مدیرکل دامپزشکی مازندران گفت: مسافت طولانی شهرهای شرقی تا مرکز مازندران موجب شده است تا قصابان و دامداران این منطقه، قید ذبح دام در کشتارگاه صنعتی را بزنند و خود دست به کار شوند! ذبح دام در کوچه و دامداریها هر چند از سر ناچاری، ذبح سلامت مردم منطقه است.
به گزارش حکیم مهر به نقل از بلاغ، «دکتر حسین رضوانی» در خصوص آخرین وضعیت فعالیت کشتارگاهها در استان، اظهار کرد: ما در استان مازندران، 4 کشتارگاه صنعتی ساری و بابل و نیمه صنعتی نشتارود و نور را داریم که در حال فعالیت هستند.
وی افزود: البته تاکنون برای کشتارگاههای صنعتی و نیمه صنعتی شهرهای قائمشهر، عباسآباد و چالوس مجوز صادر شده است که در آینده به مرحله اجرا و بهره برداری خواهد رسید.
مدیرکل دامپزشکی مازندران در پاسخ به فقدان کشتارگاه صنعتی در شرق مازندران و مشکلات عدیده مردم و فعالان صنفی شهرهای نکا، رستمکلا، بهشهر و گلوگاه گفت: شرق استان سالها است که از داشتن کشتارگاه صنعتی محروم است و سالها است که بدنبال این هستیم که سرمایهگذاری بیاید که ما او را حمایت کنیم تا این مشکل رفع شود، اما کار به نتیجه نرسیده است.
این مقام مسئول ادامه داد: البته اخیرا یک متقاضی پیدا شد که کارش به نتیجه نرسید و در ادامه فرد دیگری متقاضی بود که با توجه به کرونا، الآن حدود 6 ماه است که کارش به کندی در حال طی مراحل اداری است.
رضوانی بیان کرد: در خصوص این گزینه، استعلام مالی سرمایهگذار انجام و تایید شد، اهلیت فنی او کنترل شد، مجوزها گرفته شد و تنها نامه امور اراضی وی باقی مانده است که اگر موافقت شود، پروانه تاسیس صادر و کلنگ زنی انجام میشود.
وی عنوان کرد: در حال حاضر، 90 درصد کار اداری این متقاضی پیش رفته است و اگر امور اراضی نامه بلامانع صادر کند، پروانه این متقاضی صادر و در مرحله اجرایی قرار خواهد گرفت.
مدیرکل دامپزشکی استان مازندران، در واکنش به آمار بالای ذبح غیرمجاز دام در شرق مازندران، گفت: کشتارگاه ساری، اولین و بزرگترین کشتارگاه صنعتی استان بود که بنا بود پس از راه اندازی، کشتارگاههای سنتی از گلوگاه تا سوادکوه تعطیل و این کشتارگاه مناطق فوق را پوشش دهد و لذا با این نگاه احداث و به بهرهبرداری رسید.
این مقام مسئول اعلام کرد: متاسفانه در ادامه و پس از راه اندازی این کشتارگاه، قصابان برخی از شهرستانها همکاری نکردند و شاهد ذبح غیرمجاز در برخی از شهرها هستیم.
رضوانی متذکر شد: در حال حاضر، شهرهای جویبار، قائمشهر و سوادکوه برای ذبح به کشتارگاه ساری مراجعه میکنند، اما این همت در میان قصابان شرق مازندران وجود ندارد.
وی در این خصوص که قصابان این منطقه صرف ساعتها زمان و هزینه مضاعف را دلیل عدم مراجعه به مرکز استان عنوان میکنند، مطرح کرد: چطور میشود برای قصاب سوادکوه این توجیه اقتصادی وجود دارد، اما برای قصاب گلوگاه وجود ندارد؟ چطور قصابان بابلسر و بهنمیر به ساری مراجعه میکنند اما قصاب بهشهر و نکا این امر را تمکین نمیکنند؟
مدیرکل دامپزشکی استان مازندران، تصریح کرد: متاسفانه قصابان این مناطق، دارند کارشان را توجیه میکنند و بهانه میگیرند، مگر ساری تا نکا چه میزان فاصله است که قصاب و دامدار نکایی برای تامین مایحتاجش به کشتارگاه ساری نمیآید.
