حکیم مهر: رئيس سازمان دامپزشکی کشور، آییننامه ماده ۱۹ نظارت بهداشتی دامپزشکی را پر از تضاد و مشکلات خواند و گفت: «به توصیه خیلی از کارشناسان سازمان، بهتر است به جای اینکه ماده ۱۹ را تغییر دهیم، با تصویب دستورالعملهای جدید درون سازمانی به سمت اصلاح آن حرکت کنیم.»
به گزارش حکیم مهر به نقل از روابط عمومی نظام دامپزشکی استان تهران، «دکتر علیصفر ماکنعلی» در نشست مشترک رئیس سازمان دامپزشکی کشور با رئيس و اعضای شورای نظام استان افزود: «بنده فراخوان ورژن ۵ ماده ۱۹ را اعلام کردم اما متاسفانه هیچیک از تشکلها در خصوص اشکالات ویرایش شماره ۵ دستورالعمل اجرایی ماده ۱۹ نظر مشورتی به سازمان ندادند و این نشان میدهد که تشکلها هم در نحوه اجرای آن دچار سردرگمی هستند.»
وی افزود: «در کشورهایی مثل نیوزلند، افرادی که به اصطلاح ماهیبان خوانده میشوند، سیستم پرورش ماهی در قفس در دریا را هر ۲ ماه یک بار و در ازای دریافت مبلغ مشخصی پول مورد بازدید و نظارت قرار میدهند و به این شکل نیست که یک دکتر دامپزشک استخدام کنند.»
عضویت در نظام دامپزشکی باید تبدیل به یک افتخار شود
رئيس سازمان دامپزشکی کشور تصریح کرد: «اینکه تصور کنیم با بزرگ کردن نظام دامپزشکی توسط اعضای بدون تجربه، آن را توسعه دادیم یک اشتباه استراتژیک است؛ بلکه باید به سمتی حرکت کنیم که دانشگاهها افتخار کنند که مثلا ۲۰ درصد از فارغالتحصیلان آنها، افتخار عضویت در نظام دامپزشکی را پیدا کردهاند.»
دکتر ماکنعلی افزود: «در حال حاضر با یک موج خیلی سنگین تحت عنوان دامپزشکی بخش خصوصی مواجهیم. متاسفانه کاری که در ایران خیلی راحت است، عضویت در نظام دامپزشکی است. در حالی که در سایر کشورها، عضویت در چنین مجموعهای با هر عنوانی که دارد، به این سادگی نیست. امروز دامپزشک فارغالتحصیل میشود و فردا کارت عضویت دریافت میکند و متاسفانه در نظام دامپزشکی، شأن و منزلت تشکیلات بخش خصوصی برای انجام اقدامات بهداشتی سیاستگذاری شده توسط دامپزشکی، رعایت نمیشود. کسی باید بتواند عضو نظام دامپزشکی شود که دارای صلاحیتهای فنی حداقلی باشد، اما در کشور ما به این شکل نیست.»
وی تاکید کرد: «ساختار نظام دامپزشکی نباید به گونهای باشد که هر کس با هر سطحی از اطلاعات بتواند عضو آن شود. بلکه دامپزشکان بعد از فارغالتحصیل شدن باید مسیر سختی را طی کنند و شایستگیهای فنی خاصی را به دست آورند تا به این افتخار برسند. بنده به عنوان یک کارشناس، از نظام دامپزشکی و اعضای آن انتظار دارم به سمتی حرکت کنند که عضویت در نظام دامپزشکی برای من یک افتخار باشد. کمااینکه در کشورهایی مثل نیوزلند، نروژ و کانادا، عضویت در نظام دامپزشکی منوط به گذراندن دورههای کارآموزی است.»
برنامه مشخصی برای ساماندهی واحدهای پرواربندی گوساله دارم
دکتر ماکنعلی در بخش دیگری از سخنان خود ضمن انتقاد از اینکه در کشور مد شده که با دست خودمان سایتهای پر خطر به وجود آوردیم، تصریح کرد: «بنده اعتقادی به مجمتعهای دامپروری با شکل و شمایل کنونی نداشته و برنامه مشخصی برای ساماندهی واحدهای پرواربندی گوساله دارم. کشور ترکیه در سال ۲۰۱۸ یک و ۲ دهم میلیارد دلار گاو وارد کرده و در طول یک سال ۵ میلیارد دلار از این محل درآمد داشته است. اما در ایران گلهها از کشورهای هم جوار شرقی حرکت و درجایی قرار میگیرند و انفجار تب برفکی ایجاد میکنند. لذا این فرایند از دیدگاه کارشناسی، پر ریسک است.»
رییس سازمان دامپزشکی کشور ادامه داد: «در وزارت جهاد کشاورزی که ما هم عضوی از آن هستیم، ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار پروانه برای گاو و گوساله صادر اما بعد از بررسی مشخص شده که یک میلیون و ۷۰۰ هزار راس دام در آن موجود و قریب به ۲ میلیون راس از ظرفیت اعلامی آنها خالی است. در واقع اعلام شده که ۸ میلیون و ۴۰۰ هزار گاو و گوساله داریم اما بعد از سرشماری مشخص شده که بیشتر از ۴ میلیون و ۶۰۰ هزار راس ندارند.»
