شیوع نوع جدید ویروس آنفلوانزای خوکی (G4 EA H1N1)
دکتر بهمن عابدی کیاسری
متخصص ویروسشناسی از دانشگاه منچستر انگلستان
تحقیقات جدید در چین نشان میدهد که نوع جدیدی از ویروس آنفلوانزای خوکی تحت عنوان G4 در جمعیتهای خوکی چین در حال گردش است.
براساس مطالعهای که روز دوشنبه گذشته در مجله PANS ایالات متحده آمریکا منتشر شده این ویروس از نظر ژنتیکی به ویروس H1N1 آنفلوانزای نوع A که منشاء پاندمی سال ۲۰۰۹ بوده است، شباهت فراوانی دارد.
این ویروس در نتیجه مطالعه سرویلانس ویروس آنفلوانزا در خوک که از سال ۲۰۱۱ تا سال ۲۰۱۸ در چین انجام شده است، شناسایی شد. در طول مطالعه فوق ۲۹۰۰۰ نمونه سواپ بینی از خوکهای کشتار شده و ۱۰۰۰ نمونه از خوکهای فارمی که دارای علائم بیماریهای تنفسی بودند، جدا شده است. از بین نمونههای فوق، ۱۷۹ نمونه از نظر آلودگی به ویروس آنفلوانزای خوکی مثبت بودند که اکثر آنها نوع جدید G4 بودند.
این مقاله نشان داد که G4 دارای خاصیت اتصال به گیرندههای انسان مشابه ویروس سارس- کرونا بوده که میتوانند به رسپتورهای ACE2 انسان متصل شده و خود را در سلولهای اپیتلیال مسیرهای هوایی انسان تکثیر کنند. از آنجاییکه خوک میزبان واسط پاندمی آنفلوانزا میباشد، مطالعات سرویلانس منظمی در جمعیتهای خوک انجام میگیرد تا پاندمیهای احتمالی آینده رصد گردند.
نتیجه تحقیقات نشان میدهد که این ویروس خاصیت عفونتزایی بالایی داشته و متاسفانه کارگرانی را که با خوک کار میکردند، درگیر و آلوده نموده که این نشان دهنده امکان انتقال این ویروس از حیوان به انسان میباشد.
در یک مطالعه در 3 سال گذشته محققان 338 نمونه خون از کارگران مشغول در 15 فارم خوک و 230 نمونه خون از افرادی که در همسایگی این فارمها زندگی می کردند دریافت نموده و تست نمودند. نتیجه بررسیها نشان داد که 10.4 درصد کارگران تست شده و 4/4 درصد سایر افراد تست شده مثبت بوده و دارای انتی بادی علیه G4 می باشند. 20.5 درصد موارد مثبت بین سن های 18 تا 35 سالگی بودند.
اگرچه انتقال این ویروس از خوک به انسان نمیتواند دلیلی بر انتقال آن از انسان به انسان باشد، اما محققان گفتهاند که G4 ممکن است قدرت آداپتاسیون خود را در انسان ارتقا دهد و امکان انتقال انسان به انسان را فراهم سازد.
مطالعات نشان دهنده رشد روزافزون شیوع این ویروس از سال ۲۰۱۶ تاکنون در جمعیتهای خوکی بوده که شیوع گسترده آن میتواند منجربه افزایش برخورد انسانها با این ویروس گردد.
با این حال برخی دیگر از محققان اعتقاد دارند که پاندمی G4 غیر محتمل میباشد.
قابل ذکر است که ویروس H1N1 در سال ۲۰۰۹، قریب به ۷۰۰ میلیون نفر را آلوده نموده و تخمین زده میشود که بین ۱۵۱ هزار تا ۵۷۵ هزار نفر را در دنیا کشته است.
مطالعات دیگر نشان میدهد که ایمنی علیه ویروس آنفلوانزای فصلی انسان را در مقابل نوع جدید این ویروس (G4) محافظت نمیکند.
دپارتمان ویروس شناسی موسسه ویبریج انگلستان (Animal and Plant Health Agency) اعلام نموده است که "با کمی تغییرات ژنتیکی بیشتر، ویروس میتواند در انسان تهاجمی تر شود همانگونه که در ویروس کووید 2019 اتفاق افتاد".