این مسئول اضافه کرد: امروز ساختن کشتارگاهی که بخواهد کمترین حد نصابها را رعایت کند نزدیک به 30 میلیارد تومان هزینه دارد، آیا برای کشتار 30 رأس گاو، توجیه اقتصادی دارد؟ الآن ما پیشنهاد دادیم یک کشتارگاه صنعتی کوچک در بهشهر احداث شود تا شهرهای نکا و گلوگاه را پوشش دهد.
رضوانی متذکر شد: ما نگاهمان این است که این اتفاق زودتر بیفتد اما متاسفانه گلهمندی برخی قصابان و یا تحریک برخی از افراد که بدنبال برخی شیطنتها هستند در کار گره و وقفه میاندازد.
وی اذعان کرد: دل شمای خبرنگار برای جیب و سلامت مردم میسوزد که پیگیر هستید و من مسئول نیز همین دغدغه را دارم، اما برخی تحرکات حالا فردی و یا صنفی، مانع از تحقق این امر میشود.
مدیرکل دامپزشکی استان مازندران، اذعان کرد: اتحادیههای صنفی قصابان در شهرهای شرقی مازندران میتوانند همکاری کنند و با تهیه و تامین خودروی حمل گوشت، این مشکل را در شرق مازندران مرتفع کنند، اما اینکار را نمیکنند.
این مسئول در پاسخ به این سوال که آیا تعداد کشتارگاههای صنعتی فعال حال حاضر استان، پاسخگوی نیاز فعلی است یا خیر، میگوید: بله، ما در آمار، کشتارگاه ساری روزانه توانایی کشتار 100 گاو و یکهزار رأس گوسفند را دارد، حال آیا در کل شرق استان روزانه آیا نیاز به بیش از 30 رأس گاو وجود دارد؟ آیا روزانه بیش از 200 رأس گوسفند نیاز به کشتار است؟ کشتارگاهها پاسخگو هستند، اما نیاز به همکاری فعالان صنفی در سراسر استان دارد.
رضوانی افزود: اگر الآن در نکا، بهشهر و گلوگاه جداگانه کشتارگاه صنعتی احداث شود، آیا توجیه اقتصادی دارد؟ آیا کشتار قابل توجیه برای سرمایهگذار طی روز و هفته انجام میشود؟
وی گفت: بنا بر نظر کارشناسی، تعداد 4 کشتارگاه پاسخگوی نیاز استان را میداد اما ما تاکنون مجوز 8 کشتارگاه را دادهایم که 4 کشتارگاه احداث و مابقی در حال طی انجام کار است.
مدیرکل دامپزشکی استان مازندران، یادآور شد: در حال حاضر، تمامی کشتارگاههای فعال، کمتر از حد نصاب اسمی، در حال فعالیت هستند، یعنی توانایی کشتار را دارند اما تقاضا کمتر از ظرفیت موجود آنها است.
این مسئول گفت: واقعا ظرفیت کشتارگاهها در استان مطلوب است، اما نیاز به همکاری و همت قصابان و دامداران دارد، تا گوشت سالم به دست مردم برسد.
گفتنی است عدم وجود کشتارگاه در 5 شهر شرقی مازندران موجبات سرگردانی دامداران و قصابان را فراهم کرده و از سویی دیگر علاوه بر افزایش قیمت گوشت مصرفی براساس نظرات دامداران، با ذبح غیر بهداشتی دام، سلامت شهروندان این منطقه را نیز به مخاطره انداخته است.
شایان ذکر است بررسیها نشان میدهد که در حالتی کاملا خوش بینانه تنها 50 درصد از کسبه، جهت تامین گوشت مصرفی مردم با مراجعه به کشتارگاههای ساری و استان گلستان، اقدام میکنند و مابقی کسبه به دلیل مقرون به صرفه نبودن و مشکلاتی که در ابتدای گزارش مطرح کردیم، از این موضوع صرف نظر کرده و دامهای مورد نیاز در دامداریها و اماکن غیرمجاز، ذبح و در معرض فروش قرار میگیرد.