ایکاش سیستم مدیریتی سازمان دامپزشکی مانند بانک بود
دکتر ماکنعلی با اشاره به اینکه محتوای دامپزشکی در ایران متفاوت از سایر کشورهاست، گفت: «نقشهای در قالب یک پازل درست کردیم که وقتی به خیلی از جاهای آن دست میزنیم، سایر جاها خراب میشوند. ایکاش سیستم مدیریتی دامپزشکی مانند سیستم مدیریتی بانکها بود. کمااینکه وقتی به یک سازمان، واژه تخصصی اطلاق میشود، یعنی از قبل با موضوعاتی مواجه شده و از پیش روی آن کار کردهاند. اما در دامپزشکی با موضوعاتی برخورد میکنید که بشریت با آن مواجه نبوده است. بیماریهای نوپدیدی مثل آنفلوانزا، کووید-۱۹ و... که باعث میشوند واژه فوق تخصصی برای سازمان به کار رود.»
وی ادامه داد: «دامپزشکی سازمانی فوقتخصصی متشکل از بخشی خصوصی و بخشی دولتی است. پیش از این و در سالهای قبل از ۷۲ تمام امور جاری دامپزشکی توسط بخش دولتی صورت میگرفت و چیزی به نام دامپزشکی بخش خصوصی نداشتیم. تفکر ما نیز این است که در دامپزشکی دولتی، از میدان تصدیگری به طور مطلق فاصله بگیریم. البته عدهای علیه ما نقد دارند که این کار دامپزشکی را ضعیف میکند اما اعتقاد ما این است که هر جا تصدیگری هست، چون منتج به پاسخگویی میشود، دیگر مرجعیت و ذی صلاح بودن معنا ندارد.»
از میدان تصدیگری و پاسخگویی بیرون میآییم
دکتر ماکنعلی تصریح کرد: «ما به دنبال این هستیم که تا جایی که قوانین اجازه دهد، از میدان تصدیگری و پاسخگویی بیرون بیاییم و همان راهکار سیاستگذاری و نظارت را در پیش بگیریم. بهعنوان مثال اگر آییننامه اجرایی بند ز آسیبشناسی شود، ایرادات زیادی از آن بیرون میآید. اما یکروزی تصویب شده و حالا هم اگر بخواهیم آن را اصلاح کنیم، با تفکری در سیستم دولتی مواجه میشویم مبنی بر اینکه تلاش برای اصلاح، منجر به نابودی وضعیت فعلی میشود. لذا پیشنهاد آنها این است که وارد فضای اصلاح بند ز آییننامه اجرایی ماده ۳ و ۷ و ۸ و ۹ نشوید. پس ما با یکسری دستورالعملهای اینچنینی مواجه هستیم.»
رئيس سازمان دامپزشکی کشور ادامه داد: «بنده بهعنوان رئیس کمیته ملی راهبردی تولید بهداشت دام، به معاونت امور دام، شیلات، پشتیبانی امور دام، موسسه رازی و... نامه زدم تا تمامی وظایف تصدیگری را که تا به امروز واگذار کردند و نکردند، اعلام کنند. یکی از برنامههای مهم ما در سازمان دامپزشکی این است که هرچه وظیفه تصدیگری داریم، آنها را واگذار کنیم. اما در بعد نظارت حتما ورود خواهیم کرد، چون در این زمینه خیلی ضعیف هستیم.»
وی ضمن انتقاد از اینکه در ایران چیزی به معنای تخصصی «بیدارباش سیستم رصد و پایش دارویی» نداریم، تصریح کرد: «سیستم باید به گونهای باشد که کسی جرأت نکند داروی بدون کیفیت تولید و عرضه کند که ما در این عرصه خوب حرکت نکردیم. در حالی در ایران ۱۱۴ آزمایشگاه دولتی داریم که این رقم در ترکیه ۸ و در ایالات متحده آمریکا ۱۲ است. همچنین آزمایشگاههای ما در قالب سیاست سه ستون افراد، تجهیزات و تستها، ساماندهی نشدهاند.»
کارهایی کردیم که فحش آن را خوردیم
دکتر ماکنعلی با بیان اینکه در بحث پیراپزشک، مایهکوبی و پتشاپ فاقد نظم هستیم، تصریح کرد: «پیش از این در حوزه معاونت بهداشتی کارهایی کردیم که فحش آن را خوردیم. یکی از این کارها، بهروزرسانی پروتکلهای بازرسی فرآوردههای پروتئینی یا حذف ناظرین بهداشتی است. با این کار ملت و خودمان را راحت کردیم.»
وی در پایان گفت: «بنده از رئیس و اعضای شورای نظام، همچنین کمیتههای تخصصی نطام دامپزشکی تهران تقاضا دارم بازوی مشورتی سازمان دامپزشکی باشند. سازمان آمادگی شنیدن هرگونه انتقاد و یا پیشنهادی را دارد. بنده به هیچ عنوان بخش خصوصی را رقیب سازمان نمیدانم و آماده هرگونه همکاری با بخش خصوصی هستم.»
مثلا چند سال دیگه نظام پزشکی بیاد اعلام کنه باید افتخار هر پزشکی باشد که بهش شماره نظام بدیم!!!
خیلی راهکارهاتون ویژس. دکتر
دامپزشکان باید افتخار کنند که عضو نظام دامپزشکی باشن اصلا یه چیز بدیهی رو دوست دارید بزرگ کنید، مثل همین دلار که تا بیست تومن میشه ۱۸ تومن ملت خوشحال میشن ولی .... راهکار های اینچنینی بسی زیباست........، حالا ما که عضو نظام دامپزشکی شدیم چ گلی به سرمان زدند .
انتقال آموزشهاي خارج از كشور به داخل
حذف نظارتهاي بهداشتي خارج از كشور
قریب به ده سال زمان زمان کمی برای شناخت معضلات ساختار اداری سازمانی نیست...