مسئولین فنی دارویی
دکتر محمدی اضافه میکند: «در خصوص تبصره 2 ماده 12 آییننامه بند (ز) و تعیین تعرفههای اشتغال به کار مسئولین فنی حوزه دارویی، کانون در سال 1398 پیشنهادات خود را مفصلاً به سازمان دامپزشکی کشور ارائه نمود و لذا انتظار میرود با توجه به مشکلات موجود در این بخش، سازمان دامپزشکی و نظام دامپزشکی نگاه ویژهای داشته باشد و با همکاری یکدیگر فرآیند تصویب آن توسط وزیر جهاد کشاورزی را تسریع بخشند تا انشالله مسئولین فنی دارویی نیز هرچه سریعتر از این بلاتکلیفی خارج شده و دارای ضرایب و اشل حقوقی مصوب شوند.»
دبیر كل کانون سراسری انجمنهای صنفی مسئولین فنی دامپزشکی و دستیاران در پایان با یادآوری اینکه کانون در تیر ماه سال 1398 تشکیل شد، توضیح میدهد: «فرايند تأسيس كانون بیش از یک سال به طول انجامید كه می توان تاسیس آن را نماد بسیار خوبی از همدلی و همکاری نزدیک انجمن های صنفی مسئولین فنی و دستیاران فعال در استانهای مختلف کشور برشمرد.»
مسئول فنی کیسه بکسی بیش نیست. بخواد کارش رو درست انجام بده اخراجه یکی دیگه با مبلغ کمتر میاد جاش. بخواد کاریم نکته باز هم اخراج میشه و توبیخ. مسئول فنی جاسوس و خبرچین نیست مسئولین که اون بالایین. بماد که کارفرما اگر ربطی به ارگانمون نداشته باشه خیلی کارا رو نمیتونه بکنه. دست ایکسو ایگرگ تو یه کاسه است، دکتر بیچاره جورش رو میکشه.
دیدم که میگما :)))))
اینم خواستی منتشر نکنی نکن :)))))
ولی حقایق پشت ابر نمیمونه
چه بخوای، چه نخوای حکیم مهر جان
واقعیتی بود، تو هم سر پوش بذار