این هفته با معاون سلامت دامپزشکی جنوب کرمان به بیماری کیست هیداتید می پردازیم.
به گزارش حکیم مهر به نقل ازروابط عمومی اداره کل دامپزشکی جنوب کرمان، «دکتر خوبیار مشایخی» اظهار کرد: بیماری «هیداتیدوز» در اثر کیست های انگلی کرم پهن «اکینوکوکوس گرانولوزوس» ایجاد می شود که یکی از بیماری های خطرناک و مشترک بین انسان و دام به شمار می رود و از بُعد اقتصادی و بهداشتی حائز اهمیت است.
دکتر مشایخی ادامه داد: در صورتی که کبد، ریه یا عضو مبتلا به کیست هیداتید در گاو یا گوسفند به نحوی مورد تغذیه حیوانات دیگر مانند سگ قرار گیرد، کیستها در داخل روده کوچک باز شده و جوانه های داخل کیست به جداره روده کوچک می چسبند و بالغ می شوند و سرانجام کرم بالغ با تولید تخم چرخه را در طبیعت ادامه می دهد.
وی با اشاره به اینکه بیماری معمولا در اثر تماس مستقیم با سگ (از راه مدفوعی-دهانی) یا مصرف گوشت آلوده به انسان منتقل می شود، اظهار داشت: بیشترین موارد حذف کشتارگاهی لاشه دام های جنوب کرمان در اثر ابتلای دام به کیست هیداتید بوده است که نشانگر اهمیت موضوع می باشد.
معاون سلامت تصریح کرد: تمامی دامهای کشتار شده در کشتارگاه های جنوب کرمان به واسطه اعمال نظارت دقیق دامپزشکی از این انگل و بسیاری موارد مشابه پاک می شوند ولی دامهایی که به صورت غیرمجاز و غیربهداشتی در منازل و خارج از کشتارگاه ذبح می شوند به دلیل عدم طی مراحل نظارتی دامپزشکی از عوامل بالقوه انتشار بیماری هیداتید در جامعه هستند.
وی افزود: در دام ها سقط جنین، کاهش اشتها، ضعف شدید و در نهایت کاهش قابل ملاحظه محصولات دامی از علائم این بیماری به شمار می رود که می تواند منتهی به مرگ حیوان و بروز خسارات شدید اقتصادی برای دامدار شود.
دکتر مشایخی گفت: راههای انتقال بیماری به انسان تماس نزدیک و مستقیم با سگ های آلوده و یا مصرف آب، غذاوسبزیجات آلوده شده به مدفوع سگ است.
وی از مردم درخواست کرد با کنترل سگ های خانگی و گله و درمان ضد انگلی آن ها با داروهای لازم تحت نظر دامپزشک و خودداری از در اختیار قرار دادن احشاء آلوده و خام به گوشتخواران مختلف از شیوع این بیماری در میان انسان و دام جلوگیری به عمل آورند.